Pergi ke kandungan

Batusangkar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Batusangkar adalah ibu kota pemerintahan pemangku raja Tanah Datar di Sumatera Barat, Indonesia. Ia dikenali sebagai "bandar budaya".

Pekan ini terletak berhampiran bekas kerusi kerabat diraja Minangkabau yang ditubuhkan oleh Adityawarman di Pagaruyung, diwakili oleh Istana Pagaruyung yang telah dibina semula. Sejumlah batu yang mengandungi batu bersurat (prasasti) yang ditinggalkan oleh Adityavarman yang tinggal di rantau ini adalah rekod pertama yang ditulis di Sumatera Barat. Selepas kematian Adityawarman (1375) tiada lagi batu bersurat dihasilkan..

Fort van der Capellen

[sunting | sunting sumber]
Fort van der Capellen 1822-1826

Bandar ini dikenali sebagai Fort van der Capellen semasa zaman penjajah iaitu ketika kota kara Belanda ditubuhkan semasa Perang Padri (1821-37). Kota itu dibina antara tahun 1822 dan 1826 dan dinamakan sempena Gabenor-Jeneral Hindia Timur Belanda, Godert van der Capellen. Bandar ini secara rasminya dinamakan Batusangkar pada tahun 1949, menggantikan nama penjajahnya.

Bangunan Indo Jelito

[sunting | sunting sumber]

Bangunan Indo Jelito adalah kediaman pemangku raja Tanah Datar. Setiap pemangku raja yang berkhidmat, secara automatik tinggal di sini. Bangunan ini sendiri adalah bekas kediaman Residen Belanda Van der Capellen semasa zaman penjajah, dengan gaya seni bangunan seni deco yang kuat yang mencirikan Belanda.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]


Koordinat: 0°27′S 100°35′E / 0.450°S 100.583°E / -0.450; 100.583

Templat:WSumatra-geo-stub