Bayswater

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Koordinat: 51°30′34″N 0°11′35″W / 51.50950°N 0.19298°W / 51.50950; -0.19298

Bayswater

Pemandangan atas bumbung Bayswater, melihat dari atas salah satu blok menara Hallfield Estate terhadap

Kebun Kensington.

Bayswater is located in Bumi
Bayswater
Bayswater (Bumi)

 Bayswater ditunjukkan dalam Greater London
Rujukan grid OS TQ255805
Daerah Bandaran London Westminster
Ceremonial county Greater London
Kawasan London
Perlembagaan negara England
Negara berdaulat United Kingdom
Bandar pos LONDON
Poskod daerah W2
Kod panggilan 020
Polis Metropolitan
Balai bomba London
Ambulans London
Parlimen Eropah London
Parlimen UK Cities of London and Westminster
Perhimpunan London West Central
Senarai tempat di
UK
England
London

Bayswater adalah sebuah kawasan di London barat dalam City of Westminster. Ia adalah daerah dibina terletak 3 batu (4.8 km) barat barat daya Charing Cross dan menyempadani utara Taman Hyde ke atas Kebun Kensington.

Bayswater adalah salah satu kawasan paling kosmopolitan di London, dengan kepelbagaian besar penduduk tempatan ditambahkan dengan mengadakan salah satu konsentrasi tertinggi hotel London. Ternyatanya, ada ramai penduduk Arab menetap di Jalan Edgware, sebilangan besar Amerika, masyarakat Greek yang agak ramai tertarik hati dengan Katedral Ortodoks Greek London, kawasan ini juga adalah sebuah pusat masyarakat Brazil London dan suatu penduduk tempatan yang agak banyak.

Dari segi gaya seni bina, bahagian terbesar kawasan diperbuat dari teres stucco zaman Georgie dan dataran kebun, kebanyakannya, walaupun tidak secara eksklusif, dibahagikan ke dalam pangsapuri. Hak milik berlingkungan dari pangsapuri mahal ke pangsapuri studio kecil.ada juga blok pangsapuri dibina bertujuan berasal dari zaman perantaraan perang dan juga perkembangan lebih kini, dan sebuah Estet Majlis, 650 Hallfield Estate pangsapuri, direkabentuk oleh Sir Denys Lasdun dan kini secara besar dijualkan. Ada sesetengah dataran kebun di kawasan ini.

Queensway dan Westbourne Grove ialah High Street sibuk, dengan sebilangan besar restoran etnik.

Ia mempunyai kepadatan penduduk 17,500 orang tiap kilometer persegi.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Tanah yang kini digelar Bayswater dimiliki Abbey dari Westminster apabila Domesday Book telah disusun; penyewa yang paling considerable di bawah abbot adalah Bainiardus, mungkin berkaitan dengan Norman Penakluk yang memberi namanya pada Baynard's Castle. Penurunan tanah dipegang oleh baginda tidak dapat dikesan: tetapi nama panjang baginda tetap bercantum dengan bahagiannya; dan, selewat tahun 1653, satu keizinan parlimen dari tanah Abbey atau Chapter menjelaskan "bidang umum di Paddington" sebagai "berhampiran dengan sebuah tempat secara umum digelar Baynard's Watering." Pada 1720, tanah-tanah Dean dan Chapter dijelaskan kedudukan Alexander Bond, dari Bear's Watering, dalam parish sama Paddington. Ia dapat oleh itu ditutupkan secara cukup bahawa bahagian tanah ini, selalu dikenali sangat menakjub dengan air matanya yang hebat, sekali dibekalkan air ke Baynard, rumah tangganya, atau lembunya; yang peringatan namanya telah dikekalkan dalam kawasan kejiranan untuk enam kurun; dan bahawa tempat penyairannya sekarang mengambil nama singkatan Bayswater.

Penghuni terkenal[sunting | sunting sumber]

Pelbagai orang dikenali antarabangsa sering dilaporkan sebagai membeli harta milik dalam kawasan ini, termasuk Claudia Schiffer.

Politik tempatan[sunting | sunting sumber]

Kawasan ini memilih enam ahli majlis dari Westminster City Council, kini semuanya ahli Konservatif. Tiga dipilih dari wad Bayswater, di mana ahli Konservatif mempunyai kebanyakan dalam melebihnya 250 undi ke atas ahli Demokrat Liberal. Tiga juga dipilih dari Pintu Lancaster, yang adalah sebuah wad Konversatif selamat, diwakili oleh pemimpin Ahli Majlis Simon Milton.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Tempat terdekat[sunting | sunting sumber]

Stesen tiub berhampiran[sunting | sunting sumber]

Stesen London Underground terdekat adalah Bayswater, Queensway, Royal Oak dan Lancaster Gate.

Tempat keminatan[sunting | sunting sumber]

Rujukan dalam fiksyen[sunting | sunting sumber]

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Templat:LB City of Westminster