Bukit Bellevue, New South Wales

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Bellevue Hill, New South Wales)
Jump to navigation Jump to search
Bukit Bellevue
SydneyNew South Wales
View-from-bellevue-hill 01.png
Ginahgulla Road, Bukit Bellevue
Koordinat33°52′52″S 151°15′09″E / 33.88101°S 151.25253°E / -33.88101; 151.25253Koordinat: 33°52′52″S 151°15′09″E / 33.88101°S 151.25253°E / -33.88101; 151.25253
Penduduk10,716 (2016)[1]
Poskod2023
Lokasi5 km (3 mi) timur Sydney CBD
Kawasan kerajaan tempatanPerbandaran Woollahra
Pengundi NegeriVaucluse
Bahagian PersekutuanWentworth
Subbandar di sekitar Bukit Bellevue:
Double Bay Point Piper Rose Bay
Edgecliff Bukit Bellevue North Bondi
Woollahra Bondi Junction Bondi

Bukit Bellevue (Bahasa Inggeris: Bellevue Hill) adalah subbandar timur mewah di Sydney, di negeri New South Wales, Australia, yang terletak 5 kilometer di sebelah timur daerah pusat perniagaan Sydney, di Perbandaran Woollahra[2].

Pinggir bandar terletak di kawasan pemilihan Bahagian Wentworth, yang merupakan yang terkaya di Australia. Pinggir bandar telah lama menjadi rumah bagi jutawan Australia yang paling terkenal.

Pada tahun 2018, Bellevue Hill didapati merupakan pinggir bandar termahal di Australia, dengan harga rumah rata-rata tertinggi $ 5.4 juta. Pada tahun 2019, Bellevue Hill juga diiktiraf sebagai salah satu pinggir bandar terkaya di Australia, dengan salah satu purata pendapatan bercukai tertinggi di negara ini.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada awal abad ke-19, pendatang Ireland-Australia menyebut kawasan itu sebagai Bukit Cuka, setelah Pertempuran Bukit Cuka, pertunangan semasa pemberontakan 1798 dari United Irishmen di tenggara Ireland. Gabenor Lachlan Macquarie mengambil pengecualian yang besar dan memutuskan untuk menamakan pinggir bandar Bellevue Hill, belle vue yang bermaksud pemandangan indah.[3]

Kemudian pada abad itu, Bukit Bellevue menjadi kediaman keluarga Fairfax, yang tinggal di Trahlee, di Jalan Ginahgulla, yang disewa oleh James Fairfax dari tahun 1866 hingga 1878. Mereka kemudian berpindah ke Ginahgulla (sekarang dikenali sebagai Fairfax House dan dimiliki oleh The Scots College) di jalan yang sama. Keluarga Fairfax bertanggungjawab untuk menubuhkan kerajaan Fairfax Media, yang menjadi kekuatan utama dalam media berita Australia (lihat juga John Fairfax).

Bekas perkhidmatan trem[sunting | sunting sumber]

Laluan ke Bukit Bellevue dibuka pada tahun 1909. Perkhidmatan dikendalikan dari Circular Quay melalui Elizabeth Street dan Park Street. Trem yang menuju ke selatan dari Circular Quay menyusuri Elizabeth Street menghayun ke kiri ke Park Street, melalui belokan kanan ke Yurong Street, belok kiri ke Stanley Street, belok kanan ke Bourke Street, kemudian belok kiri ke Burton Street.

Satu ciri adalah jalan jejambat tram di Barcom Ave dan Boundary Street di Darlinghurst ketika jalan menuju ke MacDonald Street. Jambatan ini kini menjadi jambatan jalan. Laluan kemudian memutar jalan Glenmore, Gurner dan Hargreave di Paddington, kemudian Moncur dan Queen Streets di Woollahra. Di sini, sambungan ke Oxford Street membenarkan akses ke Waverley Depot. Laluan itu kemudian menyusuri Edgecliff dan Victoria Roads, kemudian melintasi Birriga Road di Bellevue Hill, akhirnya menyusuri Jalan Curlewis di Bondi untuk bergabung dengan Pantai Bondi melalui garis Bondi Junction di Campbell Parade, ke terminal Bondi Utara. Garis ini mempunyai landasan berkembar dengan banyak titik untuk membolehkan kerja pendek.

Talian dipotong kembali ke Ocean Street, Woollahra pada tahun 1955; selebihnya ditutup pada 27 Jun 1959.

Jalur ini menyusuri kira-kira laluan bas semasa 389 antara bandar dan Woollahra dan laluan X84 antara Woollahra dan Pantai Bondi.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Menurut populasi 2011, terdapat 10,765 penduduk di Bukit Bellevue. 56.3% penduduk dilahirkan di Australia. Negara kelahiran lain yang paling biasa adalah England 5.1%, Afrika Selatan 4.7% dan New Zealand 2.4%. 73.9% penduduk hanya berbahasa Inggeris di rumah. Bahasa lain yang dituturkan di rumah termasuk bahasa Ibrani 1.3%, bahasa Kantonis 1.3% dan bahasa Mandarin 1.1%. Tanggapan yang paling biasa untuk penganut agama adalah Agama Yahudi 23.0%, Tanpa Agama 19.2% dan Katolik 16.7%. Pekerjaan yang paling biasa bagi penduduk adalah Profesional 41.9%, Pengurus 20.7% dan Pekerja Perkeranian dan Pentadbiran 12.8%.[4]

Dalam bancian 2016, 10,716 penduduk dikira.

 • 58.2% daripadanya dilahirkan di Australia. Negara kelahiran lain yang paling biasa adalah England 5.8%, Afrika Selatan 4.9%, New Zealand 2.2%, China 1.6% dan Amerika Syarikat 1.2%.
 • 74.8% penduduk hanya berbahasa Inggeris di rumah. Bahasa lain yang dituturkan di rumah termasuk bahasa Ibrani 1.8%, Mandarin 1.7%, Rusia 1.3%, Portugis 1.2% dan Perancis 1.2%.
 • Tanggapan yang paling umum untuk penganut agama adalah Tiada Agama 28.1%, Agama Yahudi 21.4% dan Katolik 16.8%.
 • Pekerjaan yang paling biasa merangkumi Profesional 40.8%, Pengurus 22.3%, Pekerja Perkeranian dan Pentadbiran 11.4%, Pekerja Jualan 7.9%, dan Pekerja Komuniti dan Peribadi 7.2%. 4.2% orang yang bekerja di Bellevue Hill bekerja di Perkhidmatan Undang-Undang. Industri pekerjaan utama yang lain termasuk Perkhidmatan Kewangan dan Pelaburan Tambahan Lain 3.0%, Perbankan 2.9%, Perkhidmatan Perubatan Amalan Umum 2.8% dan Perkhidmatan Harta Tanah 2.6%.[1]

Hartanah[sunting | sunting sumber]

Caerleon (1885)

Bukit Bellevue terkenal kerana mempunyai beberapa harta tanah yang paling penting di Australia. The Rona Estate, yang terletak di Jalan Ginahgulla, dijual dengan harga hampir $60 juta pada tahun 2018, menjadikannya salah satu rumah termahal di Australia. Rumah Ratu Anne yang bersejarah Caerleon dijual pada harga $22 juta pada Januari 2008.[5] Harga ini melebihi $23 juta yang dibayar untuk sebuah rumah besar di Victoria Road pada bulan November 2009. Rumah itu sebelum ini digunakan oleh konsulat Perancis sejak tahun 1955. Seorang yang memeriksanya adalah pelakon Russell Crowe, yang kemudiannya tidak mengambil bahagian dalam tender tersebut. Rumah itu dibeli oleh Lachlan Murdoch.[6]

Pelakon Toni Collette menjual rumahnya di Bellevue Hill pada bulan Ogos 2009 dengan harga $6.4 juta. Rumah itu, El Mio, menjadi pangkalan bagi Collette dan suaminya, pemuzik David Galafassi, sejak mereka membelinya pada tahun 2004 dengan harga $5 juta. Rumah itu terletak di Rupertswood Avenue dan dirancang pada tahun 1928 dengan gaya Spanish Mission. Pada mulanya ia diserahkan pada harga $6.3 juta, tetapi kemudian dijual dalam satu jam setelah rundingan berjaya dengan penawar tertinggi.[7]

Senarai warisan[sunting | sunting sumber]

Bellevue Hill mempunyai sejumlah laman web warisan tersenarai, termasuk:

Bangunan berikut berada di (sekarang tidak berfungsi) Daftar Estet Negara.[9]

Rumah Sukan Cranbrook
 • Rona, Ginahgulla Road
 • Ginahgulla, Ginahgulla Road, kini dikenali sebagai Fairfax House dan sebahagian daripada Scots College
 • Rovello, Ginahgulla Road
 • Caerleon, Ginahgulla Road (rumah Ratu Anne pertama di Australia)
 • House and Gardens, 1 Rose Bay Avenue
 • Bekas Rumah Kerajaan, sekarang sebahagian dari Sekolah Cranbrook, Victoria Road
 • Sports Pavilion, Sekolah Cranbrook, New South Head Road (direka oleh John Horbury Hunt)
 • Trahlee, Ginahgulla Road, disenaraikan di Daftar Warisan New South Wales[10]
 • Villa d'Este, Victoria Road, disenaraikan di Daftar Warisan New South Wales[11]
 • Bonnington, Victoria Road, disenaraikan di Daftar Warisan New South Wales[12]
 • Wirian, Victoria Road, bekas kediaman Martin Sharp, disenaraikan di Daftar Warisan Negeri New South Wales[13]

Sekolah[sunting | sunting sumber]

Scots College, Victoria Road

Bellevue Hill mempunyai beberapa sekolah, termasuk Bellevue Hill Public School dan sekolah swasta The Scots College dan Sekolah Cranbrook.

Penduduk terkenal[sunting | sunting sumber]

 • Kerry Packer, seorang ahli perniagaan yang merupakan orang terkaya di Australia pada saat kematiannya pada bulan Disember 2005, tinggal di Cairnton di Victoria Road.
 • James Packer, anak lelaki Kerry Packer dan seorang ahli perniagaan yang merupakan orang terkaya Australia dari tahun 2006-2008.
 • Tony Hancock, pelawak. Ditemui mati selepas mengambil ubat berlebihan di rumah pangsanya.
 • AthenaX Levendi, Ahli pelakon di The Real Housewives Of Sydney
 • Edmund Capon, bekas pengarah Galeri Seni New South Wales, tinggal di Bukit Bellevue.
 • Rene Rivkin, broker saham yang lewat, tinggal di Carrara, 5 Rose Bay Avenue, Bellevue Hill. Dia kemudian berpindah ke Point Piper.
 • Charles Blackburn, seorang bekas canselor Universiti Sydney. Meninggal dunia di rumahnya di Bukit Bellevue.
 • Alan Kippax, bekas pemain kriket Australia dan kapten New South Wales. Tinggal di Bellevue Hill selama bertahun-tahun, dan meninggal di rumahnya pada tahun 1972.
 • Sir William McMahon dan Lady McMahon, Perdana Menteri Australia dan isteri masing-masing tinggal di Drumalbyn Road And Victoria Road.[14]
 • Penggubah May Brahe, menghabiskan tahun-tahun terakhirnya di sini dan di Onslow Gardens, Potts Point
 • David Wilson KC, tinggal di Yandooya, Cranbrook Road, dari tahun 1919 hingga 1943. Rumah ini dibina pada tahun 1912 untuk reka bentuk oleh firma seni bina Manson dan Pickering dan mempunyai kawasan yang luas antara Cranbrook Road dan Cranbrook Lane. The Scots College membeli harta itu pada tahun 1943 dan ia menjadi kemudahan asrama, Royle House, tetapi dirobohkan pada tahun 1981.[15]
 • Martin Sharp, artis, tinggal di Wirian di Victoria Road, Bellevue Hill, dari tahun 1978 hingga kematiannya pada tahun 2013
 • Helen Garner, penulis, tinggal di Bukit Bellevue pada akhir 1990-an
 • Chad Morrison, bekas pemain Australian rules football[16]
 • Gordian Fulde, pengarah perubatan kecemasan di St Vincent's Hospital
 • Sanjeev Gupta, Jutawan India British, dan pengasas Liberty House Group.
 • Monica Saunders-Weinberg, anak kaya dan dermawan dari bekas jutawan John Saunders, pengasas bersama Pusat Beli-belah Westfield

Sukan dan rekreasi[sunting | sunting sumber]

Sejak tahun 1908, Bellevue Hill telah diwakili dalam salah satu pertandingan sukan Australia yang paling popular, Liga Ragbi Kebangsaan, oleh Sydney Roosters, yang secara rasmi dikenali sebagai Kelab Bola Sepak Liga Ragbi Daerah Subbandar Timur.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b Templat:Census 2016 AUS
 2. ^ Gregory's Sydney Street Directory, Gregory's Publishing Company, 2007
 3. ^ The Book of Sydney Suburbs, Frances Pollon, Angus and Robertson, 1990, page 25
 4. ^ Australian Bureau of Statistics (31 October 2012). "Bellevue Hill (State Suburb)". 2011 Census QuickStats. Dicapai pada 1 May 2015.
 5. ^ Sydney Morning Herald, 25 January 2008, page 3
 6. ^ Lachlan Murdoch buys Bellevue Hill property Le Manoir for $23m
 7. ^ Sun-Herald, 16.8.09, p.9
 8. ^ "Leura". Daftar Warisan Negeri New South Wales. Pejabat Alam Sekitar dan Warisan. H00047. Dicapai pada 18 May 2018.
 9. ^ The Heritage of Australia, Macmillan Company, 1981, p.2/131
 10. ^ State Heritage Website
 11. ^ State Heritage Website
 12. ^ State heritage Website
 13. ^ State Heritage Register
 14. ^ http://www.smh.com.au/lifestyle/people/sonias-30m-portfolio-20100611-y3eu.html
 15. ^ Significant Buildings – Yandooya[pautan putus]. Diakses pada 22 Ogos.
 16. ^ "Ex-Eagle Chad Fletcher escapes conviction on cocaine charge". WA Today. 15 December 2010. Dicapai pada 1 August 2015.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Templat:Sydney Woollahra suburbs