Benjamin Netanyahu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Benjamin Netanyahu
בנימין נתניהו
Benjamin Netanyahu.jpg
Pemimpin Oposisi
Memegang jawatan
20 Disember 2005
Perdana Menteri Israel ke-9
Dalam jawatan
18 Jun 1996 – 6 Jul 1999
Didahului olehShimon Peres
Digantikan olehEhud Barak
Dalam jawatan
31 Mac 2009 – sekarang
Butiran peribadi
Lahir (1949-10-21) 21 Oktober 1949 (umur 71)
Tel Aviv, Israel
Parti politikLikud

Mengenai audio ini Benjamin Netanyahu  (Bahasa Ibrani: בִּנְיָמִין נְתַנְיָהוּ (juga niqqud: בנימין נתניהו), yang diterjemahkan dari Bahasa Ibrani ke dalam Bahasa Inggeris: Binyamin Netanyahu, nama panggilannya Bibi) (lahir di Tel Aviv, Israel, 21 Oktober 1949; umur 71 tahun) merupakan Perdana Menteri ke-9 Israel dan salah seorang ketua dari Partai Likud.

Sebagai seorang ketua dari parti konservatif Likud, ia pernah menjabat Perdana Menteri pada pertengahan Jun 1996 sehingga Julai 1999. Sehingga kini dialah satu-satunya orang yang lahir setelah negara Israel berdiri yang terpilih menjadi Perdana Menteri Israel. Ia juga pernah menjadi Menteri Kewangan Israel sehingga 9 Ogos 2005, ketika ia mengajukan surat pengunduran diri sebagai protes atas penarikan mundur sepihak Israel dari Jalur Gaza. Kebijakan ini dikeluarkan oleh Perdana Menteri Ariel Sharon. Netanyahu mengambil alih pimpinan Likud pada 20 Disember 2005. Sejak 4 Mei 2006, ia adalah ketua kelompok oposisi di Knesset.

Latar belakang keluarga dan pribadi[sunting | sunting sumber]

Benjamin ialah putera Zila dan Ben-Zion Netanyahu (nama aslinya Milikowsky). Sanak keluarga Netanyahu berasal dari Lithuania. Ben-Zion ialah profesor Sejarah Yahudi dan bekas penyunting Hebrew Encyclopedia (Ensiklopedia Ibrani), dan bekas pembantu senior dari Zeev Jabotinsky. Kakaknya Yonatan ialah militer yang terbunuh pada Operasi Entebbe pada 1976. Adiknya Iddo ialah radiolog dan penulis. Ketiga bersaudara ini pernah berdinas di satuan pengintai Sayeret Matkal.

Ketika ia berusia 14 tahun, keluarganya berpindah ke Amerika Syarikat dan menetap di Cheltenham Township, Pennsylvania, sebuah daerah pinggiran bandar Philadelphia. Ia lulus dari SMA Cheltenham. Ia memiliki gelaran B.Sc dalam Arsitektur dari Massachusetts Institute of Technology, dan MBA dari MIT Sloan School of Management. Ia juga pernah belajar ilmu politik di Harvard dan MIT. Setelah sekolah pasca-sarjana, Netanyahu kembali ke Israel. Netanyahu mempunyai seorang anak perempuan, Noa, dari perkahwinannya yang pertama dengan Micki Weizman. Pernikahan Netanyahu yang kedua adalah dengan Fleur Cates, yang berpindah menjadi pemeluk Yahudi kerana hanya ayahnya yang Yahudi. Kini ia beristerikan Sarah, isterinya yang ketiga, dan dari dia ia memperoleh dua orang anak iaitu Yair and Avner.

Setelah terjun sebentar di dunia bisnes, Netanyahu diangkat menjadi Wakil Kepala Misi dari Kedutaan Besar Israel di Washington, D.C. pada 1982. Kemudian ia diangkat menjadi duta besar Israel untuk Amerika Syarikat, dari 1984 hingga 1988. Ia terpilih menjadi anggota Knesset pada 1988 dan duduk di pemerintahan yang dipimpin oleh Yitzhak Shamir dari 1988 sehingga 1992. Shamir pensiun dari politik tidak lama setelah kekalahan Likud dalam pemilu 1992. Pada 1993, untuk pertama kalinya parti ini mengadakan pemilihan pendahuluan untuk memilih pemimpinnya, dan Netanyahu menang setelah mengalahkan Binyamin Ze'ev Begin, anak Perdana Menteri Menachem Begin, dan politikus veteran David Levy. (Ariel Sharon mula-mula juga ikut memperebutkan kepemimpinan Likud, namun segera mengundurkan diri ketika jelas bahawa ia akan mendapatkan dukungan yang sangat kecil.)

Perdana Menteri (1996-1999)[sunting | sunting sumber]

Fail:Bnetanyahu.jpg
Benjamin Netanyahu

Netanyahu dipilih pada 1996 setelah gelombang aksi jihad pejuang Palestin menyerang warga sipil Israel. Shimon Peres-yang didukung di TPS-tak dapat menghentikannya dan kepercayaan publik padanya merosot dengan cepat Pada 3 dan 4 Mac 1996, pejuang Palestin mengadakan 2 serangan aksi jihad yang mematikan dan membunuh 32 warga Israel. Kedua serangan itu ialah katalisator utama dalam kejatuhan Peres, yang akhirnya melenyapkan hak pilih karena ketidakmampuannya menghentikan aksi jihad melawan orang-orang Israel. Tidak seperti Peres, Netanyahu tidak percaya pada ‘jasa baik’ Yasser Arafat dan memelihara kemajuan proses perdamaian terhadap Autonomi Palestin memenuhi kewajibannya-terutama melawan pejuang Palestin. Slogan kempennya ialah "Netanyahu-menjaga Perdamaian".

Sering pemerintahan yang baru mengabaikan yang telah menjadi keputusan pemerintahan sebelumnya. Begitu juga Netanyahu yang berasal dari garis keras Israel ini. Perdamaian yang telah dirintis pendahulunya Yitzhak Rabin dan Shimon Peres diabaikan begitu sahaja. Sebagai contoh, menurut hasil kesepakatan Perjanjian Oslo, pasukan Israel mesti ditarik dari sejumlah daerah pendudukannya. Namun, sehingga beberapa tahun, hal itu tidak direalisasikan akibat pergantian pemerintahan.

Sebagai Perdana Menteri ia berunding dengan Yasser Arafat pada forum Persetujuan Wye, namun banyak pernyataan ia mencuba mematikan banyak kemajuan. Pendekatan Netanyahu untuk perundingan perdamaian terkenal dengan:

"Jika mereka akan memberi – mereka akan menerima. Jika mereka tidak akan memberi – mereka tidak akan menerima".
"יתנו - יקבלו. לא יתנו - לא יקבלו"

Tiada kemajuan dalam perbincangan perdamaian dengan orang-orang Palestin dan Netanyahu gagal mewujudkan langkah yang disetujui atas Persetujuan Oslo. Pada 1996, Netanyahu dan walikota Jerusalem Ehud Olmert memutuskan membuka keluaran Tebing Barat. Ini meletuskan 3 hari pergolakan dari orang-orang Palestin, mengakibatkan lebih dari selusin warga Israel dan ribuan warga Palestina terbunuh.

Walaupun ia berprogram melawan ‘kawasan’, Netanyahu dibenci kebanyakan elit dan media massa yang dikenal dengan sayap kiri Israel. Setelah serentetan skandal yang panjang (termasuk gosip tentang isterinya) dan pengusutan membuka perlawanan padanya dalam tuduhan korupsi, Netanyahu kehilangan dukungan dari publik Israel.

Setelah dikalahkan Ehud Barak pada Pemilu Israel 1999, secara temporer Netanyahu beristirahat dari politik.

Kegiatan politik setelah tahun 2000[sunting | sunting sumber]

Pada 2002 setelah Parti Buruh Israel meninggalkan kekuasaan dan mengosongkan jabatan Menlu, Perdana Menteri Ariel Sharon mengangkat Netanyahu sebagai Menteri Kewangan. Netanyahu meragukan Sharon pada kepemimpinan dalam parti Likud tetapi gagal memecat Sharon. Setelah pemilihan 2003, Netanyahu menerima jabatan Menteri Kewangan dalam koalisi terbaru bentukan Sharon. Netanyahu tidak sekarang mendukung konsep negara Palestin di masa depan, walaupun pada 2 kesempatan pada tahun 2001, ia menunjukkan keinginannya mempertimbangkan gagasan “Komite Sentral Likud Menolak Negara Palestina” (Haaretz Daily, 13 Mei 2002).

Sebagai Menteri Kewangan, Netanyahu menjalankan rencana ekonomi yang hebat untuk memperbaiki ekonomi Israel dari keterpurukannya selama Intifadah al Aqsa. Rencana itu meliputi langkah terhadap pasar bebas, walau telah dilihat banyak lawannya kontroversial.

Pada 7 Ogos 2005, Netanyahu mengundurkan diri sebagai Menteri Kewangan dalam protes terhadap rencana penarikan Israel dari Jalur Gaza dan digantikan oleh Ehud Olmert.

Menyusul penarikan Ariel Sharon dari Likud, Netanyahu merupakan salah seorang calon yang mengincar jabatan kepemimpinan. Percubaan terbarunya sebelum ini ialah pada September 2005 pada waktu itu ia mencuba memegang lebih awal untuk kedudukan ketua Parti Likud position, sedangkan parti ini masih berkuasa dalam kancah perpolitikan Israel- lalu secara efektif mendepak Ariel Sharon dari jabatannya. Parti ini menolak usul itu. Netanyahu mengambil kembali kepemimpinan pada 20 Disember dengan pungutan 47% suara.

Buku dan Artikel[sunting | sunting sumber]

Buku[sunting | sunting sumber]

  • A Durable Peace: Israel and Its Place Among the Nations (Warner Books, 2000) ISBN 0-446-52306-2
  • Fighting Terrorism: How Democracies Can Defeat Domestic And International Terrorism (Diane Pub Co, 1995) ISBN 0-7881-5514-8
  • A Place Among the Nations (Bantam, 1993) ISBN 0-553-08974-9
  • Terrorism: How the West Can Win (Farrar Straus & Giroux, 1986) ISBN 0-374-27342-1

Artikel[sunting | sunting sumber]

Didahului oleh
Yitzhak Shamir
Ketua Parti Likud
19931999
Diikuti oleh:
Ariel Sharon
Didahului oleh
Shimon Peres
Menteri Luar Negeri Israel
20022003
Diikuti oleh:
Silvan Shalom
Didahului oleh
Silvan Shalom
Menteri Kewangan Israel
2003 – 2005
Diikuti oleh:
Ehud Olmert
Didahului oleh
Ariel Sharon
Ketua Parti Likud (penggal kedua)
2005 – Sekarang
Diikuti oleh:
-

Templat:Perdana Menteri Israel