Bersalin secara pembedahan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Bersalin secara pembedahan, ialah prosedur pembedahan di mana satu atau lebih bayi dilahirkan melalui hirisan pada perut ibu, selalunya dilakukan kerana penghantaran melalui faraj akan membahayakan bayi atau ibu.[1] Sebab-sebab pembedahan termasuk kelahiran tersumbat, kehamilan kembar, tekanan darah tinggi pada ibu, kelahiran sungsang, dan masalah dengan plasenta atau tali pusat. Bersalin secara pembedahan boleh dilakukan berdasarkan bentuk pelvis ibu atau sejarah pembedahan C sebelumnya. Percubaan kelahiran faraj selepas pembedahan C mungkin boleh dilakukan. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan bersalin secara pembedahan hanya dilakukan apabila diperlukan dari segi perubatan.[2] Kebanyakan pembedahan C dilakukan tanpa sebab perubatan, atas permintaan seseorang, biasanya ibu.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Pregnancy Labor and Birth". Office on Women's Health, U.S. Department of Health and Human Services. 1 February 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 28 July 2017. Dicapai pada 15 July 2017. Rencana ini mengandungi teks dari sumber yang berada dalam domain awam.
  2. ^ "Safe Prevention of the Primary Cesarean Delivery". American Congress of Obstetricians and Gynecologists and the Society for Maternal-Fetal Medicine. March 2014. Dicapai pada 23 January 2022.