Pergi ke kandungan

Big Bertha (lembu)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Big Bertha (17 Mac 1945 – 31 Disember 1993) adalah seekor lembu yang memegang dua Rekod Dunia Guinness: ia adalah seekor lembu tertua yang dicatatkan, mati hanya tiga bulan sebelum ulang tahun ke-49, dan ia juga memegang rekod pembiakan seumur hidup, setelah menghasilkan 39 anak lembu.[1] Sepanjang hayatnya ia membantu mengumpulkan $75,000 untuk penyelidikan kanser dan badan amal lain.[2][3]

Kehidupan[sunting | sunting sumber]

Big Bertha dilahirkan di Ireland pada 17 Mac 1945, Hari St Patrick. Keturunannya telah diberikan sebagai Droimeann[1][3] (baka lembu asli Ireland), atau Friesian. Ia dibeli di peternakan lembu oleh petani Jerome O'Leary dan tinggal di ladangnya berhampiran bandar pasar Sneem di Kaunti Kerry, barat daya Ireland.[2][4]

Big Bertha memegang dua Rekod Dunia Guinness: ia adalah lembu tertua yang pernah direkodkan, mati hanya tiga bulan sebelum ulang tahun ke-49, dan ia juga memegang rekod untuk pembiakan seumur hidup, setelah menghasilkan 39 ekor anak lembu.[3] Namun, pada tahun 2006, kategori tersebut telah dikeluarkan dari Rekod Dunia Guinness.

Kerana statusnya memecahkan Rekod Dunia, Big Bertha menjadi selebriti tempatan. Penampilannya di pameran ternak membantu mengumpulkan $75,000 untuk penyelidikan kanser dan badan amal lain,[2] dan ia akan memimpin perbarisan Hari St Patrick di Sneem untuk membantu pengumpulan dana. Sebelum penampilannya di perarakan yang bising, O'Leary akan memberi makan wiski kepadanya untuk menenangkan kegelisahannya.[1] Selepas kematian ia pada Malam Tahun Baru 1993, satu penghiburan telah diadakan untuk ia di pub, Tavern Blackwater di Raycoslough, Blackwater, di Kaunti Kerry. Semasa kematian Big Bertha, O'Leary masih mempunyai beberapa keturunannya di kawanannya, yang tertua di antaranya berusia 35 tahun.

Setelah kematiannya, Big Bertha diawet, dan sekarang berada di sebuah ladang di Beaufort di Kaunti Kerry.[1][2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d "My Travels: Turtle Bunbury in Ireland. A wake for a cow in a pub in rural Ireland sounds like an episode of Father Ted. We knew we'd get no further that night". The Guardian. 4 December 2010. Dicapai pada 20 December 2010.
  2. ^ a b c d "World's Oldest Cow to Visit Taxidermist". Deseret News. 31 December 1993. Diarkibkan daripada yang asal pada 7 November 2010. Dicapai pada 20 December 2010.
  3. ^ a b c Cunnane, Catherina (19 November 2019). "Weird Cow Breeds: Droimeann- One of Ireland's rarest cattle breeds". That's Farming. Thatsfarming.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 2020-01-08. Dicapai pada 26 July 2019. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "DM" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
  4. ^ Ballyvolane House Spirits Company, Castlelyons. "Big Bertha, Irelands' oldest cow & legend of Sneem in Kerry". Ballyvolane House Spirits Company. Dicapai pada February 1, 2020.