Black Maria (filem)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Black Maria
PengarahAmbri Kailani Zain
PenulisAmbri Kailani Zain
Lakon layar olehAmbri Kailani Zain
Dibintangi oleh
Mula ditayangkan
26 Jun 2003 (2003-06-26)(Malaysia)
NegaraMalaysia
BahasaMelayu
PerbelanjaanRM 1.02 juta
Pecah panggungRM 150,000

Black Maria merupakan sebuah filem Melayu yang diterbitkan di Malaysia pada 2003. Filem Black Maria diterbitkan dalam bentuk filem warna.

Filem Black Maria mula ditayangkan pada 26 Jun 2003 di pawagam seluruh negara. Menampilkan Lisdawati, Eizlan Yusof, Azhar Sulaiman dan ramai lagi.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Pada Tahun 1978, bot laju yang dipandu oleh Tuan Hashim telah kemalangan. Tuan Hashim berjaya menyelamatkan isterinya Puan Sabariah, dan Razlan anak sulung mereka berjaya menyelamatkan diri sendiri. Dua orang anak mereka, Rashid dan Rasul hilang ditelan ombak ganas. 23 tahun kemudian ... Seorang bekas tentera elit, Azman, berjaya menyelamatkan Maria yang hampir dibunuh oleh Psycho, seorang pembunuh dan perogol bersiri. Maria ialah adik bongsu kepada Razlan (yang sedang menanti maut apabila disahkan menghidap kanser otak). Apabila Psycho sekali lagi cuba menceroboh rumah mereka, Razlan begitu bimbang dengan keselamatan keluarganya apabila dia sudah tiada nanti. Razlan mengupah Azman untuk menjaga adiknya. Sementara itu, Izani, seorang ahli perniagaan yang berjaya tidak menerima hakikat bahawa dia adalah anak angkat kepada keluarga Tan Sri Aziz. Izani meninggalkan syarikat Tan Sri Aziz dan menerima tawaran daripada Razlan yang mahukan Izani menguruskan perniagaan keluarganya sekaligus menjaga keselamatan keluarganya. Razlan mengambil keputusan pulang ke kota bahru bagi menghabiskan sisi terakhir hidupnya. Malang tak berbau, Razlan diculik oleh sekumpulan penjahat yang meminta wang tebusan RM1 juta. Azman, Izani, Maria dan Puan Sabariah bergegas ke Kota Bahru untuk menyerahkan wang tebusan. Di sana, terbongkar rahsia bahawa Azman dan Izani adalah anak Puan Sabariah yang terpisah 23 tahun yang lepas. kegembiaraan mereka hanyalah sementara apabila tanpa disangka sekali lagi mereka akan kehilangan salah seorang anggota keluarga buat selamanya...Pelakon[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]