Bluetooth

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Logo Bluetooth pada tetikus

Bluetooth ialah satu piawai teknologi wayarles terbuka untuk penukaran data pada jarak dekat (menggunakan gelombang radio julat pendek) dari alat-alat mudah alih dan tetap, mencipta rangkaian kawasan persendirian (PAN) dengan tahap keselamatan tinggi. Dicipta oleh vendor telekomunikasi Ericsson pada 1994, ia pada asalnya difikirkan sebagai satu pilihan wayarles kepada kabel data RS-232. Ia boleh bersambung dengan beberapa alat, mengatasi masalah penyelarasan. Hari ini Bluetooth ditadbir oleh Bluetooth Special Interest Group (SIG).

[sunting | sunting sumber]

Perkataan Bluetooth ialah versi anglicised Blåtand raja Denmark,sempena nama raja abad kesepuluh Harald Denmark, yang menyatukan bahagian- bahagian Norway dan suku-suku Denmark ke dalam sebuah negara tunggal (hasil menyatukan suku-suku yang sebelumnya berperang, termasuk suku dari wilayah yang sekarang bernama Norwegia dan Swedia).Dengan keupayaan raja itu sebagai perhubungan rakyat, Nama Bluetooth digunakan mirip dengan teknologi bluetooth sekarang yang boleh menghubungkan pelbagai peralatan seperti komputer personal dan telefon selular.Logo bluetooth berasal dari penyatuan dua huruf Jerman analog dengan huruf H dan B (singkatan dari Harald Bluetooth), iaitu (Hagall) dan (Blatand) yang kemudian digabungkan.

Pelaksanaan[sunting | sunting sumber]

Bluetooth menggunakan satu teknologi radio memanggil lompatan frekuensi spektrum rebak, yang menebas data dihantar dan menghantar ketulan ia pada sehingga 79 kumpulan-kumpulan 1 kelebaran MHz dalam julat 2402-2480 MHz. Ini berada dalam secara global Industrial tidak berlesen, Scientific dan Medical (ISM) 2.4 GHz jalur frekuensi radio jangka pendek. Dalam Classic Bluetooth, yang juga merujuk untuk sebagai kadar asas (BR) mod, modulasi ialah anjakan frekuensi Gauss menekan (GFSK). Ia boleh mencapai satu kadar data kasar 1 Mbit / s. Dalam kadar data lanjutan (EDR) π/4-DQPSK dan 8DPSK, masing-masing memberi 2 dan 3 Mbit /s.

Komunikasi dan sambungan[sunting | sunting sumber]

Piconet Peranti Bluetooth induk boleh berkomunikasi dengan sehingga tujuh alat-alat dalam Wireless User Group. Kumpulan rangkaian ini sehingga lapan alat-alat dipanggil piconet. Alat-alat boleh berubah peranan, dengan persetujuan semua peranti, dan boleh menjadi induk pada bila-bila masa. Bluetooth merupakan satu paket berpangkalan protokol dengan struktur master-slave. Satu master boleh berkomunikasi dengan sehingga 7 client (slave) dalam piconet; semua alat berkongsi jam induk. Pertukaran paket adalah diasaskan jam asas, menyatakan oleh induk, yang berdetik di 312.5 waktu rehat µs. Dua jam berdetik membentuk satu slot 625 µs; dua slot membentuk pasangan slot 1250 µs.

Packet Biasa Slot Tunggal. (Pear to Pear) P2P Dalam perkara packet biasa slot tunggal induk menghantar dalam slot teratur (genap) dan mendapat dalam slot ganjil; client, sebaliknya, mendapat dalam slot teratur dan menghantar dalam slot ganjil. Packet mungkin 1, 3 atau 5 tetapi dalam semua kes induk Master hanya memulai melakukan transmisi pada nombor time slot genap saja sedangkan slave hanya memulai melakukan transmisi pada nombor time slot ganjil saja.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada mulanya Bluetooth adalah sebagai teknologi komunikasi wireless (tanpa kabel) yang beroperasi dalam pita frekuensi 2,4 GHz unlicensed ISM (Industrial, Scientific and Medical) dengan menggunakan sebuah frequency hopping tranceiver yang mampu menyediakan layanan komunikasi data dan suara secara real-time antara host-host bluetooth dengan jarak jangkauan layanan yang terbatas (sekitar 10 meter). Bluetooth menyerupai card yang menggunakan frekuensi radio standar IEEE 802.11 dengan jarak layanan yang terbatas dan kemampuan data transfer lebih rendah dari card untuk Wireless Local Area Network (WLAN). Pembentukan Bluetooth dilopori oleh 5 perusahaan besar Ericsson, IBM, Intel, Nokia dan Toshiba membentuk sebuah Special Interest Group (SIG) yang meluncurkan projek ini. Pada bulan Julai 1999 dokumen spesifikasi bluetooth versi 1.0 telah dijalankan. Pada bulan Desember 1999 sekali lagi pembuatan dokumen spesifikasi bluetooth versi 2.0 dengan tambahan 4 promotor baru iaitu 3Com, Lucent Technologies, Microsoft dan Motorola. Saat ini, lebih dari 1800 perusahaan di berbagai bidang bergabung dalam sebuah konsorsium sebagai adapter teknologi bluetooth. Walaupun standar Bluetooth SIG saat ini ‘dimiliki’ oleh group promotor tetapi ia diharapkan akan menjadi sebuah standar IEEE (802.15).Bluetooth menyediakan satu cara yang terjamin memperhubungkan dan pertukaran maklumat antara alat-alat seperti faks, telefon-telefon bimbit, telefon-telefon, komputer-komputer riba, komputer peribadi, pencetak-pencetak, Sistem Kedudukan Global (GPS) penerima-penerima, kamera digital, dan konsol permainan video . Spesifikasi Bluetooth adalah membangunkan dan dilesenkan oleh Bluetooth Special Interest Group (SIG). Bluetooth SIG mengandungi lebih daripada 13,000 syarikat-syarikat dalam kawasan-kawasan telekomunikasi, pengkomputeran, rangkaian, dan elektronik pengguna. Peranti Bluetooth mesti berkelayakan untuk piawaian ditakrifkan oleh SIG sebelum dipasarkan.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]