Bob Sadino

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Bambang Mustari Sadino (lahir di Tanjung Karang (sekarang Bandar Seri Begawan) , 9 Mac 1933  – meninggal di Kuala Lumpur , 19 Januari 2015 pada umur 81 tahun) atau sering dipanggil Bob Sadino, merupakan seorang pengusaha asal Indonesia yang menjalankan perniagaan di bidang pangan dan ladang. Beliau merupakan pemilik dari rangkaian usaha Kemfood dan Kemchick. Dalam banyak kesempatan, ia sering kelihatan santai dengan mengenakan kemeja lengan pendek dan seluar pendek yang menjadi ciri khasnya sehari-hari.

Kematian[sunting | sunting sumber]

Keadaan kesihatan Bob Sadino merosot selepas isterinya, Soelami Soejoed meninggal dunia pada Julai2014.[1] Setelah sempat dirawat selama dua minggu di Hospital Pondok Indah, pada 19 Januari 2015, petang hari pkl. 18.05, Ia meninggal dunia keranasakit.[2][3]

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Bob Sadino lahir dari sebuah keluarga yang hidup berkecukupan. Ia adalah anak bongsu dari lima bersaudara. Sewaktu orang tuanya meninggal, Bob yang ketika itu berumur 19 tahun mewarisi seluruh harta kekayaan keluarganya karena saudara kandungnya yang lain sudah dianggap hidup mapan. Bob kemudian menghabiskan sebahagian hartanya untuk berkeliling dunia. Dalam perjalanannya itu, ia singgah di Belanda dan menetap selama kurang lebih 9 tahun. Di sana, ia bekerja di Jakarta Lylod di bandar Amsterdam dan juga di Hamburg, Jerman. Ketika tinggal di Belanda itu, Bob bertemu dengan pasangan hidupnya, Soelami Soejoed.

Pada tahun 1967, Bob dan keluarga kembali ke Indonesia. Ia membawa serta 2 Mercedes miliknya, buatan tahun 1960-an. Salah satunya ia jual untuk membeli sebidang tanah di Kemang, Jakarta Selatan sementara yang lain tetap ia simpan. Setelah beberapa lama tinggal dan hidup di Indonesia, Bob memutuskan untuk keluar dari pekerjaannya kerana ia mempunyai tekad untuk bekerja secara mandiri.

Pekerjaan pengusaha[sunting | sunting sumber]

Pekerjaan pertama yang dilakoni Bob Sadino selepas keluar dari syarikat adalah menyewa kereta Mercedes yang ia miliki, ia sendiri yang menjadi pemandunya. Namun sayang, suatu ketika ia mendapatkan kemalangan yang mengakibatkan keretanya rosak teruk. Kerana tak punya wang untuk memperbaikinya, Bob beralih pekerjaan menjadi kuli bangunan dengan gaji harian Rp.100. [4]

Suatu hari, seorang teman menyarankan Bob memelihara dan menjalankan perniagaan telur ayam negeri untuk melawan kemurungan yang dialaminya. [4] Bob tertarik dan mula mengembangkan usaha penternakan ayam. Ketika itu, di Indonesia, ayam kampung masih mendominasi pasaran. Bob-lah yang pertama kali memperkenalkan ayam negeri beserta telurnya ke Indonesia. Bob menjual telur-telur dari pintu ke pintu. Ketika itu, telur ayam negeri belum popular di Indonesia sehingga barang dagangannya tersebut hanya dibeli oleh ekspatriat-ekspatriat yang tinggal di kawasan Kemang, serta beberapa orang Indonesia yang pernah bekerja di luar negeri. Namun masa berlalu, telur ayam negeri mula dikenali sehingga perniagaan Bob semakin berkembang. Bob kemudian meneruskan usahanya dengan menjual daging ayam. Selain memperkenalkan telur ayam negeri, ia juga merupakan orang pertama yang menggunakan perladangan sayur sistem hidroponik di Indonesia.

Catatan awal tahun 1985 menyebutkan, rata-rata per bulan syarikat Bob menjual 40-50 tan daging segar, 60-70 tan daging olahan, dan sayur-sayuran segar 100 tan. [4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Artikel: "Bob Sadino Sudah Dirawat di Rumah Sakit" di tempo.co
  2. ^ Artikel: "Bob Sadino meninggalDunia
  3. ^ Artikel: "Pengusaha Nyentrik Bob Sadino Meninggal Dunia" di liputan6.com
  4. ^ a b c [http : //warta.mercubuana.ac.id/2010/12/bob-sadino-pengusaha-berdinas-celana-pendek/ "BOB SADINO: Pengusaha berkhidmat Celana Pendek"] Periksa |url= value (bantuan). Warta & Berita Universiti Mercu Buana. 2010-12-12. Dicapai pada 2013-02-28.