Boulevard Saint-Germain

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Koordinat: 48°51′10.70″N 2°20′10.70″E / 48.8529722°N 2.3363056°E / 48.8529722; 2.3363056

Boulevard Saint-Germain pada tahun 2010
Pandangan udara Paris (1878) dengan Boulevard Saint-Germain baru di sebelah kanan

Boulevard Saint-Germain (Sebutan bahasa Perancis: [bulvaʁ sɛ̃ ʒɛʁmɛ̃]) adalah jalan utama di Paris di Rive Gauche dari Seine.

Ia melengkung dalam lengkungan 3.5 kilometer dari Pont de Sully di timur (jambatan di pinggir Île Saint-Louis) ke Pont de la Concorde (jambatan ke Place de la Concorde) di sebelah barat dan melintasi jalan arondisemen ke-5, ke-6, dan ke-7. Pada titik tengahnya, boulevard melintasi utara-selatan Boulevard Saint-Michel. Jalan raya paling terkenal kerana melintasi suku Saint-Germain-des-Prés dari mana ia berasal dari namanya.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Boulevard Saint-Germain adalah bahagian terpenting dari Haussmann's renovation of Paris (1850-an dan 60-an) di Left Bank. Boulevard menggantikan banyak jalan kecil yang menghampiri jalannya, termasuk, dari barat ke timur (hingga jalan raya Saint-Michel), Rue Saint-Dominique, Rue Taranne, Rue Sainte-Marguerite, Rue des Boucheries dan Rue des Cordeliers.[1] Salah satu mercu tanda yang dihapus untuk memberi jalan bagi projek ini ialah penjara Abbey of Saint-Germain-des-Prés yang berdiri sepenuhnya di atas apa yang sekarang menjadi Boulevard, tepat di sebelah barat tempat yang sekarang adalah Passage de la Petite Boucherie.[1]

Boulevard berasal dari gereja Saint-Germain-des-Prés yang bermula pada Abad Pertengahan. Kawasan di sekitar jalan raya ini juga disebut sebagai Faubourg ("Pinggir bandar") Saint-Germain yang berkembang di sekitar biara.

Pada abad ke-17, kawasan Saint-Germain menjadi lokasi utama rumah-rumah bandar yang mulia, atau hôtels particuliers. Reputasi ini berterusan sepanjang abad ke-19, di mana golongan bangsawan lama di suku Saint-Germain sering dibandingkan dengan borjuasi atas Tebing Kanan yang baru, yang mempunyai kediaman mereka di Boulevard Saint-Honoré atau di Champs-Élysées (seperti yang dinyatakan, misalnya, dalam novel Honoré de Balzac dan Marcel Proust).

Sejak tahun 1930-an, Saint-Germain telah dikaitkan dengan kehidupan malam, kafe dan pelajarnya (boulevard melintasi Latin Quarter). Rumah bagi sejumlah kafe terkenal, seperti Les Deux Magots dan Café de Flore, kawasan Saint-Germain adalah pusat gerakan eksistensialisme yang paling berkaitan dengan Jean-Paul Sartre dan Simone de Beauvoir. Pada 27 Mac 2000, ini diperingati oleh kota Paris yang menamakan semula kawasan di hadapan Gereja Saint-Germain, di persimpangan Boulevard Saint-Germain dan Rue Bonaparte, Tempat Jean-Paul Sartre et Simone de Beauvoir.[2]

Selepas Perang Dunia Kedua Boulevard Saint-Germain menjadi tempat intelektual dan budaya untuk kehidupan Paris. Ahli falsafah, pengarang dan pemuzik memenuhi kelab malam dan brasseri yang terletak di jalan raya.

Jalan raya hari ini adalah jalan membeli-belah mewah yang berkembang dengan kedai dari Armani hingga Rykiel. Kafe-kafe ini terus menjadi lokasi untuk pertemuan intelektual dan politik dan kehidupan malam terus berkembang maju. Berdekatan adalah Institut d'études politiques ("Sciences Po") dan College des Ingenieurs.

Alamat yang diperhatikan[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 184 Boulevard Saint-Germain adalah Société de Géographie, masyarakat geografi tertua di dunia, yang ditubuhkan pada tahun 1821 oleh von Humboldt, Chateaubriand, Dumont d'Urville, Champollion antara lain. Ini memiliki markas besar di sini sejak tahun 1878. Pintu masuk ditandai dengan dua caryatid raksasa yang mewakili Darat dan Laut. Di sinilah, pada tahun 1879, bahawa pembinaan Terusan Panama diputuskan. Pada masa ini bangunan ini menempatkan Ipag - école supérieure de commerce.

Sisa-sia bekas jalan raya[sunting | sunting sumber]

Beberapa sisa jalan yang dikeluarkan untuk memberi laluan kepada Boulevard masih ada hingga kini. Masih ada beberapa bahagian jalan-jalan yang asli, misalnya Rue Gozlin semasa, sebahagian dari bekas Rue Sainte-Marguerite, yang kini terdiri dari satu blok kota yang sangat pendek antara Place du Quebec (di Rue Bonaparte) dan Rue des Ciseaux.

Juga, sebahagian jalan-jalan asli telah dikekalkan dalam keadaan asalnya, tetapi dimasukkan ke dalam Boulevard sebagai bahagian sempit pendek yang dipisahkan dari Boulevard utama oleh sebuah pulau lalu lintas. Sebagai contoh, terdapat bahagian selatan boulevard di Place Henri Mondor, selatan stesen Odeon Metro, yang merupakan bekas Rue des Cordeliers (kemudian dinamakan semula Rue de l'Ecole de Médecine) dan lanjutan dari Rue de L'Ecole de Médecine semasa, tetapi kini dianggap sebagai Boulevard Saint-Germain. Contoh lain adalah sisi selatan boulevard di sebelah timur Rue des Ciseaux, yang memanjangkan Rue Gozlin semasa, yang sebelumnya bernama Rue Sainte-Marguerite. Bahagian utara Rue Gozlin dan bahagian pendek yang memanjang ini mewakili tepat sejauh mana selatan biara itu diperluas sebelum penciptaan Boulevard Saint-Germain.

Di beberapa bahagian boulevard, sisi bekas jalan raya terpelihara dan bangunannya jauh lebih tua daripada fasad Haussmannian yang merangkumi sebahagian besar bangunan lain di boulevard. Sebagai contoh, bangunan di sebelah utara boulevard antara Rue de Buci dan rue de Seine adalah sisi utara yang asli bekas Rue des Boucheries (dinamakan semula Rue de l'Ecole de Médecine pada tahun 1846).[3]

Di 175 Boulevard Saint-Germain di sudut Rue des Saint-Peres berdiri sebuah bangunan yang asalnya dibina pada tahun 1678 dan masih mempunyai papan tanda jalan untuk Rue Taranne.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Saint-Germain-des-Prés et son faubourg, Dominique Leborgne, Editions Parigramme, Paris 2005, ISBN 2-84096-189-X
  2. ^ Saint-Germain-des-Prés et son faubourg, p. 73, Dominique Leborgne, Editions Parigramme, Paris 2005, ISBN 2-84096-189-X
  3. ^ Saint-Germain-des-Prés et son faubourg, p. 118, Dominique Leborgne, Editions Parigramme, Paris 2005, ISBN 2-84096-189-X

Pautan luar[sunting | sunting sumber]