Buaya

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Buaya

Buaya adalah haiwan reptilia yang hidup di dalam air. Ibu buaya adalah lebih ganas daripada buaya yang lain. Induk buaya betina rata-rata menyimpan telur-telurnya dengan dibenamkan pada tanah atau di bawah seresah daun. Dan, induk tersebut menunggu dari jarak sekitar 2 meter dari dalam air. Pada musim bertelur, buaya amat buas menjaga telurnya. Di Malaysia terdapat 3 jenis buaya yang terkenal:

  1. Buaya Tembaga (Crocodylus porosus)
  2. Buaya Jejulong (Tomistoma schlegelii)
  3. Buaya Siam (Crocodylus siamensis)
Distrubition of crocodiles

Sedangkan di seluruh dunia terdapat 23 jenis buaya (termasuk seluruh famili Crocodilian, Alligator, Gharial, serta Caiman). Dari semua jenis tersebut, Buaya Tembaga Crocodilus Porosus adalah yang terbesar, dan penyebaran buaya tembaga adalah di perairan Malaysia hingga Australia, serta negara negara lain sekitar Indonesia (Menurut pakar biologi Adam Britton, penyebaran Buaya Muara terdapat mulai dari perairan laut India dan Sri Lanka di Lautan Hindi hingga Fiji di Lautan Pasifik).

Buaya dan Ekosistem[sunting | sunting sumber]

Buaya adalah haiwan berdarah sejuk dengan mempunyai suhu badan yang bergantung kepada persekitarannya.Haiwan ini tidak berupaya untuk mengawal atur suhu tubuhnya dengan sendiri, maka, ia perlu mendiami habitat berair yang suhu yang panas dan lembap sepanjang tahun.Walaupun mempunyai reputasi yang buruk, buaya memainkan peranan yang penting di dalam persekitaran tanah becah.

Haiwan ini membantu dalam mengekalkan keseimbangan jaringan kehidupan yang kompleks di ekosistem air tawa dan muara.Buaya juga adalah pemangsa kekunci yang berada di peringkat tertinggi di dalam rantaian makanan dengan pelbagai jenis makanan dan haiwan. Di samping itu, anak buaya pula menjadi makanan kepada haiwan lain seperti babi hutan, biawak, penyu, ikan siakap, helang dan buaya. Sebagai pemangsa dan mangsa, buaya memainkan peranan penting di dalam memastikan ekosistem tanah becah sihat. Apabila habitat ini sihat maka secara keseluruhannya industri perikanan juga akan turut sihat.


Taman Buaya di Malaysia[sunting | sunting sumber]

Taman Buaya Teluk Sengat, Bukit Tinggi, Johor
  1. Taman Buaya Melaka terletak di Ayer Keroh .
  2. Taman Buaya Sandakan merupakan taman buaya terbesar di Malaysia yang menempatkan 3000 ekor buaya.
  3. Taman Buaya Langkawi yang terletak di Kubang Badak, Langkawi.
  4. Taman Buaya Tuaran Sabah.
  5. Taman Buaya Miri , Sarawak.
  6. Taman Buaya Teluk Sengat di Bukit Tinggi , Johor.
  7. Taman Buaya Jong Sarawak merupakan tempat pertama di dunia yang membiak Buaya jejulong.

Fakta unik mengenai buaya: Buaya di Malaysia , terutamanya negeri Sarawak , terkenal dengan panggilan Bujang Senang yang sering menjadi igauan masyarakat setempat. Tidak seperti kebanyakan manusia yang sering menyamakan lelaki yang selalu berganti pasangan (playboy) dengan buaya. Yang sebenarnya, buaya ialah merupakan binatang yang setia dengan pasangannya sampai akhir hidup.[perlu rujukan]Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.