Budaya Maori

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Wharenui, kampung Ohinemutu, Rotorua.

Budaya Maori adalah budaya orang Maori New Zealand, sekumpulan orang Orang Polinesia Timur, dan membentuk sebahagian berbeza budaya New Zealand. Dalam komuniti Maroi, dan sebahagian kecilnya di seluruh New Zealand secara keseluruhannya, perkataan Māoritanga sering digunakan sebagai sinonim hampir untuk budaya Māori, akhiran bahasa Māori -Tanga iaitu kira-kira bersamaan dengan kata nama berakhir kualitatif "-ness" dalam Bahasa Inggeris.

Segitiga Polinesia[sunting | sunting sumber]

Māori sejarah budaya boleh lari daripada terikat kepada fenomena Polinesia yang lebih besar. Aotearoa (New Zealand) adalah puncak barat daya [Polinesia Segitiga]], sebuah kawasan Lautan Pasifik dengan tiga kumpulan pulau di sudut: Kepulauan Hawaiiʻi, Rapa Nui (Pulau Paskah), dan Aotearoa (New Zealand). Pulau banyak budaya dalam bahasa Segitiga sama saham Polynesia berasal dari bahasa proto-Melayu-Polinesia digunakan di Asia Tenggara 5,000 tahun lalu. Polinesia juga berkongsi tradisi budaya, seperti agama, organisasi sosial, mitos, dan budaya kebendaan. Ahli antropologi percaya bahawa semua Polynesia telah keturunan dari Pasifik Selatan proto budaya yang dicipta oleh orang-orang Austronesia (Malayo-Polynesian) yang telah berhijrah dari Asia Tenggara.

Budaya Polinesia utama yang lain ialah:

Pelayaran ke Aotearoa[sunting | sunting sumber]

Pelaut Polinesia adalah pelayar lautan dan ahli astronomi. Polinesia adalah mampu berjalan jarak jauh. Beberapa fakta yang diketahui mengenai kaedah mereka pelayaran. Adalah diterima secara umum bahawa pelayaran sengaja dan tidak sengaja. Bukti dari yang masih hidup Pacifica budaya moden telah digunakan untuk membina semula kaedah pelayaran mungkin. Sejarah penempatan awal New Zealand masih tidak diselesaikan sepenuhnya. Bukti yang boleh dipercayai yang terkini kuat menunjukkan bahawa penyelesaian awal New Zealand yang berlaku sekitar 1280 CE.

Yang terawal yang dikenal pasti proto-Māori penyelesaian terletak di Teluk Wairau di bahagian timur laut Pulau Selatan New Zealand. Arkeologi menunjukkan beberapa amalan budaya Polinesia Timur tipikal seperti kaedah pengebumian digunakan di New Zealand, seperti amalan menggunakan umu (ketuhar bumi) untuk memasak makanan.

Asal-usul[sunting | sunting sumber]

Para pelajar Maori di tempat kerja di sekolah mengukir.

Nenek moyang Polinesia Timur daripada Māori adalah pemburu, nelayan dan tukang kebun. Selepas tiba di New Zealand, Māori terpaksa untuk dengan pantas menyesuaikan budaya kebendaan mereka dan amalan pertanian yang sesuai dengan iklim tanah baru - sejuk dan keras perbandingan tropika pulau Polinesia. Kepintaran besar yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan tropika yang mereka telah dibawa dengan mereka dari Polinesia, termasuk taro, kumara, tī pore,[1] labu, dan keladi; ini adalah sukar di bahagian chillier selatan negara. Harakeke (tumbuhan flaks) yang berkhidmat sebagai gantian untuk pelepah kelapa dan serat bunga raya dalam pembuatan tikar, bakul, tali, pukat dan pakaian.

Rizom Pteridium esculentum (aruhe) telah digunakan sebagai makanan ruji, terutamanya untuk meneroka atau memburu kumpulan dari penempatan kekal; banyak pengedaran berleluasa spesis ini di New Zealand hari ini ialah akibat penebangan hutan prasejarah dan cenderung berikutnya daripada aruhe berdiri di atas tanah yang kaya (yang menghasilkan rizom yang terbaik). Rizom adalah berhawa-kering supaya mereka boleh disimpan dan menjadi lebih ringan; untuk kegunaan sendiri, mereka secara ringkas dipanaskan dan kemudian lembut dengan patu aruhe (rizom penggilas); kanji kemudiannya boleh disedut daripada gentian oleh setiap makan, atau dikutip jika ia bersedia untuk perayaan yang lebih besar. Banyak hal yang penting dan beberapa gaya Aruhe Patu yang berbeza yang telah dibangunkan.[2]

Aktiviti bermusim termasuk berkebun, memancing dan memburu burung. Tugas utama telah diasingkan untuk lelaki dan wanita, tetapi terdapat juga banyak aktiviti kumpulan yang melibatkan pengumpulan makanan dan tanaman makanan, dan peperangan. Seni dan adalah sebahagian yang menonjol budaya seperti yang dilihat dalam ukiran rumah, kanu, senjata, dan barangan lain status tinggi. Rakyat juga memakai perhiasan peribadi yang sangat hiasan, dan orang-orang yang berpangkat sering mempunyai kulit mereka bertanda dengan meluas ta moko yang serupa ke Tatoo.

Dengan pertumbuhan pelancongan dan pendedahan dari Haka kepada penonton antarabangsa di TV dan pada pertandingan sukan, kebudayaan Māori yang sebelum ini dilihat hanya dalam Māori masyarakat dan perkumpulan sosial dengan aspek Maori ketara semakin dilihat sebagai asas budaya New Zealand secara keseluruhannya.

Konsep Budaya[sunting | sunting sumber]

 • Mana. Ini bermakna kuasa, prestij atau pihak berkuasa.
 • Tapu. Suci, tidak boleh disentuh atau di bawah perlindungan rohani atau agama.

Marae[sunting | sunting sumber]

Seorang perwakilan yang diukir dalam gaya kontemporari Te Au-o-te-whenua, moyang kepada puak Kawerau-ā-Maki.

Tempat yang paling sesuai untuk acara Māori mana-mana budaya adalah marae, sebuah kawasan tertutup tanah di mana rumah mesyuarat atau wharenui (harfiah "rumah besar") berdiri. A marae adalah pusat kebanyakan kehidupan masyarakat Māori. Pada amnya [Māori bahasa]] digunakan dalam upacara dan ucapan-ucapan, walaupun terjemahan dan penerangan diberikan apabila peserta utama tidak penceramah Māori. Semakin, New Zealand sekolah dan universiti mempunyai sendiri' marae mereka untuk memudahkan pengajaran bahasa Māori dan budaya.

Marae adalah pusat upacara kaum di mana mesyuarat dan upacara mengambil tempat mengikut protokol tradisional. Marae melambangkan kumpulan perpaduan dan secara umumnya terdiri daripada kawasan terbuka yang dibersihkan dalam depan rumah mesyuarat ukiran yang besar, bersama-sama dengan dewan makan dan kemudahan lain yang perlu ke menyediakan penginapan yang selesa untuk melawat kumpulan. Pada fungsi rasmi marae yang mengambil tempat termasuk mengalu-alukan, perayaan rasmi, perkahwinan, christenings, pertemuan semula, dan tangihanga (pengkebumian). Orang tua mempunyai kuasa pada marae, dan mereka menyampaikan, terutamanya melalui tradisi lisan, tradisi dan amalan budaya ke golongan muda. Ini termasuk genealogi, kerohanian, pidato, dan politik, dan seni seperti komposisi muzik, prestasi, tenunan , atau ukiran.

Marae protokol[sunting | sunting sumber]

Butir-butir protokol, yang dipanggil "tikanga"[3] or "kawa"[3], vary by iwi but in all cases locals and visitors have to respect certain rules especially during the rituals of encounter. When a group of people come to stay on a marae, they are considered manuhiri (guests) while the hosts of the marae are known as tangata whenua. Should other groups of manuhiri arrive, the manuhiri who arrived previously are considered tangata whenua for the purposes of formally welcoming the new group.

Marae food[sunting | sunting sumber]

Although marae have modern cooking facilities, the hāngi, a traditional way of cooking food in Polynesia, is still used to provide meals for large groups because the food it produces is considered flavourful. The hāngi consists of a shallow hole dug in the ground, in which a fire is prepared and stones are placed on the top. When the stones are hot, prepared food is placed on top of them, meat first and then vegetables such as kumara, potatoes and pumpkin. The hāngi is then covered with leaves or mats woven out of harakeke flax (or wet sacks) and soil is then heaped over the hāngi to seal the heat in to cook the food.

Marae events[sunting | sunting sumber]

Like in pre-European times, marae continue to be the location of many ceremonial events, including birthdays, weddings, and anniversaries. The most important event located at marae are tangihanga. Tangihanga are the means by which the dead are farewelled and the surviving family members supported in Māori society. As indicated by Ka'ai and Higgins, "the importance of the tangihanga and its central place in marae custom is reflected in the fact that it takes precedence over any other gathering on the marae" (p. 90).[4]

Tradisi lisan Marae[sunting | sunting sumber]

Sejarah kumpulan individu puak disimpan oleh cara naratif, lagu dan dikir, justeru kepentingan muzik, cerita dan puisi. Pidato, membuat ucapan, adalah penting terutamanya dalam ritual pertemuan, dan ia dianggap sebagai penting untuk penceramah termasuk kiasan kisah tradisional dan sistem yang kompleks kata-kata pepatah, dipanggil whakataukī.[5] Tradisi lisan termasuk lagu, panggilan, dikir, Haka dan corak ucapan yang formal yang masih ingat sejarah rakyat.

Peristiwa dan aktiviti[sunting | sunting sumber]

Penting Māori acara kebudayaan atau aktiviti termasuk:

 • Para hui atau mesyuarat, biasanya pada marae 1. Ia bermula dengan pōwhiri (sambutan). Jika pengunjung diberi perhatian, dia boleh disambut dengan cabaran yang agresif oleh pahlawan bersenjatakan taiaha (kakitangan pertempuran tradisional), yang kemudiannya menawarkan tanda keamanan, seperti pelepah 1 pakis , kepada pengunjung. Penerimaan tanda dalam menghadapi pencerobohan itu adalah demonstrasi keberanian dan mana (karisma) pelawat. Pōwhiri sangat berstruktur, dengan ucapan dari kedua-dua tuan rumah dan tetamu yang berikutan format tradisional, urutan mereka akan ditentukan oleh Kawa (protokol) tempat itu, dan diikuti dengan waiata, lagu-lagu. Hui diadakan untuk perniagaan, untuk perayaan atau untuk upacara-upacara laluan seperti pembaptisan, perkahwinan dan death.It yang dihargai jika tetamu asing boleh sepatah dua kata di Māori dan menyanyi lagu yang mereka sudah biasa dengan sebagai satu kumpulan.
 • The Haka - 1 melafazkan tindakan, sering digambarkan sebagai "tarian perang", tetapi lebih kepada memuji-muji dengan isyarat tangan dan kaki stamping, asalnya dilakukan oleh pahlawan-pahlawan sebelum pertempuran, mengisytiharkan kekuatan dan kehebatan mereka dan menyalahgunakan pembangkang. Sekarang kerap dilakukan oleh New Zealand wakil ragbi dan pasukan liga ragbi sebelum perlawanan bermula. Terdapat pelbagai "Haka" walaupun satu, "Ka mate" oleh Te Rauparaha, adalah lebih banyak dikenali daripada mana-mana orang lain.
 • Kapa Haka (kumpulan Haka) sering datang bersama-sama untuk mengamalkan dan melaksanakan perkara-perkara kebudayaan seperti waiata atau lagu, terutama lagu tindakan, dan Haka untuk hiburan. Tarian Poi juga boleh membentuk sebahagian daripada repertoir. Alat muzik tradisional ketika mengiringi kumpulan itu, walaupun gitar juga sering digunakan. New Zealand banyak sekolah kini mempunyai "kapa Haka" sebagai sebahagian daripada kurikulum pengajian Māori. Hari ini, negara kapa Haka pertandingan diadakan di mana kumpulan diadili untuk mencari penghibur yang terbaik; ini menarik ramai besar. (Ungkapan biasa "kapa Haka kumpulan" secara tegas, ulangan yang tidak berguna.)
 • Koha hadiah kepada tuan rumah, selalunya makanan atau barangan tradisional, walaupun wang yang paling biasa digunakan today.Traditionally, intipati "koha" adalah bahawa ia adalah sukarela dan datang daripada hati, jadi untuk menentukan jumlah yang bertentangan dengan semangat. Semakin ia adalah perkara biasa untuk koha untuk menjadi sejumlah wang yang tetap setiap kepala yang disampaikan kepada tetamu di swasta, jadi tiada adalah embarressment. Penerima bergantung kepada penderma aroha (empati), manaakitanga (menghargai) dan wairua (semangat) untuk memastikan bahawa ia adalah mencukupi. Terima kasih untuk koha adalah sewajarnya hangat.
 • Matariki, "Tahun Baru Maori", meraikan pertama kenaikan melepaskannya di akhir Mei atau awal bulan Jun. Tradisinya masa sebenar untuk sambutan Matariki berbeza, dengan beberapa iwi meraikan serta-merta, yang lain menunggu sehingga terbit seterusnya bulan purnama.[6][7] Ia adalah hari di mana mereka memberikan penghormatan kepada orang yang mereka telah hilang tetapi juga mendapat sepanjang tahun lalu yang telah berlalu. Mereka meraikan hari dan malam dengan solat, kenduri, cinta, nyanyian, dan muzik. Selepas lupus selama bertahun-tahun, ia kini menjadi lebih meluas dirayakan[8][9] dalam pelbagai cara [10] dan dalam tempoh seminggu atau bulan di mana-mana dari awal Jun ke akhir Julai.

Wayang dan buku[sunting | sunting sumber]

Filem-filem yang mempunyai tema dan budaya Maori termasuk:

 • Utu, 1983, yang longgar berdasarkan peristiwa-peristiwa dari Perang Te Kooti
 • Ngati , 1987, set pada tahun 1948, melihat ancaman pengangguran bagi masyarakat tempatan Maori.
 • Boy, 2010, oleh Taika Waititi, drama komedi budak lelaki lanjut usia
 • Whale Rider, 2002 by Niki Caro, perjuangan seorang gadis berusia 12 tahun berturut-turut terutamanya
 • Once Were Warriors, 1994, gambaran grafik penghuni bandar Māori dan keganasan rumah tangga

Novel Witi Ihimaera dan cerita pendek Patricia Grace menyediakan pandangan orang dalam budaya. Novel Orang Tulang oleh Hulme Keri, memenangi Hadiah Booker bagi karya fiksyen pada tahun 1985.

Sukan[sunting | sunting sumber]

Māori mengambil bahagian sepenuhnya dalam budaya sukan di New Zealand dengan kedua-dua kebangsaan Ragbi Liga dan pasukan Kesatuan Ragbi telah memaparkan banyak pemain Maori, dan sukan-sukan lain juga mempunyai banyak pemain Maori.[11] Terdapat juga negara Māori ragbi sekerja, liga ragbi dan pasukan kriket yang bermain di antarabangsapertandingan, berasingan daripada negara yang utama.

Ki-o-Rahi dan tapawai adalah dua sukan Māori asal. Ki-o-Rahi mendapat rangsangan yang tidak diduga apabila McDonalds memilih untuk mewakili New Zealand.[12]

Penyiaran[sunting | sunting sumber]

Televisyen Maori adalah penyiaran acara-acara stesen TV New Zealand yang cuba ke membuat sumbangan penting ke menyuburkan semula dari te Reo dan tikanga Māori. Dibiayai oleh Kerajaan New Zealand, stesen ini memulakan penyiaran pada 28 Mac 2004 dari sebuah pangkalan di Newmarket.

Te Reo saluran kedua stesen, yang dilancarkan 28 Mac 2008. Te Reo adalah 100% bahasa Māori dengan tidak pengiklanan atau sarikata yang memaparkan pengaturcaraan puak khas dengan tumpuan khusus kepada pengaturcaraan baru untuk penonton fasih.[13]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]


Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Cultigens grown by Māori", Te Ara
 2. ^ McGlone, Matt S. et al. (2005): An ecological and historical review of bracken (Pteridium esculentum) di New Zealand, dan kepentingan budayanya. New Zealand Journal of Ecology 28:165-184.
 3. ^ a b Mead, S. M. (2003). Tikanga Māori: Living by Māori values. Wellington, New Zealand: Huia Publishers. ISBN 1-877283-88-6. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "Mead2003" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
 4. ^ Ka'ai, T. M., & Higgins, R. (2004). Te ao Māori - Māori world-view. In T. M. Ka'ai, J. C. Moorfield, M. P. J. Reilly, & S. Mosely (Eds.), Ki te whaiao: An introduction to Māori culture and society (pp. 13-25). Auckland. New Zealand: Pearson Education.
 5. ^ "Whakataukī - Proverbs", korero.maori.nz websitesite
 6. ^ "Stars are set for a happy Māori New Year", Tariana Turia
 7. ^ [1]
 8. ^ "Sky Tower Lights Up to Celebrate Matariki", SKYCITY press release
 9. ^ "Matariki Festival @ Te Papa"
 10. ^ "Libraries celebrate Matariki with higher interactivity", Christchurch City Council
 11. ^ "Bowls: Young Maori players defy bowls' staid image". The New Zealand Herald. 8 January 2005. Dicapai pada 19 October 2011.
 12. ^ Jones, Renee (October 8, 2005). "McDonald's adopts obscure Maori ball game". The New Zealand Herald. Dicapai pada 2007-07-30.
 13. ^ "Te Reo". Māori Television.

Templat:New Zealand topics Templat:Māori