Budaya Sydney

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Panggung Opera Sydney, salah satu dewan konsert yang paling banyak dikunjungi di dunia, diterangi pada waktu malam

Kehidupan budaya Sydney, Australia adalah dinamik dan pelbagai budaya. Banyak budaya individu yang membentuk mosaik Sydney berpusat pada komuniti budaya, seni, etnik, bahasa dan agama yang dibentuk oleh gelombang imigresen. Sydney adalah bandar raya global yang utama dengan pemandangan bersemangat seni muzik, teater, visual, sastera dan lain-lain.

Seni dan hiburan[sunting | sunting sumber]

Seni persembahan[sunting | sunting sumber]

Pintu Masuk Art Deco ke State Theatre, Market Street

Festival Sydney, yang diadakan setiap tahun pada bulan Januari, adalah festival seni dan pentas terbesar di Sydney, yang menggabungkan muzik klasik, kontemporari, teater, seni visual, dan media baru.

Capitol Theatre terletak di Haymarket.

Sydney Theatre Company menunjukkan senarai tetap Australia (oleh pengarang seperti penulis drama David Williamson), klasik, dan antarabangsa. Pengeluaran mereka kadang-kadang menggabungkan pemulangan ke pentas hidup pelakon skrin terkenal Australia seperti Cate Blanchett, Hugo Weaving, Geoffrey Rush dll. The Wharf Theatre, Sydney Theatre, Drama Theatre of the Opera House dan Belvoir St Theatre (rumah Company B ) adalah sebahagian daripada teater teater langsung utama. Bell Shakespeare Company, yang diarahkan oleh John Bell, mengkhususkan diri dalam drama Shakespearean, dengan melancarkan drama moden seperti Heiner Müller 'Titus Andronicus'.

Sydney mempunyai beberapa teater bebas di seluruh pusat bandar termasuk Teater Capitol (estet 1928, 2000), Teater Lyric (2000 kerusi), Theatre Royal (Est. 1827, 1200 kerusi) dan State Theatre (est. 1929, 2000 tetapi peringkat tidak cukup besar untuk pengeluaran besar).

Dari tahun 1940-an hingga 1970-an Sydney Push, subkultur intelektual pengarang dan aktivis yang mempersoalkan kewenangan, termasuk Germaine Greer, aktif.

Sydney Dance Company di bawah pimpinan Graeme Murphy telah menghasilkan produksi kontemporari sejak akhir abad ke-20. The Australian Ballet, yang ibu pejabatnya di Melbourne, berkhidmat secara tetap di Sydney.

Setiap Mei pada ulang tahun Concordia German Club, yang ditubuhkan pada tahun 1883 dan setiap Krismas, Choir Concordia German berkerjaya di Kelab Jerman di Tempe. The Choir mengkhususkan diri dalam lagu-lagu rakyat Jerman.

Muzik[sunting | sunting sumber]

City Recital Hall, Angel Place, Sydney

O! Sydney I Love You adalah pemenang pertandingan penulisan lagu yang dianjurkan oleh akhbar The Sun. Tarian studio Emily mencatatkan lagu pada tahun 1927. [1] Sydney dirakam oleh Maurice Chenoweth pada masa yang sama. [1] Bandaraya Sydney saya telah dilakukan oleh Tommy Leonetti di Channel 9 pada tahun 1970-an ketika stesen ditutup untuk malam itu. [2]

Sydney Symphony terkenal di peringkat antarabangsa dan kerap melakukan di Dewan Konsert (2,600 tempat duduk) di Sydney Opera House di bawah Ketua Conductor Vladimir Ashkenazy (sehingga 2013) dan, pada tahun 2014, David Robertson. City Recital Hall didedikasikan terutamanya untuk konsert muzik dan ruang orkestra ruang, yang memaparkan banyak artis antarabangsa terkenal serta siri konsert oleh kumpulan tempatan seperti Australian Chamber Orchestra dan orkestra Baroque Sydney, Australia Brandenburg Orchestra.

Opera Australia, pada tahun 2015 syarikat opera tersibuk ketiga di dunia, [3] mempunyai markasnya di Sydney dan melaksanakan program sibuk terutamanya opera klasik dan kadang-kadang kontemporari di Teater Opera di Sydney Opera House.

Muzik eksperimen dan avant-garde baru dilakukan oleh Ensemble Offspring, Halcyon, The Noise dan lain-lain, di Carriageworks yang baru diperbaharui dan banyak kafe kecil di dalam bandar, gudang, teater dan sebagainya. Luquid Architecture, [./https://en.wikipedia.org/wiki/What_Is_Music What Is Music] dan [./https://en.wikipedia.org/wiki/The_NOW_now The NOW now] adalah perayaan tahunan dan siri kontemporari muzik dan seni bunyi yang berterusan.

Jazz dan muzik alternatif (seperti The Necks yang berpangkalan di Sydney) dimainkan di The Basement dan Jazz di 72, dan sebelum ini di Harborside Brasserie yang kini tidak berfungsi. Sound Lounge (SIMA), Jazzgroove, 505 dan Red Rattler menjadi tuan rumah jazz biasa dan acara muzik alternatif.

Banyak band rock dan artis solo terkenal di Sydney memulakan karier mereka di Sydney. Pelbagai Sydney yang berpindah ke Hall of Fame ARIA termasuk ARIA Hall of Fame termasuk Johnny O'Keefe, Col Joye (& The Joy Boys), Billy Thorpe (Aztecs yang asal dibentuk di Sydney), The Easybeats, Sherbet, Richard Clapton, John Paul Young, AC/DC, Radio Birdman, Midnight Oil, Rose Tattoo, Mental As Anything, INXS, Icehouse and Divinyls.

Tindakan lain yang terkenal termasuk rocker awal Lonnie Lee & the Leemen, Dig Richards & The R'Jays and Johnny Rebb & The Rebels, kumpulan luncur The Atlantics, kumpulan beat Ray Brown & The Whispers, The Missing Links dan The Throb. Tahun 1970-an menyaksikan tindakan "progresif" seperti [./https://en.wikipedia.org/wiki/Tamam_Shud Tamam Shud], [./https://en.wikipedia.org/wiki/Tully_(band) Tully] and [./https://en.wikipedia.org/wiki/Blackfeather Blackfeather] muncul, diikuti oleh kumpulan glam Hush & Ted Mulry Gang.

Sydney terkenal dengan adegan rock alternatifnya, dengan nama-nama seperti The Celibate Rifles, pemain rock indie The Clouds, The Vines dan The Crystal Set, kepada perintis muzik elektronik Severed Heads, Single Gun Theory, The Lab, Itch-E and Scratch-E dan kegemaran tempatan Sneaky Sound System. Sydney adalah rumah asal perayaan rock alternatif nasional yang sekarang <a href="./https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Day_Out" rel="mw:WikiLink" data-linkid="125" class="cx-link" title="Big Day Out">Big Day Out</a>, yang bermula di Sydney pada tahun 1992 yang memaparkan band tempatan seperti <a href="./https://en.wikipedia.org/wiki/You_Am_I" rel="mw:WikiLink" data-linkid="126" class="cx-link" title="You Am I">You Am I</a> dan <a href="./https://en.wikipedia.org/wiki/The_Clouds_(Australian_band)" rel="mw:WikiLink" data-linkid="127" class="cx-link" title="The Clouds (Australian band)">The Clouds</a> dan kumpulan antarabangsa seperti Nirvana.

Band-band lain yang terkenal dari adegan muzik Sydney ialah [./https://en.wikipedia.org/wiki/Angelspit Angelspit], [./https://en.wikipedia.org/wiki/Wolfmother Wolfmother], [./https://en.wikipedia.org/wiki/Thy_Art_Is_Murder Thy Art Is Murder], dan [./https://en.wikipedia.org/wiki/5_Seconds_of_Summer 5 Seconds of Summer].

Sydney mempunyai pemandangan indie atau lo-fi yang menonjol yang mempunyai banyak band-band yang sedang berkembang, antarabangsa seperti Headache, Sirkit, Flu Elektrik dan Udang Mentah. Walaupun tidak tersebar luas seperti 'adegan' di Melbourne, Sydney cenderung mempunyai kumpulan-kumpulan band yang ketat yang akan bersama-sama, yang kebanyakannya berada di label rekod yang sama.

Bahagian Dewan Konsert di Panggung Opera Sydney

Filem[sunting | sunting sumber]

Sydney adalah pusat Australia untuk filem dan media komersial. Banyak mercu tanda di Sydney telah dirujuk, ditunjukkan dan menjadi penetapan untuk banyak filem dan program televisyen. Banyak filem telah ditubuhkan di bandar, termasuk Menemukan Nemo, yang ditetapkan di Port Jackson (Sydney Harbour). Bandar ini digunakan sebagai pusat bandar Angel Grove di Power Rangers 20th Century Fox Power Rangers: The Movie (1995). The Matrix juga difilemkan di Sydney.

Festival Filem Sydney antarabangsa berlangsung setiap tahun pada bulan Jun di pelbagai tempat di CBD.

Festival filem lain di Sydney termasuk festival filem pendek yang terkenal Tropfest dan Flickerfest.

Hiburan kanak-kanak[sunting | sunting sumber]

Sebahagian besar hiburan kanak-kanak Australia berasal dari Sydney termasuk kumpulan muzik yang sangat berjaya The Wiggles dan Hi-5 dan program televisyen Play School, Bananas in Pyjamas, Saturday Disney, Skippy the Bush Kangaroo, Mr. Squiggle dan banyak lagi.

Muzium[sunting | sunting sumber]

Muzium Australia

Sydney telah menjadi rumah kepada ramai artis visual, dari penggembalaan Lloyd Rees yang menggambarkan Sydney Harbour untuk potret Jeffrey Smart pengasingan bandar yang suram, dari penglihatan psychedelic Brett Whiteley kepada kebanyakan artis kontemporari.

Sydney mempunyai pelbagai muzium termasuk yang berdasarkan seni visual seperti Muzium Seni Kontemporari, Galeri Seni New South Wales, Galeri Arnab Putih, CarriageWorks, Artspace Sydney, Brett Whiteley Studio; [4] sains dan teknologi seperti Muzium Powerhouse, Balai Cerap Sydney, Muzium Tramway Sydney, Muzium Maritim Negara Australia dan Muzium Australia; dan sejarah seperti Muzium Sydney.

Galeri Seni New South Wales (AGNSW), bersama-sama koleksi utama kolonial Australia dan seni abad ke-20 dan beberapa karya oleh tuan-tuan Eropah, mempunyai seni Aborigin terbesar dan paling penting di mana sahaja di dunia. Hadiah Archibald untuk potret (hadiah seni yang paling berprestij di Australia), Hadiah Sulman untuk lukisan subjek / genre dan Hadiah Wynne untuk lukisan landskap dianugerahkan setiap tahun oleh pemegang amanah AGNSW.

Muzium Seni Kontemporari (MCA) di West Circular Quay adalah muzium seni kontemporari terkemuka di Australia, yang menampilkan campuran pameran dari koleksi tetap muzium dan pameran lawatan oleh artis-artis antarabangsa utama. Biennale of Sydney adalah festival penting yang ditujukan kepada seni visual kontemporari, diadakan setiap dua tahun di MCA dan di pelbagai tempat lain di sekitar bandaraya dan sering menumpahkan ke jalanan. Satu lagi pesta seni visual yang diadakan di MCA setiap musim bunga adalah Primavera, festival yang memberi tumpuan kepada artis-artis Australia yang muda dan up-akan datang.

Sebuah hiasan mural yang besar oleh artis terkenal Amerika Sol LeWitt boleh dilihat di ruang legar Australia Square Tower di sudut George, Bond dan Jalan Pitt. Di luar menara, menghadap George Street, ada sebuah arca keluli abstrak besar oleh pemahat Amerika Alexander Calder.

Terdapat banyak galeri komersial yang memberi tumpuan terutamanya kepada seni kontemporari yang canggih di sekitar pinggir kota bandar Woollahra, Newtown, Surry Hills, Paddington, Darlinghurst, Camperdown dan sebagainya.

Graffiti dan seni jalanan berkembang pesat di Sydney. Kawasan Newtown, Surry Hills dan Glebe khususnya mempunyai banyak contoh mural dan seni jalanan yang inovatif.

Penambahan baru-baru ini ialah Art Month Sydney, festival seni rupa selama sebulan yang diadakan sepanjang bulan Mac dan Festival Art & Tentang Sydney tahunan.

Kesusasteraan dan perpustakaan[sunting | sunting sumber]

Sydney Writers' Festival yang berpangkalan di Walsh Bay, diadakan setiap tahun pada bulan Mei, yang menampilkan pembacaan dan perbincangan oleh penulis Australia dan antarabangsa. [5] Serangkaian novel telah menggunakan Sydney sebagai persekitaran, terutamanya The Harp in the South Ruth Park, yang mencatat kemerosotan Sydney 1930s-40, Seven Poor Men Sydney Christina Stead yang membahas tema kehidupan yang sama di dalam kejiranan miskin, dan Down in the City Elizabeth Harrower di pangsapuri King's Cross pada akhir 1950-an. Lebih banyak contoh kontemporari termasuk Looking for Alibrandi Melina Marchetta, Diary of a Bad Year JM Coetzee, 30 Days in Sydney Peter Carey, The Eye of the Storm Patrick White dan The Secret River Kate Grenville. Penulis terkenal dari bandar itu termasuk Geraldine Brooks, Jackie French, Kathy Lette, Phillip Knightley dan Richard Neville.

Perpustakaan terbesar di Sydney adalah Perpustakaan Negeri New South Wales, yang memegang lebih dari 4.7 juta item, termasuk 2 juta buku, dan menganjurkan pameran percuma di ruang galeri. [6] Kebanyakan kawasan kerajaan tempatan di Sydney mempunyai perpustakaan tempatan termasuk Perpustakaan Bandaraya Sydney dengan lapan cawangan tempatan, Perpustakaan Bandaraya Bankstown, [7] Perpustakaan Max Webber di Blacktown dan banyak lagi.

Pelancongan[sunting | sunting sumber]

Dek pemerhatian Sydney Tower mempunyai pemandangan CBD dan sekitarnya.

Banyak tarikan pelancong tersebar di seluruh bandar, yang paling terkenal dan dikunjungi ialah Sydney Opera House dan Sydney Harbour Bridge . Tarikan-tarikan lain termasuk Royal Botanical Gardens, Galeri Seni New South Wales, Muzium Seni Kontemporari, Galeri Arnab Putih dan Menara Sydney.

Kehidupan malam Sydney telah merosot sejak pengenalan undang-undang perintah berkurung, yang memanggil 1.30 pagi dan 3 pagi minuman terakhir. Sebelum pengenalan undang-undang, Kings Cross dikenali sebagai daerah lampu merah bandar.[8] Terdapat perayaan besar untuk Malam Tahun Baru dan Hari Australia di Sydney, termasuk paparan bunga api yang memaparkan Jambatan Harbour.

Banyak perayaan diadakan di Sydney, termasuk Festival Sydney, perayaan persembahan percuma sepanjang Januari; Vivid Sydney, festival cahaya dan muzik yang diadakan setiap tahun pada bulan Mei-Jun; Mardi Gras Gay dan Lesbian (lihat di bawah); Festival Filem Sydney tahunan dan banyak festival kecil seperti Tropfest.

Terdapat juga beberapa festival muzik termasuk Big Day Out, Homebake, The Great Escape, dan Stereosonic.

Sukan[sunting | sunting sumber]

Sukan adalah bahagian penting budaya di Sydney. New South Wales telah menarik banyak acara pelbagai sukan antarabangsa termasuk Sukan Olimpik Musim Panas 2000 yang diadakan di Sydney. Sydney juga merupakan tuan rumah Sukan Empayar British 1938. Stadium Olimpik, yang kini dikenali sebagai Stadium ANZ, adalah tempat akhir Grand NRL tahunan. Ia juga kerap menganjurkan liga ragbi Negeri Asal serta kesatuan ragbi dan antarabangsa bola sepak. Ia menganjurkan pertandingan akhir Piala Dunia Ragbi 2003 dan kualifikasi Piala Dunia yang diingati antara Australia dan Uruguay.

Sydney Cricket Ground tradisional menjadi tuan rumah 'Tahun Baru' kriket perlawanan ujian 2-6 Januari setiap tahun. Perlumbaan Yacht Sydney ke Hobart tahunan bermula di Sydney Harbour pada Boxing Day, sementara kemuncak siri lumba kereta Australia adalah Bathurst 1000, yang diadakan di Litar Gunung Panorama berhampiran bandar Bathurst di Western Plains.

Karnival Musim Luruh Sydney Sydney menampilkan perlumbaan kuda berusia dua tahun terkaya di dunia, Golden Slipper Stakes, yang dijalankan pada bulan April setiap tahun. Kejohanan tenis Antarabangsa Medibank diadakan pada bulan Januari sebelum Terbuka Australia. Lumba kaki City to Surf diadakan setiap bulan Ogos dan merupakan salah satu perlumbaan kaki masa yang terbesar di dunia. [9]

Ragbi[sunting | sunting sumber]

Bola sepak liga Ragbi mempunyai tempat dengan beberapa orang Sydney, sebagai sukan dan tradisi di dalam bandar. Ini berasal dari zaman kolonial yang lebih awal di mana bandar dan budayanya sebahagian besarnya ditentukan oleh orang Inggeris kaya yang secara tradisinya bermain dan penyokong kod bola sepak Rugby, yang sebahagian besarnya diiklankan dan diteruskan kepada rakyat Sydney, termasuk golongan pekerja yang di belakang England bermain bola sepak. Permainan ini dengan cepat berkembang mengikut kelas, dan telah menjadi tradisi Sydney sejak itu.

Ibu pejabat Liga Ragbi Australia dan Liga Ragbi Negara (NRL) berada di Sydney, yang menjadi rumah kepada 9 dari 16 kelab bola sepak Liga Ragbi Negara (NRL) (Sydney Roosters, South Sydney Rabbitohs, Parramatta Eels, Jerung Cronulla, Wests Tigers, Penrith Panthers, Bulldogs dan Manly-Warringah Sea Eagles ), serta menjadi rumah utara St George Illawarra Dragons, yang berpusat di Wollongong . Pasukan kesepuluh, Newcastle Knights terletak di Newcastle .

Sydney mempunyai persaingan ragbi kelab tempatan (Shute Shield), dan pasukan Super Rugby yang NSW Waratahs, yang bermain permainan mereka di bandar itu dan mewakili seluruh negeri New South Wales. Mereka diwakili dalam Kejohanan Ragbi Australia yang tidak berfungsi oleh Sydney Stars, Western Sydney Rams dan Central Coast Rays. Kejohanan Ragbi Kebangsaan mempunyai empat pasukan NSW: Sydney Stars, Greater Sydney Rams, North Harbour Rays dan NSW Country Eagles . Ibu pejabat Kesatuan Ragbi Australia terletak di Sydney. Waratahs bermain di Stadium Bola Sepak Sydney, dan ketika di Sydney Wallabies keluar dari Stadion ANZ.

Bola sepak peraturan Australia[sunting | sunting sumber]

Australian rules football, yang biasanya dikenali sebagai Liga Bola Sepak Australia (AFL), [10] adalah permainan yang membangun di kebanyakan NSW dengan peningkatan populariti. [11] Di Sydney, pertandingan tempatan ditubuhkan pada tahun 1880 dan sekali lagi pada tahun 1903 bersaing dengan bola sepak rugby union dan kemudian bola sepak liga ragbi. [12]

AFL mempunyai dua pasukan dari Sydney, <a href="./https://en.wikipedia.org/wiki/Sydney_Swans" rel="mw:WikiLink" data-linkid="385" class="cx-link" title="Sydney Swans">Sydney Swans</a> dan [./https://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Western_Sydney_Giants Greater Western Sydney Giants]. Bekas Melbourne Selatan, Swans berpindah ke Sydney pada tahun 1982, selepas mengalami masalah kewangan. The Swans telah memenangi dua perdana menteri sejak berpindah ke Sydney (pada tahun 2005 dan 2012). Kehadiran pertandingan Swans perlahan-lahan meningkat sejak penempatan semula mereka. The Giants, yang berpangkalan di Sydney Barat dan Canberra, menyertai AFL pada tahun 2012. Wanita AFL yang pertama pada tahun 2017 termasuk pasukan GWS Giants. [13]

Bola sepak[sunting | sunting sumber]

Sydney FC memainkan Los Angeles Galaxy di Stadium ANZ sepanjang tahun 2007.

Walaupun mempunyai tradisi sukan yang kuat dalam bidang Liga Ragbi, Sydney juga mempunyai tradisi yang panjang dan kuat dalam bola sepak persatuan. Kelab-kelab bola sepak awal di Sydney agak kecil, dan tidak mempunyai pemangkin yang sangat besar, dan seperti penduduk umum Sydney pada akhir 1800-an, kelab-kelab itu sebahagian besarnya bersifat bahasa Inggeris, tetapi apabila kerajaan Australia memulakan dasar imigrasi di tahun-tahun yang hampir mengikuti Dunia Perang II, ramai pendatang meninggalkan Eropah mencari rumah baru di Sydney, dan Australia secara umum. Kumpulan-kumpulan migran yang tertakluk kepada perkauman dari penduduk yang ada membawa diri mereka untuk mencari kelab-kelab bola sepak mereka sendiri, meraikan komuniti etnik tertentu mereka.

Tiga kelab terbesar terbesar diasaskan oleh tiga kumpulan imigresen pasca perang terbesar, iaitu: Marconi Stallions Football Club (Itali), Kelab Bola Sepak Olimpik Sydney (Greek), dan Kelab Bola Sepak Sydney United (Croatian). Bersama-sama dengan kelab-kelab yang lebih besar, terdapat juga banyak kelab-kelab kecil yang dibentuk oleh kumpulan etnik, yang juga melahirkan nama-nama pinggir bandar, seperti Bankstown City Lions Football Club (Macedonian), Bonnyrigg White Eagles (Serbian), Parramatta Eagles (Malta), dan St. Kelab Bola Sepak George Saints (Bahasa Hungary). Kelompok-kelab "etnik" ini tidak lama lagi mula menguasai bola sepak di Sydney, menarik sokongan orang ramai dari kumpulan etnik mereka, dan mempunyai bahagian yang adil dalam bidang kejayaan.

Pada tahun 2005, sebuah kelab baru ditubuhkan di Sydney yang dinamakan Sydney FC, yang akan berpusat di Sydney pusat berbanding dengan stadium pinggiran bandar kecil, dan diasaskan khusus untuk menarik minat multikultural. Mereka dimasukkan dalam satu liga baru yang dikenali sebagai Liga A, ini akan bertindak sebagai pertandingan sepak bola pertandingan nasional yang dipertandingkan oleh kelab-kelab yang terbentuk dari kota-kota besar lain di sekitar Australia. Dalam tempoh 6 tahun pertama kewujudan mereka, Sydney FC telah agak berjaya membina asas sokongan padu sekitar 10,000 anggota, dan kadang-kadang menarik ramai orang sehingga 40,000.

Kriket[sunting | sunting sumber]

Blues NSW adalah setakat ini kriket domestik yang paling berjaya di Australia yang memenangi pertandingan kelas pertama sebanyak 44 kali dan Piala Domestik Satu kali sembilan kali. Mereka kadang-kadang memainkan pertandingan kelas pertama menentang pasukan antarabangsa. Tempat utama pasukan adalah Sydney Cricket Ground. Dalam Twenty20 Big Bash League dan [./https://en.wikipedia.org/wiki/Women's_Big_Bash_League Women's Big Bash League], negara ini diwakili oleh Sydney Sixers, bermain di Sydney Cricket Ground dan Sydney Thunder, bermain di Sydney Showground.

Bola keranjang dan bola jaring[sunting | sunting sumber]

The Sydney Kings dan Wollongong Hawks adalah wakil negara dalam Liga Bola Keranjang Negara (NBL). Pasukan-pasukan ini semua dipaparkan dalam siri final sejak 2002-03, Kings memenangi 3 kejuaraan berturut-turut berturut-turut pada 2002-03, 2003-04 & 2004-05. Terdapat 12 pasukan dalam persidangan New South Wales Persatuan Bola Keranjang Australia, Liga Waratah. Sydney Uni Flames bermain di Liga Bola Keranjang Kebangsaan Wanita. Bola sepak Giants dibentuk apabila kelab bola sepak Greater Western Sydney Giants diberikan salah satu daripada tiga lesen untuk pasukan baru untuk musim pertama liga Super Netball pada tahun 2017.

Komuniti dan subkultur[sunting | sunting sumber]

Komuniti pelbagai budaya[sunting | sunting sumber]

Contoh-contoh komuniti multikultural di Sydney termasuk;

Alexandria Cina Masyarakat Cina berpusat di Yiu Ming Temple, Retreat Street
Ashfield Cina Terutamanya orang Shanghai: pinggir bandar ini diketahui dalam komuniti Cina yang lebih luas sebagai Shanghai Kecil[14]
Auburn Turki/Hazara
Banksia Macedonia
Bankstown Orang Lubnan/Vietnam
Blacktown Filipina
Brighton-Le-Sands Greek
Bondi Ireland/Scotland/Inggeris/Yahudi/Jepun
Taman Bossley Itali and Assyria
Burwood Cina
Cabramatta Vietnam, dan Khmer, Cina Han, Orang Thai, Lao Terutamanya orang Vietnam
Campsie Cina/Korea Terutamanya orang Cina
Chatswood Cina
Dee Why Tibetan
Dover Heights Afrika Selatan/Yahudi
Earlwood Greek Juga di pinggir bandar berdekatan
Eastwood Korean/Tanah besar China Terutamanya orang Cina
Fairfield Assyrian/Iraq/Vietnam Terutamanya Assyria
Greystanes Malta/Yugoslav
Greenacre Orang Lubnan
Petersham Portugis
Greenfield Park Assyrian dan Itali
Haymarket Cina/Thai/Indonesian Terutamanya Cina
Homebush Cina/Sri Lanka/India Selatan
Hurstville Cina Subbandar ini dikenali di media sebagai Pekan Cina sebenar Sydney
Kensington Indonesia
Lakemba Lubnan
Leichhardt Itali
Lidcombe Cina/Korean
Liverpool Croatia dan India
Manly Ireland/Scottish/Inggeris/Denmark/Norway/Sweden
Maroubra Perancis
Mount Druitt Filipino dan Iraq
Neutral Bay Jepun
Newington Korea
Parramatta India
Petersham Portuguese
Prairiewood Assyrian dan Vietnam
Punchbowl Lubnan
Rhodes Cina
Strathfield Cina (Shanghai)/Korea Terutamanya Shanghai
Waverley Rusia

Ini hanyalah representasi umum pengedaran kumpulan etnik di Sydney. Sebagai contoh, sementara terdapat banyak orang budaya Asia di Eastwood, majoriti penduduk masih dalam latar belakang Eropah. Kawasan dengan sebahagian besar orang yang dilahirkan di luar negara dan dengan latar belakang bukan berbahasa Inggeris termasuk Auburn, Fairfield, Liverpool, dan Bankstown. Secara amnya orang-orang Eropah Barat dan Amerika Utara yang dilahirkan telah menetap di sekitar Lower North Shore dan pinggiran timur, orang Arab di sekitar wilayah Lakemba-Auburn, Indo-China di pinggir selatan barat, Asia Selatan di sekitar Parramatta dan tenggara, dan Timur Laut Asia dalam nod utama seperti Hurstville, Burwood, Strathfield, Chatswood, Eastwood, Campsie dan Haymarket.

Bahasa[sunting | sunting sumber]

Selain bahasa Inggeris, 32 bahasa yang paling banyak digunakan di Sydney adalah: (2004)[petikan diperlukan]

Semua bahasa di atas mempunyai lebih daripada 5000 penceramah di bandar; Bahasa Arab dan Kantonis mempunyai lebih daripada 150,000 penutur.

Komuniti LGBT[sunting | sunting sumber]

Pelakon Street pada tahun 2006 Sydney Mardi Gras

Sydney mempunyai komuniti gay dan lesbian yang penting, berpusat di Oxford Street, dan memegang Mardi Gras Gay dan Lesbian Sydney tahunan.

Komuniti lesbian Sydney, walaupun masih aktif di sekitar jalan Oxford, adalah mantap dan kelihatan di Newtown dan Enmore di bahagian barat Sydney. Terdapat juga sejarah komuniti lesbian yang berkumpul di Leichhardt, dan lain-lain bandar pinggiran barat. Sydney tidak mempunyai bar lesbian sepenuh masa; pusat kehidupan malam lesbian pada malam-malam biasa seperti Velvet Rabu di The Bank Hotel, Queer Central, Rabu di Sly Fox - kedua-duanya di Newtown. Malam wanita bulanan yang popular termasuk Kelab Pussycat, Sabtu di The Supper Club, Lemons dengan Twist di Kelab Malam Slide dan Moist di Arq. Terdapat juga malam lesbian pinggir bandar di pub-pub tempatan di sekitar Sydney. The Red Rattler Theatre di Marrickville adalah tempat yang popular untuk acara-acara yang aneh, malam persembahan, parti-parti burlesque dan swasta.

Terdapat dua majalah yang terdapat di Sydney dan satu laman web dengan maklumat terperinci mengenai komunitas lesbian Sydney dan kehidupan malam. Majalah LOTL [15] dan Cherry [16] adalah percuma, bulanan, luas Australia, penerbitan yang boleh didapati di sekitar Oxford Street, Glebe dan Newtown. Laman web Sapphic Sydney adalah sumber yang merinci peristiwa dan kumpulan komuniti serta memaparkan direktori perniagaan tempatan.

Terdapat juga komuniti penerbitan yang meriah di Sydney yang menerbitkan majalah seperti Slit, Dirty Queer, dan Spunk.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b Filem Kebangsaan dan Arkib Bunyi: Adakah bandar anda mempunyai lagu sendiri?
 2. ^ "The days when Tommy Leonetti sang Sydney to sleep… | Cultured Views Cultured Views". www.culturedviews.com. Diarkib daripada yang asal pada 15 April 2017. Dicapai pada 18 January 2016. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 3. ^ "Bachtrack: Opera Australia is world's 3rd busiest company". www.limelightmagazine.com.au. Diarkib daripada yang asal pada 17 January 2016. Dicapai pada 18 January 2016. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 4. ^ brettwhiteley.org
 5. ^ "About SWF". www.swf.org.au. Dicapai pada 18 January 2016.
 6. ^ Laporan Tahunan Majlis Perpustakaan NSW 2008/09
 7. ^ Bankstown City Library Error in Webarchive template: Empty url.
 8. ^ Gleeson, Ashleigh (11 June 2016). "Kings Cross ghost town: Lockout laws turning off Sydney's red light as businesses flee". The Daily Telegraph. News Corp Australia. Dicapai pada 17 October 2016.
 9. ^ "Sport and physical" (PDF). Diarkib daripada yang asal (PDF) pada 30 April 2013. Dicapai pada 1 November 2012. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 10. ^ Rohan Connolly (23 March 2012). "Name of the game is up in the air in NSW". Smh.com.au. Dicapai pada 21 August 2013.
 11. ^ "AFL News". Real Footy. Dicapai pada 21 August 2013.
 12. ^ Ken Piesse (1995). The Complete Guide to Australian Football. Pan Macmillan Australia. halaman 200–201. ISBN 0-330-35712-3.
 13. ^ AFL website[pautan putus]
 14. ^ Easing tensions in Sydney's Little Shanghai – Eureka Street
 15. ^ [1]
 16. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 31 December 2008. Dicapai pada 2 January 2009. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Music of Australia