Bukit Cina

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Tanah perkuburan di Bukit Cina

Bukit Cina ialah sebuah bukit yang penting dalam sejarah Bandar Melaka, Malaysia. Ia terletak beberapa kilometer ke utara dari pusat bersejarah Melaka (Bandar Belanda dan Cina), tetapi masa kini ia dikelilingi oleh bandar moden disekelilingnya.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Dalam taman Kuil San Poh Teng. Peringatan sebagai memperingati penduduk Cina tempatan yang terkorban semasa Perang Dunia Kedua.

Menurut tradisi tempatan, pada pertengahan kurun ke-15, puteri Hang Li Po, cucuk kepada Maharaja Yongle, Cina, maharaja ketiga bagi Dinasti Ming, telah dihantar bagi berkahwin dengan Sultan Melaka, Sultan Mansor Shah, bagi memetri perhubungan antara kedua negara. Dia membawa bersamanya pengiring yang ramai (500 anak menteri dan beberapa ratus dayang-dayang). Bukit Cina, hadiah dari sultan, ditetapkan sebagao penempatan mereka. Arkheologi marin bagi kapal karam (bangkai Royal Nanhai dari sekitar 1460 AD) mencadangkan hadiah DiRaja dari China, dihantar semasa pemerintahan Sultan Mansor Shah. [1] [2].

Perigi Hang Li Po, yang bersebelahan dengan Kuil San Poh Teng) (juga dikenali sebagai Kuil Sam Po Kong) terletak di kaki bukit (2°11′48″N 102°15′22″E / 2.1966°N 102.2562°E / 2.1966; 102.2562), dibina oleh pengikut Hang Li Po bagi kegunaan peribadinya tetapi juga merupakan sumber air bagi kebanyakan Bandar. Ia juga merupakan sasaran bagi pasukan musuh, yang samaada cuba meracunnya atau menawannya bagi kegunaan mereka. Perigi Hang Li PoIa didakwa tidak pernah kering walaupun semasa musim kemarau. Hari ini ia mendapat reputasi sebagai perigi impian dan dikatakan sesiapa yang melontar wang siling kedalamnya akan kembali ke Melaka.

Serpihan hiasan Kuil Sam Poh Teng, terletak di kaki bukit

Bukit Cina dan dua bukit bersebelahan hari ini membentuk perkuburan Cina melitupi 250,000 meter persegi. Dengan lebih 12,000 kubur, sesetengah darinya bertarikh hingga Dinasti Ming, ia dikatakan sebagai perkuburan Cina terbesar di luar Cina.

Perigi Tujuh Naga laksamana Cheng Ho[sunting | sunting sumber]

Kubur rapi, yang biasa

Perigi Tujuh Laksamana Admiral Cheng Ho terletak di kaki Bukit Cina, bersebelahan Kuil Sam Poh Teng. Perigi ini digali oleh Pasukan laut Ekspedisi Laksamana Cheng Ho semasa perhentian mereka di Melaka semasa Dinasti Ming. Bukit China telah dipilih oleh Laksamana untuk digunakan sebagai pangkalan bagi pasukan ekspedisinya. Telaga Tujuh juga dikenali sebagai perigi Naga menurut prinsip Feng Shui. Kerajaan tempatan telah menutup beberapa perigi tersebut semasa 50-60-an bagi pembinaan jalan. Sehingga kini hanya tiga perigi kekal dan ia tidak pernah kering walaupun pada musim kemarau.

Pasukan Laut Ekspedisi Laksamana Zheng He, yang belayar ke Melaka beberapa kali, ada menubuhkan ibu pejabat wilayah di Melaka pada kurun ke-15 bagi melaksanakan diplomatik region dan aktiviti entrepot di Asia Tenggara hasil hubungan rapat antara maharaja Cina dan Kerajaan Melaka selain kepentingan Melaka sebagai pelabuhan entrepot di Asia Tenggara.[1]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Cheng Ho and Islam in Southeast Asia, Tan Ta Sen, Dasheng Chen, Institute of Southeast Asian Studies, Oct 19, 2009 - 291 pages

Nota[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 2°12′00″N 102°15′28″E / 2.2000°N 102.2577°E / 2.2000; 102.2577