Bukitan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Bukitan (juga dikenali sebagai Baketan) adalah suku kecil yang tinggal di negeri Sarawak, Malaysia Timur. Mereka yang ditemui di bahagian Bintulu. Tidak ramai orang-orang ini dibiarkan disebabkan perkahwinan campur dengan suku-suku lain.

Asal-usul mereka adalah dari Palin, Kalimantan. Mereka berpindah ke Sarawak melalui Lubok Antu dan menetap di sana untuk beberapa tahun (legenda ia adalah untuk kira-kira beberapa ratus tahun). Kemudian, datang Iban Rompakan dari Kapuas (di Kalimantan), satu suku memburu kepala yang berkuasa pada masa itu, menyerang mereka dan mengejar mereka keluar dari tanah air mereka.

Mereka melarikan diri ke Saribas yang adalah apa yang kini berada di Bahagian Betong. Di sana, mereka menetap dan membina komuniti mereka. Dalam tahun-tahun, mereka bersama-wujud dengan Iban, selepas damai dimeterai oleh perkahwinan anak perempuan pemimpin mereka Entinggi untuk anak Iban ketua Tindin. Selepas bertahun-tahun, kerana beberapa salah faham, peperangan tercetus dengan Iban dan mereka hilang. Mereka sekali lagi melarikan diri ke pelbagai tempat sebelum menetap di Sg. Merit, Bintulu dan sekitarnya sehingga ke hari ini.

Bukti kewujudan Bukitan boleh didapati di kawasan-kawasan seperti Saribas (Paku, Layar dan Rimbas) dan Lubok Antu dalam bentuk tanah perkuburan, nama tempat dan dusun purba

Bukitan Kandungan
Jumlah Penduduk 410
Bahasa Bukitan
Hubungan rapat etnik Ukit, Sian, Kejaman, Sekapan and Lahanan
Kawasan penduduk yang ketara Kalimantan Dan Malaysia Timur
Agama Kristian dan Animisme