Bumbung Mansard

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Bumbung mansard di Château de Dampierre, oleh Jules Hardouin-Mansart, anak saudara lelaki François Mansart

A mansard atau mansard bumbung (juga dikenali sebagai bumbung Perancis atau membendung bumbung) ialah empat sisi Gambrel ala hip bumbung dicirikan oleh dua cerun di setiap penjurunya dengan cerun yang lebih rendah, dibocorkan oleh tingkap dormer , pada sudut yang lebih curam daripada atas. [1] [2] [3] Bumbung yang curam dengan tingkap mencipta lantai tambahan ruang yang boleh dihuni [4] ( garret ), dan mengurangkan ketinggian keseluruhan bumbung untuk bilangan cerita yang boleh dihuni. Lereng bumbung atas mungkin tidak dapat dilihat dari paras jalan apabila dilihat dari jarak dekat dengan bangunan.

Contoh yang paling awal tentang bumbung mansard dikreditkan kepada Pierre Lescot pada sebahagian daripada Louvre yang dibina sekitar 1550. Reka bentuk bumbung ini dipopularkan pada awal abad ke-17 oleh François Mansart (1598-1666), seorang arkitek yang berpengalaman dalam tempoh Baroque Perancis . [5] Ia menjadi sangat bergaya semasa Empayar Perancis Kedua (1852-1870) Napoléon III . [6] Mansard di Eropah juga bermaksud ruang loteng (garret) itu sendiri, bukan hanya bentuk bumbung [7] dan sering digunakan di Eropah untuk bermaksud bumbung gambel .

Pengenalan[sunting | sunting sumber]

Rumah Bangsawan Mendarat di Szczecin, Poland

Dua ciri bumbung mansard yang unik - sisi curam dan padang berganda - kadang-kadang menyebabkan ia menjadi keliru dengan jenis bumbung lain. Oleh kerana bumbung atas bumbung mansard jarang kelihatan dari tanah, bumbung konvensional tunggal dengan sisi curam mungkin tidak dapat dikenalpasti sebagai bumbung mansard. Gaya bumbung berjudi , yang lazim dilihat di lumbung di Amerika Utara, adalah sepupu dekat mansard. Kedua-dua bumbung mansard dan gambir jatuh di bawah klasifikasi umum "bumbung curb" (bumbung bertembung yang meluncur dari rabung dalam dua pesawat berturut-turut). [8] Walau bagaimanapun, mansard adalah bumbung pinggul , dengan cerun di semua sisi bangunan, dan gambit adalah bumbung bumbung gable , dengan cerun pada hanya dua sisi. (The curb adalah kayu mendatar, berat di bawah persimpangan dua permukaan bumbung. Bumbung Perancis sering digunakan sebagai sinonim untuk mansard tetapi juga ditakrifkan sebagai variasi Amerika [9] dari mansard dengan padang yang lebih rendah hampir menegak dan lebih besar berkadaran dengan padang atas. [10] [11]

Perbezaan yang signifikan antara kedua-duanya, untuk salji memuat dan saliran air, adalah bahawa, apabila dilihat dari atas, bumbung Gambrel memuncak pada titik yang panjang, tajam di balok bumbung utama, manakala bumbung mansard sentiasa membentuk bumbung nyaring yang rendah.

Di Perancis dan Jerman, tidak ada perbezaan antara gambrels dan mansard - kedua-duanya disebut "mansard". Dalam bahasa Perancis, mansarde boleh menjadi istilah untuk gaya bumbung, atau untuk ruang hidup garret , atau loteng , di dalamnya. [12]

Gambar rajah keratan rentas kayu Mansard yang dibingkai kayu; setiap empat muka mempunyai profil yang sama.

Kelebihan[sunting | sunting sumber]

Gaya mansard menggunakan maksimum ruang dalaman loteng dan menawarkan cara mudah untuk menambah satu atau lebih lantai ke bangunan yang ada (atau baru) tanpa memerlukan batu apa pun. [13] [14] Selalunya potensi hiasan Mansard dieksploitasi melalui penggunaan cembung atau kelengkungan cekung dan mengelilingi tetingkap dormer yang rumit.

Satu penjelasan yang kerap dilihat untuk populariti gaya mansard adalah bahawa ia berfungsi untuk melindungi pemiliknya terhadap cukai serta hujan. Salah satu contoh tuntutan ini, dari buku 1914, Cara Membuat Tempat Tempat , membaca, " Monsieur Mansard dikatakan telah menghindari cukai jendela Perancis yang tidak masuk akal dengan menyesuaikan bumbung jendela yang menamakan namanya. " Ini tidak boleh dilaksanakan dalam banyak aspek: Mansart adalah pembiaya yang lazat terhadap wang kliennya, dan sementara cukai tingkap Perancis ada, ia diberlakukan pada 1798, 132 tahun selepas kematian Mansart, dan tidak mengecualikan tingkap mansard. [15] [16] [17]

Contoh-contoh kemudian menunjukkan bahawa sama ada bangunan Perancis atau Amerika telah dikenakan cukai dengan ketinggian (atau bilangan lantai) ke pangkalan bumbung, atau mansard itu digunakan untuk memotong sekatan zon . [18] [19] Penjelasan terakhir ini adalah yang terdekat dengan kebenaran: undang-undang Paris telah berlaku sejak 1783, menyekat ketinggian bangunan hingga 20 meter (65   kaki). [20] Ketinggiannya hanya diukur ke garis kornea , menjadikan ruang hidup yang terkandung dalam bumbung mansard dikecualikan. [21] Semakan 1902 undang-undang membenarkan bangunan tiga atau empat cerita dalam bumbung itu. [22]

Sejarah dan penggunaan[sunting | sunting sumber]

Mansard atap di sepanjang Boulevard Haussmann di Paris yang dibina semasa Empayar Perancis Kedua.

Gaya itu dipopularkan di Perancis oleh arkitek François Mansart (1598-1666). Walaupun dia bukan pencipta gaya itu, penggunaannya yang luas dan menonjol dalam reka bentuknya menimbulkan istilah "bumbung mansard", yang memalsukan namanya. [15] Tradisi reka bentuk diteruskan oleh banyak arkitek, termasuk Jules Hardouin-Mansart , (1646-1708), anak saudaranya yang besar, yang bertanggungjawab untuk Château de Dampierre di Dampierre-en-Yvelines.

Bumbung mansard menjadi popular sekali lagi semasa pengubahsuaian Haussmann di Paris bermula pada tahun 1850-an, dalam gerakan seni bina yang dikenali sebagai " gaya Empayar Kedua".

Pengaruh Kedua Ikhtisar tersebar di seluruh dunia, sering digunakan untuk struktur sivik besar seperti bangunan pentadbiran kerajaan dan dewan kota , serta hotel dan stesen kereta api . Di Amerika Syarikat dan Kanada, dan terutamanya di New England , pengaruh Empayar Kedua merebak ke kediaman dan rumah keluarga, sering kali rosak dengan unsur-unsur Bahasa Itali dan Gothic Revival . Menara di atas mansard menjadi elemen popular yang dimasukkan ke dalam banyak reka bentuk, seperti Bangunan Utama (Vassar College) , Poughkeepsie, New York, yang memperlihatkan struktur menara besar dengan dua menara. [23] [24] [25] [26]

Abad ke-20[sunting | sunting sumber]

Bangunan Syarikat Insurans Germania Life di New York City , yang dibina pada tahun 1911, dengan bumbung mansard empat tingkat [27]

Resolusi Zonasi 1916 yang diterima pakai oleh New York City mempromosikan penggunaan bumbung mansard; peraturan yang memerlukan penggunaan kemunduran pada bangunan tinggi adalah kondusif kepada reka bentuk mansard. [28] [29]

Pada penghujung tahun 1960-an dan 1970-an, pembina komersil menjadi berminat dalam unsur-unsur gaya postmodern dan menyesuaikan diri dengan mansard untuk bangunan perumahan dan apartmen baru yang baru di banyak kawasan di Amerika Syarikat. Penampilan luar bumbung mansard juga telah diadaptasi sebagai façade di banyak bangunan komersil kecil. Ini bukan bumbung mansard yang benar dalam kebanyakan kes; mereka benar-benar bumbung rata dan permukaan hadapan yang licin menyediakan cara untuk menyembunyikan peralatan pemanasan, pengudaraan dan penghawa dingin dari orang di aras bawah tanah.

Salah satu kegunaan yang paling terkenal dan biasa digunakan ialah reka bentuk bumbung mansard oleh McDonald's di banyak restoran mereka yang dibina pada akhir abad ke-20 dan awal tahun 2000an.   [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (May 2018)">rujukan diperlukan</span> ]

Pengangkutan[sunting | sunting sumber]

Bumbung dua kereta api kereta api Victorian Railways menyerupai bumbung mansard. Lokomotif kelas CL Komanwel Australia juga mempunyai bumbung mansard.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

 • François Mansart
 • Empayar Kedua (seni bina)
 • Gambrel (bumbung yang serupa dengan Mansard)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ AMHER , edisi ke-4, 2000: mansard.
 2. ^ "mansard". WordNet 3.0. Princeton University.
 3. ^ Architecture Glossary, City of Rockville, Maryland, mansard – two slopes on each of its four sides; one part very steep and curved, often with dormers
 4. ^ "Building Terms". Michael Roberts & Associates. Mansard: A roof made with slopes of different pitches, usually providing an upper floor of usable space within a roof structure.
 5. ^ Fleming, William. "Western architecture". Encyclopædia Britannica.
 6. ^ Alexander, Francis. "Glossary - House Style Definitions". House Proud. Diarkibkan daripada yang asal pada 2009-10-24. Dicapai pada 2019-04-08. Mansard: A hipped roof with two pitches; the lower is the steeper, while the pitch approaching the ridge is much gentler, sometimes almost flat. Associated with Second Empire architecture.
 7. ^ "Mansard". Oxford English Dictionary (ed. 2nd). 1997.
 8. ^ Harris, Cyril M. (January 1993). Dictionary of Architecture & Construction (ed. 2nd). ISBN 978-0070268883.
 9. ^ "Perancis". (1998). Dalam Kamus Dewan (1998 ed.). Edinburgh: Chambers. 638.
 10. ^ Sturgis, R. (1902). Bumbung Perancis. Dalam kamus seni bina dan bangunan, biografi, bersejarah dan deskriptif: Vol. 3 (Jilid 3, ms 358). New York: Macmillan.
 11. ^ Whitney, WD, & Smith, BE (1906). Bumbung. def. 6. Dalam kamus Century dan siklopedia: Satu karya rujukan sejagat di semua jabatan pengetahuan, dengan atlas baru di dunia (Jilid 6, halaman 5221). New York: Century.
 12. ^ Le Robert & Collins (2002). Dictionnaire français-anglais [French-English Dictionary]. Paris: Dictionnaires Le Robert-VUEF.
 13. ^ "Modern 'Mansard' - a flat roof on top of a slated or tiled pitch". Permadeck. Seamless Roofing Ltd. Diarkibkan daripada yang asal pada 2011-07-01. Dicapai pada 2011-03-14.
 14. ^ Report of the Commissioners to Investigate the Cause and Management of the Great Fire in Boston. 1. Boston, Massachusetts: Rockwell & Churchill. 1873. m/s. 545. Dicapai pada 2011-03-14.
 15. ^ a b "François Mansart". Encyclopædia Britannica. Dicapai pada 2011-03-14.
 16. ^ Eisenman, Peter (2007). Written Into The Void: Selected Writings, 1990-2004. New Haven: Yale University Press. Dicapai pada 2011-03-14.
 17. ^ Department of State, United States of America (1888). Reports from the Consuls of the United States. XXVIII (28). Washington: Government Printing Office. m/s. 355. Dicapai pada 2011-03-14.
 18. ^ Bromley, Daniel W. (2006). Sufficient Reason: Volitional Pragmatism and the Meaning of Economic Institutions. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. m/s. 46. ISBN 978-0-691-12419-3. Dicapai pada 2011-03-14.
 19. ^ Carney, Donna J. (1980). Jim Thorpe, Pennsylvania: An Image Preserved. Harmony Press. m/s. 17. Dicapai pada 2011-03-14.
 20. ^ Goodman, David C.; Chant, Colin (1999). European Cities & Technology Reader: Industrial to Post-Industrial City. Taylor & Francis Group. Dicapai pada 2011-03-14.
 21. ^ Reports from Committees: Six Volumes. Fifth Volume. The House of Commons. 1874. m/s. 218. Dicapai pada 2011-03-14.
 22. ^ Sutcliffe, Anthony (1970). The Autumn of Central Paris: the Defeat of Town Planning, 1850-1970. Edward Arnold. Dicapai pada 2011-03-14.
 23. ^ Walker, Les (1981). American Homes: The Illustrated Encyclopedia of Domestic Architecture. Black Dog & Leventhal. Dicapai pada 2011-03-14.
 24. ^ Foster, Gerald L. (2004). American Houses: A Field Guide to the Architecture of the Home. Houghton Mifflin Company. m/s. 262. Dicapai pada 2011-03-14.
 25. ^ Cawthon, Richard J.; Pace, Sherry (2005). Victorian Houses of Mississippi (ed. 1st). University Press of Mississippi. Dicapai pada 2011-03-14.
 26. ^ "Arkib Kolej Vassar". Diarkibkan daripada yang asal pada 2018-06-29. Dicapai pada 2019-04-08.
 27. ^ Landmarks Preservation Commission (November 18, 2008), GUARDIAN LIFE INSURANCE COMPANY OF AMERICA ANNEX (PDF), diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2016-03-04, dicapai pada 2019-04-08
 28. ^ Report of the Heights of Buildings Commission to the Committee on the Height, Size and Arrangement of Buildings of the Board of Estimate and Apportionment of the City of New York. M.B. Brown Printing and Binding Co. 1913. Dicapai pada 2011-03-14.
 29. ^ Commission on Buildings Districts and Restrictions: Final Report. City of New York, Board of Estimate and Apportionment, Committee on the City Plan. June 2, 1916. m/s. 259. Dicapai pada 2011-03-14.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Roofs