Bunkface

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Bunkface
Bunkface.jpg
Latar belakang
Berasal dariKlang, Selangor, Malaysia
GenrePunk rock, pop punk, alternative rock
Tahun aktif2005-kini
Syarikat rakaman
Bunkface Production
Kegiatan berkaitan
The Azenders, Dichi Michi, Robot Asmara, One Buck Short
Laman sesawang
www.bunkface.com.my
AhliSam
Youk
Paan
Bekas ahliBiak

Bunkface ialah sebuah kumpulan muzik punk rock Malaysia yang diasaskan di Klang, Selangor, pada tahun 2005, terdiri daripada penyanyi utama dan pemain gitar Sam Baharom, pemain gitar bes serta penyanyi latar Youk (Farouk Jaafar), pemain gitar utama Paan (Ahmad Farhan), dan pemain dram Biak. Biak kemudiannya digantikan dengan Ejam Coda. Bunkface mula mencapai populariti melalui lagu dalam EP Lesson of the Season mereka iaitu Silly Lily dan Situasi. Semua peminat mereka digelar Bunker.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Penubuhan (2005–2007)[sunting | sunting sumber]

Gambar promo undian Bunkface di Blast Off

Kugiran ini bermula sebagai empat sekawan yang bersekolah di SMK Sri Andalas dan sering mengadakan sesi jamming biasa di Klang, Selangor, .[2] Nama "Bunkface" berasal dari tajuk sebuah lagu dendangan Sum 41, "Crazy Amanda Bunkface", yang dicadangkan oleh bekas pemain dram, Biak.[3]

Pada Mac 2006, Bunkface memenangi tempat pertama di pertandingan Band Rakan Seni Budaya anjuran Universiti Malaya, yang mana Piko dari kumpulan Marionexxes juga bertindak selaku pengurus acara, majalah muzik ROTTW turut sama menaja acara itu. Daripada itulah Bunkface julung kalinya disiarkan dalam majalah. Kemudian, Piko telah mencadangkan Bunkface kepada komuniti muzik Internet Demoplanet.tv untuk menawarkan penajaan untuk membikin video muzik. Pada akhir tahun 2006 barulah mereka dapat menarik perhatian umum dengan menyertai pertandingan realiti Blast Off.

Lesson of the Season (2007)[sunting | sunting sumber]

Pada Disember 2007, Bunkface mengeluarkan EP pertama mereka yang berjudul Lesson of the Season yang diisi enam buah lagu berbahasa Inggeris yang mengadunkan general gaya pop-punk/rock alternatif. Lagu hit "Silly Lily" menduduki tangga teratas di carta hitz.fm Malaysian Top Ten selama 8 minggu dan carta Fly.fm Campur Chart selama 10 minggu. Single berbahasa Melayu pertama mereka, "Situasi" pula menduduki tangga #1 di carta XFresh FM serta mencapai tangga #3 di Carta Era selama 3 minggu.

Pada tahun 2009, Kumpulan Bunkface menggondol anugerah Rockstar, Break Out dan juga The Ultimate Shout! Award di upacara Shout! Awards pertama anjuran 8TV di Stadium Bukit Jalil. Pencapaian mereka di majlis penganugerahan urban tersebut menarik minat pihak penganjur One Movement For Music Perth (OMFM) dari Australia yang mengundang mereka untuk membuat persembahan di pesta yang diadakan di Perth pada 16–18 Oktober 2009, sekaligus menandakan kali pertama mereka membuat persembahan di luar negara.[1]

Kejayaan arus perdana[sunting | sunting sumber]

Selepas "Lesson Of the Season" EP mereka pada tahun 2007, "Bunkface" kemudian membuat single melayu pertama mereka yang bertajuk "Situasi" pada tahun 2008. Pada asalnya, lagu itu bertujuan untuk direkodkan dalam bahasa Inggeris, Tapi Youk mencadangkan band ini untuk merakam dalam bahasa Melayu . Beberapa bulan kemudian, Situasi menyerbu stesen-stesen radio tempatan Melayu dan nombor hit # 1 di FLY FM dan berterusan tangga di # 3 pada ERA FM selama 3 minggu. Oleh itu, nama Bunkface tleah disebut-sebut oleh para media dan menonjakkan lagi nama bunkface sehingga ke serantau.

"Through My Window"[sunting | sunting sumber]

Bunkface menyertai kempen Everyone Connects anjuran TM dan menyanyikan lagu "Through My Window" yang disiarkan dalam iklan radio dan TV kempen tersebut. Lagu ini mula diperdengarkan ke udara dalam bentuk lagu misteri yang diedarkan ke semua stesen radio di negara.[4] Misteri ini menimbulkan tanda tanya di kalangan orang awam mengenai siapa penyanyinya dan apakah tujuan lagu ini dimainkan. Populariti kumpulan Bunkface melonjak setelah didedahkan identiti mereka selaku penyanyi lagu tersebut. Ketika ini, bilangan peminat lagu "Through My Window" yang mendaftar di Facebook mencecah 17,000 orang di samping namanya disebut lebih 3.7 juta kali dan lebih 6,600 muat naik video and audio di laman sosial tersebut.[5] Acara nyanyian beramai-ramai Everyone Connects yang turut mengetengahkan lagu "Through My Window" diadakan di Jalan Bukit Bintang pada 21 November 2009. Band indie lain yang turut serta dalam konsert gemilang itu ialah Rock N Roll John, Marionexxes, Maddame, Basolaye dan The Rodeo.

Phobia Phoney (2008 - 2010)[sunting | sunting sumber]

Pada Mac 2010, Bunkface mengeluarkan album penuh pertama mereka, iaitu Phobia Phoney[6] yang terdiri daripada empat lagu Melayu dan enam lagu Inggeris, termasuk single-single hit seperti "Situasi", "Revolusi", "Prom Queen" dan "Soldier".

Pada Ogos 2010, beberapa akhbar memuatkan berita mengenai perselisihan faham di antara Sam dan anggota kumpulan Bunkface yang lain. Diberitakan Sam tidak berpuas hati kerana kejayaan Bunkface banyak dibantu oleh kesungguhan beliau sahaja. Sam dikatakan mahu meninggalkan kugiran itu dan membentuk kugiran baru.

Tidak lama selepas itu, Sam dan pengurusannya tampil menafikan dakwaan. Menurut mereka, Bunkface masih lagi utuh dan tidak akan berpecah (dalam waktu terdekat ini) sebaliknya akan terus merencana perjalanan seni mereka. Sam bagaimanapun mengakui akan menubuhkan sebuah kugiran indie terbaru yang lebih banyak menumpukan persembahan secara underground. Menurut Sam, penglibatannya dalam kugiran baru itu tidak bermakna dia mahu meninggalkan Bunkface sebaliknya sekadar mencuba perkara baru.[7]

Projek sampingan[sunting | sunting sumber]

Pada pertengahan tahun 2010, Sam telah menubuhkan satu projek sampingan bernama The Azenders bersama-sama dengan rakan-rakannya dari kumpulan-kumpulan lain seperti Izal (Bass) dari One Buck Short, Ajam (Synth / Strings) dari Dichi Michi, dan Kudut (Drummer) dari Robot Asmara dan telah mengeluarkan single pertama mereka di Facebook, Myspace halaman yang dipanggil "Ladies And Gentlemen" dan kini semakin kerap bermain di stesen radio tempatan. Band ini juga mengeluarkan single melayu "Peribadi". Band ini juga telah mengeluarkan "Livin Rock and Roll" baru-baru ini, satu lagi single.

Kejayaan di Hong Kong[sunting | sunting sumber]

Pada 23 Mac 2011 yang lalu, Festival Musik Asia Hong Kong (HKAMF) telah diadakan di Hong Kong Exhibition & Convention Centre, Hong Kong. Festival ini telah dianjurkan oleh IFPI di Hong Kong dan melibatkan enam negara dari seluruh Asia. Antara negara-negara yang mengambil bahagian dalam festival yang julung kalinya diadakan adalah seperti China, Taiwan, Singapura, Korea, Malaysia dan tuan rumahnya, Hong Kong. Jepun pada mulanya dijangka mengambil bahagian dalam festival itu oleh Ikumi Kumagai tetapi terpaksa menarik diri kerana keadaan di Jepun masih dalam keadaan tidak stabil pada masa itu. Dalam pusingan awal, Bunkface telah mempersembahkan lagu berjudul Escape Dance dan memberikan satu cabaran yang sukar untuk Qiong Wu, Kewei, dan The Boss. Persaingan begitu sengit bagi semua yang bergenre muzik pop dari China - Wu Qiong, Singapura - Kewei, The Boss - Korea dan Malaysia diwakili oleh Bunkface yang berjaya ke peringkat akhir. Untuk peringkat akhir ini, semua peserta yang telah berjaya dipilih atas undian juri diminta untuk memilih daripada mana-mana lagu popular dari artis yang lain tetapi dengan pilihan sendiri untuk pertandingan ini. Berdasarkan markah yang diberi oleh hakim, empat finalis kebangsaan telah memberikan satu pertandingan yang amat sengit dalam segi pemarkahan.

Bunkface telah memilih lagu 'We Are the Champions' dari Queen yang telah meraut tempat ketiga keseluruhan dalam pemarkahan untuk persembahan pentas dan persembahan vokal. Dari festival ini, Bunkface talah berjaya meletakkan diri mereka sebagai salah satu artis yang setanding dengan artis-artis popular dari seluruh Asia. Penyertaan Bunkface juga memberi kejutan kepada banyak pihak, terutama penonton, hakim, persaingan artis, artis, dan juga para jemputan IFPI sendiri. Kebanyakan mereka tidak sedar bahawa Malaysia mempunyai seorang artis yang sangat berbakat sebelum festival itu. Mereka juga telah membuat klip video bagi single Dunia di bandar raya Hong Kong.

Pengharaman "Panik"[sunting | sunting sumber]

Bunkface dikatakan kurang mendapat sokongan sepenuhnya daripada penggiat muzik Malaysia.[perlu rujukan] Malahan ada stesen-stesen radio yang tidak mahu putarkan lagu kumpulan ini. Lebih teruk lagi, single terbaru Bunkface, "Panik" telah diharamkan oleh semua stesen radio milik RTM kerana lirik lagu itu mempunyai perkataan Reformasi. Kumpulan ini difahamkan mereka (RTM) menganggap lagu itu pro-pembangkang. Namun tidak sama sekali.

Ada ura-ura yang mengatakan kumpulan ini mahu berpindah ke Jakarta pada tahun 2012 atas faktor diatas. Namun ahli kumpulan ini menafikan dakwaan tersebut sebaliknya menegaskan bahawa mereka bukanlah berpindah, tetapi menetap buat sementara.[perlu rujukan] Kalau semua perancangan berjalan lancar, Bunkaface akan mengadakan konsert jelajah Indonesia pada 2012 nanti. Apabila terlibat dengan konsert sebegini sudah pasti Bunkface perlu tinggalkan Malaysia. Paan berpendapat, Indonesia sebuah negara yang sangat besar, jadi konsert jelajah pasti mengambil masa yang lama.

Album kedua[sunting | sunting sumber]

2011 telah menjadi tahun yang tenang untuk Bunkface kerana mereka tidak mengeluarkan single baru sejak tahun lepas tetapi menunggu untuk single Bunkace baru akan berakhir tidak lama lagi . Youk telah mengumumkan bahawa Bunkface kini mengumpul bahan-bahan baru untuk album yang akan datang mereka yang akan direkodkan di Jakarta pada bulan Jun. "Kami akan muncul dengan single baru dan album penuh kedua pada masa akan datang yang dijangka akan dikeluarkan pada bulan Ogos," katanya. Sebelum itu, Bunkface telah membuat persembahan di Indonesia Makassar Pesta dan telah menerima pandagan yang positif dari Indonesia. Indonesia juga telah membuat halaman Facebook yang dikenali sebagai "kubu Indonesia untuk menyokong Bunkface dan menggalakkan penyokong Bunkface seluruh daerah di Indonesia. Pada 9 September 2011, Bunkface mengeluarkan single baru mereka bertajuk "Panik?". Lagu ini sebenarnya ditulis sebelum mengeluarkan album pertama mereka, Phobia Phoney. Lagu itu direkodkan di Jakarta,Indonesia dan dihasilkan dengan belanjawan yang tinggi.[perlu rujukan] Klip video untuk lagu itu akan dibuat kemudian. Sam mengesahkan bahawa album kedua yang mereka akan buat terdiri daripada 13 lagu, 9 lagu-lagu bahasa Inggeris dan 4 lagu-lagu Melayu termasuk "Panik?". Bunkface berjaya dilaksanakan di Jakarta Urbanfest 2011 pada itu 20.11.11 dan berbuat baik dalam untuk mempamerkan mereka pada hari berikutnya di Hard Rock Cafe Jakarta. Mereka menerima penghormatan khas yang dijemput untuk muncul di talk show popular di Indonesia Bukan Empat Mata. Mereka melakukan single hit mereka terbesar iaitu Situasi di dalam acara itu. Sebelum ini, hanya Datuk Siti Nurhaliza dan Amy Search artis lain dari Malaysia telah muncul di rancangan ini.Kumpulan ini ditaja oleh AirAsia bersama-sama dengan Jamu Mak Dara sebagai penaja mereka dan membantu mereka membawa media tempatan untuk menampung aktiviti-aktiviti mereka di Jakarta. Bunkface telah sangat mempunyai ramai peminat di Indonesia dengan jumlah yang besar [perlu rujukan] semasa mereka menginap di Jakarta.

Ahli kumpulan[sunting | sunting sumber]

Ahli terkini[sunting | sunting sumber]

 • Sam Baharom - Vokal, Pemain Gitar Kedua
 • Paan – Pemain Gitar Utama, Vokal
 • Youk – Pemain Bass

Bekas ahli[sunting | sunting sumber]

 • Jabar - Bes (2005-2006)
 • Biak - Dram (2005–2008)
 • YM Raja Azuan - Pemain Keyboard ( 2005-2006)

Ahli sessionist[sunting | sunting sumber]

 • Ejam Coda - dram, perkusi (2008–kini)
 • Gjie 6ixth Sense - keyboard, synth (2009-2011)
 • Wawa Ohchentaku - Keyboards, Synths (2010–kini)
 • Wan 6ixth Sense - Drums, percussion (Bunk Not Dead Tour 2013)

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Diskografi Bunkface
EP
Album studio

Kedai cenderamata Bunkface[sunting | sunting sumber]

Selain sibuk dengan persembahan pentas, Bunkface juga sibuk menguruskan kedai cenderamata dan aksesori yang beroperasi di SS15, Subang Jaya. Kedai yang dinamakan Bunkface Rock Station itu turut menjual barangan cenderamata daripada beberapa kumpulan ‘Indie’ seperti Hujan. Setiap barangan dijual pada harga RM5.00 hingga RM80.00.

Anugerah dan pencalonan[sunting | sunting sumber]

Anugerah Industri Muzik[sunting | sunting sumber]

Anugerah Industri Muzik Malaysia (AIM)
Tahun Kategori Karya Tercalon Album / Material Keputusan Tewas Kepada
2010 (AIM17) Artis Baru Terbaik Dicalonkan Yuna
Lagu Inggeris Tempatan Terbaik Prom Queen Phobia Phoney Dicalonkan Yuna - Deeper Conversation
Lagu Rock Terbaik Situasi Menang
Lagu Terbaik Dicalonkan Yuna - Dan Sebenarnya
Anugerah Kembara Menang
2011 (AIM18) Lagu Rock Terbaik Extravaganza Phobia Phoney Dicalonkan A.P.I. - Pelita
2013 (AIM20) Lagu Rock Terbaik Panik Bunk Not Dead Dicalonkan Amy Search - Di Bawah Gerbang Skaea

Anugerah Bintang Popular[sunting | sunting sumber]

Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH)
Tahun Kategori Keputusan
2009 Penyanyi Duo/Kumpulan Popular Menang
2010 Artis Duo/Berkumpulan Popular Dicalonkan
2011 Artis Duo/Berkumpulan Popular Dicalonkan
2018 Artis Kolaborasi Duo/Berkumpulan Popular Dicalonkan

Anugerah SHOUT![sunting | sunting sumber]

Anugerah SHOUT! (SHOUT! Awards)
Tahun Kategori Keputusan
2009 [8] Break Out Award Menang
Rockstar Award Menang
The Ultimate Shout! Award Menang
2010 Rockstar Award Menang
Music Video Award Menang

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b http://mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2009/11/16/mstar_hiburan/20091115161527&sec=mstar_hiburan
 2. ^ Azri myStarz dan BunkFace, oDIN Weblog, 17 November 2008. Dicapai pada 9 Januari 2010.
 3. ^ "Bunkface at Dig-It-All Fest". Malaysian Today. 6 Ogos 2009. Dicapai 9 Januari 2010. 
 4. ^ "Bursting into song". The Star. 16 November 2009. Dicapai 9 Januari 2010. 
 5. ^ "Sing-along, virtual game and concert in Jln Bukit Bintang". The Star. 21 November 2009. Dicapai 9 Januari 2010. 
 6. ^ Li Ee Kee (18 Mac 2010). "Bunkface: Kami Sudah Bersedia". gua.com.my. Dicapai 25 April 2010. 
 7. ^ Dengarnya: Bunkface nafi bergolak, Berita Harian, 13 Ogos 2010. Dicapai pada 10 September 2010.
 8. ^ "Shout! Awards Winners". Voize. 18 Julai 2009. Dicapai 9 Januari 2010. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]