Bursa Saham Australia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Bursa Saham Australia
ASX Logo.png
Maklumat am
Jenis sahamBursa saham, bursa niaga hadapan, rumah penjelasan
Ditubuhkan1 April 1987; 34 tahun yang lalu (1987-04-01) (sebagai Bursa Saham Australia Berhad)
PemilikASX Limited
Mata wangDolar Australia
Penyenaraian2,258 (Mei 2018)[1]
Permodalan pasaranA$2.153 trilion (November 2019)[2]
Laman sesawangwww.asx.com.au
Maklumat lokasi
NegaraAustralia
LokasiSydney, New South Wales
sunting
Lihat pendokumenan templat ini


Bursa Saham Australia atau lebih dikenali sebagai Australian Securities Exchange (ASX, kadang-kadang disebut di luar Australia sebagai Bursa Saham Sydney) adalah pasaran utama pertukaran sekuriti Australia. Ia dimiliki oleh Australian Securities Exchange Ltd, atau ASX Limited, sebuah syarikat awam Australia (ASX:ASX). Sebelum Disember 2006 ia dikenali sebagai Bursa Saham Australia, yang ditubuhkan pada 1 April 1987, diperbadankan di bawah undang-undang Parlimen Australia sebagai penggabungan enam bursa sekuriti negeri. Ia bergabung dengan Sydney Futures Exchange pada tahun 2006.

Pada masa lalu, ASX mempunyai perolehan purata harian A$ 4.685 bilion dan permodalan pasaran sekitar A$1.9 trilion, menjadikannya satu daripada kumpulan bursa saham 16 teratas di dunia yang tersenarai.

Gambaran Keseluruhan[sunting | sunting sumber]

Pintu masuk Pusat Bursa Sydney

ASX[3] adalah pengendali pasaran, pusat penjelasan dan pemudahcara sistem pembayaran. Ia juga menyelia pematuhan dengan peraturan operasi, menggalakkan piawaian tadbir urus korporat di kalangan syarikat tersenarai di Australia dan membantu mendidik pelabur runcit.

Pasaran modal Australia[sunting | sunting sumber]

 • Pembangunan kewangan – Australia menduduki tempat kelima daripada 57 sistem kewangan dan pasaran modal terkemuka dunia oleh Forum Ekonomi Dunia;
 • Pasaran ekuiti – yang kelapan terbesar di dunia (berdasarkan permodalan pasaran bebas apung) dan yang kedua terbesar di Asia Pasifik, dengan permodalan pasaran A$1.2 trilion dan purata perdagangan menengah harian lebih dari A $ 5 bilion sehari;
 • Pasaran bon – pasaran hutang ketiga terbesar di Asia Pasifik;
 • Derivatif pasaran – derivatif pendapatan tetap terbesar di rantau Asia-Pasifik;
 • Pasaran pertukaran asing – pasaran pertukaran asing Australia adalah yang ketujuh terbesar di dunia dari segi perolehan global, manakala dolar Australia adalah mata wang paling banyak kelima dan AUD/ASD yang paling diniagakan pasangan matawang;
 • Pengurusan dana – Disebabkan sebahagian besar dari sistem persaraan wajib, Australia mempunyai kumpulan dana terbesar di bawah pengurusan di rantau Asia Pasifik, dan keempat terbesar di dunia. Pasaran utamanya adalah Pasaran AQUA.

Peraturan[sunting | sunting sumber]

Suruhanjaya Sekuriti dan Pelaburan Australia (ASIC) bertanggungjawab untuk pengawasan perdagangan masa nyata di pasaran kewangan berlesen tempatan Australia dan pengawasan kelakuan oleh para peserta (termasuk hubungan antara peserta dan klien mereka) di pasar-pasar tersebut . ASIC juga menyelia pematuhan ASX sebagai syarikat awam dengan Peraturan Penyenaraian ASX.

Kepatuhan ASX adalah syarikat subsidiari ASX yang bertanggungjawab untuk memantau dan menguatkuasakan pematuhan syarikat yang disenaraikan ASX dengan peraturan operasi ASX.

Bank Rizab Australia (RBA) mempunyai pengawasan terhadap kemudahan pembersihan dan penyelesaian ASX untuk kestabilan sistem kewangan.

Produk[sunting | sunting sumber]

Produk dan perkhidmatan yang tersedia untuk diperdagangkan di ASX termasuk saham, niaga hadapan, opsyen berdagang pertukaran, waran, kontrak untuk perbezaan, dana pertukaran bursa, dana terurus tidak tersenarai (mFund), dana terurus diniagakan (ETMF), amanah pelaburan hartanah, pelaburan tersenarai syarikat dan sekuriti kadar faedah.[4]

Saham terbesar yang diperdagangkan di ASX, dari segi permodalan pasaran, termasuk BHP, Commonwealth Bank, Westpac, Telstra, Rio Tinto, National Australia Bank dan Australia dan New Zealand Banking Group.[5]

Indeks pasaran utama ialah S&P/ASX 200, indeks yang terdiri daripada 200 saham teratas dalam ASX. Ini menggantikan indeks Semua Biasa sebelum ini, yang masih berjalan sejajar dengan S & P ASX 200. Kedua-duanya lazimnya dipetik bersama. Indeks lain untuk saham yang lebih besar ialah S&P/ASX 100 dan S&P/ASX 50.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Bangunan Bursa Saham Sydney pada tahun 1872
Bangunan Bursa Saham Sydney pada tahun 1959

Asal-usul tarikh ASX kembali ke pertengahan 1800-an apabila enam pertukaran berasingan telah ditubuhkan di ibu negeri koloni British di Australia – Melbourne, Victoria, (1861), Sydney, New South Wales (1871), Hobart, Tasmania 1882), Brisbane, Queensland (1884), Adelaide, Australia Selatan (1887) dan Perth, Australia Barat (1889).[6] Pertukaran selanjutnya di Launceston, Tasmania, bergabung dengan pertukaran Hobart.

Pada bulan November 1903, persidangan interstate pertama diadakan untuk bertepatan dengan Piala Melbourne. Pertukaran itu kemudiannya dipenuhi secara tidak rasmi hingga tahun 1937 ketika Bursa Saham Bersekutu Australia (AASE) dibentuk, dengan wakil dari setiap pertukaran. Dari masa ke masa, AASE mewujudkan peraturan penyenaraian seragam, peraturan broker, dan kadar komisen.

Perdagangan dilakukan oleh sistem panggilan, di mana pekerja bursa memanggil nama masing-masing syarikat dan tawaran broker atau ditawarkan pada setiap. Pada tahun 1960-an, ini berubah menjadi sistem pos. Pekerja pertukaran yang digelar "chalkies" menulis tawaran dan menawarkan dalam kapur pada papan hitam berterusan dan mencatat transaksi dibuat.[7]

ASX (Australian Stock Exchange Limited) dibentuk pada 1987 oleh undang-undang Parlimen Australia yang membolehkan penggabungan enam bursa saham bebas yang dahulunya dikendalikan di ibu kota negara. Selepas demutualisasi, ASX merupakan bursa pertama di dunia untuk memiliki sahamnya dipetik di pasaran sendiri. ASX disenaraikan pada 14 Oktober 1998.[8] Pada 7 Julai 2006, Bursa Saham Australia bergabung dengan SFE Corporation, syarikat induk untuk Sydney Futures Exchange.

Garis masa peristiwa penting[sunting | sunting sumber]

1861: Sepuluh tahun selepas kedatangan rasmi Gold Rush, bursa saham Australia pertama terbentuk di Melbourne. Pada tahun 1850-an Victoria adalah pusat perlombongan emas Australia, penduduknya meningkat dari 80,000 pada tahun 1851 menjadi 540,000 pada tahun 1861.

1871: Tiga puluh tahun selepas menyalakan lampu jalan gas pertama di Sydney, AGL mengambil tempat dalam sejarah sekali lagi, menjadi syarikat kedua yang disenaraikan di Bursa Saham Sydney.

1885: Dua tahun selepas Broken Hill Mining Company (syarikat swasta) ditubuhkan oleh sindikat tujuh orang dari stesen kambing biri-biri Gunung Gipps, syarikat itu diperbadankan untuk menjadi Broken Hill Proprietary Company Limited (BHP). Pada tahun 1885, BHP disenaraikan di Bursa Saham Melbourne.

1937: Bursa Saham Bersekutu Australia (AASE) ditubuhkan pada tahun 1937. Sejak tahun 1903, bursa saham negara telah dipenuhi secara tidak rasmi, tetapi pada tahun 1936 Sydney memimpin dalam memformalkan persatuan itu. Pada mulanya, ini melibatkan pertukaran di Adelaide, Brisbane, Hobart dan Sydney. Melbourne dan Perth menyertai selepas itu. Melalui AASE, bursa secara beransur-ansur membawa keperluan penyenaraian biasa bagi syarikat dan pembrokeran seragam dan peraturan lain untuk firma pembrokeran saham. Mereka juga menetapkan peraturan tanah untuk komisyen dan pengapungan pinjaman kerajaan dan semi-kerajaan.

Dataran Pertukaran Sydney
Pintu masuk Dataran Pertukaran Sydney

1938: Penerbitan indeks harga saham pertama.

1939: Bursa Saham Sydney ditutup buat kali pertama disebabkan oleh perisytiharan Perang Dunia II.

1939: Sydney Futures Exchange mula berdagang sebagai Sydney Greasy Futures Exchange Exchange (SGWFE). Matlamat asalnya adalah untuk menyediakan pedagang bulu Australia dengan kemudahan lindung nilai di negara mereka sendiri. SGWFE menawarkan satu kontrak bulu berminyak sehingga menjelang akhir tahun ini telah menjual 19,042 lot.

1969–1970: Poseidon gelembung (ledakan perlombongan yang dicetuskan oleh penemuan nikel di Australia Barat) menyebabkan saham perlombongan Australia melonjak dan kemudian jatuh, mendorong cadangan pengawalseliaan yang akhirnya membawa kepada syarikat nasional Australia dan undang-undang sekuriti.

1976: Pasaran Pilihan Australia telah ditubuhkan, menjual pilihan panggilan.

1980: Indeks bursa saham Melbourne dan Sydney yang berasingan telah digantikan oleh indeks Bursa Saham Australia.

1984: Kadar komisen broker diturunkan deregulasi. Komisen secara beransur-ansur turun, dengan harga hari ini serendah 0.12% atau 0.05% daripada broker berasaskan internet diskaun.

1984: Bursa Saham Sydney ditutup akibat hujan lebat dan banjir pada hari Jumaat 9 November 1984 dengan 70 milimeter hujan jatuh dalam satu setengah jam. Semua dagangan di tingkat Sydney Exchange digantung pada hari Jumaat. Kerosakan berjumlah $ 2 juta dan pembaikan mengambil masa lebih daripada enam bulan, dengan permaidani baru diletakkan dan kabel dan komputer diganti.

Pembrokeran saham yang telah mengambil kesempatan daripada akses bersama dapat berdagang di Bursa Saham Melbourne. Dan, dengan lantai perdagangan Sydney ditutup oleh banjir, Melbourne Exchange menikmati hari perdagangan tersibuk untuk tahun ini. Selepas episod itu tapak cadangan telah ditubuhkan di luar CBD Sydney.

1987: Australian Stock Exchange Limited (ASX) ditubuhkan pada 1 April 1987, melalui penubuhan di bawah undang-undang Parlimen Australia. Pembentukan bursa saham nasional melibatkan penggabungan enam bursa saham bebas yang telah beroperasi di ibu kota negara.

Pelancaran Sistem Dagangan Automatik Bursa Saham (SEATS). Ia jauh dari sistem asal yang bertarikh lebih dari 100 tahun. Pada masa itu terdapat tiga bentuk perdagangan yang berlainan di bursa saham Australia. Yang paling awal ialah sistem panggilan berasaskan lelongan, yang menyaksikan pekerja bursa (pemanggil) memanggil nama setiap keselamatan yang tersenarai pada gilirannya sementara ahli tawaran, ditawarkan, dijual atau membeli stok pada setiap panggilan. Sistem ini terbukti tidak mencukupi untuk mengendalikan peningkatan dagangan semasa perbincangan perlombongan. Ia digantikan oleh sistem 'jawatan' pada awal 1960-an, yang melibatkan saham yang dipetik di 'jawatan' atau 'papan'. 'Chalkies' digunakan oleh Bursa Saham dan fungsi mereka untuk merekodkan kapur tawaran dan tawaran operator (pekerja broker saham) dan jualan yang dibuat. Sistem ini tinggal di tempat sehingga tahun 1991.

1990: Sebuah pasaran waran telah ditubuhkan.

1993: Sekuriti faedah tetap telah ditambah (lihat pasaran kadar faedah di bawah). Juga pada tahun 1993, sistem FAST mempercepat penyelesaian telah ditubuhkan, dan pada tahun berikutnya sistem CHESS (lihat Penyelesaian di bawah) telah diperkenalkan, menggantikan FAST.

1994: Sydney Futures Exchange mengumumkan perdagangan dalam masa depan atas saham ASX individu. ASX bertindak balas dengan Pilihan Harga Latihan Rendah atau LEPO (lihat di bawah). SFE pergi ke mahkamah,[9][10] mendakwa bahawa LEPOs adalah niaga hadapan dan oleh itu ASX tidak dapat menawarkannya. Walau bagaimanapun, mahkamah menganggap mereka adalah pilihan dan supaya LEPO diperkenalkan pada tahun 1995.

1995: Duti setem pada urus niaga saham adalah separuh daripada 0.3% hingga 0.15%. ASX telah bersetuju dengan Kerajaan Negeri Queensland untuk mencari kakitangan di Brisbane sebagai pertukaran untuk pengurangan duti setem di sana, dan negara-negara lain mengikutinya agar tidak kehilangan perniagaan broker ke Queensland. Pada 2000, duti setem telah dimansuhkan di semua negeri sebagai sebahagian daripada pengenalan CBP.

1996: Para ahli pertukaran (broker dan lain-lain) mengundi untuk demutualize. Pertukaran itu digabungkan sebagai ASX Limited dan pada tahun 1998 syarikat itu telah disenaraikan di ASX itu sendiri, dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Pelaburan Australia menguatkuasakan peraturan penyenaraian untuk ASX Limited.

1997: Perdagangan elektronik bermula sebagai pasaran pilihan bergerak dari lantai ke skrin.[11] Peralihan bertahap kepada sistem CLICK elektronik untuk derivatif bermula.

1998: ASX demutualisasikan menjadi syarikat tersenarai. Ia merupakan pertukaran pertama di dunia untuk demutualisasi dan senarai di pasaran sendiri, satu trend yang telah ditiru oleh beberapa pertukaran lain sejak bertahun-tahun. Persatuan Penyokong Mutual Australia bermula pada tahun 1849 sebagai sebuah organisasi yang menawarkan insurans hayat. Kini dikenali sebagai AMP ia menjadi sebuah syarikat awam yang tersenarai di ASX pada tahun 1998.

2000: Pada bulan Oktober, ASX memperoleh 15% pegangan dalam syarikat perisian pengurusan dagangan dan pesanan IRESS (dahulu BridgeDFS Ltd).[12]

2001: Duti setem pada sekuriti yang boleh dimansuhkan dihapuskan.

2006: ASX mengumumkan penggabungan dengan Sydney Futures Exchange, bursa derivatif utama di Australia.

2014: ASX mengumumkan penggabungan dengan Sydney Futures Exchange, bursa derivatif utama di Australia.[13]

Sistem dagangan[sunting | sunting sumber]

ASX Group mempunyai dua platform dagangan – ASX Trade,[14] yang memudahkan perdagangan sekuriti ekuiti ASX, dan ASX Trade24 untuk perdagangan sekuriti derivatif.

Semua sekuriti ekuiti ASX diniagakan di skrin pada ASX Trade. ASX Trade adalah platform dagangan latency ultra-low NASDAQ OMX berdasarkan sistem INET Genium NASDAQ OMX, yang digunakan oleh banyak bursa di seluruh dunia. Ia adalah salah satu platform perdagangan pelbagai aset yang paling cepat dan paling berfungsi di dunia, dengan memberikan latensi ke ~ 250 mikrosaat.

ASX Trade24 adalah platform perdagangan global ASX untuk derivatif. Ia didistribusikan secara global dengan titik akses rangkaian (gerbang) yang terletak di Chicago, New York, London, Hong Kong, Singapura, Sydney dan Melbourne. Ia juga membolehkan dagangan 24 jam sejam, dan pada masa yang sama mengekalkan dua hari dagangan aktif yang membolehkan produk dibuka untuk berdagang dalam hari dagangan baru dalam satu zon masa sementara produk masih berdagang di bawah hari sebelumnya.

Masa pembukaan

Hari perdagangan atau perniagaan biasa ASX adalah hari minggu, Isnin hingga Jumaat. ASX tidak berdagang pada hari cuti umum negara: Hari Tahun Baru (1 Januari), Hari Australia (26 Januari, dan diperhatikan pada hari ini atau hari perniagaan pertama selepas tarikh ini), Jumaat Agung (yang berbeza setiap tahun) Hari Paskah, Hari Anzac (25 April), hari lahir Ratu (Jun), Hari Krismas (25 Disember) dan Hari Boxing (26 Disember).

Pada setiap hari dagangan terdapat sesi dagangan pra-pasaran dari 7:00 pagi hingga 10:00 pagi AEST dan sesi dagangan biasa dari 10:00 pagi hingga 4:00 malam AEST. Pasaran terbuka secara abjad dalam lelong harga tunggal lelong harga, berperingkat selama sepuluh minit pertama, dengan masa rawak kecil yang dibina untuk menghalang ramalan yang tepat dari perdagangan pertama. Terdapat juga lelongan harga tunggal antara jam 4:10 petang dan 4:11 malam untuk menetapkan harga penutup harian.[petikan diperlukan]

Penyelesaian[sunting | sunting sumber]

Pemegang keselamatan memegang saham dalam satu daripada dua bentuk, kedua-duanya beroperasi sebagai pegangan yang tidak menentu, dan bukannya melalui penerbitan sijil saham fizikal:

 • Sistem Penyenaraian Elektronik Rumah Kliring (CHESS). Peserta yang mengawal pelabur (biasanya broker) menaja pelanggan ke dalam CHESS. Pemegang keselamatan diberikan "nombor pengenalan pemegang" (HIN) dan penyata bulanan dihantar kepada pemegang keselamatan dari sistem CHESS apabila terdapat pergerakan dalam pemanggilan bulan itu.
 • Penaja yang ditaja. Daftar saham syarikat mentadbir pegangan pemegang keselamatan dan mengeluarkan pelabur dengan nombor rujukan pemegang amanah (SRN) yang boleh disebutkan ketika menjual.

Holdings boleh dipindahkan dari penerbit yang ditaja kepada CHESS atau antara broker yang berbeza dengan mesej elektronik yang dimulakan oleh peserta yang mengawalnya.

Jualan pendek[sunting | sunting sumber]

Jualan pendek saham dibenarkan di ASX, tetapi hanya di antara saham yang ditetapkan dan dengan syarat-syarat tertentu:

 • Peserta perdagangan ASX (broker) mesti melaporkan semua jualan pendek kasar sehari ke ASX. Laporan ini akan agregat jualan pendek kasar seperti yang dilaporkan oleh setiap peserta dagangan pada tahap saham individu.
 • ASX menerbitkan agregat penjualan pendek kasar kepada para peserta ASX dan orang awam.[15]

Banyak broker tidak menawarkan jualan pendek kepada pelabur swasta kecil. LEPOs boleh berfungsi sebagai setara, sementara kontrak untuk perbezaan (CFD) yang ditawarkan oleh pembekal pihak ketiga adalah alternatif lain.

Pada bulan September 2008, ASIC telah menggantung hampir semua bentuk jualan pendek disebabkan oleh kebimbangan mengenai kestabilan pasaran dalam krisis kewangan global yang sedang berlangsung.[16][17] Pengharaman jualan pendek dilindungi ditarik balik pada bulan Mei 2009.[18]

Juga, dalam perubahan terbesar untuk ASX dalam 15 tahun, Kaedah Penyelesaian ASTC 10.11.12 diperkenalkan, yang memerlukan broker untuk menyediakan stok apabila penyelesaian perlu, jika tidak, broker harus membeli stok di pasaran untuk menutup kekurangan tersebut. Peraturan ini menghendaki sekiranya Kekurangan Penyelesaian Gagal wujud pada hari perniagaan kedua selepas hari di mana Arahan Batch yang Ditandatkan semula pada asalnya dijadualkan untuk penyelesaian (iaitu, pada umumnya pada T+5), peserta penyampaian penyelesaian mesti sama ada:

 • menutup Kekurangan Penyelesaian Gagal pada hari perniagaan berikutnya dengan membeli bilangan Produk Kewangan kelas yang berkaitan dengan kekurangan; atau
 • memperoleh di bawah susunan pinjaman sekuriti bilangan Produk Kewangan kelas yang berkaitan sama dengan kekurangan dan menyampaikan Produk Kewangan dalam Penyelesaian Batch tidak lebih dari dua hari perniagaan kemudian.[19]

Opsyen[sunting | sunting sumber]

Opsyen pada saham utama didagangkan di ASX, dengan set harga mogok yang standard dan tarikh luput. Kecairan disediakan oleh pembuat pasaran yang dikehendaki memberikan sebut harga. Setiap pembuat pasaran diberikan dua atau lebih stok. Stok boleh mempunyai lebih daripada satu pembuat pasaran, dan mereka bersaing dengan satu sama lain. Seorang pembuat pasaran boleh memilih salah satu atau kedua-duanya:

 • Buat pasaran secara berterusan, pada satu set 18 opsyen.
 • Buat pasaran sebagai tindak balas kepada permintaan kutipan, dalam mana-mana pilihan sehingga 9 bulan keluar.

Dalam kedua-dua kes terdapat kuantiti minimum (5 atau 10 kontrak bergantung kepada saham) dan spread maksimum yang dibenarkan.

Oleh kerana risiko yang lebih tinggi dalam pilihan, broker mesti menyemak kesesuaian pelanggan sebelum membenarkan mereka membuat pilihan perdagangan. Pelanggan sama ada boleh mengambil (iaitu membeli) dan menulis (iaitu menjual) pilihan. Untuk kedudukan bertulis, pelanggan mesti meletakkan margin.

Kadar pasaran faedah[sunting | sunting sumber]

Pasaran kadar faedah ASX ialah set bon korporat bon, nota kadar terapung, dan bon seperti saham keutamaan yang disenaraikan di bursa. Sekuriti ini diniagakan dan diselesaikan dengan cara yang sama seperti saham biasa, tetapi ASX menyediakan maklumat seperti kematangan mereka, kadar faedah berkesan, dan lain-lain, untuk membantu perbandingan.[20]

Niaga hadapan[sunting | sunting sumber]

Sydney Futures Exchange (SFE) merupakan bursa derivatif ke-10 terbesar di dunia, menyediakan derivatif dalam kadar faedah, ekuiti, mata wang dan komoditi. SFE kini merupakan sebahagian daripada ASX dan produk yang paling aktif adalah:

 • SPI 200 Hadapan – Kontrak niaga hadapan pada indeks yang mewakili 200 saham terbesar di Bursa Saham Australia dengan permodalan pasaran.
 • AU 90-hari Bank Accepted Bill Futures – setara dengan niaga hadapan T-Bill Australia.
 • Niaga Hadapan 3 Tahun – Kontrak niaga hadapan dalam bon 3 tahun Australia.
 • Niaga Hadapan 10 Tahun – Kontrak niaga hadapan pada bon 10 tahun Australia.

ASX berdagang di atas ASX 50, ASX 200 dan ASX, dan lebih banyak bijirin, elektrik dan bulu. Opsyen atas niaga hadapan bijian juga didagangkan.

Indeks pasaran[sunting | sunting sumber]

ASX mengekalkan indeks saham mengenai saham yang didagangkan di bursa bersamaan dengan Standard & Poor's. Terdapat hierarki kumpulan indeks yang dinamakan S&P/ASX 20, S&P/ASX 50, S&P/ASX 100, S&P/ASX 200 dan S&P/ASX 300, yang mengandungi 20, 50, 100, 200 dan 300 syarikat terbesar yang tersenarai di bursa, tertakluk kepada beberapa kelayakan.

ASX permainan bursa saham[sunting | sunting sumber]

Permainan bursa saham ASX memberi peluang kepada pelajar sekolah menengah dan menengah untuk belajar tentang pelaburan dalam sharemarket menggunakan harga pasaran sebenar. Peserta menerima hipotesis $ 50,000 untuk membeli dan menjual saham dalam 150 syarikat dan menjejaki kemajuan pelaburan mereka sepanjang tempoh permainan.[21]

Perbincangan penggabungan dengan SGX[sunting | sunting sumber]

ASX adalah (25 Oktober 2010) dalam perbincangan penggabungan dengan Bursa Singapura (SGX). Penggabungan itu akan mewujudkan bursa dengan nilai pasaran AS $ 14 bilion.[22] Penggabungan itu telah disekat oleh Bendahari Persekutuan Australia Wayne Swan pada 8 April 2011, atas nasihat daripada Lembaga Kajian Pelaburan Asing bahawa cadangan penggabungan itu tidak demi kepentingan Australia.[23]

Prestasi syarikat (tahun kewangan)[sunting | sunting sumber]

2015 - Pendapatan Perkhidmatan Perkhidmatan dan Teknikal meningkat masing-masing sebanyak 8% dan 10%, manakala Austraclear menyumbangkan 9%. Satu lagi tempat yang terang adalah dividen dari IRESS, yang meningkat 47% dari tempoh sebelumnya, kepada $ 4.9 juta. Syarikat perisian kewangan ini telah meningkat sebanyak 27% sejak beberapa tahun lalu dan pegangan 19.3% ASX kini bernilai $ 334 juta, lebih daripada 4% daripada nilai pasarannya sendiri.[24]

Teknologi Blockchain[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2017, ASX mengumumkan bahawa ia akan menjadi bursa saham pertama di dunia untuk membina infrastruktur di sekitar teknologi blockchain.[25][26] Ini akan menggantikan infrastruktur rumah penjelasan yang sedia ada yang dikenali sebagai CHESS (Clearing House Electronic Subregister System), untuk mewujudkan kebolehpercayaan, kecekapan dan keselamatan sistem yang lebih baik. Pada 27 April 2018, kertas rundingan telah dikeluarkan oleh ASX yang memperincikan keperluan fungsional 'Hari 1' yang disasarkan sistem baru, keperluan perniagaan bukan teknikal, seni bina blockchain, pilihan sambungan dan pelan pelaksanaan untuk tahun-tahun yang membawa kepada tarikh pertukaran.

Kerana ASX ditugaskan untuk mengekalkan operasi cekap bursa saham Australia, sistem gantian juga bertujuan untuk memenuhi syarat-syarat yang tidak berfungsi dan teknikal yang tinggi termasuk:

 • Ketersediaan & Ketahanan:ASX menyasarkan sistem yang boleh dipercayai 99.95% masa semasa jam operasi diterbitkan, melebihi sasaran CHESS sebanyak 99.8%
 • Pemulihan: sistem baru mesti dapat diperolehi semula tanpa kehilangan data ke tapak sandaran dalam masa maksimum satu jam
 • Keskalaan: sebagai rangkaian memperluas, sistem perlu menyokong pemprosesan peningkatan perdagangan harian harian dan bilangan pengguna yang disambungkan ke blockchain menggunakan simpul
 • Keamanan: semua saluran integrasi antara ASX dan pengguna akan dilindungi oleh pengesahan dan penyulitan yang kuat, karena pengguna hanya akan menerima data yang mereka berhak menerima
 • Prestasi: pelaksanaan awal akan diuji menjadi 10 juta transaksi per hari (puncak CHESS pada 5.4 juta), atau kadar yang berkekalan sebanyak 463 perdagang sesaat.[27]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "The Official List (Listed Companies)". ASX. 27 November 2016. Dicapai pada 28 November 2016.
 2. ^ "End of Month Values". ASX Historic Market Statistics. 1 Mei 2018. Dicapai pada 28 Mei 2018.
 3. ^ "Corporate Overview". ASX. Dicapai pada 8 April 2018.
 4. ^ "ASX Product page". Diarkib daripada yang asal pada 4 Ogos 2012. Dicapai pada 9 Ogos 2012.
 5. ^ "Highest Traded ASX Stocks". ASX Options. Dicapai pada 20 Mac 2017.
 6. ^ "History of ASX". Australian Securities Exchange. Diarkib daripada yang asal pada 29 Julai 2012. Dicapai pada 9 Ogos 2012.
 7. ^ "History of ASX". Australian Securities Exchange. Diarkib daripada yang asal pada 23 April 2012. Dicapai pada 18 April 2011.
 8. ^ "ASX Listing". Australian Securities Exchange. Diarkib daripada yang asal pada 23 April 2012. Dicapai pada 18 April 2011.
 9. ^ "SFE Ltd v ASX Ltd". Federal Court of Australia. Dicapai pada 30 Ogos 2010.
 10. ^ "SFE Ltd v ASX Ltd and ASC (Intervener)". Federal Court of Australia. Dicapai pada 30 Ogos 2010.
 11. ^ "Guide to Equity Options for Investment Managers" (PDF).
 12. ^ "ASX Strategic Alliance with BridgeDFS".
 13. ^ Swift, Brendan (26 Jun 2014). "ASX launches mFund settlement service". Financial Review. Dicapai pada 24 Mac 2019.
 14. ^ "ASX Trade". Diarkib daripada yang asal pada 23 April 2011. Dicapai pada 18 April 2011.
 15. ^ "Requirements for disclosure and reporting of short sales", ASX, 19 November 2008
 16. ^ "Naked short selling not permitted and covered short selling to be disclosed" Diarkibkan 13 Jun 2010 di Wayback Machine, ASIC, 19 September 2008
 17. ^ "Covered short selling not permitted" Diarkibkan 1 Disember 2009 di Wayback Machine, ASIC, 21 September 2008
 18. ^ "ASIC lifts ban on covered short selling of financial securities" Diarkibkan 3 Ogos 2009 di Wayback Machine, ASIC, 25 May 2009
 19. ^ "ASX Market Rules - Maintenance of an orderly market when closing out settlement " Diarkibkan 20 November 2010 di Wayback Machine, ASX, 20 February 2010
 20. ^ "Headlights on trading and investment". "APSEC".Australian Securities Exchange. Retrieved 19 May 2011.
 21. ^ ASX Sharemarket Game
 22. ^ "SGX, Australian stock exchange in merger talks". Channel NewsAsia. Diarkib daripada yang asal pada 25 Oktober 2010. Dicapai pada 22 Oktober 2010.
 23. ^ "SGX and ASX agree to terminate merger after Wayne Swan blocks move". The Australian. 8 April 2011. Dicapai pada 8 April 2011.
 24. ^ Carlisle, James (13 Februari 2015). "ASX: Interim result 2015". Intelligent Investor (Company). Dicapai pada 14 Mac 2015.
 25. ^ CHESS Replacement System. Press Release from the ASX. Accessed 11 December 2017.
 26. ^ Blockchain and Securities Exchanges: Australian Case Study. Social Science Research Network (SSRN). Accessed 11 December 2017.
 27. ^ "BC Gateways | Blog". BC Gateways | Blockchain | Financial Services (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 17 September 2018.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]