Burung Camar Tengkuk Hitam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Camar Tengkuk Hitam
Lady Elliot Island, Queensland, Australia
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam: Haiwan
Filum: Kordata
Kelas: Burung
Order: Charadriiformes
Famili: Sternidae
Genus: Sterna
Spesies: S. sumatrana
Nama binomial
Sterna sumatrana
Raffles, 1822

Burung Camar Tengkuk Hitam atau juga dikenali sebagai Burung Camar Sumatera (bahasa Inggeris: Black-naped Tern) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya ialah Sterna sumatrana. [1], [2]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" daripada segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrata darat, lebih 150,000 spesies invertebrata, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Burung Camar Tengkuk Hitam boleh didapati di Semenanjung Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Camar Tengkuk Hitam ialah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Burung. Dalam aturan : tergolong dalam keluarga Sternidae. Burung Camar Tengkuk Hitam ialah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Burung mempunyai paruh tanpa gigi.

Jantung Burung Camar Tengkuk Hitam terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai burung, Burung Camar Tengkuk Hitam membiak dengan cara bertelur. Telur yang dihasilkan mempunyai cangkerang keras di dalam sarang yang dibinanya.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Burung Camar Tengkuk Hitam merupakan haiwan yang dilindungi di Malaysia dan memerlukan lesen pemburuan untuk memburunya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z