Burung Enggang Gatal Birah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Burung Enggang Gatal Birah
Malayan black hornbill (Anthracoceros malayanus) -London Zoo.jpg
Jantan di Zoo London, England
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
A. malayanus
Nama binomial
Anthracoceros malayanus
(Raffles, 1822)

Burung Enggang Gatal Birah (bahasa Inggeris: Black Hornbill) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Anthracoceros malayanus. [2] Ia juga dikenali sebagai burung Enggang Hitam. Ia merupakan salah satu daripada spesies yang digambarkan oleh William Farquhar yang terdapat di Tanah Melayu. [3]

Dalam Bahasa Melayu, burung ini turut disebut sebagai enggang hitam atau burung kekek. Panggilannya dalam pelbagai bahasa lain termasuk ta’éj atau ta’ĕĕy (Temiar), likap gagak, gagak atau rengak (Iban) dan alau babi (Melayu Brunei/Sarawak).

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrata darat, lebih 150,000 spesies invertebrata, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Burung Enggang Gatal Birah boleh didapati di Semenanjung Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Enggang Gatal Birah adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Burung. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Burung Enggang Gatal Birah adalah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Burung mempunyai paruh tanpa gigi.

Jantung Burung Enggang Gatal Birah terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atria, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikle.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai burung, Burung Enggang Gatal Birah membiak dengan cara bertelur. Telur yang dihasilkan mempunyai cangkerang keras di dalam sarang yang dibinanya.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Burung Enggang Gatal Birah merupakan haiwan yang dilindungi di Malaysia dan memerlukan lesen pemburuan untuk memburunya.

Habitat[sunting | sunting sumber]

Galeri[sunting | sunting sumber]


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BirdLife International (2012). "Anthracoceros malayanus". Senarai Merah Spesies Terancam IUCN Versi 2013.2. Kesatuan Pemuliharaan Alam Sekitar Antarabangsa. Dicapai pada 26 November 2013.CS1 maint: ref=harv (link)
  2. ^ D.R. 16/2010 RANG UNDANG-UNDANG PEMULIHARAAN HIDUPAN LIAR 2010
  3. ^ Natural History Drawings: The Complete William Farquhar Collection : Malay ...

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z