Burung Enggang Jambul Putih

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Burung Enggang Jambul Putih
White-crowned Hornbill (Aceros comatus) -pair-6a.jpg
Gambaran dekat jantan (kanan) dan betina (kiri)
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Berenicornis

Bonaparte, 1850
Spesies:
B. comatus
Nama binomial
Berenicornis comatus
(Raffles, 1822)
Sinonim

Aceros comatus

Burung Enggang Jambul Putih (bahasa Inggeris: White-crowned Hornbill) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia, Thailand, Sumatera and Borneo. Nama sainsnya Berenicornis comatus. [2]

Ia satu-satunua ahli monotypic dalam genus Berenicornis, tetapi kadang kala Enggang Jambul Putih Afrika (Tropicranus albocristatus) juga dimasukkan dalam genus ini, sementara burung Enggang Jambul Putih kadang kala sebaliknya diletakkan dalam Aceros.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Burung Enggang Jambul Putih boleh didapati di Semenanjung Malaysia, Thailand, Sumatera and Borneo.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Enggang Jambul Putih adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Burung. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Burung Enggang Jambul Putih adalah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Burung mempunyai paruh tanpa gigi.

Jantung Burung Enggang Jambul Putih terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atria, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikle.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai burung, Burung Enggang Jambul Putih membiak dengan cara bertelur. Telur yang dihasilkan mempunyai cangkerang keras di dalam sarang yang dibinanya.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Burung Enggang Jambul Putih merupakan haiwan yang dilindungi di Malaysia dan memerlukan lesen pemburuan untuk memburunya. Ia terancam dengan kehilangan habitat.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BirdLife International (2008). Aceros comatus. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Dicapai pada 21 February 2009.
  2. ^ D.R. 16/2010 RANG UNDANG-UNDANG PEMULIHARAAN HIDUPAN LIAR 2010


Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z