Pergi ke kandungan

Burung Layang-layang Hantu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Burung Layang-layang Hantu
frames
Pengelasan saintifik


Burung Layang-Layang Hantu (bahasa Inggeris: Waterfall Swift) ialah salah satu spesies burung layang-layang yang terdapat di Malaysia dan Indonesia. Ia merupakan monotip dalam genus Hydrochous dan tergolong dalam keluarga Apodidae. Nama saintifiknya Hydrochous gigas. [1]

Habitat semula jadinya ialah kawasan montane tropika dan subtropika yang lembap serta sungai. Burung ini kini diancam oleh kehilangan habitat.

Burung Layang-Layang Hantu boleh didapati di Semenanjung Malaysia.

Ciri-ciri

[sunting | sunting sumber]

Burung Layang-Layang Hantu adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Burung. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Burung Layang-Layang Hantu adalah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Burung mempunyai paruh tanpa gigi.

Jantung Burung Layang-Layang Hantu terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan

[sunting | sunting sumber]

Sebagai burung, Burung Layang-Layang Hantu membiak dengan cara bertelur. Telur yang dihasilkan mempunyai cangkerang keras di dalam sarang yang dibinanya.

Pengekalan

[sunting | sunting sumber]

Burung Layang-Layang Hantu merupakan haiwan yang dilindungi di Malaysia dan memerlukan lesen pemburuan untuk memburunya.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z