Burung Pelanduk Ekor Pendek

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Burung Pelanduk Ekor Pendek
frames
Pengelasan saintifik


Burung Pelanduk ekor pendek adalah salah satu daripada haiwan yang boleh didapati di Malaysia. Nama sainsnya ialah Malacocincla malaccensis.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Pelanduk Ekor Pendek ialah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam : haiwan, filum : kordata, sub-filum : bertulang belakang (vertebrata), kelas : burung. Burung Pelanduk Ekor Pendek ialah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan badan yang dilitupi bulu pelepah. Paruh Burung Pelanduk Ekor Pendek tidak bergigi.

Makanan[sunting | sunting sumber]

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Burung Pelanduk Ekor Pendek membiak dengan bertelur. Telur Burung Pelanduk Ekor Pendek bercangkerang keras.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Burung Pelanduk Ekor Pendek terdapat di kawasan berpaya dari selatan Tenasserim, Myanmar, semenanjung Thailand, Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia, Singapore, Kalimantan (termasuk kepulauan Natunas dan Anamba) dan Sumatera (termasuk pulau persisiran), Indonesia dan Brunei.

Habitat[sunting | sunting sumber]

Burung Pelanduk Ekor Pendek biasa terdapat di hutan malar hijau tanah rendah, termasuk hutan paya, sehingga 1,000 m (Smythies 1981, Mann 1987, Lekagul and Round 1991, MacKinnon and Phillipps 1993, Robson 2000). Kemusnahan hutan di tanah rendah Sundaic di Indonesia amat meluas sehinggakan kesemua kawasan utama terancam hapus menjelang 2010, dan keadaan yang sama berlaku di Thailand dan Malaysia. bagaimanapun ia mampu hidup di kawasan hutan lereng bukit dan tumbuhan kedua (King et al. 1975, Robson 2000) membayangkan bahawa ia tidak segera terancam.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z