Burung Puyuh Batu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Puyuh semak bebatuan
Rock Bush Quail Perdicula argoondah Pair Amravati (5). Maharashtra, India.jpg
Sepasang puyuh semak bebatuan.
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
C. argoondah
Nama binomial
Perdicula argoondah
(Sykes, 1832)

Puyuh semak bebatuan (Bahasa Inggeris: rock bush quail) adalah salah satu daripada burung yang terdapat di semenanjung India. Nama saintifiknya ialah Perdicula argoondah. Puyuh semak ini adalah spesies umum dengan taburan yang luas dan ditandakan "sedikit bimbang" oleh Kesatuan Pemuliharaan Alam Sekitar Antarabangsa (IUCN).[1][2]

Taburan[sunting | sunting sumber]

Kawanan di Rajkot

Puyuh semak bebatuan adalah jenis puyuh tempatan di sebahagian barat India dan dikenali selaku spesies bukan berpindah-randah. Burung ini ditemui di kawasan gersang dengan perumputan kecil dan semak berduri, jarang-jarang ditemukan pada ketinggian di atas 600 m (2,000 ka).

Gambaran[sunting | sunting sumber]

Puyuh semak bebatuan ialah haiwan bertulang belakang (vertebrata), kelas burung dalam aturan Galliformes dan keluarga Phasianidae. Puyuh semak ini ditemui dalam kawanan kecil dan dikesan hanya ketika mereka tiba-tiba bertempiar terbang dalam kawanan keluar dari tempat memagut.

Puyuh semak ini ialah haiwan berdarah panas dengan 17.0–18.4 cm panjang dan 64–85 g berat. Sayap dan tubuhnya diselubungi oleh bulu pelepah berwarna perang berlorek dan berbintik dengan warna yang lebih gelap. Burung ini mempunyai paruh tanpa gigi dan bunyi kicauan yang diikuti urutan tanda mencicip yang pangkalnya senyap dan tambah membingar.

Sebagai burung, puyuh semak bebatuan membiak dengan cara bertelur. Telur yang dihasilkan mempunyai cangkerang keras di dalam sarang yang dibinanya.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Burung puyuh ini mempunyai taburan yang luas dan umum di beberapa bahagian taburan tersebut. Walaupun populasinya belum dianggarkan bilangannya, burung ini mungkin akan berkurang perlahan-lahan lantaran dijadikan tumpuan perburuan dan kehilangan tempat tinggal.

Subspesies[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Aneka macam jenis burung puyuh". Blogger. peternak Puyuh. 2015.
  2. ^ "Rock Bush Quail". Encyclopedia of Life. Smithsonian Institution’s National Museum of Natural History. 2014.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z