Burung Terkukur Api

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Burung Tekukur Api)
Jump to navigation Jump to search
Tekukur Api
Macropygia-ruficeps-little-cuckoo-dove.jpg
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam: Haiwan
Filum: Kordata
Kelas: Burung
Order: Columbiformes
Keluarga: Columbidae
Genus: Macropygia
Spesies: M. ruficeps
Nama binomial
Macropygia ruficeps
(Temminck, 1834)

Burung Tekukur Api adalah spesies burung dalam famili Columbidae. Nama sainsnya ialah Macropygia ruficeps.[1] Ia adalah burung coklat kemerahan, dan terdapat di Brunei, China, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Thailand, dan Vietnam.[2] Ia dinilai sebagai spesies yang paling kurang bimbang terhadap Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Senarai Merah Alam Spesies Terancam.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Terkukur Api adalah merpati coklat kemerahan, berukuran panjang 27 hingga 30 cm (11 hingga 12 in), dan berat 74 hingga 88 g (2.6 hingga 3.1 oz). [3] Ia mempunyai jambul chokelat kemerahan. Ia mempunyai iris yang berwarna putih kelabu. Paruhnya adalah coklat, dan mempunyai hujung hitam. Kaki berwarna merah karang.[4] Ekornya panjang, dan ia membezakan Terkukur Api ini berbanding simpatrik lain (spesies yang ada di kawasan geografi yang sama dan dengan itu sering bertembung sesama sendiri).[5]

Makanan[sunting | sunting sumber]

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Burung Tekukur Api membiak dengan bertelur. Telur Burung Tekukur Api bercangkerang keras.

Habitat[sunting | sunting sumber]

Burung Terkukur Api terdapat di hutan bukit malarhijau dan pinggir hutan, di utara julatnya. Diselatan, ia terdapat dalam hutan kering dan di kawasan bersebelahan hutan pertumbuhan kedua. Ia juga terdapat dalam kawasan ladang. Ia biasanya dijumpai di habitat submontane pada ketinggian 300 hingga 2,000 m (980 hingga 6,560 kaki) di atas paras laut. Ia juga telah direkodkan di ketinggian sekurang-kurangnya 3,000 meter (9,800 kaki) dari paras laut di Gunung Kinabulu, dan kadang-kadang di paras laut.[5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (Melayu) Senarai burung di Kuala Gula – format DOC
  2. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan iucn tidak disediakan
  3. ^ Baptista, L.F.; Trail, P.W.; Horblit, H.M.; Boesman, P. (2017). del Hoyo, Josep; Elliott, Andrew; Sargatal, Jordi; Christie, David A; de Juana, Eduardo, para penyunting. "Little Cuckoo-dove (Macropygia ruficeps)". Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions. Dicapai 2017-09-21. (Langganan diperlukan (help)). 
  4. ^ MacKinnon, John Ramsay; MacKinnon, John; Phillipps, Karen; He, Fen-qi (2000). A Field Guide to the Birds of China (dalam bahasa Inggeris). Oxford University Press Oxford. m/s. 133. ISBN 9780198549406. 
  5. ^ a b Gibbs, David (2010). Pigeons and Doves: A Guide to the Pigeons and Doves of the World (dalam bahasa Inggeris). Bloomsbury Publishing. m/s. 274–275. ISBN 9781408135556. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z