Burung Undan Merah Jambu Hitam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Templat:Use British English

Burung Undan Merah
Jambu Hitam
Pink backed pelican side view.jpg
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik s
Takson tidak dikenali (baiki): Pelecanus
Spesies: Templat:Taxonomy/PelecanusP. rufescens
Nama binomial
Pelecanus rufescens
Gmelin, 1789

Burung Undan Merah Jambu Hitam (bahasa Inggeris: Pink Back Pelican) ialah salah satu daripada haiwan yang boleh di dapati di Malaysia. Nama sainsnya Pelecanus rufescens.

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Undan Merah Jambu Hitam adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam : haiwan, filum : kordata, sub-filum : bertulang belakang (vertebrata), kelas : burung. Burung ini adalah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Paruhnya tidak bergigi.

Habitat[sunting | sunting sumber]

Burung Undan Merah Jambu Hitam merupakan burung yang berhijrah pada musim sejuk ke kawasan panas dan akan kembali ketempat asal apabila musim panas kembali tiba.