Córdoba, Sepanyol

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
"Qurtubah" dilencongkan ke sini. Untuk kerajaan khalifah yang juga dikenali sebagai Kekhalifahan Qurtubah, sila lihat Kekhalifahan Cordoba.

Templat:Spanish city

Historic Centre of Cordoba*
Tapak Warisan Dunia Tapak Warisan Dunia UNESCO
Interior court of the Mezquita
Maklumat am
Jenis Cultural
Kriteria i, ii, iii, iv
Rujukan 313
Kawasan** Europe and North America
Sejarah inskripsi
Inskripsi 1984 (Sesi 8th)
Lanjutan 1994

* Nama seperti tertulis dalam Senarai Warisan Dunia
** Kawasan seperti yang dikelaskan oleh UNESCO

sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Lokasi di Eropah, Sepanyol, dan Andalusia
Córdoba, jambatan Rom, dan Katedral-Masjid.


Cordoba, juga dikenali sebagai Cordova (Bahasa Arab : قرطبة), ialah ibu kota serta bandar raya Wilayah Córdoba, Andalusia, Sepanyol selatan. Terletak di sebelah Sungai Guadalquivir pada 37.88° Utara, 4.77° Barat, bandar raya ini telah diasaskan oleh Claudius Marcellus dengan nama Corduba pada zaman Rom kuno. Pada tahun 2005, jumlah penduduknya 321,164.

Pada hari ini, bandar raya moden yang mempunyai saiz yang sederhana ini mengandungi banyak peringatan seni bina yang menarik tentang zaman ketika Cordoba merupakan sebuah ibu kota yang berkembang maju di bawah Kekalifahan Cordoba yang memerintah hampir seluruh Semenanjung Iberia. Telah dianggarkan bahawa Cordoba, dengan jumlah penduduk sehingga 500,000 orang ketika itu, merupakan bandar raya yang kedua terbesar di dunia pada abad ke-10, selepas Byzantium.

Cordoba ialah tempat kelahiran empat orang ahli falsafah yang terkenal:

dan mungkin juga Abraham Cohen de Herrera. Cordoba juga merupakan tempat asal Lucan, seorang pemuisi Rom dan lebih terkini, beberapa pelukis flamenko, termasuk Paco Peña, Vicente Amigo, dan Joaquín Cortés.


Pautan luar[sunting | sunting sumber]