Café Anglais

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Koordinat: 48°52′16.58″N 2°20′14.81″E / 48.8712722°N 2.3374472°E / 48.8712722; 2.3374472

Café Anglais yang terletak di Paris
Café Anglais
Café Anglais

Café Anglais (Sebutan bahasa Perancis: [kafe ɑ̃ɡlɛ], Kafe Inggeris) adalah restoran Perancis yang terkenal yang terletak di sudut Boulevard des Italiens (n°13) dan Rue de Marivaux di Paris, Perancis.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Dibuka pada tahun 1802, restoran ini diberi nama untuk menghormati Perjanjian Amiens, perjanjian damai yang ditandatangani antara Britain dan Perancis. Pada mulanya, pelanggannya adalah jurulatih dan pembantu rumah tetapi kemudian sering dikunjungi oleh pelakon dan pelindung Opera House yang berdekatan. Pada tahun 1822, pemilik baru, Paul Chevreuil, mengubahnya menjadi restoran bergaya dengan reputasi daging panggang dan panggang. Selepas kedatangan chef Adolphe Dugléré, Café Anglais mencapai reputasi gastronomi tertinggi. Ia kemudian dikunjungi oleh golongan kaya dan bangsawan Paris.

Café Anglais beberapa bulan sebelum kehancurannya
Tapak Café Anglais sekarang

Walaupun bahagian luar berwajah putih lebih keras, bahagian dalamnya dihiasi dengan terperinci dengan perabot di kayu mahoni dan walnut, dan cermin patina daun emas.

Bangunan ini merangkumi 22 bilik peribadi dan ruang rehat. Pengulas makanan dan sejarawan London, Letnan Kolonel. Nathaniel Newnham-Davis menyatakan "...Anglais adalah tempat makan yang hebat, pondok kelinci kecil dari entresol menjadi pemandangan beberapa pihak paling liar dan paling menarik yang diberikan oleh orang-orang hebat Empayar Kedua." Yang paling terkenal dikenali sebagai Le Grand 16.[1]

Resipi Dugléré yang dibuat termasuk Germiny Soup, yang dikhaskan untuk ketua Banque de France, Comte de Germiny. Dugléré juga membuat Pommes Anna, yang terkenal dengan nama sebagai penghormatan kepada pelayan wanita Empayar Kedua yang terkenal, Anna Deslions.[2] Dia juga menyusun menu yang disebut "Makan Malam Tiga Maharaja" untuk menghormati Tsar Alexander II, Kaiser Wilhelm I dan Otto von Bismarck untuk Exposition Universelle pada tahun 1867 di Paris.[3]

Restoran ditutup pada tahun 1913.[4] Ia telah digantikan oleh bangunan dalam gaya Art Nouveau. Restoran ini disebutkan dalam bahagian 3 dari Le Père Goriot Honoré de Balzac, bab 10 dari Sentimental Education Gustave Flaubert, bab 10 dalam Nana Émile Zola, Guy de Maupassant cerita pendek Les Bijoux, In Search of Lost Time Marcel Proust (menjelang permulaan jilid 2, "Within a Budding Grove"), dalam The Prague Cemetery Umberto Eco, dalam The Alice B. Toklas Cookbook, bab 20 dalam Henry James 's Potret Wanita dan juga dalam cerita pendek Babette's Feast Karen Blixen. Watak utama Babette Hersant adalah ketua chef di Café Anglais sebelum melarikan diri ke Denmark. Ini juga disebutkan dalam Henry James, "The American", bab satu (Christopher Newman "makan malam" di sana malam sebelum mengunjungi Louvre).

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Algernon Bastard, The Gourmet's Guide to Europe, Echo Library (Julai 10, 2007) p2-4
  2. ^ Rogov, Daniel. "Rogov's Ramblings: Anna a la Carte". Strat's Place. Diarkibkan daripada yang asal pada 12 January 2008. Dicapai pada 4 August 2013.
  3. ^ (fr) Three Emperors dinner
  4. ^ "(fr) The Café Anglais". Diarkibkan daripada yang asal pada 2015-09-24. Dicapai pada 2021-06-20.