Cagayan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Cagayan
Wilayah Cagayan
Bendera Cagayan
Flag
Mohor rasmi Cagayan
Mohor
Lokasi di Filipina
Lokasi di Filipina
Negara Filipina
Diasaskan29 Jun 1581
BandarTuguegarao
Kerajaan
 • GabenorManuel Mamba (LP)
 • Naib GabenorBoy Vargas (UNA)
Ketinggian maksimum1,811 m (5,942 ft)
 • Kedudukan22 dari 81
 • Kedudukan
   kepadatan
63 dari 81
Bahagian
 • Bandar bebas0
 • Bandar komponen
 • Perbandaran
 • Barangay820
Bahasa tutur

Cagayan (Ilocano: Probinsia ti Cagayan, Filipina: Lalawigan ng Cagayan) adalah wilayah Filipina di rantau Lembah Cagayan di timur laut Pulau Luzon dan termasuk Pulau Babuyan di utara. Wilayah ini bersempadan dengan Ilocos Norte dan Apayao di barat, dan Kalinga dan Isabela di selatan. Ibukotanya ialah Tuguegarao.

Cagayan adalah salah satu daripada provincia terawal yang wujud semasa Tempoh Kolonial Sepanyol. Disebut La Provincia de Cagayan, sempadannya meliputi seluruh Lembah Cagayan, termasuk wilayah sekarang di Isabela, Quirino, Nueva Vizcaya, Batanes dan bahagian Kalinga dan Apayao. Bekas ibu kota Nueva Segovia, yang juga menjadi tempat keuskupan di Nueva Segovia.[2] Hari ini, hanya 9,295.75 kilometer persegi (3,589.11 bt2) kekal sebagai kawasan bekas wilayah itu. Seluruh wilayah, bagaimanapun, masih dirujuk sebagai Lembah Cagayan.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Penulis zaman sekarang berpendapat bahawa nama asalnya berasal dari tagay, sebuah tumbuhan yang tumbuh dengan banyaknya di bahagian utara wilayah itu. Istilah Catagayan, "tempat di mana tagay membesar" te;ah dipendekkan kepada Cagayan.[2] Mungkin lebih konvensional, ulama etimologi yakin bahawa cagayan berasal dari perkataan purba yang bermaksud "sungai". Variasi perkataan ini—karayan, kayan, kayayan, dan kalayan—semnuanya bermaksud sungai.[2][3]

Geografi[sunting | sunting sumber]

Ph fil cagayan.png

Terletak di rantau Lembah Cagayan, wilayah ini dibatasi oleh Laut Filipina di timur; di selatan oleh wilayah Isabela; di barat oleh Pegunungan Cordillera; dan di utara oleh Aliran Balintang dan Kumpulan Kepulauan Babuyan. Sekitar 2 kilometer (1.2 mi) dari hujung timur laut wilayah ini adalah pulau Palaui; beberapa kilometer ke barat adalah Pulau Fuga. Kumpulan Babuyan Kepulauan, termasuk Calayan, Dalupiri, Camiguin, dan Babuyan Claro, adalah kira-kira 60 batu nautika (110 km) di utara tanah besar Luzon.

Pantai timur membentuk bahagian utara pegunungan Sierra Madre, manakala batas barat biasanya berbukit rendah di ketinggian. Kawasan pusat, yang dikuasai oleh lembah yang besar, membentuk lembangan sungai terpanjang di negara ini, iaitu Cagayan.[2] Muara terletak di bandar utara Aparri. Wilayah ini terdiri daripada kawasan tanah agregat yang merupakan kira-kira tiga peratus daripada jumlah kawasan tanah negara, menjadikannya wilayah kedua terbesar di rantau ini.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Bancian penduduk Cagayan
Banci Bil. pend. Kadar
1990829,867
1995895,0501.5%
2000993,5802.27%
20071,072,5711.06%
Sumber: Lembaga Perangkaan Filipina

Penduduk Cagayan pada banci 2015 adalah 1,199,320 orang dengan kepadatan 130 penduduk per kilometer persegi atau 340 penduduk per mil persegi. Majoriti penduduk yang tinggal di Cagayan adalah keturunan Ilocano, kebanyakannya dari pendatang yang berasal dari Wilayah Ilocos. Pada asalnya, kumpulan yang lebih ramai adalah Ibanags, yang pertama kali dilihat oleh penjelajah Sepanyol dan diubah menjadi Kristian oleh para mubaligh, sebab bahasa Ibanag telah tersebar di seluruh kawasan lembah sebelum kedatangan Ilocano yang berhijrah. Cagayan kebanyakannya ialah Roman Katolik dengan 85% Penduduk bersekutu dan Gereja Aglipayan mempunyai minoriti yang sangat kuat di wilayah itu.

Bahasa Tutur (2000)[4]
Bahasa Penutur
Ilocano
  
680,256
Ibanag
  
177,499
Itawit
  
84,382
Tagalog
  
28,961

Selain dari Ilocanos dan Ibanags, Malaweg, Itawit, Gaddang, kumpulan Aeta nomad, serta keluarga orang-orang Iban yang mengasimilasikan budaya Ibanag-Ilocano menjadikan rumah Cagayan mereka. Lebih baru-baru ini, Sebuah kumpulan baru dari selatan, orang Islam Filipina, telah berhijrah ke wilayah ini dan telah membuat masyarakat untuk diri mereka sendiri. Di samping itu, masyarakat berbahasa Filipina dari Luzon Tengah dan Luzon Selatan juga telah menetap di kawasan itu, serta beberapa Pangasinans dan Kapampangan dari dataran pusat.

Bahasa utama yang digunakan ialah Ilocano diikuti oleh Ibanag, Yogad dan Gaddang. Kaum Ilocano dan Ibanag bercakap Ilocano dengan aksen Ibanag, sebagai keturunan Ilocanos dari generasi pertama di Cagayan yang tinggal dalam penduduk Ibanag belajar Ibanag; Keadaan yang sama dengan Ilocano ditonjolkan oleh Gaddang, Paranan, Yogad, dan Itawis ketika keturunan Ilocanos dari generasi pertama di Isabela yang tinggal di dalam masyarakat Gaddang, Paranan, Yogad, dan Itawis mempelajari bahasa mereka. Orang ramai terutamanya di ibu negara dan pusat komersial bercakap dan memahami bahasa Inggeris dan Tagalog/Filipina. Orang Tagalog, Ilocano, dan Ibanag berbahasa Tagalog dengan aksen Ibanag, sebagai keturunan Tagalog dari generasi pertama di Isabela yang tinggal dalam penduduk Ibanag yang belajar bahasa Ibanag.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "List of Provinces". PSGC Interactive. Makati City, Philippines: National Statistical Coordination Board. Diarkibkan daripada asal pada 21 January 2013. Dicapai 20 January 2014. 
  2. ^ a b c d Lancion, Jr., Conrado M.; de Guzman, Rey (cartography) (1995). "The Provinces". Fast Facts about Philippine Provinces (edisi The 2000 Millenium). Makati, Metro Manila: Tahanan Books. m/s. 48, 49, 84, 118. ISBN 971-630-037-9. Dicapai 16 January 2015. 
  3. ^ http://cagayandeoro.elizaga.net/Appendix/meaning-of-cagayan.html Etymology discussion Dr. Lawrence A. Reid, Researcher Emeritus of the Department of Linguistics, University of Hawai'i.
  4. ^ Table 4. Household Population by Ethnicity and Sex: Cagayan, 2000

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Petakan semua koordinat menggunakan: OpenStreetMap 
Muat turun koordinat sebagai: KML · GPX