Pergi ke kandungan

Call of Duty: Modern Warfare 3

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Call of Duty: Modern Warfare 3
Pembangun
PenerbitActivision
Pengarah
Pengeluar
 • Mark Rubin
 • Jason Ades
 • John Wasilczyk
 • Pete Blumel
 • Catherine Sheu
Pereka
ArtisJoe Salud
Penulis
KomposerBrian Tyler
SiriCall of Duty
EnjinIW 5.0
Platform
Pelepasan
 • WW: 8 November 2011
Wii
 • NA: 8 November 2011
 • EU: 11 November 2011
 • AU: 23 November 2011
OS X
 • WW: 20 Mei 2014
GenrePenembak orang pertama
ModPenembak orang pertama Permainan video multipemain

Call of Duty: Modern Warfare 3 ialah permainan video penembak orang pertama 2011, dibangunkan bersama oleh Infinity Ward dan Sledgehammer Games dan diterbitkan oleh Activision. Permainan ini telah dikeluarkan di seluruh dunia pada November 2011 untuk Microsoft Windows, Xbox 360, PlayStation 3, Wii, dan OS X. Ia adalah sekuel kepada Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009), berfungsi sebagai ansuran ketiga dan terakhir dalam trilogi Modern Warfare yang asli dan keseluruhan ansuran Call of Duty kelapan. Versi berasingan untuk Nintendo DS telah dibangunkan oleh n-Space, manakala Treyarch membangunkan port Wii permainan. Di Jepun, Square Enix menerbitkan permainan dengan versi sari kata dan alih suara yang berasingan.

Kempen permainan ini mengikuti Modern Warfare 2 dan bermula sejurus selepas peristiwa misi terakhirnya. Sama seperti Modern Warfare 2, ia berpusat di sekitar Task Force 141, yang mengandungi Captain Price, Soap MacTavish, dan watak boleh dimainkan yang baru diperkenalkan, Yuri. Bersama Pasukan Delta dan Perkhidmatan Udara Khas, mereka memburu Vladimir Makarov (antagonis utama trilogi), seorang pengganas Rusia yang mengetuai parti Ultranasionalis Rusia. Dia mengetuai beberapa serangan pengganas di seluruh Eropah, mencetuskan perang besar-besaran antara Ultranasionalis dan pasukan mesra. Untuk mod berbilang pemain permainan, jenis mod baharu dan pilihan killstreak telah dibawa masuk. Penambahbaikan juga dilakukan pada mod yang menyelesaikan isu yang muncul dalam Modern Warfare 2.

Menggunakan versi enjin IW Modern Warfare 2 yang dipertingkatkan, pembangunan untuk permainan itu bermula pada tahun 2010 dengan lebih daripada satu studio pembangun. Sebelum pembangunan, pengasas bersama Infinity Ward Jason West dan Vince Zampella meninggalkan syarikat itu untuk membentuk Respawn Entertainment. Ahli lain telah dipecat atau telah meninggalkan syarikat berikutan pemergian kedua-duanya. Sledgehammer Games telah menyertai pasukan pembangunan Modern Warfare 3, dengan Raven Software turut membangunkan mod berbilang permainan. Berikutan kebocoran besar yang mengandungi maklumat terperinci tentang permainan, berbilang treler penggoda telah dikeluarkan, dengan masing-masing mempamerkan lokasi yang ditampilkan dalam kempen permainan, yang membawa kepada pendedahan penuh.

Modern Warfare 3 menerima ulasan positif daripada pengkritik, dengan pujian untuk permainan, kempen dan berbilang pemain, walaupun terdapat beberapa kritikan untuk ceritanya dan kekurangan inovasi. Ia memenangi anugerah Penembak Terbaik di Anugerah Permainan Video Spike 2011, serta Permainan Aksi Terbaik Tahunan di Anugerah Pencapaian Interaktif Tahunan ke-15. Ia merupakan kejayaan komersial yang besar. Dalam masa 24 jam selepas mula dijual, permainan itu terjual sebanyak 6.5 juta salinan di Amerika Syarikat dan United Kingdom dan memperoleh kutipan $400 juta, sekaligus menjadikannya pelancaran hiburan terbesar yang pernah ada.

Permainan

[sunting | sunting sumber]

Modern Warfare 3 ialah permainan video penembak orang pertama sama seperti pendahulunya. Modern Warfare 3 untuk Microsoft Windows mempunyai sokongan pelayan khusus.

Pemain memainkan peranan pelbagai watak semasa kempen pemain tunggal, mengubah perspektif sepanjang perkembangan cerita, yang, seperti pendahulunya, dibahagikan kepada tiga set misi yang dipanggil "Acts". Setiap misi dalam tindakan menampilkan satu siri objektif yang dipaparkan pada paparan kepala, yang menandakan arah dan jarak antara objektif tersebut dan pemain. Kerosakan kepada pemain ditunjukkan oleh visualisasi percikan darah atau merah pada skrin. Kesihatan pemain menjana semula dari semasa ke semasa selagi watak pemain mengelak daripada menerima kerosakan untuk masa yang terhad. Objektif misi berbeza-beza mengikut keperluan mereka, bermula daripada meminta pemain tiba di pusat pemeriksaan tertentu, untuk menghapuskan musuh di lokasi tertentu, untuk berdiri di tempat mereka menentang skuadron musuh, mengarahkan senjata kendalian jauh, dan menanam caj letupan pada pemasangan musuh. Pemain itu juga ditemani oleh rakan tentera yang tidak boleh diberi arahan. Seperti pendahulunya, permainan ini termasuk adegan interaktif serangan pengganas terhadap orang awam, yang pemain diberi pilihan untuk melangkau kerana paparan kandungan grafik dan berpotensi menjengkelkan, termasuk bahaya kepada kanak-kanak.

Modern Warfare 3 menampilkan mod baharu, dipanggil Survival. Mod ini membolehkan antara satu dan dua pemain untuk melawan gelombang besar musuh, dengan setiap gelombang menjadi semakin sukar. Ia berbeza daripada mod Nazi Zombies dalam Call of Duty: World at War, terutamanya kerana musuh tidak lagi bertelur di lokasi tetap seperti yang dilakukan zombi, tetapi sebaliknya muncul pada kedudukan taktikal berdasarkan lokasi semasa pemain. Mod ini tersedia pada semua peta berbilang pemain dalam permainan. Pemain memperoleh wang tunai dalam permainan untuk item seperti senjata, naik taraf, peluru, sokongan udara/darat dan peralatan jika mereka membunuh atau membantu dalam membunuh musuh, manakala lebih banyak item boleh dibuka kunci dengan memperoleh XP yang juga meningkat dengan membunuh musuh. Special Ops juga kembali daripada Modern Warfare 2. Misi cabaran ini menampilkan sehingga 48 bintang, tidak seperti ansuran sebelumnya, yang menampilkan 69. Sesetengah senjata dalam Spec Ops adalah eksklusif untuk mod permainan itu dan tidak tersedia untuk dimainkan dalam mod berbilang pemain.

Berbilang pemain

[sunting | sunting sumber]

Keseluruhan sistem ganjaran Killstreak telah diubah untuk menyukarkan pemain mendapatkan buka kunci awal. Killstreaks kini dikenali sebagai Pointstreaks, dan kill bukan lagi satu-satunya cara untuk meningkatkan point streak pemain. Menyelesaikan objektif seperti menanam bom atau menangkap bendera dalam anugerah Capture The Flag menghala ke arah Pointstreak pemain. Ganjaran pointstreak disusun dalam tiga "pakej mogok" berbeza yang dipanggil Serangan, Sokongan dan Pakar.

Pakej serangan Assault berfungsi sama seperti sistem ganjaran Killstreak dalam Modern Warfare 2 dan Black Ops: pemain mesti memperoleh lebih banyak mata tanpa mati. Sebaik sahaja pemain dibunuh, mata mereka ditetapkan semula kepada sifar. Begitu juga, pakej mogok Pakar memberi ganjaran kepada pemain dengan faedah selepas setiap pembunuhan kedua berturut-turut. Walau bagaimanapun, selepas kematian, pemain kehilangan semua faedah dan mata ditetapkan semula kepada sifar. Sebaliknya, pakej mogok Sokongan diberikan berdasarkan jumlah mata yang diperoleh pemain sepanjang perlawanan, tidak kira berapa kerap pemain itu mati. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa jika pemain beralih ke kelas tersuai dengan sistem ganjaran yang berbeza (sama ada serangan atau pakar) semasa permainan, semua mata ditetapkan semula secara automatik kepada 0. Pemain dibenarkan memilih ganjaran Pointstreak yang mereka mahu gunakan apabila mereka dapatkannya semasa perlawanan, dan bukannya memilih mereka di antara pusingan.

Bersama-sama dengan merombak keseluruhan sistem ganjaran Killstreak, Modern Warfare 3 juga mempunyai sistem Kedudukan dan Buka Kunci yang diubah suai sepenuhnya, yang tidak menggunakan sistem mata wang untuk membuka kunci. Senjata utama pemain naik ke tahap bersama pemain, dan membuka kunci beberapa faedah "Kecekapan" seperti Lampiran, (membenarkan dua lampiran dan merupakan pengganti kepada faedah "Bling" dan "Warlord"), Tendang (mengurangkan mundur sambil membidik ke bawah. penglihatan pemain) dan Fokus (mengurangkan getaran semasa di bawah api). Hanya satu Kemahiran boleh diletakkan pada senjata utama. Satu lagi tambahan baharu ialah keupayaan untuk melengkapkan "Skop Hibrid" pada senjata, seperti penglihatan holografik dengan pembesar titik merah, membolehkan pemain bertukar antara diperbesar dan tidak diperbesarkan. Modern Warfare 3 memperkenalkan "Kedai Prestige" baharu yang akan dibuka hanya selepas pemain memilih pilihan untuk berprestij buat kali pertama. "Kedai Prestige" membenarkan pemain Prestige menggunakan token yang mereka peroleh daripada menggunakan pilihan Prestige untuk membeli ciri eksklusif seperti XP berganda dan kelas senjata tersuai tambahan. Pemain boleh Prestige 20 kali.

Beberapa faedah kontroversi dalam Modern Warfare 2, yang dituduh terlalu berkuasa, telah dialih keluar dalam Modern Warfare 3. Menyelam daripada berdiri ke meniarap, dikenali sebagai "menyelam ikan lumba-lumba", telah dialih keluar kerana isu pengimbangan. Modern Warfare 3 menggunakan sistem pembaikan panas Treyarch untuk membetulkan pepijat dan gangguan. Modern Warfare 3 menampilkan pilihan skrin belah tempatan dan dalam talian. (Tidak tersedia untuk versi Wii.)

Mod permainan baharu telah ditambah:


 • Bunuh Disahkan: pemain mesti mengumpul tag anjing terapung daripada mayat musuh yang jatuh sebelum pembunuhan itu boleh didaftarkan. Walau bagaimanapun, pasukan lawan boleh mengambil tag anjing juga untuk menafikan pembunuhan pasukan lain, yang menafikan mata pasukan lain.


 • Pasukan Pertahanan: kedua-dua pasukan cuba menangkap bendera yang dijatuhkan oleh orang pertama yang terbunuh apabila perlawanan bermula, pasukan orang yang memegang bendera akan mendapat mata berganda untuk pembunuhan mereka; manakala pasukan tanpa bendera hanya mendapat nombor lalai setiap pembunuhan.


 • Perlawanan persendirian juga kini termasuk mod permainan pra-dibuat termasuk: "Dijangkiti" (di mana yang dijangkiti membunuh musuh untuk merekrut mereka ke pasukan mereka), "Zon Jatuh" (di mana pemain mesti memegang zon penurunan untuk mata dan pakej penjagaan), " Team Juggernaut" (setiap pasukan bermain bersama watak AI Juggernaut), "Gun Game" (menjadi yang pertama mendapat satu pembunuhan dengan setiap pistol dalam permainan), "One in the Chamber" (di mana pemain hanya dibenarkan satu pistol dengan satu peluru dan tiga nyawa di mana mereka hanya boleh mendapatkan lebih banyak peluru dengan membunuh pemain lain), dan "Juggernaut" (percuma untuk semua menentang juggernaut, bunuh juggernaut untuk menjadinya). Bersama-sama ini, pemain dibenarkan mencipta mod permainan mereka sendiri dengan tetapan tersuai seperti bilangan pemain dan had masa.

Mod permainan Special Ops daripada Modern Warfare 2 hadir dalam Modern Warfare 3, dan termasuk ciri baharu yang menjadikannya lebih boleh dimainkan semula dan serupa dengan mod permainan lain, seperti Nazi Zombies daripada permainan Call of Duty sebelumnya dan Hordes dari Gears of War. Dua mod Ops Khas utama termasuk mod yang secara amnya sama dengan permainan Modern Warfare yang terakhir, dan permainan berasaskan gelombang baharu, Survival, di mana pemain dimasukkan ke dalam peta berbilang pemain secara bersendirian atau dengan rakan kongsi tunggal dan mempertahankan kawasan terhadap gelombang musuh. Pemain boleh membeli pilihan sokongan yang dibuka dengan wang yang diperolehi semasa setiap pusingan melalui cara membunuh musuh dan melengkapkan objektif pilihan pada setiap gelombang, yang berbeza-beza daripada mendapat berbilang pembunuhan kepada tidak menerima kerosakan. Anda memperoleh pengalaman untuk membunuh mereka yang membolehkan lebih banyak senjata dibuka kuncinya, serta pilihan sokongan lain. Model ini juga berfungsi dengan peta berbilang pemain DLC.

Panggilan Tugas: Elit

[sunting | sunting sumber]

Call of Duty: Elite ialah perkhidmatan dalam talian yang dibangunkan oleh Beachhead Studios untuk bahagian berbilang pemain Modern Warfare 3 (serta ansuran sebelumnya dalam siri ini, Black Ops). Ia pertama kali dipamerkan pada E3 2011 dan dikeluarkan pada 8 November 2011, bertepatan dengan keluaran Modern Warfare 3. Versi percuma termasuk ciri seperti statistik seumur hidup dan integrasi rangkaian sosial. Ia termasuk kandungan yang boleh dimuat turun bulanan. Perkhidmatan ini telah ditutup oleh Activision pada 28 Februari 2014, dan tidak menyokong Call of Duty: Ghosts.

Kandungan yang boleh dimuat turun

[sunting | sunting sumber]

Kandungan boleh dimuat turun (DLC) yang tersedia untuk Modern Warfare 3 ialah pelbagai peta berbilang pemain tambahan, misi Ops Khas dan Peta Bersemuka yang datang sebagai sebahagian daripada keahlian Call of Duty ELITE Premium. Kandungan yang boleh dimuat turun dibahagikan kepada empat "Koleksi Kandungan" unik, setiap satu dengan 2-3 pek kandungan.

Semasa keluaran perkhidmatan Modern Warfare 3 dan Call of Duty's Elite, ahli premium perkhidmatan itu dijanjikan 20 keping DLC ​​dalam tempoh 9 bulan, dengan keluaran kandungan untuk setiap platform setiap bulan. Bilangan ini dinaikkan kepada 22 pada Kalendar Kandungan Elit rasmi Call of Duty. Pada mulanya, semua kandungan yang boleh dimuat turun hanya tersedia untuk ahli premium Call of Duty: Elite. Pengguna Xbox 360 menerima semua DLC kira-kira sebulan sebelum pengguna PlayStation 3 tanpa mengira keahlian Elite kerana kontrak khas antara Microsoft dan Activision. Sebagai contoh, Koleksi pertama dikeluarkan pada Xbox 360 pada 24 Januari dan pada 28 Februari pada PS3. Content Drops dikeluarkan setiap bulan secara eksklusif kepada semua Call of Duty: premium Elite dan ahli pengasas. Terdapat sejumlah 9 keluaran DLC bulanan sehingga akhir musim kandungan Modern Warfare 3' 2012. September adalah bulan terakhir DLC dikeluarkan untuk Xbox 360, dan Oktober adalah bulan terakhir untuk PlayStation 3. Memandangkan Call of Duty: Elite tidak tersedia untuk pemain PC, DLC hanya dikeluarkan dalam bentuk Koleksi Kandungan.

Pada 9 Mei 2012, telah diumumkan bahawa mod Face-Off akan diperkenalkan kepada Modern Warfare 3. Ia termasuk peta yang lebih kecil, yang mempromosikan perlawanan permainan pantas. Face-Off termasuk pilihan untuk pertempuran 1v1, 2v2 dan 3v3. Dua peta Face-Off percuma telah tersedia untuk semua pelanggan Xbox Live Gold pada 15 Mei 2012, tanpa mengira keahlian Call of Duty: Elite.

Permainan ini menyaksikan kepulangan anggota Pasukan Petugas 141 Kapten John "Soap" MacTavish (Kevin McKidd), Kapten John Price (Billy Murray) dan tentera upahan Rusia "Nikolai", yang sedang dalam pelarian selepas membunuh Penyangak Jeneral Gembala, antagonis utama daripada permainan sebelumnya. Pasukan Petugas 141 secara rasmi ditolak kerana kematian Shepherd, dengan kebenaran penglibatannya dalam mencetuskan Perang Dunia III yang hanya diketahui oleh Price, Soap, dan Nikolai. Untuk kebanyakan permainan, pemain mengawal Yuri, bekas pengendali Spetsnaz dan bekas sekutu pengganas Ultranasionalis Rusia Makarov, yang menyertai Pasukan Petugas 141 dalam memburu Makarov, yang kembali sebagai antagonis utama permainan. Beberapa watak yang boleh dimainkan telah ditambah, termasuk pengendali Delta Force Staf Sarjan Derek "Frost" Westbrook; Sarjan Perkhidmatan Udara Khas Marcus Burns; dan Andrei Harkov, ejen FSO Rusia yang ditugaskan untuk melindungi Presiden Rusia. Sama seperti Presiden Al-Fulani dalam permainan pertama, Soap hanya "boleh dimainkan" semasa urutan pembukaan permainan; manakala Price menjadi watak pemain dalam misi terakhir permainan, dan merupakan satu-satunya watak dalam trilogi yang bercakap semasa boleh dimainkan. Pemain itu juga mengawal ringkas seorang pelancong awam di London, beberapa saat sebelum dia dan keluarganya dibunuh oleh agen kimia; serta Pengendali TV AC-130 semasa Pertempuran Paris.

Watak bukan pemain baharu (NPC) termasuk koperasi Delta Force "Sandman" (William Fichtner), "Truck" (Idris Elba) dan "Grinch" (Timothy Olyphant), yang berkhidmat sebagai rakan seskuad Frost. Kapten MacMillan kembali sebentar dari Call of Duty 4: Modern Warfare sebagai Baseplate. Craig Fairbrass, yang pada asalnya menyuarakan watak Gaz dan Ghost, kembali menyuarakan pegawai SAS Sarjan Wallcroft, yang pada asalnya mempunyai peranan kecil dalam Perang Moden pertama.

Lokasi yang ditampilkan dalam permainan termasuk India, Amerika Syarikat, Sierra Leone, United Kingdom, Jerman, Somalia, Perancis, Republik Czech, Rusia dan Emiriah Arab Bersatu.

Sejurus selepas peristiwa permainan sebelumnya, Sabun dan Harga diekstrak oleh Nikolai ke rumah selamat di Himachal Pradesh, tetapi tidak lama kemudian diserang oleh pasukan Makarov. Atas permintaan Price, Nikolai menghubungi "lelaki terbaiknya", bekas pengendali Spetsnaz bernama Yuri dengan dendam yang sama terhadap Makarov.

Pada masa yang sama, tentera Rusia mempunyai kubu kuat di New York City. Skuad Delta Force yang diberi nama kod "Metal" membantu tentera Amerika dalam mempertahankan bandar, memusnahkan pengacau radio di atas Bangunan Bursa Saham New York sebelum merampas kapal selam kelas Oscar II dan menggunakan muatan peluru berpandunya untuk memusnahkan Tentera Laut Rusia di New York Bay , mendorong Rusia untuk menarik semua tenteranya dari Pantai Timur.

Tiga bulan kemudian, Presiden Rusia Boris Vorshevsky terbang untuk mengambil bahagian dalam rundingan damai dengan Amerika Syarikat di Hamburg. Pasukan Makarov, bagaimanapun, menyerang hendap butiran keselamatannya di atas pesawat, memaksanya terhempas ke darat. Ultranasionalis menyerang tapak nahas dan membunuh baki ejen FSB yang mengawal presiden dan menangkap Vorshevsky. Makarov menuntut dia melepaskan kod pelancaran nuklear Rusia, mengancam nyawa anak perempuannya jika dia tidak mematuhinya. Dia kemudiannya menyeludup bom kimia dari Sierra Leone ke beberapa ibu kota anggota NATO dan pangkalan tentera, dengan Pasukan Petugas 141 gagal menghalang kargo maut daripada meninggalkan negara itu. SAS mengenal pasti salah satu bom semasa ia dihantar ke London tetapi tidak dapat campur tangan dalam masa apabila ia meletup, bersama-sama dengan bom yang lain di seluruh benua. Dengan NATO lumpuh akibat serangan itu, Rusia, kini di bawah kawalan Makarov, menyerang Eropah.

Pasukan Metal menyelamatkan Naib Presiden Amerika Syarikat di Hamburg manakala NATO berebut untuk menangkis pencerobohan itu. Pasukan Petugas 141 memperoleh petunjuk daripada MacMillan bahawa seorang panglima perang pasar gelap Somalia bernama Waraabe dikaitkan dengan senjata kimia itu. Pasukan itu menyerang perkarangannya di Bosaso, mengepung dan menyoal siasat ketua perang untuk mendedahkan bahawa seorang lelaki, Viktor "Volk" Khristenko, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat hadapan Ultranasionalis Fregata Industries, bertanggungjawab membina bom dan kini berada di Paris. Price kemudian membunuh Waraabe dan menyampaikan perisikan kepada Pasukan Metal, yang dikerahkan untuk menangkap Volk dengan bantuan daripada GIGN. Volk ditangkap, dan di bawah soal siasat, Volk mendedahkan bahawa Makarov sedang bertemu dengan rakan-rakannya di Prague. Price, Soap, dan Yuri menyusup ke bandar, tetapi pertemuan itu ternyata menjadi perangkap; bagaimanapun, Sarjan Kamarov, seorang penyokong setia Rusia dan hubungan rapat dengan Price, dibunuh oleh Makarov, yang memanggil Yuri sebagai "kawannya." Dalam pergaduhan berikutnya, Soap mengalami kecederaan yang menyebabkan luka pisau yang dialaminya semasa berlawan dengan Shepherd terbuka semula; dia mati kerana kehilangan darah selepas mendedahkan perkaitan Makarov dengan Yuri kepada Price.

Price yang marah menyoal Yuri dengan todongan senjata, menuntut untuk mendedahkan masa lalunya dengan Makarov. Yuri mendedahkan bahawa dia hadir di Pripyat semasa percubaan membunuh Zakhaev pada 1996 dan menjadi kecewa dengan perjuangan Ultranasionalis berikutan letupan nuklear di Timur Tengah pada 2011, dengan Makarov didedahkan telah meletupkan bom secara peribadi. Yuri kemudian menjelaskan bahawa dia cuba menghalang pembunuhan beramai-ramai di Lapangan Terbang Antarabangsa Zakhaev tetapi cedera parah oleh Makarov sebelum diselamatkan oleh pasukan keselamatan. Price dengan enggan terus bekerja dengan Yuri. Dengan bantuan lanjut daripada MacMillan, mereka berdua menyusup masuk ke pangkalan istana Makarov di pedalaman Czechia untuk mendapatkan maklumat tentang keberadaannya, mengetahui bahawa dia telah menemui anak perempuan Presiden Vorshevsky, Alena, di Berlin dan berniat untuk menculiknya. Price menyampaikan perisikan kepada Pasukan Metal, yang walaupun dibantu oleh Bundeswehr, gagal menghubunginya sebelum orang-orang Makarov menangkapnya. Mereka menjejakinya ke lombong berlian di Siberia sebelum melancarkan operasi menyelamat dengan Pasukan Petugas 141. Pasukan Metal mengorbankan diri mereka untuk menahan pasukan Makarov cukup lama untuk Vorshevsky, Alena dan 141 melarikan diri apabila lombong itu runtuh di atas mereka. Dengan Presiden selamat dan muslihat Makarov didedahkan secara terbuka, hubungan antara Rusia dan A.S. telah menjadi aman, dan perang berakhir, tetapi Makarov bersembunyi.

Menjelang Januari 2017, Price, Nikolai, dan Yuri menjejaki Makarov ke sebuah hotel di Dubai. Price dan Yuri don mengubah suai sut EOD dan menyerang hotel, mengepung Makarov di atas bumbung. Makarov mendapat kelebihan dalam perjuangan seterusnya dan bersedia untuk melaksanakan Price tetapi terganggu oleh Yuri, yang dia bunuh. Price kemudian menangani Makarov dan membungkus kabel keluli di lehernya sebelum menjunamnya melalui skylight, menggantungnya. Apabila responden pertama menghampiri hotel, Price yang menang menghisap cerut.

Pembangunan

[sunting | sunting sumber]

Panggilan pendapatan S3 2010 daripada Activision mengesahkan bahawa ansuran kelapan francais itu sedang dibangunkan oleh Sledgehammer Games dan Raven Software dan akan dikeluarkan "semasa separuh akhir tahun 2011". Ini telah didedahkan sebagai Call of Duty Infinity Ward: Modern Warfare 3, dengan pembangun yang terakhir membangunkan berbilang pemain. Call of Duty: Modern Warfare 3 diketahui sedang dalam pembangunan selepas pertikaian undang-undang antara pengasas bersama Infinity Ward Jason West dan Vince Zampella serta Activision mengakibatkan pasangan itu dipecat daripada syarikat itu. Beberapa dozen pekerja Infinity Ward mengikuti West dan Zampella akibat pertikaian yang berterusan, menyebabkan Activision mendapatkan perkhidmatan Sledgehammer Games dan Raven Software untuk membantu dalam pembangunan tajuk tersebut. Permainan ini dikatakan telah dibangunkan sejak hanya dua minggu selepas keluaran permainan mereka sebelum ini, Call of Duty: Modern Warfare 2. Turut dilaporkan ialah Sledgehammer menyasarkan untuk "percuma pepijat" pertama keluar dalam francais Call of Duty , dan juga menetapkan matlamat untuk skor ulasan Metacritic melebihi 95 peratus. Modern Warfare 3 menggunakan Enjin MW3, secara tidak rasmi Enjin IW 5.0. Penambahbaikan termasuk penstriman dan audio yang lebih baik. Sledgehammer Games mengumumkan permainan itu sebagai penyertaan pertama dalam siri Modern Warfare yang mempunyai sokongan terbina dalam untuk pemain buta warna.

Majalah PlayStation UK Rasmi memberi kepercayaan kepada spekulasi bahawa Modern Warfare 3 akan menjadi prekuel yang dibintangi oleh watak kegemaran peminat Ghost. Sumber majalah itu mengukuhkan khabar angin yang mula-mula muncul dalam talian pada awal Januari 2011. Pada halaman Mesin Rumor dalam keluarannya (055), OPM menunjuk kepada "bisikan orang dalam" yang mencadangkan: "Tajuk Peperangan Moden Infinity Ward seterusnya akan menjadi prekuel , dengan Ghost dalam peranan utama." Menurut PSM3, coretan pertama permainan Modern Warfare 3 akan didedahkan pada pertengahan April. Menurut terbitan Mei 2011 terbitan itu, khabar angin orang dalam mengatakan "yang seterusnya dalam siri FPS megaton Activision akan diumumkan pada pertengahan April".

Pada 13 Mei 2011, laman web permainan video Kotaku mendedahkan kewujudan Modern Warfare 3 berikutan kebocoran besar-besaran. Menurut Kotaku, kebocoran ini datang dari pelbagai sumber yang mungkin atau mungkin tidak bekerja di Activision dan Infinity Ward. Kebocoran itu mengandungi maklumat menyeluruh tentang permainan, mengesahkan bahawa ia akan menjadi sekuel langsung kepada Call of Duty: Modern Warfare 2, serta butiran mengenai senjata, tahap dan mod yang terdapat dalam permainan. Sebagai tindak balas kepada kebocoran itu, Robert Bowling menulis tweet "Banyak gembar-gembur & banyak maklumat bocor tentang MW3, ada yang masih tepat, ada yang tidak. Untuk mengelak daripada merosakkan pengalaman, saya akan menunggu pendedahan sebenar." Hanya beberapa jam selepas aset yang bocor itu muncul di Kotaku, empat treler penggoda telah dikeluarkan pada halaman rasmi Call of Duty YouTube, secara berasingan bertajuk "Amerika", "England", "Perancis" dan "Jerman", yang menunjukkan pelbagai lokasi permainan.

Pemasaran

[sunting | sunting sumber]

Pada 23 Mei 2011, Activision mengeluarkan treler permainan pertama untuk Call of Duty: Modern Warfare 3 di YouTube menjelang tayangan perdana rasmi semasa Persidangan Akhir NBA Barat. Pada 31 Mei 2011, Activision mengumumkan Call of Duty: Elite, perkhidmatan sosial baharu untuk komuniti Call of Duty untuk menjejak dan membandingkan statistik, mencipta video dan mengakses kandungan premium. Perkhidmatan ini disepadukan sepenuhnya ke dalam Call of Duty: Modern Warfare 3, dan dilancarkan pada 8 November 2011, bertepatan dengan keluaran permainan. Pada 6 Jun 2011, pada 11:00 AM (PDT), demo permainan langsung pertama Modern Warfare 3 telah dipersembahkan oleh Robert Bowling dan Glen Schofield di E3 2011. Pada 14 Jun 2011, 12:35 PM (EST), demo permainan langsung pertama Mod Survival baharu dimainkan oleh Jimmy Fallon dan Simon Pegg pada Late Night bersama Jimmy Fallon. Pada 9 Ogos 2011, treler untuk Mod Survival baharu telah dikeluarkan di YouTube. Pada 2 September 2011, treler tayangan perdana dunia berbilang pemain telah dikeluarkan di YouTube. Pada 3 September 2011, satu lagi treler berbilang pemain telah dikeluarkan di YouTube yang mempamerkan paparan kepala bersama-sama dengan pelbagai senjata, faedah dan aksi pembunuhan. Pada 6 Oktober 2011, treler sinematik penuh kedua telah dikeluarkan. Pada 22 Oktober 2011, treler pelancaran telah dikeluarkan.

Pada 19 Julai 2011, pengedar UK Lygo melancarkan rangkaian alat dengar Turtle Beach Ear Force Modern Warfare 3 yang dilancarkan pada November 2011. Set kepala dibezakan oleh pratetap audio tersuai yang direka oleh pasukan audio di pemaju Infinity Ward dan Sledgehammer Games "dalam untuk memberikan pengalaman yang terbaik ke dalam dunia sinematik Modern Warfare 3". Pada 24 Ogos 2011, Activision mendedahkan cermin mata hitam Modern Warfare 3 rasmi. Cermin mata berjenama Call of Duty ini datang daripada pengeluar cermin mata teknologi GUNNAR – dalam perkongsian berlesen dengan Activision – dan menyertai barisan "Kacamata Permainan Lanjutan"nya. Mereka datang dengan sarung pembawa Modern Warfare 3 edisi terhad dan kain pembersih. Produk ini dijual secara eksklusif di Amerika Utara di lokasi runcit Best Buy dan di peruncit Eropah terpilih. Microsoft mengeluarkan dua aksesori bertemakan Modern Warfare 3 edisi terhad pada 11 Oktober 2011, pengawal wayarles dan set kepala wayarles. Pada 29 September 2011, Munitio mengumumkan perkongsian dengan Activision untuk membuat fon telinga "billet" Modern Warfare 3 9 mm edisi khas yang menampilkan logo Modern Warfare 3, antara lain. Fon telinga tersedia untuk pra-pesanan dan dikeluarkan pada 23 Oktober 2011. Pada 18 Oktober 2011, Logitech mengumumkan perkongsian dengan Activision untuk membuat tetikus dan papan kekunci Modern Warfare 3 edisi khas yang menampilkan banyak perkara, termasuk Modern Logo Warfare 3.

Pada 2 September 2011, Jeep mengumumkan perkongsian dengan Activision untuk tahun kedua berturut-turut, untuk membuat edisi khas Modern Warfare 3 Jeep berdasarkan model Wrangler Rubicon. Jeep didatangkan dengan pelbagai ciri termasuk dalaman dan luaran yang direka dengan tema Modern Warfare 3. Pengedar Jeep mula menjual model ini pada November 2011.

Pada 24 Ogos 2011, jenama Mountain Dew milik PepsiCo secara rasmi mengumumkan di halaman Facebook mereka bahawa mereka akan mempromosikan permainan dengan varian soda "Game Fuel" mereka, yang akan berperisa ceri-sitrus (Game Fuel asal yang mempromosikan Halo 3 pada tahun 2007 dan dibawa semula pada tahun 2009 untuk mempromosikan World of Warcraft) dan berperisa Tropika (rasa baharu yang telah diuji oleh 500 ahli Dew Labs). Minuman itu menampilkan kod untuk memberikan pemain pengalaman berganda mata dalam permainan, bergantung pada saiz minuman. Satu lagi jenama milik PepsiCo, Doritos, mempromosikan permainan itu dengan perisa "Cool Ranch" dan "Nacho Cheese" dan juga mengikut peraturan yang sama seperti promosi Mountain Dew. Kedua-dua promosi bermula pada 10 Oktober 2011, dan berakhir pada 31 Disember 2011. Di Australia, 500 ml tin V Energy Drink telah dijenamakan dengan logo Modern Warfare 3, bersama-sama dengan kod berjenama yang boleh digunakan untuk muat turun dan pratonton .

Untuk mempromosikan permainan, Activision mengadakan acara dua hari yang dipanggil Call of Duty: Experience 2011 (Call of Duty: XP) yang berlangsung di Los Angeles dari 2–3 September 2011. Ia memaparkan banyak perkara termasuk pendedahan tentang berbilang pemain baharu yang dapat dimainkan oleh peserta buat kali pertama. Selain itu, semua peserta menerima Edisi Hardened secara percuma sebagai hadiah untuk hadir. Pada pesta VIP Call of Duty: Modern Warfare 3 di Amsterdam, bintang lucah Belanda dan peminat tegar siri Kim Holland pada asalnya dijemput untuk menghadiri acara itu sehingga dia tiba-tiba tidak dijemput apabila Activision menemui profesionnya. Dalam blognya, dia berkongsi pendapat dan perasaannya terhadap keputusan mendadak Activision, menulis: "Orang yang membunuh orang adalah kemas, [...] tetapi pembuat cinta itu kotor?" Activision tidak membalas sebarang komen tentang subjek tersebut.

Activision telah merancang untuk menyediakan tapak web rasmi untuk mempromosikan permainan itu, namun, nama domain "ModernWarfare3.com" telah pun diambil dan digunakan untuk laman web anti-Call of Duty dan mengalihkan pengguna ke permainan Electronic Arts Battlefield 3. Activision memfailkan aduan AS$2,600 terhadap tapak tersebut dengan Forum Timbang Tara Kebangsaan. Pada 8 September 2011, Activision memenangi aduan dan memperoleh hak untuk nama domain. Pada November 2011, pelakon Jonah Hill dan Sam Worthington (yang menyuarakan watak utama Alex Mason dalam Black Ops, permainan sebelumnya untuk Modern Warfare 3), dan atlet NBA Dwight Howard membintangi iklan yang mengiklankan permainan tersebut.

Patutan luar

[sunting | sunting sumber]