Pergi ke kandungan

Call of Duty 4: Modern Warfare

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Call of Duty 4: Modern Warfare
PembangunRaven Software
Beenox
Certain Affinity
High Moon Studios
Infinity Ward.
PenerbitActivision
PengarahDavid Pellas
PerekaAmos Hodge
SiriCall of Duty
EnjinIW engine (modified)
Platform
Pelepasan2007
GenrePenembak orang pertama
ModPenembak orang pertama Permainan video multipemain

Call of Duty 4: Modern Warfare ialah permainan video penembak orang pertama 2007 yang dibangunkan oleh Infinity Ward dan diterbitkan oleh Activision. Ia adalah ansuran utama keempat dalam siri Call of Duty. Permainan ini memisahkan diri dari latar Perang Dunia II entri sebelumnya dan sebaliknya ditetapkan pada zaman moden. Dibangunkan selama dua tahun, Modern Warfare telah dikeluarkan pada November 2007 untuk PlayStation 3, Xbox 360, dan Microsoft Windows dan telah dialihkan ke Wii sebagai Call of Duty: Modern Warfare – Reflex Edition pada tahun 2009.

Kisah ini berlaku pada tahun 2011 apabila seorang pemimpin radikal telah menghukum mati presiden sebuah negara yang tidak dinamakan di Timur Tengah, dan gerakan ultranasionalis mencetuskan perang saudara di Rusia. Konflik dilihat dari perspektif sarjan Tentera Marin A.S. dan komando SAS British dan ditetapkan di pelbagai tempat, seperti United Kingdom, Timur Tengah, Azerbaijan, Rusia dan Ukraine. Bahagian berbilang pemain permainan menampilkan banyak mod permainan dan mengandungi sistem perataan yang membolehkan pemain membuka kunci senjata tambahan, lampiran senjata dan skema penyamaran semasa mereka maju.

Permainan ini dipuji oleh pengkritik, terutamanya untuk permainan dan jalan ceritanya, tetapi terdapat kritikan terhadap kekurangan inovasinya. Modern Warfare memenangi pelbagai gelaran "Permainan Tahun Ini" dan dua Anugerah Permainan Video BAFTA. Permainan ini dianggap sebagai salah satu permainan video terhebat sepanjang masa.[tidak disahkan dalam badan] Ia adalah permainan terlaris di seluruh dunia pada tahun 2007, menjual sekitar tujuh juta salinan menjelang Januari 2008 dan hampir enam belas juta menjelang November 2013. Ia diikuti oleh dua sekuel yang meneruskan jalan cerita: Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009) dan Call of Duty: Modern Warfare 3 (2011).

Versi remaster permainan, Call of Duty: Modern Warfare Remastered, telah dikeluarkan sebagai sebahagian daripada kumpulan edisi khas Call of Duty: Infinite Warfare pada November 2016 dan sebagai permainan kendiri pada Jun 2017. But semula permainan Modern Warfare Call of Duty: Modern Warfare, telah dikeluarkan pada Oktober 2019.

Permainan

[sunting | sunting sumber]

Call of Duty 4: Modern Warfare ialah penembak orang pertama. Watak boleh berada dalam salah satu daripada tiga sikap: berdiri, membongkok, atau meniarap, setiap satu mempengaruhi kadar pergerakan, ketepatan dan senyap watak itu. Menggunakan penutup membantu pemain mengelakkan tembakan musuh atau memulihkan kesihatan selepas mengalami kerosakan yang ketara. Oleh itu, tiada perisai atau kuasa kesihatan. Apabila watak telah mengalami kerosakan, tepi skrin bersinar merah, dan degupan jantung watak meningkat. Jika watak itu tidak menyala, watak itu boleh pulih. Apabila watak itu berada dalam radius letupan bom tangan hidup, penanda menunjukkan arah bom tangan, membantu pemain sama ada melarikan diri atau melambungkannya semula kepada musuh.

Permainan ini adalah yang pertama dalam siri Call of Duty yang menampilkan peralatan moden. Permainan ini juga memperkenalkan ciri baharu, terutamanya mekanik berbilang pemain seperti "killstreaks", di mana pemain mendapat akses kepada kebolehan istimewa untuk membunuh musuh tanpa mati.

Pemain mengambil peranan pelbagai watak semasa kempen pemain tunggal. Penglibatan watak dalam plot berlaku serentak dan bertindih dengan peristiwa dalam permainan. Oleh itu, perspektif pemain berubah dari satu watak ke watak lain antara misi. Setiap misi mempunyai satu siri objektif; pemain dibawa ke setiap objektif dengan paparan kepala, yang menandakan arah dan jaraknya. Sesetengah objektif memerlukan pemain tiba di pusat pemeriksaan, manakala objektif lain memerlukan pemain untuk menghapuskan musuh di lokasi tertentu, berdiri teguh untuk mempertahankan objektif, atau menanam caj letupan pada pemasangan musuh. Selepas melengkapkan kempen, misi epilog khas dibuka untuk dimainkan. Misi itu sendiri tidak mempunyai kaitan dengan plot kempen dan memberi tumpuan kepada skuad SAS yang memerangi pengganas yang telah merampas kapal terbang dan mengambil tebusan VIP. Kempen utama menampilkan 30 keping intel yang boleh dikumpul yang menganugerahkan pemain dengan penipuan permainan dan penapis visual seperti peluru tak terhingga, bom tangan berkelompok dan kontras yang meningkat.

Berbilang pemain

[sunting | sunting sumber]


Call of Duty 4: Modern Warfare menampilkan mod berbilang pemain berasaskan pasukan dan deathmatch pada pelbagai peta. Setiap mod mempunyai objektif yang memerlukan strategi unik untuk diselesaikan. Pemain boleh memanggil imbasan peninjauan UAV, serangan udara dan helikopter penyerang apabila mereka masing-masing mencapai tiga, lima dan tujuh rentak pembunuhan musuh. Permainan tamat apabila sama ada pasukan atau pemain telah mencapai bilangan mata yang telah ditetapkan, atau masa yang diperuntukkan tamat dalam keadaan yang mana pasukan atau pemain dengan mata terbanyak menang. Jika mata adalah genap apabila masa tamat, mod Kematian Mengejut diaktifkan di mana tiada pemijahan semula, dan pasukan yang sama ada mempunyai orang terakhir berdiri atau mencapai objektif dahulu adalah pemenang. Jika pemain berada dalam salah satu daripada dua perlawanan, maka terdapat perlawanan Lebih Masa, di mana pasukan seterusnya yang menang diberi ganjaran kemenangan.

Prestasi pemain dalam mod berbilang pemain dijejaki dengan mata pengalaman, yang boleh diperoleh dengan membunuh pemain lawan, menyelesaikan cabaran, menyelesaikan objektif atau dengan melengkapkan pusingan atau perlawanan. Apabila pemain memperoleh pengalaman, mereka maju dalam tahap, membuka kunci senjata baharu, faedah, cabaran dan mod permainan. Tahap tertinggi yang boleh diperoleh ialah 55, tetapi pada versi konsol permainan, pemain mempunyai pilihan untuk memasuki mod "Prestige", yang mengembalikan tahap mereka kepada satu dan mengalih keluar semua terkumpul boleh buka kunci. Proses ini boleh diulang sehingga 10 kali dengan insignia berbeza diberikan setiap kali.

Apabila pemain maju dalam tahap dan naik lebih tinggi dalam prestij, mereka memperoleh keupayaan untuk menyesuaikan kelas mereka; ini termasuk memilih senjata utama, senjata sampingan dan jenis bom tangan khas mereka. Selain itu, pemain boleh memilih 3 faedah, satu daripada setiap tiga "Tier", yang boleh menyesuaikan watak mereka dengan lebih lanjut. Kesan faedah termasuk, tetapi tidak terhad kepada, peluru tambahan, meningkatkan kerosakan peluru oleh pemain, atau menjatuhkan bom tangan hidup apabila pemain terbunuh. Pemain juga diberi pilihan untuk menyelesaikan cabaran untuk menerima lebih banyak mata pengalaman; cabaran termasuk mencapai jumlah pembunuhan tertentu dengan senjata tertentu, menembak jatuh helikopter atau melakukan beberapa tembakan di kepala. Selain itu, apabila pemain mencapai bilangan pukulan kepala tertentu dengan senjata tertentu, tidak termasuk senjata sisi, pemain membuka kunci senjata tambahan "camos", atau penyamaran, untuk digunakan untuk senjata khusus itu.

Semasa kempen pemain tunggal, pemain mengawal enam watak berbeza dari perspektif orang pertama. Pemain itu mengambil alih peranan sebagai rekrut baru-baru ini kepada British Special Air Service (SAS), John "Soap" MacTavish untuk kebanyakan permainan, bermula dengan induksinya ke dalam Rejimen SAS ke-22. Sarjan Paul Jackson ialah ahli Syarikat Recon Pasukan Pertama Kor Marin A.S. yang ditempatkan di sebuah negara Timur Tengah yang tidak dinamakan. Kapten John Price (Billy Murray) ialah seorang pegawai SAS yang boleh dimainkan dalam dua misi imbas kembali dari 1996 di mana dia adalah seorang leftenan. Pemain itu juga menyandang peranan sebagai pengendali TV Amerika di atas kapal tempur Lockheed AC-130 semasa satu tahap dan operasi SAS yang tidak dinamakan menyusup ke dalam pesawat yang dirampas untuk menyelamatkan VIP dalam tahap rahsia bertajuk "Mile High Club." Akhirnya, pemain itu mengawal secara ringkas Yasir Al-Fulani, presiden sebuah negara Timur Tengah yang tidak dinamakan, walaupun pemain itu tidak mempunyai kebebasan bertindak selain memalingkan kepalanya.

Watak tidak boleh dimainkan (NPC) permainan ini menonjol dalam cerita: Kapten Price dan komandan kedua beliau, Gaz (Craig Fairbrass), berkhidmat sebagai mentor kepada Soap. Platun Jackson diketuai oleh Leftenan Vasquez (David Sobolov) dan Staf Sarjan Griggs (disuarakan oleh dan dimodelkan selepas ketua animator Infinity Ward Mark Grigsby); Griggs kemudiannya mengiringi SAS. Sarjan Kamarov (Mark Ivanir) mengetuai penyokong setia Rusia yang membantu pasukan SAS dan USMC. "Nikolai" (Sven Holmberg) ialah pemberi maklumat setia Rusia yang membantu SAS. Kapten MacMillan (Zach Hanks) ialah mentor dan pegawai pemerintah Price semasa mengimbas kembali.

Antagonis dalam cerita itu termasuk Imran Zakhaev (Yevgeni Lazarev), ketua parti Ultranasionalis Rusia dan antagonis utama permainan; Khaled Al-Asad, komander pasukan revolusioner di negara Timur Tengah yang tidak dinamakan dan sekutu Imran Zakhaev; dan Victor Zakhaev, anak kepada Imran Zakhaev dan tokoh keutamaan dalam parti Ultranasionalis.

Lokasi yang ditampilkan dalam kempen termasuk United Kingdom, Rusia, Azerbaijan dan Ukraine.

Pada tahun 2011, perang saudara meletus di Rusia antara kerajaannya dan Ultranasionalis yang ingin mengembalikan Rusia kepada kejayaan era Sovietnya. Sementara itu, kumpulan pemisah yang diketuai oleh Khaled Al-Asad, yang berpandangan anti-Barat, merampas kuasa di negara yang tidak dinamakan di Timur Tengah melalui rampasan kuasa. Sebagai tindak balas, Amerika Syarikat menyerang negara itu. Platun A.S. Marin dari 1st Force Recon Co, diketuai oleh Leftenan Vasquez, gagal menawan Al-Asad dan kemudiannya terlibat dalam pertempuran bandar di bandar berdekatan dengan sokongan daripada kereta kebal M1 Abrams.

Sementara itu, pengendali Perkhidmatan Udara Khas British yang baharu, Sarjan John "Soap" MacTavish direkrut ke dalam pasukan Kapten Price, yang menjalankan dua operasi; yang pertama membawa mereka menyusup ke sebuah kapal kargo di Selat Bering. Meneutralkan Rusia bersenjata di atas kapal, pasukan itu mengamankan peranti nuklear berlabel dalam bahasa Arab. MiG-29 ultranasionalis menghantam kapal, tetapi SAS melarikan diri dengan helikopter.

Operasi kedua menugaskan SAS untuk menyelamatkan sekutu, seorang pemberi maklumat Rusia bernama Nikolai yang bekerja dalam parti Ultranasionalis. Dibantu oleh pasukan setia Rusia, pasukan Price mengekstrak Nikolai. Bagaimanapun, helikopter mereka diturunkan, memaksa pasukan itu untuk melalui wilayah musuh dengan sokongan daripada kapal tempur AC-130 sebelum mereka dikeluarkan. Perisikan yang dikumpul daripada dua misi ini menunjukkan bahawa Al-Asad mungkin memiliki peranti nuklear Rusia.

A.S. melancarkan serangan besar-besaran ke atas istana presiden Al-Asad, menyedari kemungkinan peranti nuklear. Semasa Pasukan SEAL 6 menyerbu istana, USMC melibatkan pasukan darat Al-Asad. Bagaimanapun, serangan itu berakhir dengan malapetaka apabila peranti nuklear itu tiba-tiba meletup, memusnahkan sebahagian besar bandar itu bersama-sama semua orang di dalamnya.

Enggan menganggap Al-Asad sudah mati, pasukan Price, disokong penyokong setia Rusia, menyerbu rumah selamat di Azerbaijan di mana mereka mencari dan menangkap Al-Asad. Semasa soal siasat, Price menjawab telefon Al-Asad sebelum membunuhnya, mendedahkan bahawa pemanggil itu adalah ketua ultranasionalis: Imran Zakhaev. Price mendedahkan bahawa selepas bencana Chernobyl dan kejatuhan Kesatuan Soviet, Zakhaev mendapat keuntungan daripada percambahan nuklear dan menggunakan kekayaan barunya untuk memikat bekas anggota tentera Soviet untuk membentuk parti Ultranasionalisnya. Price dan Kapten MacMillan atasannya telah diarah untuk membunuh Zakhaev di Pripyat, Ukraine pada tahun 1996, di mana Price menembak Zakhaev dengan senapang penembak tepat dari sebuah hotel; namun, tembakan itu hanya memutuskan lengan Zakhaev. Price dan MacMillan hampir tidak terlepas daripada pasukan Zakhaev.

Selepas kematian Al-Asad, pasukan Price menahan diri terhadap pasukan Ultranasionalis yang tiba untuk membalas dendamnya. Pasukan petugas bersama yang terdiri daripada SAS, Force Recon, dan penyokong setia kemudian cuba menangkap anak lelaki Zakhaev, Victor, untuk mengetahui keberadaan Zakhaev. Selepas menyerang hendapnya, Victor melarikan diri tetapi terperangkap di atas bumbung bangunan pangsapuri. Enggan menyerah diri, dia membunuh diri. Marah, Zakhaev bertindak balas dengan mengambil alih kawalan kemudahan pelancaran nuklear.

Satu operasi dilancarkan oleh pasukan petugas untuk mengambil semula tapak tersebut. Bagaimanapun, Zakhaev segera melancarkan peluru berpandu balistik antara benua nuklear di Pantai Timur A.S., dengan potensi menyebabkan 41 juta orang terkorban. SAS dan Force Recon berjaya melanggar kemudahan dan memusnahkan peluru berpandu dari jauh di atas Lautan Atlantik. Mereka melarikan diri dengan trak tentera dengan pasukan Zakhaev yang mengejar.

Helikopter ultranasionalis Mi-24 Hind memusnahkan jambatan dan memerangkap pasukan bersama. Dalam pergaduhan berikutnya, sebuah kapal tangki meletup, dan ramai daripada kumpulan itu sama ada terbunuh atau cedera. Zakhaev sendiri tiba dan mula membunuh tentera yang cedera apabila tiba penyokong setia dalam Mi-28 Havoc memusnahkan Mi-24 Hind miliknya. Terganggu, Zakhaev berpaling kepada penyokong setia dan Price memberikan pistol kepada Soap, yang membunuh Zakhaev dan pengiringnya. Pasukan setia mula merawat mereka yang cedera dengan segera.

Dalam epilog, insiden peluru berpandu dan sokongan ultranasionalis terhadap Al-Asad ditutup, mendorong peristiwa dalam Call of Duty: Modern Warfare 2.

Pembangunan

[sunting | sunting sumber]

Call of Duty 4: Modern Warfare telah dibangunkan oleh sekumpulan seratus orang, selama dua tahun. Selepas Call of Duty 2, pasukan Infinity Ward memutuskan untuk berpindah dari persekitaran Perang Dunia II permainan sebelumnya dalam siri ini. Ini menghasilkan tiga konsep permainan: Call of Duty 4: Modern Warfare, Call of Duty: Modern Warfare 2 dan Call of Duty: Modern Warfare 3. Semasa membangunkan cerita untuk Call of Duty 4, Infinity Ward memilih untuk mengelak daripada merujuk semasa, sebenar. -perang kehidupan, dan mengekalkan tema biasa siri ini daripada dua kuasa yang bertentangan dengan kekuatan yang sama. Untuk meningkatkan rasa permainan yang realistik, pasukan pembangunan menghadiri latihan tembakan langsung di Pusat Tempur Darat Tentera Udara Twentynine Palms, sebuah kemudahan latihan di padang pasir California. Ini membantu pembangun mensimulasikan kesan berada berhampiran tangki Abrams apabila ia terbakar. Pasukan itu juga bercakap dengan Marin A.S. yang baru-baru ini dalam pertempuran untuk merasakan latar belakang, emosi, dan sikap Marin dalam pertempuran. Veteran juga direkrut untuk menyelia sesi tangkapan gerakan dan reka bentuk kecerdasan buatan permainan.

Pasukan pembangunan mereka bentuk komponen berbilang pemain dalam talian supaya seimbang dan memberi ganjaran kepada pemain baharu sambil masih menawarkan sesuatu untuk pemain berpengalaman. Idea awal untuk melaksanakan sokongan udara (serangan udara dan helikopter serang) melibatkan pemain yang berebut zon khas untuk mengakses pencetus sokongan udara terhadap musuh. Idea ini telah dibuang kerana ia tidak menggalakkan jenis permainan deathmatch yang mereka maksudkan. Sistem ganjaran killstreak telah diletakkan pada tempatnya untuk menggalakkan peningkatan kemahiran pemain. Pemain dibenarkan memilih senjata sebelum perlawanan untuk membiasakan diri dengan senjata dengan lebih mudah dan meminimumkan pemburuan senjata. Peta direka bentuk terutamanya untuk permainan deathmatch—pembangun merasakan reka bentuk sedemikian sesuai dengan jenis permainan lain juga. Susun atur peta telah direka untuk meminimumkan lokasi yang boleh disembunyikan pemain daripada tembakan musuh.

Kebanyakan muzik untuk Call of Duty 4: Modern Warfare telah ditulis oleh komposer British Stephen Barton, yang turut menyumbang kepada skor filem oleh Harry Gregson-Williams, yang kepadanya, mengarang tema utama permainan itu. Beberapa trek muzik daripada permainan ini tersedia di laman web "7 Days of Modern Warfare" Infinity Ward, dan sebahagiannya tersedia di tapak web Barton sendiri. Lagu rap yang dimainkan semasa kredit akhir dipersembahkan oleh juruanimasi utama Infinity Ward, Mark Grigsby.

Enjin permainan

[sunting | sunting sumber]

Call of Duty 4: Modern Warfare berjalan pada enjin IW, khususnya IW 3.0, menampilkan pencahayaan dinamik dunia sebenar, kesan pencahayaan HDR, bayang dinamik dan kedalaman medan. Penembusan peluru dikira oleh enjin, dengan mengambil kira faktor seperti jenis permukaan dan ketebalan entiti. Permainan ini berjalan dalam resolusi asli 600p pada Xbox 360 dan PS3.

Objek tertentu, seperti kereta dan beberapa bangunan, boleh dimusnahkan. Ini menjadikan perlindungan yang membezakan daripada penyembunyian penting, kerana perlindungan yang disediakan oleh objek seperti pagar kayu dan dinding nipis tidak sepenuhnya melindungi pemain daripada bahaya. Kuasa menghentikan peluru berkurangan selepas menembusi objek, dan penurunan bergantung pada ketebalan dan jenis permukaan objek. Permainan ini menggunakan enjin fizik dinamik, tidak dilaksanakan dalam tajuk Call of Duty sebelumnya. Animasi kematian ialah gabungan animasi pra-tetap dan fizik ragdoll. Versi konsol Call of Duty 4: Modern Warfare berjalan pada 60 bingkai sesaat yang konsisten dan versi Wii berjalan pada 30 bingkai sesaat. Kod dimasukkan untuk menentukan titik pemijahan berdasarkan senjata berdekatan dan hubungan antara kedudukan musuh dan garis penglihatan ke mata. Pelbagai kriteria itu bertujuan untuk meminimumkan kematian pemain serta-merta selepas menyertai semula perlawanan, atau "dibunuh bertelur" kerana pemain hanya menunggu orang lain "melahirkan semula". Walau bagaimanapun, musuh mungkin masih muncul semula tanpa had, ciri yang ketara dalam enjin permainan Call of Duty.

Enjin permainan juga telah digunakan untuk pembangunan dua permainan Activision yang lain. Versi enjin asal yang dipertingkatkan telah digunakan dalam Call of Duty: World at War, ansuran kelima dalam siri Call of Duty selepas Call of Duty 4: Modern Warfare, manakala versi yang sedikit diubah telah digunakan untuk permainan video James Bond. Quantum of Solace, serta GoldenEye 007 menggunakan versi yang banyak diubah suai.

Pemasaran dan pelepasan

[sunting | sunting sumber]

Pada 27 April 2007, sehari sebelum pelepasan treler permainan, Infinity Ward melancarkan laman web yang dipanggil "Charlie Oscar Delta" untuk memberikan maklumat mengenai permainan. Charlie Oscar Delta menampilkan sistem kedudukan yang membolehkan pengguna menyelesaikan misi untuk meningkatkan pangkat mereka dan bersaing untuk hadiah. Charlie Oscar Delta berasal daripada abjad fonetik NATO dan inisial Call of Duty. Treler Call of Duty 4: Modern Warfare pertama yang memaparkan rakaman permainan telah dikeluarkan pada 28 April. Ujian beta awam Xbox 360 Call of Duty 4: Modern Warfare diumumkan pada 30 Ogos. Ujian beta direka untuk menguji pelayan, mencari gangguan , dan membantu mengimbangi senjata. Ia pada asalnya hanya untuk penduduk A.S., tetapi kemudiannya tersedia untuk negara lain. Beta berakhir pada 30 September. Kedudukan maksimum untuk beta pada mulanya ialah tahap 16, tetapi telah ditingkatkan kepada tahap 25 menjelang akhir beta. Tiga peta berbilang pemain tersedia untuk dimainkan: "Ranap", "Kosong", dan "Terlalu Terlalu Banyak". Demo pemain tunggal untuk PC telah dikeluarkan pada 11 Oktober sebagai Yahoo! muat turun. Demo termasuk satu tahap, "The Bog", yang mempamerkan penglihatan malam yang canggih dan keupayaan grafik yang berkaitan.

Versi runcit

[sunting | sunting sumber]

Permainan ini dikeluarkan sebagai versi standard dan edisi pengumpul. Edisi Pemungut mengandungi permainan runcit standard dan DVD yang mengandungi filem dokumentari bertajuk "Misi SAS Hebat", yang terdiri daripada rakaman arkib SAS yang sedang beraksi dan akaun daripada bekas ahli SAS. DVD itu mengandungi ciri "pembuatan" dan panduan tahap oleh pembangun. Turut disertakan ialah poster edisi terhad dan buku seni kulit keras yang memaparkan konsep, pembangunan dan karya seni akhir yang tidak pernah dilihat sebelum ini. Unsur-unsur ini dibungkus dalam versi kadbod yang lebih besar bagi kotak runcit standard. Edisi pengumpul pada asalnya hanya tersedia di A.S., tetapi kemudiannya dikeluarkan di negara lain. Edisi "Game of the Year" kemudiannya dikeluarkan pada PC, Xbox 360 dan PlayStation 3. Versi PlayStation 3 menyertakan pek peta Variety pada cakera, dan sementara edisi Xbox 360 Game of the Year pada mulanya menyertakan sisipan dalam pembungkusan yang boleh ditebus di Xbox Live Marketplace untuk memuat turun pek peta Variety, keluaran kemudiannya tidak mengandungi sisipan, dan begitu juga tidak berbeza daripada keluaran asal permainan.

Call of Duty 4: Modern Warfare dikeluarkan untuk konsol dan Windows di Amerika Utara pada 5 November 2007, di Australia pada 7 November 2007, dan di Eropah pada 9 November 2007. Versi Mac OS X permainan ini dibangunkan oleh Aspyr dan dikeluarkan pada 26 September 2008. Ia telah dikeluarkan di Mac App Store pada 16 Januari 2011. Ia telah dinilai 15 oleh BBFC, M untuk Matang oleh ESRB, MA 15+ oleh OFLC, 16+ oleh PEGI , dan 18 oleh USK. Pelabuhan Wii permainan, bertajuk Call of Duty: Modern Warfare – Reflex Edition, telah dibangunkan oleh Treyarch dan dikeluarkan pada 10 November 2009, bersama Call of Duty: Modern Warfare 2 dan Call of Duty: Modern Warfare: Mobilized.

Kandungan yang boleh dimuat turun

[sunting | sunting sumber]

Sebagai sebahagian daripada perjanjian eksklusif antara Microsoft dan Activision, pek peta berbilang pemain untuk francais Call of Duty, bermula dengan Modern Warfare, dikeluarkan pertama kali pada Xbox 360. Perjanjian itu akhirnya akan berlangsung sehingga Black Ops III pada 2015, yang memperkenalkan tawaran baharu dengan platform Sony dan PlayStation.

Infinity Ward mengeluarkan Pek Peta Pelbagai untuk Xbox 360 pada 4 April 2008. Ia termasuk peta berbilang pemain "Killhouse", "Creek", "Chinatown", dan "Broadcast". Pek peta yang sama telah dikeluarkan untuk PlayStation 3 pada 24 April 2008. Pek Peta Pelbagai telah dimuat turun oleh lebih satu juta orang dalam sembilan hari pertama keluarannya, rekod untuk kandungan boleh dimuat turun Xbox Live berbayar, bernilai AS$10 juta. Ia dikeluarkan sebagai muat turun percuma untuk Windows pada 5 Jun 2008, ditaja oleh Nvidia, bersama dengan patch 1.6. Tampalan lanjut untuk versi PlayStation 3 dan Xbox 360 permainan telah diumumkan lebih setahun kemudian pada Ogos 2009; patch terutamanya menangani eksploitasi berbilang pemain dalam talian. Patch 1.7 telah dikeluarkan pada Jun 2008. Patch ini boleh digunakan pada edisi Game of the Year secara langsung tanpa tampalan sebelumnya. Versi terdahulu mesti mempunyai tampalan 1.6 digunakan terlebih dahulu.

Tindak balas kritikal

[sunting | sunting sumber]

Call of Duty 4: Modern Warfare menerima "pujian sejagat" pada versi PlayStation 3, Xbox 360 dan PC, dan "ulasan secara umumnya menguntungkan" untuk versi Wii, menurut agregator ulasan Metacritic. Permainan ini telah dipetik oleh pengulas untuk membawa genre ke "tahap rendaman dan intensiti baharu yang tidak pernah kami lihat sebelum ini." GameSpot memberikan ulasan yang menggalakkan untuk Call of Duty 4: Modern Warfare, dengan mengatakan bahawa "kualiti tinggi kempen itu dan pilihan berbilang pemain yang hebat menjadikan Call of Duty 4 sebagai pakej yang hebat." Majalah Xbox Rasmi memuji kempen pemain tunggal, dengan pujian yang lebih hebat untuk mod berbilang pemain yang menjadikan permainan itu "klasik segera". X-Play mengulas bahawa "Ia mungkin tidak merevolusikan genre penembak, tetapi ia hampir hampir menyempurnakannya." GamePro mendakwa bahawa "berbilang pemain yang sangat dalam menyaingi Halo 3 dari segi jangkauan dan skop."

Kisah permainan ini telah menerima banyak pujian daripada pengulas. GamePro menyatakan bahawa "kempen pemain tunggal yang sengit menawarkan pengalaman penuh aksi yang menampilkan naratif yang sangat menarik; terdapat saat-saat dalam permainan yang akan membuatkan anda menggigil." GameSpot menyebut bahawa fakta "kempen pemain tunggal telah tamat dalam sekelip mata" sebagai satu-satunya kelemahan utama. Walaupun IGN menyifatkan kempen itu sebagai "masih sangat linear" seperti yang sebelumnya, "menjauhi konsep permainan kotak pasir", ia menyatakan bahawa ini menghasilkan "pengalaman yang lebih kaya dan lebih fokus" dengan "set skrip yang cantik." Voodoo Extreme IGN juga menyatakan bahawa ia "hampir bermain di atas rel, tetapi itu adalah sebahagian daripada daya tarikannya."

Namun begitu, permainan tersebut turut mendapat kritikan. Xbox World 360 menyatakan "Ia adalah asap dan cermin dan pelbagai helah murah", mengulas tanggapan bahawa permainan itu tidak merevolusikan genre. Pelit juga menyatakan bahawa "struktur permainan pemain tunggal sepatutnya ... telah dikemas kini" dan bahawa "menuju dari satu pusat pemeriksaan yang tidak kelihatan ke yang seterusnya sepanjang keseluruhan kempen tidak cukup baik lagi."

Versi Wii

[sunting | sunting sumber]

Modern Warfare – Edisi Refleks telah dialihkan oleh Treyarch. Versi Wii Call of Duty 4: Modern Warfare mempunyai ciri yang lebih sedikit daripada versi konsol yang lain. Ia tidak menyokong berbilang pemain skrin belah, dan grafiknya tidak begitu dibangunkan. Walau bagaimanapun, ia menyokong permainan koperasi dalam kempen pada satu skrin. Pada bila-bila masa, alat kawalan jauh Wii kedua boleh diaktifkan memberikan pemain kedua garis silang sasaran mereka sendiri. Permainan ini menerima skor agregat sebanyak 76% pada Metacritic. IGN memberikan versi Wii permainan, Call of Duty: Modern Warfare – Reflex Edition, skor 7.0, mengatakan kawalan visual dan penunjuk tidak segilap versi Wii World at War, walaupun mereka menyebut pilihan penyesuaian dan berbilang pemain sangat mengagumkan. Majalah Nintendo Rasmi memberikannya 80%, memujinya kerana mengemas segala-galanya daripada rakan sejawatannya generasi seterusnya, tetapi sekali lagi mengkritik visual. GameTrailers memberikan permainan 8.8, mengatakan bahawa walaupun beberapa pengorbanan, ia mengekalkan segala-galanya yang baik daripada versi asalnya. Game Informer menjaringkan permainan pada 6.5, menyatakan bahawa walaupun permainan itu agak lemah dari segi grafik, walaupun mengikut piawaian Wii, masalah yang lebih besar ialah alat kawalan jauh Wii, menyatakan bahawa ia tidak mempunyai butang yang mencukupi untuk menyokong skema kawalan Modern Warfare, dan juga bahawa ia agak tidak tepat, membezakannya dengan sistem dwi analog yang digunakan oleh versi PlayStation 3 dan Xbox 360, dan sistem tetikus dan papan kekunci pada versi Windows permainan. GameSpot memberikan permainan 8.5, menyatakan bahawa dalam talian adalah sama ketagihan seperti versi lain, mereka juga mengatakan bahawa kawalan "adalah tepat dan cukup disesuaikan untuk membolehkan anda menjadi apa yang anda boleh".

Call of Duty 4: Modern Warfare melahirkan dua sekuel: Modern Warfare 2 dan Modern Warfare 3, yang masing-masing dikeluarkan pada 2009 dan 2011. Versi master semula Modern Warfare, bertajuk Call of Duty: Modern Warfare Remastered, telah dibangunkan oleh Raven Software. Remaster pertama kali dikeluarkan sebagai sebahagian daripada beberapa edisi khas Call of Duty: Infinite Warfare apabila permainan itu dikeluarkan untuk Microsoft Windows, PlayStation 4 dan Xbox One, diikuti dengan keluaran kendiri untuk PlayStation 4 pada Jun 2017, dan untuk Microsoft Windows dan Xbox One pada Julai 2017. But semula ketiga-tiga ansuran Modern Warfare, yang dibangunkan oleh Infinity Ward dan hanya bertajuk Call of Duty: Modern Warfare, telah dikeluarkan pada Oktober 2019.

Ramalan untuk Call of Duty 4: Modern Warfare menunjukkan ia akan mencatatkan kutipan lebih daripada Halo 3 pada bulan September tahun itu. Ia telah disemak setinggi Halo 3 tetapi dilancarkan pada tiga sistem berbanding satu. Permintaan untuk permainan menyebabkan beberapa peruncit hanya mempunyai salinan yang mencukupi untuk memenuhi prapesanan.

Ia menepati ramalan, dengan versi Xbox 360 menjadi permainan video terlaris di Amerika Syarikat dari November 2007 hingga Januari 2008 menurut Kumpulan NPD. Versi Xbox 360 dan PlayStation 3 akan terus menjual 1.57 juta dan 444,000 unit, masing-masing, di Amerika Syarikat pada November 2007. 1.47 juta unit versi Xbox 360 telah dijual pada Disember 2007; permainan itu menjual 331,000 salinan untuk Xbox 360 dan 140,000 salinan untuk PlayStation 3 pada Januari 2008. Versi Xbox 360 ialah permainan video ketiga terlaris pada tahun 2007 di A.S. dengan 3.04 juta unit terjual, di belakang Halo 3, yang terjual 4.82 juta unit, menurut Kumpulan NPD. Menjelang Januari 2008, Call of Duty 4: Modern Warfare telah menjual lebih daripada 7 juta salinan di seluruh dunia, dan merupakan permainan terlaris pada tahun 2007. Pada 3 Jun 2008, Infinity Ward melaporkan bahawa permainan itu telah terjual lebih 10 juta unit. Semasa panggilan persidangan Mei 2009, Activision mengumumkan bahawa permainan itu telah menjual 13 juta salinan, mengatasi Super Mario Galaxy sebagai permainan terlaris yang dikeluarkan pada minggu November 2007. Menjelang November 2013, permainan itu telah terjual sebanyak 15.7 juta salinan.

Call of Duty 4: Modern Warfare menerima anugerah daripada pelbagai tapak permainan dan penerbitan. Kedua-dua GameSpot dan GameTrailers memberikan permainan itu anugerah Grafik Terbaik E3 2007, dan anugerah Permainan PlayStation 3 Terbaik 2007, dan kemudiannya meletakkannya sebagai penembak orang pertama ketiga terbaik dalam "10 Permainan FPS Teratas Pernah!" senarai. Ia mendapat pujian tinggi daripada majalah permainan video GamePro dan GameSpy, setelah dinobatkan sebagai Permainan Keseluruhan Terbaik 2007 oleh yang pertama, dan Game of the Year oleh yang terakhir. Pengkritik Permainan juga menamakan permainan "Permainan Aksi Terbaik". Daripada pihak berkuasa lain seperti IGN dan X-play, dan Anugerah Permainan Video Spike, permainan ini memenangi anugerah untuk bidang seperti Reka Bentuk Bunyi Terbaik, Penembak Terbaik 2007 dan Permainan Ketenteraan Terbaik. Daripada Akademi Seni & Sains Interaktif yang menghargai pencapaian dalam permainan 2007, Call of Duty 4: Modern Warfare menerima sepuluh pencalonan, dan memenangi "Pencapaian Cemerlang dalam Permainan Dalam Talian", "Permainan Aksi Tahun Ini", "Permainan Konsol Terbaik Tahun Ini ", dan "Permainan Keseluruhan Tahun Ini". Daripada Anugerah Permainan Video Akademi British, permainan itu juga memenangi Permainan Terbaik Tahunan, Cerita dan Watak Terbaik Tahunan, dan Permainan Pilihan Rakyat Tahun Ini. Permainan ini telah dianugerahkan dengan Anugerah Permainan Anugerah Permainan Video Terbaik 2007. Pada tahun 2010, pembaca Majalah Rasmi PlayStation mengundinya sebagai tajuk PlayStation ke-7 terhebat pernah dikeluarkan.

Patutan luar

[sunting | sunting sumber]