Callosciurus

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Callosciurus
Julat zaman: Early Pleistocene to Recent
Callosciurus prevosti.jpg
Callosciurus prevostii
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Subkeluarga:
Genus:
Callosciurus

Gray, 1867
Spesies

Callosciurus adamsi
Callosciurus albescens
Callosciurus baluensis
Callosciurus caniceps
Callosciurus erythraeus
Callosciurus finlaysonii
Callosciurus inornatus
Callosciurus melanogaster
Callosciurus nigrovittatus
Callosciurus notatus
Callosciurus orestes
Callosciurus phayrei
Callosciurus prevostii
Callosciurus pygerythrus
Callosciurus quinquestriatus

Callosciurus merupakan genus tupai Asia Tenggara. Beberapa spesies telahmendiami pulau kecil, dan berkembang menjadi subspesies berlainan. Secara keseluruhan, genus ini merangkumi 14 spesies dan sehingga 300 subspesies atau kepelbagaian. Genera Glyphotes, Rubrisciurus, dan Tamiops dan kadangkala juga dogolongkan kepada Callosciurus.

Beberapa spesies sungguh bewarna-warni; malah, ia tergolong ke dalam mamalia paling bercorak bewarna. Tupai Bukit memiliki warna hitam hijau zaiton, tetapi perutnya adalah merah darah. Tupai Prevost mempunyai belakang hitam, putih di sisi, dan perang-merah di bahagian bawah. Tupai Finlayson terdapat dalam tiga variati: perang-merah, hitam, dan putih bersih. Panjang tupai ini adalah sekitar 15 dan[convert: unknown unit], tidak termasuk ekor sepanjang 8 hingga[convert: unknown unit].

Kebanyakan tupai dalam genus Callosciurus hidup dalam hutan hujan tropika, tetapi sesetengah variati tinggal di taman dan kebun di bandar Asia. Di pokok, ia membina sarang dari bahan tumbuhan. Ia hudup bersendirian, melahirkan kepada satu atau dua anak. Makanannya terdiri dari kekacang, buah, dan biji benih, dan juga serangga dan telor burung.

Spesies[sunting | sunting sumber]

Terdapat sekitar 15 spesies:

Kloss Squirrel (Callosciurus (notatus) albescens) dari Sumatra kadangkala dianggap spesies berlainan, tetapi sering kali dianggap subspesies bagi tupai plantain.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9
  • Thorington, R. W. Jr. and R. S. Hoffman. 2005. Family Sciuridae. Pp. 754-818 in Mammal Species of the World a Taxonomic and Geographic Reference. D. E. Wilson and D. M. Reeder eds. Johns Hopkins University Press, Baltimore.
  • Mammals of Borneo

Templat:S. Callosciurinae nav