Camilla, Duchess Cornwall

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Fail:Duchess of Cornwall in 2014 (cropped).jpg
Camilla, Duchess Cornwall, pada 2014

Camilla, Duchess Cornwall, GCVO, CSM, PC (née Camilla Rosemary Shand, sebelumnya Parker Bowles, lahir pada 17 Julai 1947), ialah isteri kedua Charles, Putera Wales, pewaris takhta British. Selain daripada menggunakan gelaran Puteri Wales, Camilla menggunakan gelaran Duchess Cornwall, gelaran kedua suaminya. Di Scotland, Camilla dikenali sebagai Duchess Rothesay. Sekiranya Charles menyetujui takhta, Camilla akan menjadi seorang permaisuri; walau bagaimanapun, kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Kerabat Clarence pada hari perkahwinannya dengan Charles mengumumkan bahawa Camilla akan dikenali sebagai Puteri Permaisuri.

Camilla ialah anak sulung Mejar Bruce Shand dan isterinya Rosalind Cubitt, anak perempuan Roland Cubitt, Baron Ashcombe ke-3. Camilla dibesarkan di Timur Sussex dan Selatan Kensington, dan didik di England, Switzerland dan Perancis. Camilla bekerja untuk firma yang berlainan di Central London, terutamanya firma yang menghias Sibyl Colefax & John Fowler. Pada tahun 1973, Camilla berkahwin dengan pegawai tentera British, Andrew Parker Bowles, dan melahirkan dua anak. Mereka bercerai pada tahun 1995.

Camilla menjalinkan hubungan dengan Putera Wales sebelum, semasa dan selepas perkahwinan mereka. Hubungan ini menjadi sangat publisiti di media dan menarik perhatian di seluruh dunia.[1] Pada tahun 2005, ia memuncak dalam perkahwinan sivil di Windsor Guildhall, yang diikuti oleh berkat Anglikan oleh Uskup Agung Canterbury, Rowan Williams, di Gereja Kecil St George, Istana Windsor.

Sebagai Duchess Cornwall, Camilla membantu Putera Wales untuk tugas rasminya. Camilla juga adalah pelindung, presiden dan ahli amal organisasi yang banyak. Sejak 1994, Camilla telah mengambil tindakan terhadap osteoporosis, memperoleh penghormatan dan penghargaan. Camilla juga telah membangkitkan kesedaran dalam bidang-bidang termasuk kes rogol dan penderaan seksual, celik huruf dan kemiskinan, yang mana telah dipuji.[2][3]

Perkahwinan dengan Putera Charles[sunting | sunting sumber]

Putera Charles dan Camilla berkahwin pada 9 April 2005, dan mula diberi gelaran Duli Yang Maha Mulia Duchess Cornwall. Apabila pertunangan mereka diumumkan, ia juga mengatakan bahawa Camilla tidak akan dikenali sebagai Puteri Wales. Hal ini demikian kerana isteri pertama Putera Charles, Diana, Puteri Wales, memegang gelaran itu dari tahun 1981 sehingga kematiannya pada 1997.[4] Hubungan antara Camilla dan Putera Charles bermula ketika mereka bertemu pada pertandingan polo pada 1970.[5] Camilla dilihat sebagai padanan yang tidak sesuai untuk raja masa depan.[6]

Camilla kini membuat banyak lawatan, kebanyakannya di Great Britain—sering bersama dengan Putera Charles, tetapi kadang-kadang dengan sendiri. Camilla tinggal di Rumah Clarence, yang merupakan sebahagian daripada Istana St James di London (sangat berdekatan dengan Istana Buckingham). Beliau tinggal di sana dengan Putera Charles dan anak-anaknya, Putera William, Duke Cambridge dan Putera Harry.

Gelaran[sunting | sunting sumber]

 • 1947-1973: Miss Camilla Rosemary Shand
 • 1973-1995: Mrs Andrew Parker Bowles
 • 1995-2005: Mrs Camilla Parker Bowles
 • 2005-sekarang: Duli Yang Maha Mulia Duchess Cornwall
  • di Scotland: 2005-sekarang: Duli Yang Maha Mulia Duchess Rothesay

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Charles and Camilla: Portrait of a Love Affair oleh ahli biografi Gyles Brandreth menggambarkan hubungan Charles dan Camilla sebagai kontroversi kerana panjang umurnya dan sepanjang buku ini menunjukkan minat dan perwakilan media kepada awam.
 2. ^ Johnston, Morgan (19 November 2012). "Camilla: the woman behind the image". New Zealand Woman's Weekly. Dicapai pada 7 August 2015.
 3. ^ "Camilla: The relaxed and friendly face of the monarchy". Belfast Telegraph. 28 March 2015. Dicapai pada 7 August 2015.
 4. ^ The Duchess of Cornwall
 5. ^ Jackson, Ben (11 March 2009). "Camilla's clinch for Charles' first love". The Sun. Dicapai pada 6 August 2012.[pautan mati kekal]
 6. ^ Edwards, Anne (2001). Ever After: Diana and the Life She Led. St. Martin's Paperbacks. m/s. 85–86. ISBN 978-0312978730.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]