Campur tangan Arab Saudi di Yaman

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Saudi-led intervention in Yemen (2015–present)
Sebahagian daripada the Perang Saudara Yaman
and the Krisis Yaman

An airstrike in Sana'a on 11 May 2015

The military situation in Yemen, as of 12 May 2015:
  Controlled by Houthis
  Controlled by Hadi loyalists
  Controlled by al-Qaeda and Ansar al-Sharia
(See also a detailed map)
Tarikh25 March 2015 – present
(8 tahun, 8 bulan, 1 minggu dan 1 hari)
 • Operation Decisive Storm
  25 March 2015 – 21 April 2015
  (3 minggu dan 6 hari)
 • Operation Restoring Hope
  22 April 2015 – present
  (8 tahun, 7 bulan, 1 minggu dan 5 hari)
Lokasi
Keputusan

Ongoing

 • Saudi-led coalition claimed to have achieved its military goals[10]
 • Saudi failure to destroy the Houthi rebels[11] and halt their advance[12]
 • Saudi failure to restore the government of Abd Rabbuh Mansur Hadi[13]
 • Saudi-led coalition announced an end to the airstrike campaign and the beginning of an operation aimed at a political solution;[14] however, air-strikes and naval blockade continue[15][16]
 • Saudi Arabia proposes a 5-day ceasefire, days after its southern regions were raided and attacked by the Houthi rebels[17]
Pihak yang terlibat

 Arab Saudi[1][2] (coalition spearhead)
 Bahrain[3]
 Kuwait[3]
 Qatar[3]
 Emiriah Arab Bersatu[3]
 Mesir
(ground troops ruled out)[3][4][5]
 Jordan[3]
 Maghribi[3]
 Senegal
(ground troops only)[6]
 Sudan[3]
Supported by:
 Pakistan
(naval blockade only; ground troops ruled out)[7]
 Somalia
(non-combat)[8]
 Amerika Syarikat (intelligence, weapons, and blockade)[9]

In support of:
Yaman Yemen
(Hadi government)

Yaman Yemen
(Revolutionary Committee)

Komandan dan pemimpin

Arab Saudi Salman bin Abdulaziz Al Saud
Arab Saudi Mohammad bin Salman Al Saud
Arab Saudi Ahmed Al Asiri
Emiriah Arab Bersatu Khalifa bin Zayed Al Nahyan
Kuwait Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah
Bahrain Hamad bin Isa Al Khalifa
Qatar Tamim bin Hamad Al Thani
Mesir Abdel Fattah el-Sisi
Sudan Omar al-Bashir
Jordan Abdullah II
Maghribi Mohamed VI
Senegal Macky Sall


Yaman Abd Rabbuh Mansur Hadi
Yaman Mohammed Ali al-Houthi
Abdul-Malik al-Houthi
Ali Abdullah Saleh
Ahmed Ali Saleh
(son of Ali Abdullah Saleh)[18]
Kekuatan
Arab Saudi 100 warplanes and 150,000 troops [19]
Emiriah Arab Bersatu 30 warplanes[20]
Bahrain 15 warplanes[20]
Kuwait 15 warplanes[20]
Qatar 10 warplanes[20]
Mesir 4 warships[21] and
an unknown number of warplanes[22]
Jordan 6 warplanes[20]
Maghribi 6 warplanes[20]
Senegal 2,100 troops[6]
Sudan 4 warplanes and 6,000 troops [23][24]
100,000 fighters (claim)[25]
Unknown number of soldiers
Kerugian dan korban
Arab Saudi 22 soldiers killed;[26][27][28][29][30]
1 F-15S lost (non-combat);[31]
1 AH-64 Apache damaged[32]
Maghribi 1 pilot killed;
1 F-16 lost[33][34]
(as per the Saudi-led coalition)
200 killed[35]
(as per the Yemeni Revolutionary Committee)
Hundreds of Yemeni civilian deaths from airstrikes (see here)
14 Saudi civilians killed (as per Saudi Arabia)[36][37]

Arab Saudi mengetuai gabungan sembilan Negara Arab melancarkan serangan udara ke atas negara jiran Yaman pada 25 Mac 2015. Tindakan ini menandakan permulaan campur tangan tentera yang diberi nama kod Operasi Ribut Tegas. Tindakan ini ekoran permintaan daripada kerajaan Yaman iaitu Presiden Abd Rabbuh Mansur Hadi . Permintaan itu disebabkan oleh serangan Houthi menguasai ibu negara Aden . Presiden Hadi melarikan diri dari Aden pindah ke Arab Saudi. Ekoran itu Arab Saudi dan sekutu-sekutunya melancarkan serangan udara di Yaman terhadap Houthis dan pasukan yang setia kepada bekas Presiden Ali Abdullah Saleh , yang digulingkan dalam Kebangkitan Arab Spring 2011.

Jet pejuang dari Mesir , Maghribi , Jordan , Sudan ,Emiriah Arab Bersatu , Kuwait , Qatar dan Bahrain juga mengambil bahagian dalam operasi. Somalia memberi ruang udaranya, perairan wilayah dan pangkalan tentera . Amerika Syarikat menyediakan perisikan dan sokongan logistik, termasuk mencari dan menyelamat juruterbang jika dijatuhkan. Ia juga mempercepatkan penjualan senjata kepada negara-negara gabungan. Pakistan telah dituntut oleh Arab Saudi untuk menyertai gabungan, tetapi parlimen Pakistan mengundi untuk mengekalkan berkecuali. Walaupun begitu, Pakistan bersetuju untuk menyediakan kapal perang untuk menguatkuasakan sekatan senjata terhadap Houthis.

Pada 28 April, 300,000 orang telah berpindah kerana pertempuran. Banyak negara seperti China , Malaysia , Pakistan , Filipina , Somalia , dan India memindahkan rakyat mereka. Ramai melarikan diri ke utara Somalia dan Djibouti .

Pada 21 April 2015, Arab Saudi mengumumkan menamatkan operasi serangan dan memulakan proses politik".

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Abd Rabbuh Mansur Hadi menang jawatan Presiden Yaman dalam Pilihan raya Yaman 2012.Kumpulan Houthis (atau Ansar Allah), iaitu dari pergerakan Syiah Zaidi dan kumpulan militan dianggap disokong oleh Iran , mengambil alih kerajaan Yaman pada tahun 2014 dan 2015.Tindakan ini bagi Arab Saudi dan negara-negara lain mengutuk tindakan Houthis sebagai tidak berperlembagaan dan rampasan kuasa .

Houthis dengan sokongan sebahagian angkatan tentera Yaman yang setia kepada bekas Presiden Ali Abdullah Saleh yang telah dibuang dalam Kebangkitan Arab Spring 2011. Pemimpin Houthi mendakwa Arab Saudi cuba memecahkan pakatan antara Houthis dan penyokong Saleh.

Pada September 2014, pejuang Houthi ditangkap di Sana'a kerana usaha menjatuhkan kerajaan Hadi. Selepas itu, satu perjanjian damai telah dibuat di antara kerajaan Hadi dan Houthis bagi perkongsian kuasa dalam kerajaan baru. Hadi menarik balik peletakan jawatannya, dengan mengatakan bahawa tindakan Houthis sejak September 2014 sebagai "rampasan kuasa" terhadap beliau.

Arab Saudi mula bimbang , lalu memulakan pembentukan tentera di sempadan dengan Yaman. Komander Houthi memberi amaran akan menyerang balas terhadap mana-mana pencerobohan Arab sehingga akan mengambil alih Riyadh , ibu negara Arab Saudi.

Pada 25 Mac, Hadi menggesa Majlis Keselamatan PBB agar melindungi Yaman dan menghalang pencerobohan Houthi itu. Menteri Luar Yemen, Riad Yassin meminta bantuan tentera dari Liga Arab pada 25 Mac, di tengah-tengah laporan bahawa Hadi telah melarikan diri.Pada 26 Mac, Stesen televisyen Arab Al-Ekhbariya TV melaporkan bahawa Hadi tiba di sebuah pangkalan udara Riyadh dan menemui Menteri Pertahanan Arab Saudi, Mohammad bin Salman Al Saud . Laluan darat dari Aden ke Riyadh tidak dirahsiakan.

Pada sidang kemuncak Liga Arab yang diadakan di Sharm El-Sheikh, Mesir, pada 28-29 Mac, Presiden Hadi sekali lagi meminta campur tangan antarabangsa dalam pertempuran di Yaman. Beberapa ahli Liga menyatakan sokongan mereka kepada kerajaan Hadi di Yaman semasa mesyuarat itu.

Jurang Sunni-Syiah[sunting | sunting sumber]

Lebih 42% daripada Yemen adalah pengikut Zaidi aliran Syiah .Kekuatan dan Pengaruh Syiah Zaidi Houthis semakin bertambah selepas berpakat dengan bekas Presiden Ali Abdullah Saleh.

Operasi Serangan[sunting | sunting sumber]

Menurut saluran berita Arab Al Arabiya , Arab Saudi menyumbang 100 pesawat perang dan 150,000 tentera untuk operasi ketenteraan di Yaman. Reuters menunjukkan bahawa pesawat dari Mesir , Maghribi , Jordan , Sudan , Kuwait , United Arab Emirates , Qatar dan Bahrain juga mengambil bahagian dalam operasi.

UAE menyumbang 30 jet pejuang, Kuwait menghantar 15 (difahamkan tiga skuadron Hornet F / A-18 pesawat), Bahrain menghantar 15, Qatar 10, Jordan dan Maghribi enam setiap satu, dan Sudan empat. Operasi ini telah diisytiharkan pada 21 April 2015.

Dalam satu kenyataan bersama, negara anggota daripada Majlis Kerjasama Teluk (kecuali Oman ) berkata mereka mengambil keputusan untuk campur tangan terhadap Houthis di Yaman atas permintaan kerajaan Hadi.

Gabungan Arab mengisytiharkan ruang udara Yaman menjadi kawasan terhad. Raja Salman mengisytiharkan RSAF mengawal semua ruang udara. Arab Saudi mulakan serangan udara dengan bantuan imej sasaran dan perisikan Amerika Syarikat seperti senjata dan kapal terbang .Sasaran utama ialah pangkalan udara tentera di Lapangan Terbang Antarabangsa Sana'a dan memusnahkan kebanyakan pertahanan udara Yaman. Serangan juga memusnahkan beberapa pesawat perang Yaman di lapangan. Al-Jazeera melaporkan bahawa Mohammed Ali al-Houthi , komander Houthi dilantik sebagai presiden Jawatankuasa Revolusi (pada Februari 2015) , telah cedera.Tiga komander Houthi lain telah dibunuh oleh serangan udara di Sana 'a.

Menurut pekerja menyelamat, 13 orang awam terbunuh berhampiran Pangkalan tentera Al-Dulaimi selepas serangan udara Saudi memusnahkan tujuh rumah. Houthi yang mengawal al-Masirah TV melaporkan jumlah kematian kepada 18 orang.


Pangkalan Udara Al ANAD di Lahij Governorate telah disita oleh Houthis. Pangkalan peluru berpandu di Sana'a dikawal oleh Houthis.Depot bahan api di pangkalan turut dikawal oleh Houthis.

Serangan terus dilanjutkan pada 27 Mac. Komander operasi menolak laporan korban awam, berkata serangan udara telah dijalankan dengan tepat.Serangan pada 28 Mac di Al Hudaydah , Sa'dah, dan kawasan Sana'a. Khabar angin menyatakan Saleh melarikan diri ke Sanhan , di pinggir ibu negara kawalan Houthi. Banyak serangan terhadap konvoi lori tangki, kereta perisai dan trak menuju Shuqrah.Serangan juga memusnahkan kemudahan peluru berpandu jarak jauh yang dikawal oleh Houthis.

Kumpulan Houthis mendakwa telah berjaya menembak pesawat Tentera Udara Sudan pada 28 Mac. Tetapi Kerajaan Sudan menafikan berita itu.

Serangan udara turut mensasarkan depot senjata, pangkalan udara tentera dan ibu pejabat di Sana'a awal pada 29 Mac. Depot senjata di luar Sana'a telah dimusnahkan, menyebabkan kerosakan pada lapangan terbang dan kapal terbang .Sa'dah dan Al Hudaydah turut menjadi sasaran gabungan Arab. Meriam Arab dan helikopter Apache telah digerakkan untuk "menghalang" pejuang Houthi di sempadan dengan Arab Saudi.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Saudi Arabia Begins Air Assault in Yemen". The New York Times. 25 March 2015. Dicapai pada 25 March 2015.
 2. ^ Felicia Schwartz, Hakim Almasmari and Asa Fitch (26 March 2015). "Saudi Arabia Launches Military Operations in Yemen". WSJ.
 3. ^ a b c d e f g h "Egypt, Jordan and Sudan ready for ground offensive in Yemen.: report". the globe and mail. 26 March 2015. Dicapai pada 26 March 2015.
 4. ^ "Egypt's Sisi affirms no ground troops in Yemen".
 5. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan cnn tidak disediakan
 6. ^ a b "Senegal to send 2,100 troops to join Saudi-led alliance". Reuters. Diarkibkan daripada yang asal pada 2015-11-17. Dicapai pada 4 May 2015.
 7. ^ Hussain, Tom (17 April 2015). "Pakistan agrees to send ships to block arms shipments to Yemen rebels". McClatchy Newspapers. Diarkibkan daripada yang asal pada 2015-05-05. Dicapai pada 17 April 2015.
 8. ^ "SOMALIA: Somalia finally pledges support to Saudi-led coalition in Yemen – Raxanreeb Online". RBC Radio. 7 April 2015. Diarkibkan daripada yang asal pada 2015-04-07. Dicapai pada 7 April 2015.
 9. ^ Martinez, Luis (27 March 2015). "US Rescues 2 Saudi Pilots From Gulf of Aden". ABC News. Dicapai pada 7 April 2015.
 10. ^ "Yemen conflict: Saudi Arabia ends air campaign". A Saudi Arabia-led coalition has ended its bombing campaign against rebels in Yemen having "achieved its military goals", officials say.
 11. ^ "Yemen conflict: Saudi Arabia ends air campaign". The coalition's official objective was restoring the internationally recognised Yemeni president and destroying the Houthi rebels who overthrew him.
 12. ^ "Yemen conflict: Saudi Arabia ends air campaign". The month-long Decisive Storm campaign had targeted Houthi rebels but largely failed to halt their advance.
 13. ^ "Yemen conflict: Saudi Arabia ends air campaign". The Saudis have claimed victory in the first stage of their campaign. But the Yemeni government has not been restored and the Houthi militia is still fighting supporters of the ousted government and still controls the capital.
 14. ^ "Yemen conflict: Saudi Arabia ends air campaign". A new operation called Restoring Hope will focus on a political solution in Yemen and on counter-terrorism at home, the coalition said.
 15. ^ "Aden hit by coalition airstrikes amid fierce street battles". Stars and Stripes. Dicapai pada 26 April 2015.
 16. ^ "Saudi-led coalition ends military operation in Yemen". The Daily Star. 21 April 2015.
 17. ^ "Saudi Arabia Proposes Cease-Fire in Yemen".
 18. ^ "'Decisive Storm' besieges Houthis". The Daily Star Newspaper - Lebanon. Dicapai pada 28 March 2015.
 19. ^ "Saudi Arabia launches airstrikes in Yemen". CNN. 26 March 2015. Dicapai pada 26 March 2015.
 20. ^ a b c d e f Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan repel tidak disediakan
 21. ^ "Four Egyptian warships en route to Gulf of Aden". Ahram Online. 26 March 2015. Dicapai pada 26 March 2015.
 22. ^ "Egypt navy and air force taking part in military intervention in Yemen: Presidency". Ahram Online. 26 March 2015. Dicapai pada 26 March 2015.
 23. ^ "Yemen Sunni grand alliance: Sudan commits troops as Saudi jets pound Sana'a". International Business Times UK. Dicapai pada 15 April 2015.
 24. ^ "Sudan denies plane shot down by Yemen's Houthis". World Bulletin. 28 March 2015. Dicapai pada 28 March 2015.
 25. ^ "Thousands Expected to die in 2010 in Fight against Al-Qaeda". Yemen post. Dicapai pada 23 January 2013.
 26. ^ "Yemen border strikes kill two Saudis, Yemen death toll near 2,000: WHO". Reuters. Diarkibkan daripada yang asal pada 2015-05-31. Dicapai pada 2015-06-03.
 27. ^ "Houthis clash with Saudi forces on Yemen border, dozens killed". Diarkibkan daripada yang asal pada 2015-05-18. Dicapai pada 2015-06-03.
 28. ^ "Border clash kills 3 Saudi soldiers, Yemeni rebels".
 29. ^ "Two Saudi border guards killed in Yemen shelling".
 30. ^ "Shelling across Yemen border kills Saudi border guard, wounds 7 amid strikes on Shiite rebels".
 31. ^ "U.S. Rescues Two Saudi Fighter Pilots After Splashdown Near Yemen". NBC News. Dicapai pada 28 March 2015.
 32. ^ "Saudis propose pause in Yemen violence".
 33. ^ "Moroccan F-16 jet from Saudi-led coalition in Yemen crashes". Reuters UK. Diarkibkan daripada yang asal pada 2015-08-23. Dicapai pada 11 May 2015.
 34. ^ "Crash d'un F-16 marocain au Yémen: Le corps du pilote marocain pourrait avoir été repéré". The Huffington Post Maghreb & AFP. Dicapai pada 16 May 2015.
 35. ^ "20 dead as rebels advance in heart of Yemen's Aden". GlobalPost.
 36. ^ "Huthis have violated Yemen truce: Saudi-led coalition". Business Insider. 13 May 2015. Dicapai pada 18 May 2015.
 37. ^ "Two Saudis killed in rocket attacks launched from Yemen: SPA". Diarkibkan daripada yang asal pada 2015-09-24. Dicapai pada 2015-06-03.