Canadian Cat Association

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Canadian Cat Association
KependekanCCA
Pembentukan1960[1][2]
Tujuanbagi "mempromosikan kebajikan kucing di Kanada"
Kawasan berkhidmat
Kanada
AhliPilihan
Laman sesawangcca-afc.com

Persatuan Kucing Kanada (Bahasa Perancis: Association Féline Canadienne, CCA-AFC) ialah pertubuhan bukan keuntungan di Kanada yang misinya adalah untuk "mempromosikan kesejahteraan semua kucing di Kanada", "mengekalkan pendaftaran kucing tulen di Kanada", dan "selanjutnya peningkatan semua baka kucing di Kanada". Walaupun sebuah kumpulan kecil, mereka diiktiraf di seluruh dunia untuk kualiti pangkalan data mereka.[3]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Persatuan Kucing Kanada ditubuhkan pada tahun 1960 dengan tujuan untuk mencipta pendaftaran untuk kucing Kanada, sebelum ini, semua kucing Kanada didaftarkan di Amerika Syarikat atau Eropah.[1][2]

Baka[sunting | sunting sumber]

Berikut adalah senarai baka yang diiktiraf oleh Persatuan Kucing Kanada:[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Peel Community Information Database: Canadian Cat Association". Peel Region. Dicapai pada 6 January 2010.
  2. ^ a b "Community Information and Volunteer Centre - York Region: Canadian Cat Association". York Region. Dicapai pada 6 January 2010.
  3. ^ "Canadian Cat Association: About Us". Canadian Cat Association. Diarkib daripada yang asal pada 2010-01-14. Dicapai pada 2009-12-28.
  4. ^ "Canadian Cat Association Breed Standards". Canadian Cat Association. Diarkib daripada yang asal pada 2009-12-13. Dicapai pada 2009-12-31.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]