Carta Gaon

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Carta Gaon
가온 차트
Gaon Music Chart.png
Logo Gaon
Jenis laman web
Industri muzik
Terdapat dalam bahasaKorea
PemilikPersatuan Industri Kandungan Muzik Korea
URLgaonchart.co.kr
KomersialYa
PendaftaranPilihan
Dilancarkan pada23 Februari 2010; 12 tahun yang lalu (2010-02-23)
Status terkiniDalam talian

Carta Gaon (Korea: 가온 차트) adalah carta rekod kebangsaan Korea Selatan. Disusun oleh Korea Music Content Industry Association dan ditaja oleh Kementerian Kebudayaan, Sukan, dan Pelancongan Korea Selatan, dengan tujuan membuat carta kebangsaan untuk Korea yang menyerupai dengan carta Billboard dan Oricon. Ia mula menjejaki penjualan sejak awal tahun 2010.[2] Ia dilancarkan secara rasmi pada Februari 2010 dengan acara pelancaran yang diadakan pada 23 Februari 2010 di The Westin Chosun Hotel di Seoul. Pelancaran ini juga merangkumi majlis penghargaan kecil, yang diberikan kepad kumpulan wanita Girls' Generation dengan artis top Januari dan kumpulan lelaki Super Junior dengan album terbaik tahun 2009. Sementara itu, Hit single "We Fell In Love", dipersembahkan oleh Jo Kwon dari 2AM dan Ga-in dari Brown Eyed Girls, merangkul gelaran nada dering mudah alih mingguan terbaik.[3]

Awalnya bermula pada tahun 2009 untuk penjualan single teratas bulanan, dan telah diperluas untuk memuat penjualan single dan album mingguan. Carta dikeluarkan setiap hari Khamis.

Pada bulan Februari 2011, menerbitkan maklumat mengenai penjualan album dalam talian dan luar talian pada tahun 2010, termasuk perincian terperinci mengenai data carta dalam talian dan pertama kalinya penjualan album secara off-line dikeluarkan sejak tahun 2008 ketika the Music Industry Association of Korea berhenti mengumpulkan data.[4]

Format[sunting | sunting sumber]

Terdapat dua carta utama: Gaon Album Chart dan Gaon Single Chart. Senarai penjualan carta, artis antarabangsa, penjualan domestik dan penjualan keseluruhan digabungkan dalam format mingguan, bulanan dan akhir tahun.

Gaon Album Chart peringkat penjualan album fizikal, termasuk album mini. Ini sesuai dengan data luar talian yang diberikan oleh label rakaman dan pengedar: Loen Entertainment, CJ E&M Music, SM Entertainment, Sony Music Korea, Universal Music Korea, dan Warner Music Korea.

Gaon Single Chart menduduki tempat jualan muzik digital bukan fizikal, terlaris, dan merupakan gabungan muat turun, streaming dan muzik latar. Ini tidak termasuk siaran radio, dan versi lagu yang berlainan disenaraikan sebagai entri yang berasingan. Ia dikumpulkan dari data dalam talian yang disediakan oleh penyedia muzik berasaskan web seperti Genie, Melon, Mnet, Soribada, Naver Music, KakaoMusic dan Bugs. Tidak ada carta album digital kerana setiap lagu adalah muat turun digital yang berasingan

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Gaonchart.co.kr Site Info". Alexa Internet. Dicapai pada March 11, 2016.
  2. ^ Han, Sang-hee (23 February 2010). "Korea Launches First Official Music Charts Gaon". The Korea Times. The Korea Times. Dicapai pada 2010-11-24.
  3. ^ Seung-hun, Kang (23 February 2010). "Korea launches integrated K-pop music chart 'Gaon'". 10 Asia. Dicapai pada 27 April 2012.
  4. ^ "Super Junior's 4th Album Ranked Top-Seller of 2010" Chosun Ilbo. 8 February 2011. Retrieved 2011-11-17

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]