Castle (siri TV)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Templat:Use mdy dates

Castle
250px
Genre
PenciptaAndrew W. Marlowe
Dibintangi oleh
Penggubah
Negara asalAmerika Syarikat
BahasaInggeris
Bilangan musim8
Bilangan episod173 (Senarai episod)
Penerbitan
Penerbit eksekutif
Pemasangan kamera
Berbilang-kamera
Tempoh siaran43 minit
Syarikat penerbitan
Syarikat pengedaran
Disney–ABC Domestic Television
Penyiaran
Saluran asalABC
Format gambar
Siaran asal9 Mac 2009 (2009-03-09) – sekarang (sekarang)
Pautan luar
Laman sesawang

Castle adalah seorang rakyat Amerika drama jenayah siri televisyen yang ditayangkan pada ABC pada 9 Mac, 2009. Siri ini dihasilkan bersama oleh Beacon Gambar dan ABC Studios. Dibuat oleh Andrew W. Marlowe, ia terutamanya menjejaki kehidupan Richard Castle (Nathan Fillion), yang paling laris penulis novel misteri, dan Kate Beckett (Stana Katic), seorang detektif pembunuhan NYPD, kerana mereka menyelesaikan pelbagai jenayah luar biasa di New York City. Detektif Beckett pada mulanya marah pada pemikiran bekerja dengan seorang penulis dan pergi ke sedaya upaya untuk memastikan dia keluar dari jalan dia. Walau bagaimanapun, kedua-dua tidak lama lagi mula mengembangkan perasaan antara satu sama lain. Plot menyeluruh siri ini memberi tumpuan kepada percintaan antara kedua-dua watak utama, dan juga pembunuhan ibu Beckett ini.

Premis[sunting | sunting sumber]

Castle berikut Nathan Fillion seperti Richard Castle, yang terkenal novelis misteri yang telah membunuh watak utama dalam siri buku dan mempunyai blok penulis. Dia dibawa oleh NYPD untuk disoal mengenai seorang pembunuhan tiruan berdasarkan salah satu novel beliau. Dia tertarik dengan tetingkap baru ini ke dalam jenayah dan pembunuhan, dan menggunakan sambungan dengan Datuk Bandar kepada keindahan perjalanan ke membayangi Detektif Kate Beckett, yang dimainkan oleh Stana Katic. Castle memutuskan untuk menggunakan Beckett sebagai model untuk Nikki Haba, watak utama siri buku seterusnya. Beckett, minat membaca buku Castle, pada mulanya disapproves mempunyai Istana bayangan di atas kes itu, tetapi kemudiannya menjadi panas dan mengiktiraf Castle sebagai sumber yang berguna dalam siasatan pasukannya.

Senarai awatak[sunting | sunting sumber]

Watak utama[sunting | sunting sumber]

 • Nathan Fillion seperti Richard Edgar Castle / Richard Alexander Rodgers, seorang penulis misteri paling laris. Dibelenggu dengan blok penulis selepas membunuh off menerajui watak popular beliau, Derrick Storm, yang dia tidak lagi mendapati inspirasi, Castle mendapati dirinya terlibat dalam kes pembunuh salinan-kucing mencipta adegan pembunuhan daripada novelnya. Dia menemui sumber baru inspirasi dalam Kate Beckett, detektif utama penyiasatan itu, supaya menggunakan persahabatannya dengan Datuk Bandar New York untuk terlibat dalam siasatan beliau sebagai perunding awam. Dia kerap menggunakan pengetahuan dan bakat beliau untuk membantu menyelesaikan pembunuhan, biasanya dengan mengambil keterangan dan memasang ke dalam naratif untuk menjelaskan kes semasa mereka. Dia adalah dua kali bercerai dan berkongsi apartmen dengan anak perempuan dan ibunya. Musim awal persembahan menggambarkan beliau sebagai seorang mata keranjang yang tidak matang; Walau bagaimanapun, musim kemudian menunjukkan sisi yang lebih matang dan bijak dari dia, walaupun hanya sedikit. Hubungan kerja yang rapat dengan Beckett menyebabkan Castle jatuh cinta dengan Beckett. Mereka bersama-sama di permulaan musim lima. Dia mencadangkan pada akhir musim kelima, kedua-dua menjadi terlibat dalam enam musim, dan mereka berkahwin dalam pusingan ketujuh.
 • Stana Katic sebagai Detektif Katherine Houghton "Kate" Beckett, seorang detektif pembunuhan dengan NYPD 's 12 Presint. Beckett adalah seorang penyiasat kelas pertama yang telah mendapat reputasi untuk yang tertarik dengan kes-kes yang luar biasa. Dia menyertai pasukan selepas ibunya telah dibunuh dalam satu kes yang tidak dapat diselesaikan.[1] Selepas mesyuarat Beckett, Castle diilhamkan untuk memulakan satu siri baru novel tentang seorang detektif NYPD wanita yang bernama Nikki Haba, jelas berdasarkan Beckett. Pada mulanya sejuk dan keras ke arah Castle, beliau tidak lama lagi panas sehingga Castle dan akhirnya jatuh cinta kepadanya. Dalam acara kemuncak musim keempat, Beckett meletakkan jawatan daripada NYPD selepas dia dan Det. Esposito menyembunyikan maklumat penting mengenai kes dari Kapten Gates, tetapi kemudian mengingkari pada ini dan dibenarkan pulang selepas dia menjalankan penggantungan dia. Dia juga sempat bekerja sebagai Penyiasat Khas untuk Peguam Negara pada awal musim enam sebelum kembali kepada NYPD. Dalam episod pertama musim lima, ia menjadi jelas bahawa Kate dan Castle berada dalam hubungan intim. Dua bertunangan pada permulaan musim keenam dan berkahwin di musim tujuh.
 • Jon Huertas sebagai Detective Javier "Javi"/"Espo" Esposito, seorang bekas askar Pasukan Khas Tentera yang kini bekerja di bahagian pembunuhan itu sebagai sebahagian daripada pasukan Beckett ini. Dia sentiasa bersedia dengan komen tajam untuk menjaga Beckett pada jari kaki dia dan menikmati cara Castle menggusarkan dia. Dia mengakui Castle dan Beckett ini daya tarikan dari awal dan kadang-kadang menasihati Beckett pada hubungan beliau dengan Kastil. Dia dan Kevin Ryan adalah kawan-kawan rapat, walaupun mereka sentiasa berhujah tentang fakta kabur.[2] Dia mempunyai hubungan yang ringkas dengan Dr. Lanie Parish dalam pusingan ketiga, yang berakhir dengan sesuatu yang janggal di antara mereka menjadikan mereka tidak dapat bekerja antara satu sama lain untuk beberapa waktu. Dia telah digantung daripada NYPD kerana menyembunyikan maklumat penting dari Kapten Gates dalam kes berkenaan Beckett ini kesejahteraan. Dalam kes itu, dia merasa dikhianati oleh pekongsi, Det. Kevin Ryan. Beliau kemudiannya telah dikembalikan semula pada daya dan diperdamaikan dengan Ryan.
 • Seamus Dever sebagai Detektif Kevin Ryan, bekas detektif Narkotik yang juga bekerja sebagai sebahagian daripada pasukan Beckett ini. Dia dan Esposito kerap mengusik Beckett, tetapi mereka juga perlindungan daripada dia.[3] Watak adalah tambahan lewat untuk persembahan sebagai juruterbang persembahan asal hanya 37 minit.[4] Ryan berkahwin dengan teman wanitanya, Jenny O'Malley, dalam pusingan empat. Dalam episod terakhir musim empat, Ryan gagal untuk menyokong Beckett dan pasangannya Esposito, yang memudaratkan perkongsiannya dengan dua daripada mereka walaupun mereka mendamaikan kemudian. Pada musim lima dia mendedahkan telah bekerja menyamar dalam mob Ireland. Pada musim enam, Jenny melahirkan anak perempuan mereka.
 • Tamala Jones sebagai Dr. Lanie Parish, pemeriksa perubatan dengan prospek yang cerah. Dia seorang sahabat Beckett dan adalah salah satu daripada beberapa orang Beckett boleh bercakap dengan mudah dan tanpa tempahan. Parish notis sambungan peribadi antara Beckett dan Castle dan menggesa dia untuk bertindak ke atasnya.[5] Dalam musim ketiga, Lanie dan Esposito memulakan hubungan mereka percaya adalah rahsia, walaupun watak-watak utama yang lain menyedari ia. Mereka kemudian berpecah, menjadikannya janggal bagi mereka untuk bekerja bersama-sama untuk satu masa, tetapi telah didamaikan.
 • Ruben Santiago-Hudson seperti Kapten Roy Montgomery (Musim 1-3), bos Beckett dan Kapten ke-12 Presint. Montgomery menghargai Beckett ini keazaman dan ketekunan tetapi mengekalkan mencermati memastikan siasatan berjalan dengan lancar. Dia geli hati dengan berapa banyak Castle menyakitkan hati Beckett tetapi juga menghargai bagaimana berkesan kerja kedua-dua bersama-sama. Pada akhir musim ketiga, dia dibunuh selepas mengadakan perangkap untuk menangkap pembunuh upahan yang terlibat dalam konspirasi yang mengorbankan ibu Beckett ini.[6] Dalam episod keenam-musim "Veritas", mengimbas kembali Beckett Montgomery memberitahu beliau, sebelum dia menjadi detektif, untuk melihat melalui barang-barang ibunya untuk petunjuk dalam pembunuhan Beckett. Ia mendedahkan bahawa dia mencatatkan audio membabitkan Bracken.
 • Molly Quinn seperti Alexis Castle, anak perempuan remaja Castle dengan isteri pertamanya Meredith. Alexis adalah luar biasa pintar untuk umurnya, dan sering lebih matang dan bertanggungjawab daripada ayahnya. Dia sangat cerah dan menikmati sekolah. A lelucon berjalan dalam siri ini telah meminta sedekah Castle untuk memaksa dia untuk mengkaji dan melakukan kerja rumah dia dan bukannya aktiviti "seronok" seperti pihak dan lawatan semalaman. Isu-isu sosial dan interpersonal beliau sering selari beberapa aspek kes itu Castle dan Beckett sedang menyiasat dan Kastil kadang-kadang meminta pendapatnya mengenai motivasi pembunuh ini.[7]
 • Susan Sullivan sebagai Martha Rodgers,seorang pelakon dalam dan di luar Broadway dan Castle ibu. Dia hidup bersamanya dan Alexis selepas bekas suami lari dengan wang simpanan dia.[8] Dia membantu anaknya melalui kesukaran menaikkan seorang gadis remaja (walau pun matang Alexis) tetapi juga mempunyai kehidupan sosial yang aktif daripada dia sendiri. Ia bebas bersemangat dan sering memberikan nasihat berharga Castle mengenai Beckett.
 • Penny Johnson Jerald sebagai Kapten Victoria Gates (Musim 4–), Penggantian Kapten Montgomery ini. Dahulu dengan Hal Ehwal Dalam Negeri, Kapten Gates (disebut oleh sesetengah pihak sebagai "Iron Gates") adalah lebih berminat untuk kemajuan kerjaya, dan mengambil pandangan yang lebih malap daripada sebelumnya dia daripada Beckett-Castle dinamik.[9] Tegas dan tidak bertimbang rasa, dia bosan kehadiran Castle di presint mengenai beliau sebagai kehadiran tidak profesional, mengganggu dan remaja yang mengganggu cara dia lebih suka untuk menjalankan sesuatu. Sebagai siri berlangsung, dia datang untuk bertolak ansur dengan Castle, dan walaupun enggan menerima bahawa dia adalah berguna untuk menyelesaikan kes. Walaupun permusuhan secara terang-terangan dia pudar, dia tetap tegas dengan buku ini, dan masih sanggup untuk mengalahkan Castle dengannya apabila diperlukan. Dia baru-baru ini terpaksa membuang Castle daripada bekerja dengan NYPD kerana DA mendapat tahu tentang persahabatannya dengan bos mob.

Watak berulang[sunting | sunting sumber]

 • Arye Gross seperti Dr. Sidney Perlmutter, pemeriksa perubatan yang membantu dalam beberapa kes Beckett dan ini tidak membantu untuk menyembunyikan perasaan tidak sukanya terhadap Castle.
 • Monet Mazur seperti Gina Cowell, Castle penerbit dan kedua bekas isterinya. Hubungan profesional mereka telah dikenali untuk menaungi satu peribadi mereka, menyebabkan konflik.
 • Victor Webster seperti Dr. Josh Davidson, motosikal menunggang Beckett ini, pakar bedah jantung bekas teman lelaki yang Castle berulang kali merujuk kepada sebagai "budak motosikal" dan "doktor motosikal budak".
 • Ken Baumann sebagai Ashley, teman lelaki stabil Alexis. Alexis berpecah dengan Ashley selepas bapa dan neneknya telah terlibat dalam situasi tebusan dan Ashley adalah tempat untuk ditemui untuk membantu dia melaluinya.
 • Bailey Chase sebagai Will Sorenson, ejen FBI dan bekas teman lelaki Beckett ini yang sebaik mengiktiraf tarikan Beckett untuk Castle.
 • Jason Beghe sebagai Mike Royce, bekas pegawai latihan Beckett ini yang telah bersara untuk menjadi pemburu limpah kurnia. Dia terbunuh dalam "Untuk Cinta dan Die di LA".
 • Michael Dorn sebagai Dr. Carver Burke, seorang pakar psikiatri yang membantu Beckett mengatasi menembak dia dan juga menangani pelbagai emosi tersembunyi dia.
 • Geoff Pierson seperti En. Smith, sahabat bukti memegang Kapten Montgomery yang menyimpan pembunuh ibu Beckett jauh dari Beckett; Smith kadang-kadang bertindak melalui Castle untuk melindungi Beckett. Ia menampakkan diri kepada yang mati terbunuh oleh "Selepas Ribut itu," tetapi dalam episod "Veritas," ia mendedahkan bahawa dia dipalsukan kematiannya untuk beroperasi dalam bayang-bayang.
 • Darby Stanchfield sebagai Meredith, seorang pelakon yang isteri pertama Castle, dan ibu Alexis ini. Dia kerap digambarkan sebagai mementingkan diri sendiri dan dramatik.
 • Michael Mosley seperti Jerry Tyson/the Triple Killer (3XK), pembunuh bersiri teratur dan teliti yang kembali ke New York setiap beberapa tahun untuk mengganas bandar. Setelah dikenal pasti oleh Castle, Tyson bertukar perhatian beliau pada 12 Presint yang pelbagai mensasarkan anggota pasukan Beckett ini. Dia ditembak dan dianggap sebagai telah mati dalam "Punca Kemungkinan", walaupun Castle meluahkan keraguan mengenainya. Adalah dicadangkan bahawa dia masih hidup semasa peristiwa-peristiwa "pengikut", tetapi episod ini turut mengenal pasti implikasi wafat, meninggalkan Istana dan Beckett diganggu.
 • Jack Coleman sebagai William Bracken, Senator popular dan berkarisma yang mewakili negeri New York dengan cita-cita satu hari menjadi Presiden. Dia mempersembahkan dirinya sebagai seorang yang jujur mencari keluar untuk kepentingan khas, tetapi bertanggungjawab secara langsung untuk membunuh Johanna Beckett ini.
 • James Brolin sebagai CIA dalam perlindungan-operatif yang nama sebenarnya masih tidak diketahui. Sebaliknya dia telah berlalu alias seperti "Jackson Hunt" dan "Anderson Cross". Dia dianggap sebagai seorang yang hampir mitos dalam masyarakat perisikan. Dia didedahkan sebagai bapa Castle dalam dua bahagian episod "Target" dan "Hunt". Walaupun kesepian profesion, dia telah mengekalkan sentuhan tidak langsung dengan anaknya.
 • Maya Stojan sebagai Tory Ellis, pegawai NYPD Tech yang membantu dalam kes-kes Beckett ini.
 • Phil LaMarr sebagai Dr. Holloway, seorang pakar psikiatri yang menilai kestabilan mental suspek.
 • Myko Oliver sebagai Pi, teman lelaki Alexis di awal musim 6, dengan siapa dia berkongsi sebuah apartmen.

Penulis sebenar Stephen J. Cannell, James Patterson, Dennis Lehane, dan Michael Connelly muncul sebagai diri mereka dalam permainan poker berkala di pangsapuri Castle. Biasanya, mereka membincangkan Castle dan Beckett ini kes semasa dan mengusik Castle tentang penglibatan beliau dengan Beckett. Pada 30 September, 2010, Cannell meninggal dunia dalam kehidupan sebenar. Watak yang disimpan kerusi kosong di meja poker untuk menghormatinya selama setahun.

Episod[sunting | sunting sumber]

List of Castle episodes

Sejarah penyiaran[sunting | sunting sumber]

Castle ditayangkan sebagai penggantian midseason pada ABC pada 9 Mac, 2009. ABC diperbaharui Castle untuk musim kedua dengan suatu perintah permulaan sebanyak 13 episod; ABC kemudian dilanjutkan perintah itu kepada 22, maka 24 episod.[10][11] The second season premiered on Monday, September 21, 2009.[12] Pada bulan Mac 2010, ABC diperbaharui Castle untuk, musim 22 episod ketiga, yang bermula pada 20 September, 2010.[13] Pada 11 November 2010, ABC dilanjutkan perintah episod ke 24.[14] Pada 10 Januari, 2011, ABC mengumumkan Castle telah diperbaharui untuk musim keempat selama 22 episod.[15] Musim empat ditayangkan pada 19 September 2011.[16] Pada 8 Disember 2011, ABC mengarahkan episod tambahan membawa musim 4 sehingga 23 episod.[17] Pada 10 Mei 2012, Castle telah diperbaharui untuk musim kelima oleh ABC,[18] yang bermula pada hari Isnin September 24, 2012.[19] Dua episod tambahan diperintahkan pada 19 Oktober 2012 dan 5 Februari 2013, masing-masing. Ini menjadikan musim 5 sehingga sebanyak 24 episod.[20][21][22] Pada 10 Mei 2013, ABC mengumumkan melalui Twitter bahawa Castle telah diperbaharui untuk musim keenam.[23] Pada 8 Mei 2014, ABC diperbaharui siri untuk musim ketujuh,[24] yang ditayangkan pada 29 September 2014. [25]

Penilaian Nielsen Amerika Syarikat[sunting | sunting sumber]

Musim Slot masa (ET) Bilangan
episod
Ditayangkan Tamat Musim TV Kedudukan Penonton
(dalam berjuta-juta)
Tarikh Penonton
perdana
(dalam berjuta-juta)
Tarikh Penonton
acara kemuncak
(dalam berjuta-juta)
1 Isnin 10:00 mlm 10 Mac 9, 2009 10.76[26] Mei 11, 2009 9.96[27] 2009 41 10.19[28]
2 24 September 21, 2009 9.26[29] Mei 17, 2010 10.07[30] 2009–2010 30 10.25[31]
3 24 September 20, 2010 10.70[32] Mei 16, 2011 12.93[33] 2010–2011 30 11.44[34]
4 23 September 19, 2011 13.28[35] Mei 7, 2012 12.36[36] 2011–2012 22 12.18[37]
5 24 September 24, 2012 10.45[38] Mei 13, 2013 11.16[39] 2012–2013 19 12.26[40]
6 23 September 23, 2013 11.48[41] Mei 12, 2014 10.59[42] 2013–2014 13 12.63[43]
7 TBA September 29, 2014 10.75[44] Mei 2015 TBA 2014–2015 TBA TBA

Episod Musim 2 "Boom!" (finale episod dua bahagian yang memaparkan Dana Delany) bukan sahaja berjaya menarik penonton tertinggi itu menunjukkan jangka (14.5 juta penonton), tetapi juga menunjukkan nilai tertinggi pada ABC dalam slot masa dalam 14 tahun.[13]

DVD releases[sunting | sunting sumber]

Nama DVD Tarikh keluaran rantau 1 Tarikh keluaran rantau 2 Tarikh keluaran rantau 4 Ep # Disk Maklumat tambahan
Musim 1 September 22, 2009[45] May 6, 2010 (German)[46]
November 21, 2011 (UK)[47]
March 10, 2010[48] 10 3 Misdemeanors: Bloopers & Outtakes, Whodunit: The Genesis of Castle, Castle's Godfather, exclusive audio commentaries and Write-Along with Nathan Fillion
Musim 2 September 21, 2010[49] March 24, 2011 (German)[50]
April 16, 2012 (UK)
December 1, 2010[51] 24 5 ABC Starter Kit, On Set with Seamus and Jon, On Location with Nathan, Manhattan's Most Unusual Murders, Misdemeanors: Bloopers & Outtakes, deleted scenes and music videos
Season 3 September 20, 2011[52] November 24, 2011 (In France)
August 6, 2012 (UK)[53]
October 12, 2011[54] 24 5 Deleted Scenes And Bloopers, Murder They Wrote, CASTLE Goes Hollywood, Murder Board 101, Cast And Crew Commentary, Music Video – "Get on the Floor"
Season 4 September 11, 2012[55] December 5, 2012 (German)[56]
March 25, 2013 (UK)[57]
November 14, 2012[58] 23 5 "Nathan & Friends: Castle Goes Radio"; "Anatomy of A Stunt"; audio commentaries, deleted scenes, and bloopers.
Musim 5 September 10, 2013[59] November 11, 2013[60] November 6, 2013[61] 24 5 Deleted Scene: Are We Dating?, Martha's Master Class, Lot Cops, Your Home is Your Castle, Gag reel.
Musim 6 September 16, 2014[62] November 17, 2014[63] TBA 23 5 Ulasan Watak (Perlu Tahu episod) dengan Detektif Javier Esposito dan Kevin Ryan, Castle Karaoke, Castle di hari dengan Stana Katic, A Beberapa Perkara kegemaran kami (termasuk dagangan sulung unaired Castle dan Kate masa dari 4 musim finale), audio ulasan, adegan dipadam, dan bloopers.

Pensindiketan[sunting | sunting sumber]

Pada bulan Jun 2011, TNT yang diperoleh kabel hak eksklusif daripada Disney-ABC televisyen Negeri untuk menyiarkan dua musim pertama Castle awal pada musim panas tahun 2012.[64] Sebelum musim keempat siri, TNT menyiarkan maraton lapan jam episod pada 15 September, 2011, termasuk lima dari musim 3.[65] Castle mula ditayangkan pada setiap hari Rabu TNT awal September 26, 2012.[66] Castle juga mula disiarkan di siaran Sindiket pada hujung minggu bermula September 29, 2012.[67]

Ikatan dalam kerja-kerja[sunting | sunting sumber]

Dalam siri ini, Castle menulis novel bertajuk Heat Wave . Sebagai tali leher masuk ABC dan kakak penerbit Hyperion Buku yang dikeluarkan novel bahawa sama dengan "Richard Castle" buku sebenar (ISBN 978-1-4013-2382-0) sebagai penulis. Ia adalah sepenuhnya pada sifatnya dedikasi kepada penghargaan, walaupun kedua menyebut pelakon utama dan pencipta rancangan tersebut dengan nama pertama.[68] ABC released the first half of the novel in weekly increments on their website.[69] Novel lengkap telah diterbitkan pada September 2009 sebagai kulit keras yang, memulakan debutnya di No. 26 pada senarai Penjual Terbaik The New York Times.[70] In its fourth week on the list, Heat Wave broke into the top 10 at #6.[71] Heat Wave dikeluarkan dalam kulit lembut (ISBN 978-1-4013-1040-0) pada 27 Julai 2010 dan memulakan kerjaya di No. 34 pada buku terlaris senarai Pemasaran Besar-besaran Kulit Lembut The New York Times.[72] Ia sekali lagi muncul di senarai buku terlaris The New York Times pada 27 Mei 2012 di #19.[73]

Naked Heat (ISBN 978-1-4013-2402-5), kesudahan kepada Heat Wave, telah dikeluarkan pada 28 September 2010.[74] Naked Heat memulakan kerjaya di No. 7 dalam senarai New York Times Penjual Terbaik.[75] Seperti yang mereka lakukan dengan Heat Wave , ABC mengeluarkan satu siri bab-bab awal dalam talian sebagai alat promosi.[76]

Sebuah novel ketiga, bertajuk Heat Rises (ISBN 978-1-4013-2443-8), telah dikeluarkan pada 20 September 2011.[77] Ia memulakan kerjaya di No. 1 dalam senarai buku terlaris The New York Times pada 9 Oktober 2011[78][79] dan di No. 5 pada senarai USA TODAY Buku Penjual Terbaik.[80]

Musim tiga acara kemuncak memperkenalkan novel grafik berdasarkan watak novel terdahulunya Castle, Derrick Storm. Castle: Richard Castle's Deadly Storm telah diterbitkan oleh Marvel Comics pada 28 September 2011.[81] Ia memulakan kerjaya di No. 3 di senarai buku terlaris The New York Times pada 16 Oktober 2011.[82]

Sebuah novel keempat, bertajuk Frozen Heat (ISBN 978-1-4013-2444-5), telah dikeluarkan pada 11 September 2012,[83] dan memulakan kerjaya di senarai buku terlaris The New York Times di No. 7 pada 23 September 2012.[84]

Novel kelima Nikki Heat Deadly Heat dikeluarkan September 17, 2013 dan memulakan kerjaya di No. 8 dalam senarai buku terlaris New York Times.[85]

Raging Heat, novel yang keenam, telah dikeluarkan pada 16 September, 2014. Ia mendarat di No. 6 di senarai buku terlaris Fiksyen Kulit Lembut New York Times[86] dan di No. 17 mengenai New York Times Digabungkan Cetak dan E-Book senarai buku terlaris Fiksyen[87] on October 05, 2014.

Siri Nikki Heat
Buku Tajuk Tarikh keluaran Kerjaya di New York Times
1 Heat Wave September 2009 No. 26
2 Naked Heat September 28, 2010 No. 7
3 Heat Rises September 20, 2011 No. 1
4 Frozen Heat September 11, 2012 No. 7
5 Deadly Heat September 17, 2013 No. 8
6 Raging Heat September 16, 2014 No. 17
Siri Derrick Storm Thriller
Buku Tajuk Tarikh keluaran Kerjaya di New York Times
1 Storm Front May 21, 2013
2 Wild Storm May 13, 2014

Pada bulan Februari 2012, Hyperion mengumumkan tiga novellas e-book untuk terkenal siri Derrick Storm Richard Castle. The Novella pertama siri ini, A Brewing Storm, telah dikeluarkan pada media digital pada 1 Mei, 2012. Ia memulakan kerjaya di No. 13 mengenai senarai Fiksyen buku terlaris E-Book The New York Times,[88] serta No. 18 mengenai senarai Combine Prints & E-book Fiction New York Times[89] on May 20, 2012.

Pada 3 Julai, 2012, Novella kedua buku Derrick Storm baru, A Raging Storm, telah dikeluarkan dalam format e-book. Ia mendarat pada senarai buku terlaris e-buku The New York Times di #19[90] dan di No. 31 untuk Prints digabungkan & senarai E-book, kedua-dua pada 22 Julai, 2012.[91]

Novella terakhir Derrick Storm, A Bloody Storm, telah dikeluarkan pada 7 Ogos, 2012. Ia memulakan kerjaya dalam senarai buku terlaris e-buku New York Times di #20[92] and at #34[93] pada digabungkan Prints & E-buku senarai pada 26 Ogos 2012.

Siri televisyen Derrick Storm[sunting | sunting sumber]

Pada 20 Ogos 2014, ABC mengumumkan bahawa peringkat pembangunan awal telah bermula pada siri televisyen tertumpu kepada Derrick Storm. Siri ini akan menjadi CIA prosedur ditulis oleh Gregory Poirier, yang akan menghasilkan eksekutif dengan Andrew Marlowe dan Terri Miller dari Castle.[94]

Anugerah dan pencalonan[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Kategori Penerima dan calon-calon Hasil
2009 Emmy Awards Outstanding Music Composition for a Series Castle (for episode "Flowers For Your Grave") Tercalon
Satellite Awards[95] Pelakon Terbaik dalam Siri, Drama Nathan Fillion Tercalon
Best Actress in a Series, Drama Stana Katic Tercalon
2010 Emmy Awards Outstanding Hairstyling for a Single Camera Series Castle (for episode "Vampire Weekend") Tercalon
Outstanding Makeup for a Single Camera Series Tercalon
Outstanding Prosthetic Makeup for a Series, Miniseries, Movie or a Special Tercalon
Golden Reel Award Best Sound Editing – Short Form Music in Television Castle (for episode "Famous Last Words") Tercalon
Best Sound Editing – Television Episodic Amber Funk (music editor) Tercalon
Shorty Awards Entertainment CastleTV Tercalon
Entertainment WriteRCastle Tercalon
Celebrity Nathan Fillion Menang
2011 TV Guide Magazine's Fan Favorites Awards Favorite Couple Who Should Nathan Fillion and Stana Katic Menang
Favorite Drama Series Castle Menang
Shorty Awards Best Actor Nathan Fillion Tercalon
Writer Richard Castle Tercalon
Best Actress Stana Katic Menang
2012 People's Choice Awards Favorite TV Crime Drama Castle Menang
Favorite TV Drama Actor Nathan Fillion Menang
PRISM Award[96] Performance in a Drama Episode Stana Katic and Jon Huertas Menang
Drama Series Episode – Mental Health Castle (for episode "Kill Shot") Menang
TV Guide Magazine's Fan Favorites Awards[97] Favorite Couple Nathan Fillion and Stana Katic Menang
Shorty Awards TV Show Castle Tercalon
Best Actress Stana Katic Tercalon
Best Actor Nathan Fillion Menang
Fashion Luke Reichle Menang
ALMA Awards Favorite TV Actor Supporting Role in a Drama Jon Huertas Menang
2013 People's Choice Awards[98] Favorite TV Crime Drama Castle Menang
Favorite TV Drama Actor Nathan Fillion Menang
Favorite TV Drama Actress Stana Katic Tercalon
Golden Reel Award Best Sound Editing – Short Form Music in Television Castle (for episode "The Blue Butterfly") Tercalon
TV Guide Magazine's Fan Favorites Awards[99] Favorite Couple Nathan Fillion and Stana Katic Menang
Imagen Awards[100] Best Primetime Television Program Castle Menang
Best Actor Jon Huertas Menang
2014 People's Choice Awards[101] Favorite TV Crime Drama Castle Menang
Favorite TV Drama Actress Stana Katic Menang
Favorite TV Bromance Kevin Ryan and Javier Esposito Tercalon
Favorite On-Screen Chemistry Richard Castle and Kate Beckett Tercalon
2015 People's Choice Awards[102] Favorite TV Crime Drama Castle Menunggu
Favorite Crime Drama TV Actor Nathan Fillion Menunggu
Favorite Crime Drama TV Actress Stana Katic Menunggu
Favorite TV Duo Nathan Fillion and Stana Katic Menunggu

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "ABC.com – Castle – Bios : Kate Beckett". ABC. Dicapai pada Julai 12, 2009.
 2. ^ "ABC.com – Castle – Bios : Javier Esposito". ABC. Dicapai pada Julai 12, 2009.
 3. ^ "ABC.com – Castle – Bios : Kevin Ryan". ABC. Dicapai pada Julai 12, 2009.
 4. ^ DVD commentary to "Flowers for Your Grave"
 5. ^ "ABC.com – Castle – Bios : Lanie Parish". ABC. Dicapai pada Julai 12, 2009.
 6. ^ "ABC.com – Castle – Bios : Roy Montgomery". ABC. Dicapai pada Julai 12, 2009.
 7. ^ "ABC.com – Castle – Bios : Alexis Castle". ABC. Dicapai pada Julai 12, 2009.
 8. ^ "ABC.com – Castle – Bios : Martha Rodgers". ABC. Dicapai pada Julai 12, 2009.
 9. ^ Bryant, Adam (Julai 13, 2011). "Castle Exclusive: Meet Castle and Beckett's New Captain!". TVGuide.com. Dicapai pada Julai 13, 2011.
 10. ^ Schneider, Michael (Oktober 20, 2009). "ABC gives full-season order to 'Castle'". Variety. Dicapai pada Disember 2, 2009.
 11. ^ Littleton, Cynthia (Mei 15, 2009). "ABC's pilot pickup spree". Variety.
 12. ^ Mitovich, Matt (Jun 9, 2009). "ABC Announces Fall Premiere Dates for 19 Shows". TVGuide.com. Dicapai pada Jun 9, 2009.
 13. ^ a b Ausiello, Michael (Mac 30, 2010). "ABC renews 'Castle'". EW.com.
 14. ^ Gorman, Bill (November 11, 2010). "ABC orders two more episodes of Castle". TV by the Numbers. Dicapai pada April 30, 2013.
 15. ^ MacIntyre, April (Januari 10, 2011). "ABC and ABC Family renew Pretty Little Liars, Castle, Secret Life and more". Monsters and Critics. Dicapai pada April 30, 2013.
 16. ^ "Episode Listings for Castle". The Futon Critic. Dicapai pada September 21, 2011.
 17. ^ Ross, Dalton (Disember 8, 2011). "'Castle' scoop: ABC orders additional episode – EXCLUSIVE". EW.com. Dicapai pada April 8, 2012.
 18. ^ Hinckley, David (Mei 11, 2012). "ABC renews 'Castle,' 'Revenge,' 'Grey's Anatomy,' 'Modern Family,' 'Once Upon a Time'". Daily News. Mortimer Zuckerman. Dicapai pada Mei 12, 2012.
 19. ^ Brown, Laurel (Julai 26, 2012). "ABC Announces Its Fall 2012 Premiere Dates: When Do 'Dancing with the Stars', 'Castle', 'Revenge' and More Return?". BuddyTV. Dicapai pada Julai 26, 2012.
 20. ^ Goldberg, Lesley (Oktober 19, 2012). "ABC Orders More 'Grey's Anatomy,' 'Modern Family,' 'Castle,' 'Middle'". The Hollywood Reporter. Dicapai pada November 8, 2012.
 21. ^ Gonzalez, Sandra (Februari 5, 2013). "'Castle' scoop: ABC orders additional episode". Entertainment Weekly. Dicapai pada April 30, 2013.
 22. ^ Bryant, Adam (Februari 5, 2013). "Scoop: Castle's Fifth Season Is Getting Bigger! – Today's News: Our Take". TVGuide.com. Dicapai pada Februari 5, 2013.
 23. ^ ABC Publicity (Mei 10, 2013). "#Castle #GreysAnatomy #Scandal have been renewed!". Twitter. Dicapai pada Mei 11, 2013.
 24. ^ Bricker, Tierney (Mei 8, 2014). "ABC Renews Scandal, Grey's Anatomy, Revenge and 5 More Shows". E! News. Dicapai pada Mei 8, 2014.
 25. ^ Hibberd, James (Julai 15, 2014). "ABC fall premiere dates announced: 'Scandal' returns..." Entertainment Weekly. Dicapai pada Julai 15, 2014.
 26. ^ Seidman, Robert (Mac 17, 2009). "Top ABC Primetime Shows, March 9–15, 2009 – Ratings". TV by the Numbers. Dicapai pada April 8, 2012.
 27. ^ Seidman, Robert (Mei 19, 2009). "Top ABC Primetime Shows, May 11–17, 2009 – Ratings". TV by the Numbers. Dicapai pada April 8, 2012.
 28. ^ "ABC Medianet". ABC Medianet. Mei 19, 2009. Dicapai pada April 8, 2012.
 29. ^ "Monday broadcast final numbers – Ratings". TV by the Numbers. Dicapai pada April 8, 2012.
 30. ^ Calabria, Rosario T. (Mei 17, 2011). "Broadcast TV Ratings for Monday, May 16, 2011". Your Entertainment Now. Dicapai pada April 8, 2012.
 31. ^ "Final 2009–10 Broadcast Primetime Show Average Viewership – Ratings". TV by the Numbers. Dicapai pada April 8, 2012.
 32. ^ Calabria, Rosario T. (September 28, 2010). "Broadcast TV Ratings for Monday, September 27, 2010". Your Entertainment Now. Dicapai pada April 8, 2012.
 33. ^ "Monday Final Ratings: 'Dancing,' 'Hawaii Five-0,' 'How I Met Your Mother,' 'Mad Love,' 'Mike & Molly' Adjusted Up; 'The Chicago Code' Adjusted Down – Ratings". TV by the Numbers. Mei 18, 2011. Dicapai pada April 8, 2012.
 34. ^ "2010–11 Season Broadcast Primetime Show Viewership Averages – Ratings". TV by the Numbers. Jun 1, 2011. Dicapai pada April 8, 2012.
 35. ^ "Monday Broadcast Final Ratings: 'Two and a Half Men,' '2 Broke Girls,' DWTS Adjusted Up; 'Castle' Adjusted Down – Ratings". TV by the Numbers. September 20, 2011. Dicapai pada April 8, 2012.
 36. ^ "Monday Final Ratings". TV by the Numbers. Mei 8, 2012. Dicapai pada Mei 8, 2012.
 37. ^ Gorman, Bill (Mei 24, 2012). "Complete List of 2011–12 Season TV Show Viewership: 'Sunday Night Football' Tops, Followed By 'American Idol,' 'NCIS' & 'Dancing With The Stars'". TV by the Numbers. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 38. ^ Kondolojy, Amanda (September 25, 2012). "Monday Final Ratings: 'How I Met Your Mother', 'Mike and Molly', 'Voice', 'Bones' Adjusted Up; 'DWTS', 'Revolution', 'Castle' 'Hawaii Five-0' & 'LA Complex' Adjusted Down". TV by the Numbers. Dicapai pada Oktober 3, 2012.
 39. ^ Kondolojy, Amanda (Mei 14, 2013). "Monday Final Ratings: 'The Voice', '2 Broke Girls' & Hell's Kitchen Adjusted Up; '90210' & 'Castle' Adjusted Down". TV by the Numbers. Dicapai pada Mei 18, 2013.
 40. ^ Bibel, Sara (Mei 29, 2013). "Complete List of 2012-13 Season TV Show Viewership 'Sunday Night Football' Tops, Followed By 'NCIS,' 'The Big Bang Theory' & 'NCIS: Los Angeles'". Zap2it.com. Dicapai pada Mei 29, 2012.
 41. ^ Kondolojy, Amanda (September 24, 2013). "TV Ratings Monday: 'The Voice' Premieres Up From Previous Two Cycles, 'Sleepy Hollow' Dips + 'The Blacklist' Beats 'Hostages'". TV by the Numbers. Dicapai pada September 25, 2019.
 42. ^ Bibel, Sara (Mei 13, 2014). "Monday Final TV Ratings: 'Bones', 'Castle', 'Dancing With The Stars' & 'Friends With Better Lives' Adjusted Up; 'Star-Crossed' Adjusted Down". TV by the Numbers. Dicapai pada Mei 13, 2014.
 43. ^ "Full 2013-2014 TV Season Series Rankings". Deadline.com. Dicapai pada Mei 24, 2014.
 44. ^ Bibel, Sara (September 30, 2014). "Monday Final Ratings: 'The Big Bang Theory', 'The Voice' & 'Scorpion' Adjusted Up; 'Dancing With the Stars ' & 'Castle' Adjusted Down". TV by the Numbers. Dicapai pada Oktober 1, 2014.
 45. ^ Lambert, David (Mac 13, 2009). "Castle – The Newly-Debuted (This Week!) Nathan Fillion Series Gets a DVD Release Date **UPDATE: Artwork, Extras**". TVShowsOnDVD.com. Dicapai pada Disember 2, 2009.
 46. ^ "Castle – Die komplette erste Staffel (3 Discs)". Amazon.de. Dicapai pada Mei 7, 2010.
 47. ^ "Castle – Season 1 [DVD]". Amazon.co.uk. Dicapai pada November 4, 2011.
 48. ^ "Castle S01". Jbhifionline.com.au. Dicapai pada Jun 3, 2010.
 49. ^ "Castle: ABC TV Series starring Nathan Fillion & Stana Katic » Store". Castletv.net. Dicapai pada Mei 24, 2010.
 50. ^ "Castle – Die komplette zweite Staffel".
 51. ^ "Castle – The Complete 2nd Season (6 Disc Set) @ EzyDVD". Ezydvd.com.au. Dicapai pada Oktober 24, 2010.
 52. ^ "Castle: The Complete Third Season: Nathan Fillion, Stana Katic". Amazon.com. Dicapai pada Mei 23, 2011.
 53. ^ "Castle – Season 3 [DVD]". Amazon.co.uk. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 54. ^ "Castle – The Complete 3rd Season (6 Disc Set)". EzyDVD. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 55. ^ Clarissa. "DVD Release Dates for ABC Shows: Revenge, Once Upon a Time, Castle and More!". TVOvermind. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 56. ^ "Castle – Staffel 4".
 57. ^ "Castle - Season 4 [DVD]". Amazon.co.uk. Dicapai pada April 30, 2013.
 58. ^ "Castle – The Complete 4th Season". EzyDVD. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 59. ^ Lambert, David (Mei 10, 2013). "Castle - Nathan Fillion and Stana Katic are Scheduled Now for 'The Complete 5th Season'". TVShowsOnDVD. Dicapai pada Mei 11, 2013.
 60. ^ "Castle - Season 5 [DVD]". Amazon.co.uk. Dicapai pada Julai 5, 2013.
 61. ^ "Upcoming Australian Releases: TV on DVD & Blu-ray". Stack Magazine. Dicapai pada Oktober 14, 2013.
 62. ^ Lambert, David (Jun 6, 2014). "Castle - 'The Complete 6th Season' Press Release: Date, Extras, Packaging". TVShowsOnDVD. Dicapai pada Jun 10, 2014.
 63. ^ "Castle - Season 6 [DVD]". Amazon.co.uk. Dicapai pada Jun 13, 2014.
 64. ^ "TNT Acquires Hit Crime Drama "Castle"". The Futon Critic. Jun 8, 2011.
 65. ^ Gorman, Bill (September 12, 2011). "TNT to Present Marathon of 'Castle' Episodes as Hit Crime-Drama Gears Up to Launch Fourth Season on ABC". TV by the Numbers.
 66. ^ "TNT Fall 2012 Schedule With Castle; Season 4 of Hot in Cleveland Begins Nov. 28 on TV Land With Special Guests Regis, Locklear, and More". SitcomsOnline.com. Ogos 14, 2012. Dicapai pada April 30, 2013.
 67. ^ "NATPE 2012: Day 3 - Fall 2012 Syndication; Nick at Nite Orders Telenovela Adaptation". SitcomsOnline.com. Januari 25, 2012. Dicapai pada April 30, 2013.
 68. ^ Hibberd, James (Jun 30, 2009). "'Castle' book to promote series". The Hollywood Reporter. Dicapai pada Januari 6, 2010.
 69. ^ "Heat Wave - Richard Castle Books". ABC. Dicapai pada Disember 2, 2009.
 70. ^ "Best Sellers: Hardcover Fiction". The New York Times. Oktober 9, 2009. Dicapai pada Disember 2, 2009.
 71. ^ "Best Sellers: Hardcover Fiction". The New York Times. Oktober 30, 2009. Dicapai pada Disember 2, 2009.
 72. ^ "Best Sellers: Paperback Mass-Market Fiction". The New York Times. Ogos 15, 2010. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 73. ^ "Best Sellers: Combined Print & E-Book Fiction". The New York Times. Mei 27, 2012. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 74. ^ Ausiello, Michael (Mac 17, 2010). "'Castle' scoop: Romance for Castle and Beckett?". Inside TV. EW.com. Dicapai pada Mei 24, 2010.
 75. ^ "Best Sellers: Hardcover Fiction". The New York Times. Oktober 17, 2011. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 76. ^ "NAKED HEAT by Richard Castle". ABC. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 77. ^ "Castle Exclusive: ABC Launches RichardCastle.Net". TVGuide.com. April 11, 2011. Dicapai pada April 8, 2012.
 78. ^ "Best Sellers: Combined Print & E-Book Fiction". The New York Times. Oktober 9, 2011. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 79. ^ Zamarripa, Shauna (Oktober 20, 2011). "'Castle': Heat Rises is New York Times Best Seller". Yahoo! TV. Dicapai pada April 8, 2012.
 80. ^ Donahue, Deirdre (September 29, 2011). "'Heat Rises' for Richard Castle's third thriller". USA Today. Book Buzz. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 81. ^ "Castle television show gets graphic novel treatment" (Berita). Major Spoilers for Marvel Comics. Mei 16, 2011. Dicapai pada April 8, 2012.
 82. ^ "Best Sellers: Hardcover Graphic Books". The New York Times. Oktober 12, 2011. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 83. ^ "Frozen Heat (Nikki Heat, Book 4) (9781401324445): Richard Castle: Books". Amazon.com. Januari 2, 2011. Dicapai pada April 8, 2012.
 84. ^ "Best Sellers - Combined Print & E-book Fiction". The New York Times. September 30, 2012. Dicapai pada April 30, 2013.
 85. ^ "Best Sellers - Combined Print & E-book Fiction". The New York Times. Oktober 6, 2013. Dicapai pada Oktober 10, 2013.
 86. ^ http://www.nytimes.com/best-sellers-books/2014-10-05/hardcover-fiction/list.html
 87. ^ http://www.nytimes.com/best-sellers-books/2014-10-05/combined-print-and-e-book-fiction/list.html
 88. ^ "Best Sellers: E-Book Fiction". The New York Times. Mei 20, 2012. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 89. ^ "Best Sellers: Combined Print & E-Book Fiction". The New York Times. Mei 20, 2012. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 90. ^ "Best Sellers: E-Book Fiction". The New York Times. Julai 22, 2012. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 91. ^ "Best Sellers: Combined Print & E-Book Fiction". The New York Times. Julai 22, 2012. Dicapai pada Ogos 16, 2012.
 92. ^ "Best Sellers - E-book Fiction". The New York Times. Mei 5, 2013. Dicapai pada April 30, 2013.
 93. ^ "Best Sellers - Combined Print & E-book Fiction". The New York Times. Ogos 26, 2012. Dicapai pada April 30, 2013.
 94. ^ ABC developing drama based on Derrick Storm novels from 'Castle'
 95. ^ "2009 Satellite Awards". International Press Academy. 2009. Dicapai pada Julai 21, 2012.
 96. ^ "Glee, Southland, Castle, Parenthood, Shameless, Days of Our Lives, Dr. Drew's Lifechangers, Take Shelter and Warrior take Top Honors at the 16th Annual PRISM Awards". PRWeb. Dicapai pada April 20, 2012.
 97. ^ "TV Guide Magazine Fan Favorites Awards Winners Revealed!". TVGuide. Dicapai pada April 11, 2012.
 98. ^ "People's Choice Awards – cast your vote now for your favorites in movies, music and TV for People's Choice Awards 2013". People's Choice. Dicapai pada November 15, 2012.
 99. ^ "TV Guide Awards (2013)". Dicapai pada Mei 13, 2013.
 100. ^ "Winners of 28th Annual Imagen Awards Announced Honoring Latinos in Entertainment". Dicapai pada Ogos 17, 2013.
 101. ^ "People's Choice Awards 2014 Nominations: FULL LIST of nominees". People's Choice. Dicapai pada November 6, 2013.
 102. ^ "People's Choice Awards 2015 Nominations: FULL LIST of nominees". Dicapai pada November 11, 2014.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:CastleTV Templat:ABCNetwork Shows (current and upcoming)