Catherine de' Medici

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Catherine de' Medici
Permaisuri Catherine (dianggap dilukis oleh François Clouet, c. 1555)
Raja permaisuri Perancis
Tempoh berkhidmat 31 Mac 1547 – 10 Julai 1559
Kemahkotaan 10 Jun 1549
Pasangan Raja Henri II dari Perancis
(kahwin Ralat: waktu tidak sahRalat: waktu tidak sah) «Tidak diiktiraf sebagai tarikh. Tahun mesti mempunyai 4 digit (penggunaan sifar di hadapan untuk tahun < 1000).–Not recognized as a date. Years must have 4 digits (use leading zeros for years < 1000).»"Marriage: Raja Henri II dari Perancis
to Catherine de' Medici
"
Location:
(linkback://ms.wikipedia.org/wiki/Catherine_de%27_Medici)
Putera-puteri
Nama penuh
Caterina Maria Romula di Lorenzo de' Medici
Kerabat diraja Medici
Ayahanda Lorenzo de' Medici, Duke Urbino
Bonda Madeleine de La Tour d'Auvergne
Catherine de' Medici

*Catherine de' Medici (13 April 1519, Florence5 Januari, 1589, Blois), dilahirkan di Itali sebagai Catherina Romola di Lorenzo de' Medici, dan kemudian tinggal di Perancis dibawah nama Catherine de Médicis, ialah Permaisuri Perancis sebagai raja permaisuri kepada Raja Henri II dari Perancis, dari rumpun Valois dari Raja-raja Perancis, dan bonda kepada tiga raja selanjutnya dari rumpun itu.

Dilahirkan di Florence, Itali, dia merupakan anak kepada Lorenzo II de' Medici, Duke Urbino, dan puteri Perancis, Madeleine de la Tour d'Auvergne. Setelah kehilangan kedua-dua ibu bapanya pada usia awal, Catherine telah dihantar ke biara untuk dididikkan; beliau hanya empat belas tahun apabila beliau telah berkahwin (pada Oktober 28, 1533), di Marseille, kepada duke Orléans, yang empunya kakanda François yang hidup pada sebuah masa, tetapi yang bakal menjadi Raja Henri II dari Perancis. Juga pada tahun 1533, yang baru dikahwin Catherine de' Medici, mentauliahkan seorang tukang kasut untuk memfesyenkan pada baginda sepasang kaus tumit, kedua-dua untuk fesyen, dan untuk menambahkan ketinggiannya. Ini merupakan rekod bertulis pertama dari kasut tumit tinggi.