Cereka interaktif

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Cereka interaktif, sering disingkat IF, ialah perisian simulasi persekitaran di mana pemain menggunakan arahan teks untuk mengawal watak dan mempengaruhi persekitaran. Karya dalam bentuk ini boleh difahami sebagai naratif sastera sama ada dalam bentuk naratif interaktif mahupun naratif interaktif. Karya-karya ini juga boleh difahami sebagai satu bentuk permainan video,[1] sama ada dalam bentuk permainan pengembaraan atau permainan main peranan. Dalam penggunaan biasa, istilah ini merujuk kepada pengembaraan teks, sejenis permainan pengembaraan di mana keseluruhan antara muka boleh menjadi "teks sahaja",[2] bagaimanapun, pengembaraan teks grafik masih termasuk dalam kategori pengembaraan teks jika cara utama untuk berinteraksi dengan permainan adalah dengan menaip teks. Sesetengah pengguna istilah tersebut membezakan antara fiksyen interaktif, yang dikenali sebagai "Tanpa teka-teki", yang memfokuskan pada naratif dan "pengembaraan teks" yang memfokuskan pada teka-teki.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Montfort, Nick & Urbano, Paulo (Tr.). A quarta Era da Ficção Interactiva Diarkibkan 17 Mei 2008 di Wayback Machine. Nada, Volume 8. October 2006.
  2. ^ Rollings, Andrew; Ernest Adams (2006). Fundamentals of Game Design. Prentice Hall. Diarkibkan daripada yang asal pada 17 Februari 2009.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]