Cerpelai Ekor Panjang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Cerpelai Ekor Panjang
Pengelasan saintifik


Cerpelai Ekor Panjang (bahasa Inggeris: Collared Mongoose) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Herpestes semitorquatus. [1]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Cerpelai Ekor Panjang boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Cerpelai Ekor Panjang adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Cerpelai Ekor Panjang adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Cerpelai Ekor Panjang terdiri daripada empat kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Cerpelai Ekor Panjang berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Cerpelai Ekor Panjang akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Cerpelai Ekor Panjang merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]