Cheng Hoon Teng

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tokong Cheng Hoon Teng
Di dalam tokong Cheng Hoon Teng
Salah satu penjaga singa di pintu gerbang

Tokong Cheng Hoon Teng (secara harfiahnya; "Tokong Awan Hijau") adalah tokong Cina yang mempraktikkan Tiga Sistem Doktrin daripada Taoisme, Konfusianisme, dan Buddha yang terletak di No. 25 Jalan Tokong, Bandar Melaka, Malaysia. Ia merupakan tokong tertua yang masih berfungsi di Malaysia.[1]

Gambaran[sunting | sunting sumber]

Tokong Cheng Hoon Teng terletak berdekatan dengan Jalan Tukang Emas, juga dikenal sebagai "Jalan Harmoni" kerana berdekatan dengan Masjid Kampung Kling Masjid dan Kuil Sri Poyatha Moorthi.

Tokong Cheng Hoon Teng yang dihias mewah ini meliputi kawasan 4600 m2.

Menampilkan gerbang utama yang utama di sepanjang Jalan Tokong ini, tokong Cheng Hoon Teng terdiri daripada kompleks daripada beberapa dewan sembahyang, dengan dewan sembahyang utama yang khusus untuk dewi rahmat, Kuan Yin. Tambahan tempat sembahyang kecil ditambah kemudian. Salah satu daripadanya adalah khusus untuk dewa kekayaan, panjang umur dan penyebaran Buddha, sementara yang lain rumah tablet nenek moyang.

Salah satu ciri yang paling dramatik dari tokong Cheng Hoon Teng ialah bendera merah tujuh meter-tiang yang menghadap sayap kiri dewan utama sembahyang, yang menjadi tempat persemadian dua daripada tiga Kapitans yang menyumbang untuk pembinaan tokong itu. Di seberang jalan ialah teater opera tradisional, yang membentuk bahagian dari kompleks Cheng Hoon Teng.

Bangunan ini mematuhi prinsip-prinsip feng shui. Kompleks diletakkan untuk memastikan pemandangan sungai dan tanah tinggi di kedua sisi.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Tokong ini mempunyai sejarah yang panjang dengan persatuan Kapitans China di Melaka, yang mengetuai tadbir komuniti Cina tempatan. Dibina pada 1673[2] oleh Kapitan Lee Wei King dengan bahan-bahan bangunan diimport dari China, Cheng Hoon Teng berfungsi sebagai tempat ibadah utama bagi masyarakat Hoklo tempatan (Hokkien). Dewan utamanya telah dibina oleh Kapitan Chan Ki Lock pada 1704. Program pembangunan semula pada 1801 menyumbang kepada penambahan struktur estetika dan megah bangunan itu, dan dilaksanakan di bawah naungan Kapitan China Choa Su Cheong, bapa Choa Chong Lama, Kapitan China pertama dari Singapura.

Pada tahun 1962, pengerusi Seck Kim Seng telah mengarahkan Houn Jiyu-Kennett, yang merupakan seorang biarawati Zen dari England dan pengasas Order of Buddhist Contemplatives, memelihara tokong ini.

Pada tahun 2003, Cheng Hoon Teng telah dianugerahkan anugerah UNESCO untuk pemulihan seni bina cemerlang.[3]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]