Cheongsam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Dua wanita memakai cheongsam dalam iklan Shanghai 1930an ini.

Cheongsam adalah sebuah pakaian satu keping China untuk wanita yang berpeluk badan (dimodifikasikan di Shanghai); versi lelakinya adalah changshan. Ia digelar dalam Bahasa China Mandarin sebagai qípáo (旗袍), qípáor (旗袍儿), Wade-Giles ch'i-p'ao, dan juga digelarkan dalam Bahasa Inggeris sebagai gaun mandarin. Cheongsam yang bergaya dan seringnya muatan ketat paling sering dikaitkan dengan hari ini telah dicipta pada zaman 1920an di Shanghai dan telah dibuatkan berfesyen oleh wanita sosialit dan kelas atasan.[1]

Kegunaan bahasa China[sunting | sunting sumber]

Kata pinjaman Melayu cheongsam berasal dari chèuhngsàam, sebutan Kantonis pada istilah Shanghai zǎnze atau zansae (長衫, 'baju/pakaian panjang'), yang mana bentuk muatan ketat pertama telah dikenali. Nama Shanghai adalah agak bertentangan dengan kegunaan dalam bahasa Mandarin dan loghat Cina lain, di mana chángshān (sebutan Mandarin 長衫) dirujukkan khasnya pada pakaian lelaki (lihat changshan) dan versi wanita digelarkan sebagai sebuah qipao.

Di Hong Kong, di mana banyak tukang jahit Shanghai lari selepas pengambilan Komunis ke atas tanah besar Cina, perkataan chèuhngsàam dapat dirujukkan pada sama ada pakaian lelaki atau wanita. Perkataan keipo (qipao) adalah sama ada istilah rasmi untuk chèuhngsàam wanita, atau digunakan pada varian cheongsam dua keping yang masyhur di China. Negara-negara Barat kebanyakannya (dan juga di negara-negara bertuturan Melayu) mengikut kegunaan Shanghai asal dan menggunakan nama cheongsam pada suatu pakaian dipakai oleh wanita.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Wanita Laman Kemaharajaan Cina sewaktu Dinasti Qing
Seorang wanita dalam qipao gedoboh muatan longgar tradisional dipakai dengan jaket

Apabila Manchu memerintah China sewaktu Dinasti Qing, sesetengah strata kemasyarakatan berpunca. Di kalangan mereka adalah Panji (), kebanyakannya Manchi, yang sebagai suatu kumpulan digelarkan Orang Panji (旗人 pinyin: qí rén). Wanita Manchu memakai gaun satu keping yang digelarkan qípáo (旗袍 atau kuilt panji). Muatan qipao longgar dan bergantung lurus pada tubuh. Di bawah undang-undang dinasti selepas 1636, semua orang Cina Han di bawah sistem panji dipaksa memakai queue dan memakai qipao Manchuria daripada pakaian Cina Han tradisional (剃发易服), di bawah hukuman mati. Meskipun selepas 1644, orang Manchu melepaskan edict ini, membenarkan kasmayhuran utama untuk berlanjut memakai Hanfu, tetapi akhirnya mereka bermula memakai qipao dan changshan.[2] Ternyatanya, hanya para pegawai laman dilarangkan memakai pakaian Ming. Pada 300 tahun berikutnya, qipao menjadi pakaian kegunaan Cina, dan akhirnya dijahit untuk menyesuaikan kelebihsukaan penduduk. Sebarang kemasyhurannya yang bentuk pakaian ini terus hidup huru-hara Revolusi Xinhai 1911 yang menggulingkan Dinasti Qing.

Qipao terdahulunya adalah lebar dan longgar. Ia menutupi kebanyakan tubuh wanita, mendedahkan hanya kepala, tangan, dan hujung jari kaki. Sifat gedoboh pakaian juga berkhidmat untuk menyembunyikan bentuk pemakai tidak terkira umurnya. Melalui waktu, walaupun, qipao telah dijahit untuk dijadikan lebih muatan bentuk .Versi moden, yang kini diakui masyhurnya di China sebagai qipao "piawai", telah terdahulunya dikembangkan di Shanghai selepas 1900, selepas kejatuhan Dinastri Qing. Orang dengan penuh minat mencari suatu gaya lebih moden dan menukarkan qipao lama untuk menyesuaikan citarasa mereka. Bentuk ramping dan muatan dengan potongan tinggi, ia bertentangan secara tajam dengan qipao. Meskipun, ia adalah gundik atasan dan sosialit di bandar yang akan membuatkan muatan ketat reka bentuk semula qipao masyhur pada waktu itu.[3] Di Shanghai ia pertama kali dikenalkan sebagai zansae atau "long dress" (長衫 = Mandarin: chángshān, Shanghainese: zansae, bahasa Kantonis: chèuhngsàam), dan inilah namanya yang kekal dalam bahasa Inggeris sebagai "cheongsam".

Versi moden dinyatakan dengan menampakkan lagi bentuk badan wanita, dan oleh itu menjadi masyhur sebagai pakaian masyarakat atasan. Apabila fesyen Barat berubah, reka bentuk cheongsam asas juga berubah, memperkenalkan gaun kolar tinggi yang tidak berlengan, lengan berbentuk loceng, dan renda hitam berbusa di kelepet gaun majlis tari-menari. Pada zaman 1940an, cheongsam tiba dalam kepelbagaian lebar bahan dengan suatu kepelbagaian sama alat tambahan.

Revolusi Komunis 1949 menamatkan cheongsam dan fesyen lain di Shanghai, tetapi pendatang dan pelarian Shanghai membawa fesyen tersebut ke Hong Kong di mana ia tetap menjadi masyhur. Kini telah ada pembaharuan cheongsam Shanghai dan tempat-tempat lain di Tanah besar China; fungsi gaya Shanghai kini kebanyakannya suatu gaun pesta bergaya.

Kegunaan moden[sunting | sunting sumber]

Pada zaman 1950an, wanita dalam tenaga kerja di Hong Kong bermula memakai cheongsam yang lebih berfungsi diperbuat dari kain skhlat, twill, dan bahan lain. Kebanyakan adalah muatan jahitan dan sering datang dengan jaket sepadan. Gaun-gaunnya adalah fusyen tradisi Cina dengan gaya moden. Cheongsam umumnya diganti dengan pakaian yang lebih selesa seperti baju panas, seluar jean, sut dan skirt bisnes. Oleh kerana sifat terhadnya, ia kini pada umumnya dipakai sebagai pakaian rasmi untuk upacara penting. Mereka kadang-kadang dipakai oleh ahli politik dan artis di Taiwan dan Hong Kong. Mereka ditunjuk dalam sesetengah wayang Cina seperti dalam filem 1960an, The World of Suzie Wong, di mana pelakon Nancy Kwan membuat cheongsam secara ringkas bergaya fesyen dalam budaya barat. Mereka hanya umum dalam hidup seharian untuk sesetengah orang sebagai suatu seragam.

Cheongsam biasanya diperbuat dari getah atau sutera, mencerminkan pada warna untuk menangkap fokus kamera, dengan lengan pendek dan bahagian bawah cheongsam ke pertengahan paha. Mereka biasanya dipakai dengan sarung kaki dan kasut putih.

Sesetengah penerbangan di Tanah besar China dan Taiwan mempunyai seragam cheongsam untuk penghadir penerbangan wanita mereka dan pekerja tanah seperti China Airlines, China Eastern Airlines, Hainan Airlines, dan Xiamen Airlines. Mereka berada dalam warna terang, dikelepetkan hanya ke atas lutut, dengan jaket sut kain sakhlat muatan tutup pada warna yang sama dengan cheongsam. Para pekerja memakai stoking dan kasut tumit rendah. Tempat-tempat kerja mereka seringnya penyeduk udara supaya mereka tetap sejuk.

Sedikit sekolah rendah dan sesetengah tinggi di Hong Kong, khususnya sekolah lebih tua ditubuhkan oleh mubaligh Kristian, memakai cheongsam tidak bercorak berbingkai yang kapas biru muda dan/atau kain baldu biru tua (untuk musim sejuk) dengan lencana logam sekolah di bawah kolar berdiri untuk ditutup dengan cangkuk dan mata logam dan sebagai seragam rasmi untuk para pelajar wanita mereka. Sekolah-sekolah yang menggunakan piawai ini termasuk True Light Girls' College, St. Paul's Co-educational College, Heep Yunn School, St. Stephen's Girls' College, Ying Wa Girls' School, dsb. Cheongsam ini biasanya lurus, dengan tiada bentukan pinggang, dan kelepet cheongsam harus mencapai pertengahan paha. Cheongsam bermuat hampir ke leher, dan kolar keras dicangkuk dekat.

Banyak pelayan di restoran China di seluruh dunia memakai sut dan skirt tetapi sesetengah, khususnya penerima, memakai seragam cheongsam. Cheongsam ini (digelarkan qipao di China) adalah panjang, sering panjang kaki atau panjang lantai. Mereka mempunyai torehan tinggi ke pinggang atau pinggul, dan biasanya tidak berlengan atau hanya mempunyai cap sleeves. Mereka sering diperbuat dari sutera atau satin berwarna terang dengan sulaman kaya China.

Sewaktu Olimpik Musim Panas 2008, cheongsam adalah seragam untuk pembawa pingat. Mereka juga dipakai oleh ahli-ahli wanita pada pasukan Sweden dan pasukan Sepanyol dalam upacara pembukaan, dengan warna-warna kebangsaan biru dan kuning.

Pakaian mirip[sunting | sunting sumber]

Áo dài Vietnam mempunyai kemiripan dengan cheongsam, dan juga pakaian kebangsaan Tibet.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Ch'i-p'ao". Encyclopædia Britannica. Dicapai pada 2008-11-18. Italic or bold markup not allowed in: |publisher= (bantuan)
  2. ^ Manchus and Han: Ethnic Relations and Political Power in Late Qing and Early Republican China, 1861-1928 by Edward Rhoads
  3. ^ 旗袍起源与哪个民族?
  • Bai Yun, Zhongguo lao qipao- lao zhaopian lao guanggo jianzheng qipao de yanbian (The traditional qiapo of China: evidence of its [stylistic] changes in old photographs and old advertisements), Beijing: Guangming ribao chubanshe, 2006.
  • Bao Mingxin and Ma Li, eds, Zhongguo qipao (China’s qipao), Shanghai: Shanghai wenhua chubanshe, 1998.
  • Chang, Eileen (Zhang Ailing), “A Chronicle of Changing Clothes,” Andrew F. Jones. trans., positions: east asia culture critique 11, 2 (Fall, 2003): 427 – 441.
  • Clark, Hazel, The Cheongsam, Hong Kong, Oxford University Press, 2000.
  • Finnane, Antonia, Changing Clothes in China: Fashion, History, Nation, Columbia University Press, New York; Hurst, London, 2007. Chapter 6, "Qipao China."
  • Roberts, Claire, ed., Evolution and Revolution: Chinese Dress 1700s – 1900s, Sydney: Powerhouse Museum, 1997.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]