Pekan Cina, London

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Chinatown, London)
Jump to navigation Jump to search
Pekan Cina dihiaskan secara besar untuk perayaan khas, di sini untuk Tahun Baru Cina 2004.

Nama Pekan Cina telah digunakan berlainan masa untuk menjelaskan berlainan tempat di London. Chinatown kini berada di kawasan Soho di City of Westminster, menduduki kawasan di dan keliling Jalan Gerrard. Ia mengandungi sebilangan restoran Cina, kedai buat roti, pasaraya, kedai cenderamata, dan bisnes-bisnes jalanan Cina lain.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kawasan pertama di London yang digelarkan Chinatown terletak di kawasan Limehouse di East End of London. Pada mulanya abad ke-20, penduduk Cina di London berleka pada kawasan itu, mendirikan bisnes yang memenuhi keperluan pelayar Cina yang sering berada di Docklands. Kawasan ini bermula dikenali melalui laporan dan cerita membesar-besarkan pada jerumun candu (yang legal) dan perumahan kawasan sesak dan kotor, daripada restoran-restoran dan pasaraya Cina di Pekan Cina kini. Meskipun, kebanyakan kawasan itu telah dimusnahkan oleh letupan bom aerial sewaktu the Blitz pada Perang Dunia Kedua, walaupun sebilangan orang tua Cina masih memilih untuk tinggal di kawasan ini.

Perayaan untuk Tahun Baru Cina, pada Februari 2007.

Selepas Perang Dunia Kedua, meskipun, masakan Cina yang jadi semakin masyhur dan suatu pemasukan ramai-ramai pendatang dari Hong Kong membawa ketambahan bilangan restoran Cina yang dibuka di tempat-tempat lain.

Pekan Cina kini, di simpang Shaftesbury Avenue tidak bermula ditubuh hingga zaman 1970an. Up until then, ia adalah sebuah kawasan Soho biasa yang terbesar, dengan Jalan Gerrard dinadikan jalanraya utama. Ia didominasikan oleh Pejabat Pos, menghadap Jalan Macclesfield, dan penubuhan utama lain adalah The Tailor & Cutter House, di 43/44, kininya sebuah pasaraya dan restoran Cina, Restoran Boulougne, berhampiran hujung Jalan Wardour, dan oleh Restoran Peter Mario di belah hujung lain. Bisnes-bisnes lain termasuk kedai buat roti ketua, Pusat Sari, Rumah Kopi Perancis Lesgrain, Studio Glamour Harrison Marks, sebuah restoran India dan banyak muka pintu memberikan French Lessons dan yang seperti itu. Mungkin restoran-restoran Cina pertama dibuka di Jalan Lisle, selari dengan Jalan Gerrard, dan kemudian menyebar secara beransur-ansur. The Tailor & Cutter tidak ditutup hingga kira-kira tahun 1974.

Pada 2005, pemaju harta milik Rosewheel mencadangkan suatu rancangan untuk membangunkan semuka babagian barat Pekan Cina. Rancangan telah dibantah oleh banyak pemilik runcit yang ada di Pekan Cina, kerana mereka mempercayai bahawa pembangunan semula akan mengejar keluar gedung runcit Cina tradisional dari kawasan itu dan mengubah ciri-ciri etnik Pekan Cina.

Pagoda Pekan Cina, London

Penghuni[sunting | sunting sumber]

Ada seblingan blok penghuni besar bergelar Vale Royal House yang memberikan tempat tinggal untuk sebilangan keluarga, ahli pakar dan lelaki bujang dan wanita dara. Blok ini dibina pada 1980an dan dibuat masyhur dengan menempatkan tempat letak kereta Pekan Cina di bawahnya.

Ada dakawaan berulangan yang mengatakan banyak pekerja haram di Pekan Cina London mendapat gaji kurang daripada gaji minimum[perlu rujukan]. Perdagangan haram ini berkaitan dengan Kumpulan kongsi gelap, ditonjolkan oleh suatu penembakan pada waktu siang hari pada Jun 2003 di Bar Room Bar (brb) di Jalan Gerrard[1].

Jalan Gerrard[sunting | sunting sumber]

Sebuah singa batu di Jalan Gerrard. Nyatakan tanda jalan bahasa Inggeris/Cina dwibahasa di latar belakang

Ronnie Scott's Jazz Club bermula di jalan Gerrard di tingkat bawah tanah No. 39.[2]

Pamela Green dan Harrison Marks tinggal di nombor 4 Jalan Gerard di mana mereka mendirikan studio daya penarik mereka. Pada awal zaman enam puluhan mereka mempunyai 15 kakitangan. Pengarah Michael Powell menyalinkan pemuatan mereka untuk filem Peeping Tom, di mana Pamela Green juga membintangi.

Samuel Johnson dan Joshua Reynolds bertemu di Turk's Head Tavern untuk menubuhkan kelab bilik makan The Club pada 1764. Tapak ini diperingatkan oleh sebuah plak di No. 9.[3]

Sebuah tingkat bawah lantai di Jalan Gerrard adalah lokasi latihan pertama kali Led Zeppelin pada 1968, di mana mereka bermain "Train Kept a Rollin". Lokasi tepat tingkat lantai bawah tidak dikenali, dan ia dipercyaai telah ditukarkan ke sebuah premis bisnes bertahun-tahun dahulu.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Untuk pendidikan di Pekan Cina, London lihat rencana City of Westminster utama.

City of Westminster mengoperasikan Perpustakaan Charing Cross dengan Perpustakaan Cina Westminster.[4][5]

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Stesen London Underground berhampiran adalah Dataran Leicester dan Piccadilly Circus.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BBC Chinatown shooting link to Norfolk (6 Jun, 2003) dicapai pada 17 Mei 2007
  2. ^ LondonTown.com | Gerrard Street Guide | Gerrard Street London, W1D, England, UK | London Streets by Street
  3. ^ "Johnson & Reynolds - The Club". londonremembers.com.
  4. ^ "Charing Cross Library." City of Westminster. Dicapai pada 21 Januari 2009.
  5. ^ "Perpustakaan Cina Westminster." City of Westminster. Dicapai pada 21 Januari 2009.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:LB City of Westminster

Koordinat: 51°30′40″N 0°07′53″W / 51.51111°N 0.13139°W / 51.51111; -0.13139