Chrysolophus pictus

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Burung Kuang Mas
Kuang Mas jantan
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Subkeluarga:
Genus:
Spesies:
C. pictus
Nama binomial
Chrysolophus pictus
(Linnaeus, 1758)

Kuang-Keledar Emas, ataupun Kuang Mas (Chrysolophus pictus) adalah sejenis burung dari order Galliformes (gallinaceous birds) dan dalam famili Phasianidae. Ianya berasal dari hutan pergunungan barat China, namun telah berhijrah di United Kingdom dan juga lain lain tempat.

Kuang Mas jantan adalah 90-105 cm panjang, ekornya sepanjang dua pertiga daripada jumlah panjang. Warnanya keemasan pada [Crest (bulu) | puncak]] dan bahagian punggung dan merah terang pada badan. Warna jingga pada "tanjung" merebak di dalam paparan, muncul sebagai kipas ulang alik hitam dan oren yang meliputi semua muka kecuali mata kuning cerah.

Kuang Mas betina pula kurang menunjuk. Warnanya kelabu coklat malahan serupa dengan ayam betina biasa.

Kedua-dua jantan dan betina mempunyai kaki dan paruh berwarna kuning.

Walaupun penampilan menunjuk ada pada kuang mas jantan, namun ianya jenis tahan lasak dan adalah sukar diketemui dalam alam semulajadi habitat. Ia suka hidup di hutan tebal, hutan yang gelap muda konifer dan semak. Akibatnya, sedikit yang diketahui mengenai kelakuan burung kuang mas di hutan.

Makanannya berasaskan bijirin, daunan dan serangga. Suka tidur di atas pokok pada waktu malam. Walaupun boleh terbang, mereka lebih suka berjalan: tetapi jika terkejut, ia tiba-tiba boleh memecut pada kelajuan yang hebat, dengan bunyi sayapnya yang tersendiri.

Walaupun mereka boleh terbang dengan memecut singkat, namun agak kekok dalam penerbangan dan menghabiskan kebanyakan masa mereka di atas tanah. Burung Kuang Mas akan bertelur 8-12 telur pada satu-satu masa dan kemudian akan mengeram-untuk sekitar 22-23 hari. Mereka cenderung untuk makan buah beri, ulat, biji-benih dan lain-lain jenis tumbuhan.