Colgate

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Colgate
Jenis produkKebersihan oral
PemilikColgate-Palmolive
Negara asalAmerika Syarikat
Diperkenalkan1873; 151 tahun yang lalu (1873)
PasaranSeluruh dunia

Colgate adalah jenama payung terutamanya digunakan untuk membeli produk kebersihan mulut seperti ubat gigi, berus gigi, pembersih mulut dan pemflos gigi. Dikeluarkan oleh konglomerat barangan pengguna Amerika Colgate-Palmolive, produk kebersihan mulut Colgate pertama kali dijual oleh syarikat itu pada tahun 1873, enam belas tahun selepas kematian pengasasnya, William Colgate. Syarikat itu pada asalnya menjual sabun.

Menurut laporan 2015 oleh syarikat penyelidikan pasaran Kantar Worldpanel, Colgate merupakan satu-satunya jenama di dunia yang dibeli oleh lebih separuh daripada semua isi rumah.[1] Colgate mempunyai penembusan pasaran global sebanyak 67.7% dan bahagian pasaran global sebanyak 45%.[2] Walaupun demikian, ia mengekalkan kadar pertumbuhan tertinggi semua jenama dalam kaji selidik, dengan 40 juta isi rumah baru membeli produk berjenama Colgate pada tahun 2014.[3] Penembusan pasaran globalnya hampir 50%; lebih tinggi daripada jenama yang kedua di dalam kajian ini, Coca-Cola dengan penembusan 43.3%.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Iklan majalah 1915
Colgate Dental Cream (ubat gigi) dengan Gardol - sekitar. 1950an

Colgate adalah ubat gigi pertama dalam tiub yang dilipat, yang diperkenalkan pada tahun 1896 di New York City. Ia telah dijual di balang kaca sejak tahun 1873.[4]

Ia sudah berada di Malaysia sejak tahun 1920-an. Ianya juga beradi di Nepal dan India, dengan unit perkilangan yang berpusat di India dan dieksport ke Nepal. Semasa di Filipina, ia diperkenalkan pada tahun 1926 di bawah The Palmolive Company Philippines sebelum ia menukar namanya kepada Colgate-Palmolive Philippines pada tahun 1949.

Pada tahun 1957, Colgate mendirikan kilang pertamanya di India untuk menghasilkan ubat gigi untuk pasaran tempatan, dan pada tahun 1999 menjadi jenama jualan tertinggi di dunia. Produk Colgate dipasarkan di China di bawah nama Jenama Cina 高露洁 (Pinyin: Gāolùjié), yang bermaksud "gel pembersih berkualiti tinggi". Sehingga tahun 2002, Colgate menduduki 20% daripada bahagian pasaran untuk ubat gigi di China.[5] Setakat 2015, ia juga memerintahkan kira-kira 70% daripada pasaran penjagaan mulut di Brazil.

Pada 2007, Pihak Berkuasa Standards Advertising di UK memberitahu Colgate bahawa ia tidak lagi dapat membuat tuntutan bahawa 4 daripada 5 doktor gigi mencadangkan Colgate. Penyiasatan menunjukkan bahawa kajian itu telah meneliti doktor gigi untuk menyenaraikan pasta gigi yang mereka cadangkan, dan pesaingnya dicadangkan pada kadar yang sama. Tuntutan itu dianggap menipu.[6]

Setakat 2015, Produk penjagaan mulut (terutamanya yang dihasilkan di bawah jenama Colgate) adalah sumber pendapatan terbesar syarikat Colgate-Palmolive, yang menghasilkan sekitar US $ 7.5 bilion, atau 47% jualan bersih di seluruh dunia (dengan produk penjagaan diri seperti shampoo yang membentuk 20% produk penjagaan seperti detergen pencuci pakaian 19% dan produk pemakanan haiwan membentuk baki 14%).

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Colgate bought by over half of the world households - Global site - Kantar Worldpanel". www.kantarworldpanel.com. Dicapai pada January 12, 2017. Cite has empty unknown parameter: |dead-url= (bantuan)
  2. ^ "Colgate-Palmolive Company 2015 Annual Report" (PDF). The Colgate-Palmolive Company. Dicapai pada January 12, 2016.
  3. ^ "Brand Footprint". www.brandfootprint-ranking.com. Dicapai pada January 12, 2017.
  4. ^ "Colgate-Palmolive Company History: Creating Bright Smiles for 200 Years". colgate.com.
  5. ^ "高露洁 (Colgate)". Baidu. March 17, 2013.
  6. ^ Derbyshire, David (February 10, 2018). "Colgate gets the brush off for 'misleading' ads".

Pautan luar[sunting | sunting sumber]