Senarai muzium di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Daftar muzium di Malaysia)
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan daftar muzium di Malaysia:


Muzium merupakan sebuah pusat pendidikan dan penyelidikan untuk mengkaji sesuatu perkara dan pusat penyimpanan khazanah negara.

Di Malaysia terdapat banyak muzium yang disediakan oleh kerajaan mahupun pihak swasta untuk mempamerkan artifak-artifak berharga dan menyediakan catatan-catatan yang bersesuaian dengan pameran sesebuah muzium.Di setiap negeri di Malaysia wajib mempunyai sebuah Muzium Negeri contohnya Selangor,Muzium Sultan Alam Shah.

Selain itu,sesebuah jawatankuasa seperti Bank Negara Malaysia menyediakan muzium untuk jawatankuasanya.

Kuala Lumpur[sunting | sunting sumber]

Nama Pihak Berkuasa Alamat Masa Dibuka
Muzium Negara Jabatan Muzium Malaysia Muzium Negara, Jalan Damansara, 50566, Kuala Lumpur 9.00am-6.00pm

(Setiap Hari)

Muzium Kesenian Islam Islamic Arts Museum Malaysia 10am-5pm

(Selasa - Ahad)

Muzium Polis Diraja Malaysia 5, Jalan Perdana, Tasik Perdana, 50480 Kuala Lumpur 10am-6pm

(Selasa - Ahad)

Muzium Diraja Jabatan Muzium Malaysia 9am-5pm (Setiap Hari)
Muzium Bank Negara Bank Negara Malaysia Sasana Kijang 2, Jalan Dato'Onn, 50810 Kuala Lumpur 10am-6pm(Setiap Hari)
Muzium Tekstil Negara Jabatan Muzium Malaysia 26, Jalan Sultan Hishamuddin, 50050 Kuala Lumpur 9am-6pm (Setiap Hari)

Selangor[sunting | sunting sumber]

Muzium Negeri=Muzium Sultan Alam Shah

Nama Pihak Berkuasa Alamat Waktu Beroperasi Tempat
Muzium Sultan Alam Shah Muzium Sultan Alam Shah,Persiaran Bandaraya,Seksyen 14,40000 Shah Alam,Selangor 9.30pagi-5.30petang(Selasa-Ahad) Shah Alam,Petaling
Muzium Automobil Nasional 9.00pagi-6.00petang(Setiap Hari)
Muzium Automobil Nasional Jabatan Muzium Malaysia Berhampiran KLIA,Sepang
Muzium Warisan Melayu Universiti Pertanian Malaysia,Serdang,Hulu Langat
Muzium Orang Asli Jabatan Kemajuan Orang Asli Gombak Setia,Gombak


Perak[sunting | sunting sumber]

Muzium Darul Ridzuan(Negeri)

Kedah[sunting | sunting sumber]

  1. Muzium Negeri Kedah

Sabah[sunting | sunting sumber]

  1. Muzium Negeri Sabah

Johor[sunting | sunting sumber]

  1. Muzium Sultan Abu Bakar, Pekan, Pahang

Lain-lain[sunting | sunting sumber]

  1. Muzium Adat, Jelebu, Negeri Sembilan
  2. Muzium Sejarah Nasional National Museum of History
  3. Galeri Seni Negara - Muzium National Art Gallery
  4. Muzium Hasiltangan Antarabangsa - International Handicraft Museum
  5. Muzium Kesenian Asia
  6. Muzium Kesenian Islam
  7. Muzium Telekom
  8. Muzium Laut MISC
  9. Muzium - Galeri Diraja Pucuk Rebung
  10. Peringatan Kuala Lumpur
  11. Peringatan Tunku Abdul Rahman
  12. Peringatan Tun Abdul Razak
  13. Peringatan P. Ramlee
  14. Muzium Tentera Udara Diraja Malaysia
  15. Muzium Polis Diraja Malaysia
  16. Muzium Angkatan Bersenjata Malaysia
  17. Muzium Perubatan Bio
  18. Muzium Numismatik Maybank
  19. Muzium Wang Bank Negara
  20. Peringatan Perkhidmatan Awam
  21. Kompleks Sejarah Pasir Salak
  22. Muzium Beruas
  23. Muzium DiRaja Kuala Kangsar
  24. Muzium Sarawak
  25. Muzium Islam
  26. Muzium Islam, Sarawak
  27. Muzium Sejarah Cina
  28. Muzium Sejarah Cina, Sarawak
  29. Muzium Arkeologi Niah
  30. Muzium Wilayah Limbang
  31. Muzium Wilayah Baram
  32. Muzium Tekstil dan Busana Sarawak
  33. Muzium tekstil
  34. Muzium Petroleum, Sarawak
  35. Muzium Petroleum
  36. Muzium Belia Malaysia
  37. Muzium Pemerintahan Demokrasi
  38. Muzium Tuan Yang Terutama
  39. Muzium Islam Melaka
  40. Istana Kesultanan Melaka
  41. Muzium Sejarah dan Ethnografi
  42. Galeri Laksamana Cheng Ho
  43. Muzium Sastera
  44. Muzium Belia Malaysia
  45. Galeri Seni PERZIM
  46. Muzium Rakyat
  47. Muzium Kecantikan
  48. Galeri Layang-layang
  49. Muzium Samudera (Replika Flor de La Mar)
  50. Muzium Samudera Fasa II
  51. Muzium TLDM (ditutup untuk naiktaraf)
  52. Kapal Ex-KD Sri Terengganu (ditutup untuk naiktaraf)
  53. Muzium Orang Asli, Ayer Keroh
  54. Muzium Adat Istiadat, Alor Gajah
  55. Muzium Pertanian, Jasin
  56. Muzium Padi (Kedah), Alor Star
  57. Muzium Tentera Darat, Port Dickson
  58. Chocolate Museum Kota Damansara

Rujukan[sunting | sunting sumber]