Pergi ke kandungan

Dakwah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Da‘wah (Arab: دعوة, [ˈdæʕwæh] "menjemput" atau "mengajak", juga dieja sebagai daawa, dawah, daawah or dakwah;[1][2]) adalah tindakan untuk mengajak atau menyeru individu untuk memeluk agama Islam. Seorang umat Islam yang mengamalkan dakwah, sama ada seorang pekerja agama atau dalam suatu usaha masyarakat sukarelawan, digelar suatu da'i, jamak du'at. Seorang da'i menjemput orang untuk memahami Islam melalui proses dialog, dan dapat dikategorikan dalam sesetengah kes sebagai persamaan agama dengan suatu mubaligh. Bagi kumpulan tertentu dalam Islam seperti Salafi dan Jamaat-e-Islami, Dakwah juga dianggap sebagai kegiatan politik.[3]

Dalam Islam Awal

[sunting | sunting sumber]

Dalam al-Quran, istilah dakwah mempunyai segi-segi lain. Dalam Surah 30 dalam al-Quran, ia bererti untuk memanggil yang meninggal untuk membangun dari makam pada Hari Pengadilan. Apabila digunakan dalam al-Quran ia pada umumnya dirujukkan pada jemputan Tuhan untuk hidup menurut keazamanNya. Oleh itu, apabila digunakan dalam abad-abad pertama Islam, ia menambahkan kandungan pesan dan kadang-kadang digunakan secara ditukarganti dengan sharī‘a dan dīn.

Dakwah juga dijelaskan sebagai tugas untuk "secara aktif menggalakkan umat Islam dalam penerusan kewarakan lebih kuat dalam semua aspek hidup mereka," suatu takrifan yang telah dijadikan pusat pada fikiran Islam sezaman.[4]

Tujuan Dakwah

[sunting | sunting sumber]

Dalam teologri Islam, tujuan Dakwah adalah untuk menjemput orang, yang Islam dan bukan Islam, untuk memahami penyembahan Tuhan seperti disebutkan dalam al-Quran, dan juga untuk memberitahu mereka berkaitan Muhammad.[5] Seperti diarahkan ke yang bukan Islam, ia terdiri dari menjelaskan Islam melalui tindakan, perbincangan dan dialog.

Uslub Dakwah

Uslub dakwah bermaksud ilmu tentang cara berdakwah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan dakwah dalam menarik golongan yang diseru kepada ajaran Islam

Sasaran Dakwah

Kaedah untuk menarik perhatian sasaran dakwah

1. Mempermudahkan dan kelonggaran yang diberikan

Masyarakat bukan Muslim diberi pilihan dengan tidak ada paksaan untuk menerima Islam. Mereka boleh menilai dengan melihat kepada keperluan fitrah semulajadi yang ada dalam diri mereka. Islam sentiasa membenarkan pendakwah mempermudahkan dan menarik alternatif bagi memberi kelonggaran dalam beberapa hal kepada bukan Muslim dan saudara baru memeluk Islam.

2. Dakwah bil hal

Setiap perilaku dan amalan harian para pendakwah dan umat Islam hendaklah mencerminkan kesucian Islam yang menjamin kesejahteraan dan ketenteraman sejagat. Setiap tindakan akan dilihat oleh masyarakat bukan Muslim untuk dinilai sebelum menerima Islam. Tingkah laku mestilah berasaskan nilai tauhid, mengikut syariat Islam serta berbentuk ajakan kepada kesempurnaan Islam.

3. Dakwah melalui pendidikan

Pendidikan Islam sendiri merupakan proses mendidik akal, jasmani, dan rohani manusia berasaskan nilai-nilai fitrah insaniah. Proses pendidkan Islam ini akan membina akhlak dan membawa kepada kehidupan yang sempurna. Dakwah secara ini perlu merujuk kepada cara dakwah Muhammad semasa di peringkat awal Islam yang lebih memberi penekanan kepada psikologi, rohani dan perasaan.

4. Dakwah melalui pergaulan

Islam telah menggesa kepada umat Islam umumnya dan para pendakwah khususnya supaya mewujudkan suasana pergaulan yang baik dan menunjukkan jalan yang lurus kepada masyarakat yang belum Islam atau bukan Muslim. Para pendakwah harus mengenali latar belakang masyarakat yang hendak diseru itu terlebih dahulu supaya dapat melicinkan pergaulan dan proses bermuamalah dengan mereka.

5. Dakwah melalui ziarah

Ziarah merupakan satu usaha mendampingkan diri dengan bukan Muslim yang digalakkan oleh Islam terutama di waktu-waktu yang diperlukan seperti apabila mereka sakit, bermasalah, mahukan pertolongan dan seumpamanya. Ziarah boleh melapangkan dada mereka dan memberi ketenangan.

 1. ^ "Dakwah (Malaysia)". Oxford Islamic Studies Online (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2 November 2018.
 2. ^ Kahin, Audrey (2015). Historical Dictionary of Indonesia (dalam bahasa Inggeris). Rowman & Littlefield. m/s. 112. ISBN 9780810874565.
 3. ^ Weidl, Nina (14 Disember 2009). "Dawa and the Islamist Revival in the West". Hudson Institute. Dicapai pada 17 Oktober 2020.
 4. ^ The Encyclopaedia of Islam
 5. ^ The Encyclopaedia of Islam
 • Encyclopedia of Islam. Leiden, Netherlands: Brill, OCLC 399624.
 • Hirschkind, Charles (2004). "Civic Virtue and Religious Reason: An Islamic Counter-Public" in Drobnick, Jim Aural Cultures. ISBN 0-920397-80-8.
 • The Multiple Nature of the Islamic Da'wa Diarkibkan 2016-05-29 di Wayback Machine, Egdūnas Račius, Academic Dissertation, October 2004. University of Helsinki, Faculty of Arts, Institute of Asian and African Studies.
 • Klemm, Verena, and Walker, Paul E. 2011. Code of Conduct: A Treatise on Etiquette of the Fatimid Ismaili Mission. I.B. Tauris.
 • Saqr, Abdul B. How to Call People to Islam, Trans. Shakil Ahmed. Riyahd: WAMY.
 • Sookhdeo Patrick, and Murray, Douglas. 2014. Dawa: The Islamic Strategy for Reshaping the Modern World. Isaac Publishing.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]