Dataran Leicester

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Koordinat: 51°30′37″N 0°7′49″W / 51.51028°N 0.13028°W / 51.51028; -0.13028

Dataran Leicester pada waktu malam pada 2005: sautu pemandangan terhadap sudut barat laut.
Untuk pemain gitar British, lihat Lester Square.

Dataran Leicester (disebut /ˈlɛstə/) adalah sebuah dataran dipejalan kaki di West End London, England. dataran ini terletak dalam sebuah kawasan disempadankan oleh Lisle Street, di utara; Charing Cross Road, di timur; Orange Street, di selatan; dan Whitcomb Street, di barat. Taman di tengah-tengah Dataran disempadankan oleh Cranbourn Street, di utara; Leicester Street, di timur; Irving Street, di selatan; dan sebahagian dari jalan dilantikkan hanya sebagai Dataran Leicester, di barat. Ia berada dalam City of Westminster, dan lebih kurang jarak sama (lebih kurang 400 ela atau 370 meter*) utara Dataran Trafalgar, timur Piccadilly Circus, barat Covent Garden, dan selatan Cambridge Circus.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Dataran Leicester pada 1750, menghadap utara. Rumah besar set behind a forecourt di sudut barat laut adalah Rumah Leicester, kemudian tempat kediaman Frederick, Putera Wales.
Dataran Leicester pada 1880, menghadap timur laut.

Dataran ini dinamakan selepas Robert Sidney, 2nd Earl of Leicester, yang membeli empat ekar (1.6 hektar) di St. Martin's Field pada 1630; pada 1635, dia telah membina dirinya sendiri sebuah rumah besar, Rumah Leicester, di hujung utara. Kawasan di hadapan rumah telah kemudian dipagarkan, melucutkan penghuni St. Martin's Parish dari hak mereka untuk menggunakan terdahulunya tanah am. Ahli kariah merayu ke Raja Charles I, dan dia melantik tiga ahli Majlis Privy untuk menimbang tara. Lord Leicester telah memerintah untuk menyimpan bahagian tanah ini (selepas itu digelarkan Leicester Field dan kemudian Dataran Leicester) dibuka untuk ahli kariah.[1]

Kawasan ini telah dimajukan pada 1670an. Ia pada mulanya mengikut fesyen dan Rumah Leicester sekali dahulu tempat kediaman Frederick, Prince of Wales tetapi pada kurun ke-18, Dataran itu tidak lagi suatu alamat cekap dan bermual untuk berkhidmat sebuah alamat bergaya dan bermula untuk berkhidmat untuk hiburan masyhur. Rumah Leicester menjadi tempat letaknya sebuah muzium kehairanan semulajagi digelar Holophusikon pada 1780an dan telah diruntuhkan lebih kurang 1791–1792.[1]

Pada 1848, Dataran Leicester telah menjadi tajuk kes hukum tanah Tulk v. Moxhay. Pemilik terdahulu pada bidang tanah ini telah bersetuju pada suatu perjanjian untuk tidak mendirikan bangunan. Meskipun, undang-undang tidak membenarkan para pembeli yang tidak 'privy' pada kontrak pendahuluan untuk terpaksa mengikut perjanjian yang berikut. Hakim Lord Cottenham, berkeputusan bahawa para pemilik masa hadapan dapat terpaksa mengikut janji untuk mencegah dari aktiviti. Kalau tidak, seorang pembeli dapat menjual tanah pada dirinya untuk menentukan suatu perjanjian permulaan.[2] Perdebatan berterusan berkenaan takdir kebun, dengan para pewaris Tulk mendirikan sebuah perhimpunan kayu di keliling harta tanah pada 1873. Akhirnya, pada 1874 Albert Grant (1830–1899) yang berwarna-warni membeli pegangan kekal terkemuka dan menderma kebun ke Metropolitan Board of Works, meletakkan sebuah taman pada belanjaannya. Gelaran diluluskan ke badan-badan awam pengganti dan kini dalam pemilikan City of Westminster.[3]

Pada kurun ke-19, Dataran Leicester telah digelar sebagai sebuah tempat hiburan, dengan banyak hiburan tersendiri pada zaman termasuk Wyld's Globe yang dibina untuk pameran besar dan merumahkan sebuah peta skala gergasi Bumi.[4] Beberapa hotel berkembang di keliling dataran membuatnya masyhur dengan para pelawat ke London. Sebuah teater besar, Alhambra, dibina pada 1854, mendominasi tapak itu,[5] untuk digabung pada 1884 oleh Empire Theatre of Varieties. Dataran tetap menjadi jantung daerah hiburan West End hari ini.

Sewaktu Winter of Discontent kerajaan Labour 1979, pengutip sampah pergi mogok. Dataran Leicester telah digunakan sebagai suatu pembuangan limpahan, mendapatnya nama samaran "Dataran Fester".[6]

Ciri[sunting | sunting sumber]

Kebun[sunting | sunting sumber]

Air pancut dan arca Shakespeare
Bust of Hogarth

Di tengah-tengah Dataran adalah sebuah taman, di pusat dari mana dalah sebuah arca kurun ke-19 William Shakespeare dikelilingi oleh ikan lumba-lumba. Keempat sudut pagar taman mempunyai satu patung setiapnya, menggambarkan Sir Isaac Newton, ahli sains; Sir Joshua Reynolds, Presiden pertama Royal Academy; John Hunter, seorang perintis pembedahan; dan William Hogarth, pelukis. Tambahan terkini adalah sebuah patung bintang filem dan pengarah Charlie Chaplin. Pada laluan jalan kaki memahat jarak-jarak dalam batu pada negara-negara bekas Empayar British.

Hiburan[sunting | sunting sumber]

Bekas tangan Tom Cruise

Dataran Leicester adalah tanah pawagam di pusat London, dan salah satu tanda menanda Dataran membawa lagenda "Theatreland." Ia didakwa bahawa Dataran ini mengandungi pawagam dengan skrin terbesar dan pawagam dengan tempat duduk terbanyak (1600 lebih). Dataran adalah lokasi perdana di London untuk perdana filem utama dan telah melihat serupawan filem-filem James Bond, filem-filem animasi seperti Shrek dan juga menuanrumah sama Pesta Filem London setiap tahun. Mirip dengan Grauman's Chinese Theatre di Hollywood, dataran ini dikelilingi oleh plak didaki lantai dengan para bintang filem dan bekas tangan lakonan.

Dataran ini juga rumah untuk 'tkts', terdahulunya digelarkan Official London Half-Price Theatre Ticket Booth. Pondok ini dioperasi sama oleh TKTS and LondonTown.com. Tiket untuk persembahan teater mengambil tempat di keliling West End pada hari itu dijual dari pondok untuk separuhnya harga biasa. Kemasyhuran pondok telah memberikan banyak pondok-pondok dan gedung-gedung di keliling Dataran yang mengiklankan tiket-tiket separuh harga untuk tayangan West End. Ia didakwa yang hampir sesetengah pondok ini dijalan secara menipu. Sungguhpun mendapatkan nama seperti 'Official Half-Price Ticket Booth', mereka bukan secara rasmi dan mereka tidak sentiasa mengiklankan yuran tempahan yang secara umum tiba dengan membeli tiket.

Dataran ini adalah rumah pada beberapa kelab malam, membuatnya sering sangat sibuk, khususnya pada Jumaat dan Sabtu petang.

Pawagam utama[sunting | sunting sumber]

Odean Dataran Leicester.
Empayar Dataran Leicester pada suatu malam hujan pada Mei 2003
 • Odeon Leicester Square, yang menguasai bahagian timur dataran, mempunyai projector digital pertama di Eropah (1999), menuanrumahkan kebanyakan perdana dengan ruang untuk 1683 orang, diatur dalam bulatan dan gerai.
 • Odeon Mezzanine yang bersebelahan mempunyai lima auditoria lebih kecil (ruang 50–60 tiap orang).
 • Empire, di utara Dataran, adalah pawagam yang berikutnya terbesar, dengan 1,330 tempat duduk di skrin utama (satu-satunya skrin disijilkan THX di dataran), dan juga lapan skrin lebih kecil, dengan 349, 96, 58, 49, 48, 42 dan 23 tempat duduk. Lapan dari skrin itu adalah digital. Skrin utama dan satu lebih kecil satu juga bermain 3D filem. Banyak perdana dituanrumahkan di sini.
 • Odeon West End, di bahagian selatan, mengandungi dua skrin, yang dapat memberikan tempat duduk 1,000 tiap orang, dan digunakan untuk perdana-perdana yang lebih kecil.
 • Vue, di bahagian utara, berhampiran sudut timur laut, adalah terdahulunya Warner Brothers Village, sebuah multipleks yang menuanrumahkan hanya perdana filem Warner Bros.. Bersama dengan peninggalan rantai Warner Village, ia telah dibeli oleh Vue pada 2004.

Pawagam lain[sunting | sunting sumber]

Kelab, bar, kedai makan[sunting | sunting sumber]

Berhampiran Dataran Leicester

Media[sunting | sunting sumber]

Global Radio mempunyai ibu pejabatnya di bahagian timur Dataran Leicester, berhampiran dengan Odeon Leicester Square. Bangunan ini merumahkan stesen radio 95.8 Capital FM, Classic FM, Xfm London, Choice FM, Gold, Heart dan LBC.

Dalam apa yang terdahulunya Home (sebuah superclub tujuh tingkat dilancarkan pada 1999, yang pergi ke dalam keterimaan[7] selepas lesennya dimansuhkan oleh pihak polis untuk satu bulan[8] pada Mac 2001 kerana isu-isu dadah, dan pada mana Paul Oakenfold adalah seorang penghuni D.J.), kini sebuah studio televisyen MTV UK, digunakan untuk versi UK Total Request Live dan tayangan berhadapan Russell Brand 1 Leicester Square. Ia juga digunakan untuk siri-siri pertama tayangan pagi BBC Saturday TMi.

Tarikan pelancong lain[sunting | sunting sumber]

Pesta Krismas Dataran Leicester.

Dataran ini secara sering menuanrumahkan sebuah pesta setiap musim sejuk dan suatu pentas telah didirikan untuk persembahan berkaitan dengan peristiwa-peristiwa lain seperti Tahun Baru Cina.

Infrastruktur[sunting | sunting sumber]

The main electric substation elektrik utama untuk West End adalah di bawah Dataran. Kabel elektrikal pada substesen adalah dalam sebuah terowong besar di Dataran Leicester, dan berasal di Wimbledon, di Plough Lane, belakang bekas padang futbal Wimbledon FC, sebelum mana kabel berada di atas tanah. [9].

Dataran dimuatkan untuk perubahan dalam kemunculannya dalam beberapa tahun-tahun berikut apabila Majlis Westminster merancangkan suatu reka bentuk baru. Perubahan envisioned tidak akan secara significantly mengubah ciri-ciri dataran tetapi akan, di kalangan benda lain, menambahkan fungsinya sebagai suatu latar belakang untuk perdana filem.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b Leicester Square, North Side, and Lisle Street Area: Leicester Estate: Leicester House and Leicester Square North Side (Nos 1-16), Survey of London: volumes 33 and 34: St Anne Soho (1966), pp. 441-472 accessed: 06 November 2007
 2. ^ Tulk v. Moxhay (1848) 41 ER 1143 (Court Rolls)
 3. ^ Leicester Square Area: Leicester Estate, Survey of London: volumes 33 and 34: St Anne Soho (1966), pp. 416-440 accessed: 06 November 2007
 4. ^ A Journey Round the Globe Punch (Jul.-Dec. 1851) (Victorian London) accessed 6 Nov 2007
 5. ^ Alhambra Theatre (Arthur Lloyd) accessed 23 Oct 2007
 6. ^ "BBC NEWS". news.bbc.co.uk. Dicapai pada 2009-06-07. Teks " Politics " diendahkan (bantuan); Teks " Then was the winter of our discontent" diendahkan (bantuan)
 7. ^ BBC News | MUSIC | Home club owners in receivership
 8. ^ BBC News | MUSIC | Home nightclub shut by police
 9. ^ Tunnelling Under London: Developments in cable tunnel design provide an economic and environmental solution to system reinforcement John Mathews (London Electricity, 1996) accessed 6 Nov 2007

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]