Deadpool

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Deadpool
Penerbit Komik Marvel
Kemunculan pertama The New Mutants #98 (February 1991)
Dicipta oleh Fabian Nicieza
Rob Liefeld
Statistik
Nama sebenar Wade Winston Wilson
Status {{{status}}}
GabunganX-Men
Kuasa terkenal
Seorang pemuda mengenakan kostum watak Deadpool semasa acara Kota Tinggi Cos & Toys Meet 2020 di Johor, Malaysia

Deadpool (Wade Winston Wilson) adalah watak fiksyen yang terdapat dalam komik Amerika yang diterbitkan oleh Marvel Comics. Dicipta oleh penulis Fabian Nicieza dan artis / penulis Rob Liefeld, watak yang pertama kali muncul dalam The Mutants Baru # 98. Pada mulanya Deadpool digambarkan sebagai penyelia ketika dia membuat penampilan pertamanya di 'The New Mutants' dan kemudiannya dalam isu-isu X-Force , tetapi kemudian berkembang menjadi persona antiheroik yang lebih dikenali. Deadpool, yang nama sebenarnya Wade Wilson, adalah bayaran tentera bayaran dan pembunuhan yang terganggu dan teruk dengan keupayaan luarbiasa faktor penyembuhan yang dipercepat dan kehebatan fizikal. Watak ini dikenali sebagai "Merc dengan Mulut" kerana kecenderungannya untuk bercanda secara berterusan, termasuk peramalnya untuk memecahkan dinding keempat, sebuah alat sastera yang digunakan oleh penulis untuk kesan lucu dan berjalan gags.

Populariti wataknya telah melihatnya dipaparkan dalam pelbagai bentuk media lain. Dalam siri Cable & Deadpool , dia merujuk kepada penampilannya yang terserlah seperti "Ryan Reynolds yang melintasi Shar-Pei"[1][2]Reynolds sendiri akhirnya menggambarkan watak Deadpool dalam siri filem X-Men, yang terdapat di X-Men Origins: Wolverine (2009) , Deadpool (2016), dan sekuelnya Deadpool 2. (2018).[3][4][5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Cable & Deadpool #2, p. 13. Marvel Comics.
  2. ^ "Ryan Reynolds Talks Deadpool & Spinoff Possibilities". Screen Rant.
  3. ^ September 18, 2014, Deadpool Movie Officially Set for 2016 Release, IGN.
  4. ^ Andrew Dyce. "Ryan Reynolds Confirmed To Star in 'Deadpool' Movie". Screen Rant.
  5. ^ Ian M. Simpson (February 16, 2016). "This Story Proves That Ryan Reynolds Was Born To Play Deadpool". moviepilot.com. Dicapai pada February 23, 2016.