Debu kosmik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Zarah debu interplanet iaitu berliang kondrit.

Debu Kosmik boleh diambil untuk semua debu dalam kosmos, seperti namanya, atau terhad kepada debu angkasa di sistem suria kita, sebagai saintis yang mengkaji debu dalam sistem solar lebih suka. Ia adalah untuk sebahagian besar jenis kecil debu zarah yang beberapa molekul s kepada 0.1 μm dalam saiz. Satu pecahan kecil semua debu di angkasa terdiri mineral yang lebih besar refraktori yang pekat sepertimana jirim meninggalkan bintang. Ia dipanggil "Stardust" dan dimasukkan ke dalam seksyen yang berasingan di bawah. Debu kosmik boleh lagi dibezakan mengikut lokasi astronomi: debu antara galaksi, debu antara bintang, debu interplanet (seperti di awan zodiak) dan debu putarplanet (seperti dalam cincin planet). Dalam Sistem Suria kita sendiri, debu interplanet menyebabkan cahaya zodiak. Sumber debu sistem solar termasuk debu komet, debu asteroidal, debu dari Lingkaran Kuiper, dan debu yang melepasi antara bintang melalui sistem solar kita. Terminologi tidak mempunyai aplikasi khusus untuk menerangkan bahan-bahan yang ditemui di planet Bumi kecuali untuk debu yang telah dibuktikan jatuh ke bumi. Pada bulan Oktober 2011, para saintis melaporkan bahawa debu kosmik mengandungi jirim organik kompleks ("amorfus pepejal organik dengan campuran struktur aromatik-alifatik") yang boleh diwujudkan secara semula jadi, dan cepat, oleh bintang.[1][2][3]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Evans, Aneurin. The Dusty Universe. Ellis Horwood.  Parameter |tahun= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  1. ^ Chow, Denise (26 October 2011). "Discovery: Cosmic Dust Contains Organic Matter from Stars". Space.com. Dicapai 2011-10-26. 
  2. ^ ScienceDaily Staff (26 October 2011). "Astronomers Discover Complex Organic Matter Exists Throughout the Universe". ScienceDaily. Dicapai 2011-10-27. 
  3. ^ Kwok, Sun; Zhang, Yong (26 October 2011). "Mixed aromatic–aliphatic organic nanoparticles as carriers of unidentified infrared emission features". Nature. Bibcode:2011Natur.479...80K. doi:10.1038/nature10542. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]